AZ EU AJÁNLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ HAZAI FEJLESZTÉSEK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Az Európai Képesítési Keretrendszer és a Nemzeti Képesítési Keretrendszer megjelenése a Krúdy Gyula Tagintézmény szakképzési kínálatában.
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Szervezetfejlesztési Program
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
„ÚTRAVALÓK” Molnár Mónika DUF. •Tuning Tervezési Formanyomtatvány –Modulprogram –Fejlesztendő kompetenciák –Tanulási eredmények –Oktatási-tanulási tevékenységek.
TÁMOP Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése - 2. ütem A Magyar Képesítési Keretrendszer bevezetésének szakmai támogatása és az előzetesen.
TÁMOP / PROJEKT A FELSŐOKTATÁS REDSZERSZINTŰ FEJLESZTÉSE 2. ütem Bevezető előadás a tanulási eredményekről, a keretrendszer, a képesítések.
Felsőoktatási változások hallgatói szemmel Miskolczi Norbert.
A KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER A FELNŐTTKÉPZÉS SZEMPONTJÁBÓL
Europass dokumentumok cégeknek We mean business, október 18.
Képesítés – képesítési rendszer – képesítési keretrendszer Alcím Spartathlon km 36 Hour Time Limit.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
A minőségirányítási rendszerek fejlesztésének aktuális kérdései Dr. Borda Jenő alprogramvezető.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
Dobszay Ambrus Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Tartalomfejlesztési és Módszertani Központ A Képesítési Keretrendszer hasznosulása a közoktatásban.
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
Képesítési Keretrendszerek Európában
Date: in 12 pts Krémó Anita, DG EAC A.3 anita.kremo(at)ec.europa.eu Lifelong learning programme Nemzeti képesítési keretrendszerek NKKR szint 10 NKKR szint.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
. Egy nemzeti képesítési keretrendszer lehetséges előnyei Vitaindító [ Derényi András ]
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Átalakulási prognózisok Temesi József egyetemi tanár, Bologna tanácsadó „Mesterképzések Magyarországon” Országos oktatási konferencia Felvételi Információs.
dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés Oktáv Ráció Munkakultúra – szakképzési modellek Hajdúszoboszló február 3-5.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: TÉNYEK ÉS TERVEK A legfontosabb teendőink 2010-ben Munkakultúra - Szakképzési Modellek Konferencia Hajdúszoboszló, Február.
Munkakultúra Szakképzési modellek 19. Országos Konferencia Az Országos Képesítési Keretrendszer és a Központi Validációs Rendszer a TÁMOP as projektben.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
A QF Embodiment projekt
Nemzeti Képesítési Keretrendszer Romániában A jelenlegi helyzet - áttekintés Liliana Voicu Nemzeti Felnőttképzési Tanács - NQA Budapest, október.
Képesítési Keretrendszerek Európában 2006 március 9.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
A Magyar Képesítési Keretrendszer bevezetésének szakmai támogatása és az előzetesen megszerzett tudás elismerési eljárásának továbbfejlesztése a.
EUROPASS.
A KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK MEGÚJÍTÁSA VÁMOS ÁGNES.
Derényi András – Vámos Éva tájékoztató előadás a MAB 2014
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
Képesítési keretrendszerek illeszkedése és a minőségbiztosítás Javaslatok az Országos képesítési keretrendszer bevezetésének előkészítéséhez május.
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Az OKKR-projekt várható eredményei Temesi József pillérvezető Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása: helyzetkép és javaslatok január 21.
A Nemzeti Koordinációs Pont feladatairól
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A KKK-rendszer és az OKKR viszonya a felsőoktatásban
AZ ORSZÁGOS KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER 5. SZINTJÉNEK LEÍRÁSA JAVASLAT ÉS PROBLÉMAFELVETÉS Sediviné Balassa Ildikó Felsőfokú Szakképzés Kollégium Egyesület.
Képesítési keretrendszer Képesítési keretrendszer alapfogalmak, alapértelmezések, alapkérdések Derényi András Országos Kredittanács, Oktatáskutató és Fejlesztő.
EKKR-OKKR: az európai folyamat és magyar állomásai
Finnországi tanulságok: elismerés-beszámítás a finn felsőoktatásban
Nemzeti és nemzetközi képesítési keretrendszerek és a life-long learning Magyar nemzeti és nemzetközi lifelong konferencia Miskolc, 2007 április
AZ ASEDEM ÉS A QF EMBODIMENT. 2 Spanyol Multimédia Szövetség Célja:  A multimédiával és az új technológiákkal kapcsolatos képzés és ismeretterjesztés.
Előadó: dr. Rádli Katalin Emberi Erőforrások Minisztériuma
Az Országos Képesítési Keretrendszer hatása a képzési és kimeneti követelményekre a felsőoktatásban Temesi József, egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Magyar Képesítési Keretrendszer EURÓPAI MOBILITÁSI ÉS LLL ESZKÖZÖK, ALAPELVEK.
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
Molnárné Stadler Katalin
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Galileo Progetti Nonprofit Kft.
Molnárné Stadler Katalin Menner Ákos
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

AZ EU AJÁNLÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ HAZAI FEJLESZTÉSEK KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZEREK ÉS ÖSSZEFÜGGÉSEK (EKKR, EFT-KKR, MKKR, VALIDÁCIÓ)

KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER - DEFINÍCIÓ A képesítési keretrendszer a képesítések meghatározott szempontok szerinti osztályozására és fejlesztésére szolgáló – általában politikai, vagy stratégiai vízióval rendelkező – eszköz, amely – horizontálisan és vertikálisan – meghatározza a különböző képesítések közötti kapcsolatokat. A szempontok tanulási eredmények adott szintjére alkalmazhatók. Az osztályozás alapján lehetnek szektorális, nemzeti és nemzetközi keretrendszerek.

(sztenderdeknek)megfelelő tanulási eredményt elérte” KÉPESÍTÉSEK „ A képesítés egy értékelési és elismerési folyamat formális eredménye, amely akkor adható ki, ha egy arra felhatalmazott testület megállapítja, hogy az egyén a rögzített követelményeknek (sztenderdeknek)megfelelő tanulási eredményt elérte” Géczy J szerk. (2010) Fogalomtár az OKKR kidolgozásához és értelmezéséhez. Mit jelentenek az oktatás, képzés, tanulás lezárásaként megszerezhető képesítések (bizonyítványok, diplomák) az EGYÉN , INTÉZMÉNY, MUNKÁLTATÓ, DÖNTÉSHOZÓ számára ? Milyen alapvető funkciói vannak a képesítéseknek ? Tájékoztat (a jelenlegi tudásról és a jövőbeli lehetőségről) Átláthatóságot biztosít Megteremti, növeli az átjárhatóság lehetőségét Bizalmat teremt az egyes „szereplők” között Összehasonlíthatóvá teszi az intézmények, nemzetek között a képesítéseket Referenciát biztosít

TANULÁSI EREDMÉNYEK (LEARNING OUTCOMES) Definíciók A tanulási eredmények állítások arról, hogy a hallgató mit tud, mit képes elvégezni, milyen attitűdökkel rendelkezik a tanulási tevékenysége eredményeképpen. A magyar képesítések leírásakor az autonómia és a felelősségvállalás elérendő szintje is megjelenik.

KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZEREK EKKR (EQF) EFT KKR KIDOLGOZÁSUK ALAPVETŐ INDOKAI KÉPESÍTÉSEK ÖSSZEHASONLÍTHATÓSÁGA EGÉSZ ÉLETEN ÁT TÖRTÉNŐ TANULÁS MUNKERŐ MOBILITÁS ELŐSEGÍTÉSE FELTÉTEL: A TANULÁSI EREDMÉNY ALAPÚ PROGRAMFEJLESZTÉS EKKR FEJLESZTÉS EFT KKR FEJLESZTÉS TELJESKÖRÜ, A TAGÁLLAMOK KÉPZÉSI EKKR 5-8 SZINT RENDSZERÉBEN LÉVŐ KÉPESÍTÉSEK 3+1 KÉPESÍTÉSI SZINT LEÍRÁS FELSŐOKTATÁSR - 8 KÉPESÍTÉSI SZINT - LEÍRÁSÁRA (DUBLINI SZINTLEÍRÁSOK) META- RENDSZER AZ EURÓPAI UNIÓN KÍVÜLI IS ORSZÁGOKBAN IS ALKALMAZZÁK EURÓPAI BIZOTTSÁG, 2006 Bergeni értekezlet, 2005 NEMZETI KÉPESÍTÉSI RENDSZEREK – EKKR-rel VALÓ MEGFELELTETÉS 10 KRITÉRIUMA

A MAGYAR NEMZETI KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER (MKKR) Fő célok Az oktatás, képzés különböző szintjei kimeneti szabályozóinak egységes rendszerbe foglalása, e kimeneti szabályozók harmonizációjának segítése Az oktatás és képzés minőségbiztosítási rendszereinek az erősítése és összhangjuk kialakításának támogatása A nem formális és informális tanulás keretei között megszerzett tudás és kompetenciák elismerése Az oktatási és képzési rendszeren belül szakmapolitikai koordináció, a társadalmi partnerekkel való együttműködés erősítése Az oktatási és képzési programok tervezésének és kidolgozásának eredményesebb orientálása Az egyén pályaválasztásának, a pályaorientációs és tanácsadási rendszerek eredményesebb működésének a támogatása A vállalkozások (munkaadók) számára európai kontextus is értelmezhető rendszerszintű információk szolgáltatása a KÉPZÉSEKRŐL

A MAGYAR KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER (MKKR) AZ MKKR BEVEZETÉSÉNEK ÉS MŰKÖDTETÉSÉNEK ELVÁRHATÓ EREDMÉNYEI Javul az oktatási és képzési rendszerek átláthatósága, amely Orientáltja az egyént, az oktatás és a munkaerőpiac szereplőjét Hozzájárul az eredményesség, hatékonyság és a munkaerő-piaci relevancia erősítéséhez Javul az oktatási, képzési rendszerek közötti, továbbá a formális és nem formális tanulási utak közötti átjárhatóság. Ennek révén Össztársadalmi méretekben erősödik a tanulás vonzereje Javulnak a társadalmi mobilitás esélyei Javul az oktatás méltányossága (az egyes tanulási formákhoz való hozzáférés lehetősége) Megteremtődnek az Európai Képesítési Keretrendszerhez (EKKR) történő csatlakozás szakmai, jogi feltételei.

A MAGYAR KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER (1-4. szint)

A MAGYAR KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER (5. és 6. szint) Szintleíró jellemzők (deskriptorok) Alkalmasak valamely képesítési szint leírására, meghatározására, a szintek közötti különbségek megvilágítására. Többnyire tanulási formájában jelennek meg.

A MAGYAR KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER (7. és 8. szint)

A MAGYAR KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER (MKKR) A NEMZETI KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER FEJLESZTÉSE Jogi háttér (1229/2012 VII. 6. Kormányhatározat) Az MKKR struktúrája ( 8 szintre tagozódik) Fejlesztések: három külön projektben (közoktatás, szakképzés, felsőoktatás) egyeztetések folyamatosak Hol tart MKKR leírások elkészítése ? Mikorra várható a bevezetés ? Mit jelent a „besorolás” az MKKR-be ? ILLESZKEDÉS – EKKR - MKKR VALIDÁCIÓ

A MAGYAR KÉPESÍTÉSI KERETRENDSZER - BESOROLÁS MIT JELENT A „BESOROLÁS” AZ MKKR-BE ? KÉPESÍTÉSEK EGY-EGY MKKR SZINRE TÖRÉNŐ MEGFELELTETÉSE. EZ EGY KÜLÖNBÖZŐ MÓDSZEREKKEL LEBONYOLÍTOTT ELEMZÉS, VIZSGÁLATSOR ANNAK IGAZOLÁSÁRA, HOGY AZ IRÁNYADÓ KIMENTI JELLEMZŐKNEK (MKKR, BOLOGNAI FELSŐOKTATÁSI KERETRENDSZER) MEGFELEL-E, ILLETVE MENNYIRE FELEL MEG ADOTT KÉPESÍTÉS. MILYEN MÓDSZEREKET AJÁNLANAK A BESOROLÁSHOZ? TÖBBSÉG ELVE A VEZÉRLŐ KATEGÓRIA KIVÁLASZTÁSÁNAK ELVE FORDÍTOTT PRÓBA ELVE A „LEGJOBB ILLESZKEDÉS” ELVE

ILLESZKEDÉS – FŐ SZEMPONTOK FŐBB SZEMPONTOK (EB AJÁNLÁSOK, 10 SZEMPONT) VILÁGOS SZEREPEK ÉS JOGI KOMPETENCIÁK AZ ILLESZTÉSI FOLYAMATBAN NYILVÁNVALÓ KAPCSOLAT AZ MKKR SZINTJEI ÉS AZ EKKR SZINTLEÍRÁSA KÖZÖTT AZ MKKR ÉS A BENNE FOGLALT KÉPESÍTÉSEK TANULMÁNYI EREDMÉNYEKRE ÉPÜLNEK, KAPCSOLÓDNAK A NEM FORMÁLIS ÉS INFORMÁLIS TANULÁS ELISMERÉSÉRE SZOLGÁLÓ MECHANIZMUSOKHOZ ÉS A KREDITREDSZERHEZ ÁTLÁTHATÓ ELJÁRÁSOK A KÉPESÍTÉSEK MKKR-BE SOROLÁSÁBAN NEMZETI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI RENDSZEREK HIVATKOZNAK AZ MKKR-RE ÉS ÖSSZHANGBAN VANNAK AZ EURÓPAI ÚTMUTATÁSOKKAL AZ ILLESZKEDÉSI FOLYMATOT A MEGFELELŐ MINŐSÉGBIZTOSÍTÓ SZERVEZETEK FORMÁLISAN JÓVÁHAGYJÁK, AZ ILLESZKEDÉSI FOLYAMATBAN KÜLFÖLDI SZAKÉRTŐ IS RÉSZT VESZ, AZ ERRE FELHATALMATOTT SZERVEZET IGAZOLJA AZ MKKR EKKR-HEZ ILLESZKEDÉSÉT ÉS ERRŐL EGY ÁTFOGÓ JELENTÉST AD KI. (A JELENTÉS TARTALMAZZA AZ EREDMÉNYT BIZONYÍTÓ ELJÁRÁST) KÖZZÉTESZIK A JELENTÉST (Hivatalos EKKR platform nyilvántartást vezet az országokról) EZT KÖVETŐEN MINDEN EUROPASS DOKUMENTUM HIVATKOZÁST TARTALMAZ AZ MKKR-RE ÉS AZ MEGFELELŐ EKKR SZINRE !

EQF, EKKR és a nemzeti rendszerek - ILLESZKEDÉS

Összefüggések A tanulási eredmények szolgálnak referenciaként az elismerési / validációs eljárás során Alapvető eszköz a képesítési keretrendszer felépítéséhez és az elismerés / validáció működtetéséhez.

VALIDÁCIÓ – HOZOTT TUDÁS ELISMERÉSE Kompetencia(k) tanúsítása (=láthatóvá tétele) illetve Már elért tanulási eredmények „újrahasznosítása” egy képesítés megszerzése felé vezető tanulási pályán A validáció képzésben való értelmezése: Személyek tudásának összevetése képesítési követelményekkel (mint referenciákkal) Kompetencia(k) tanúsítása (=láthatóvá tétele) illetve már elért tanulási eredmények „újrahasznosítása”

Köszönöm megtisztelő figyelmüket ! Sediviné Balassa Ildikó A témával kapcsolatban további információk, az előzmény projekt és a jelenlegi program fejlesztési eredményei (tanulmányok, szakanyagok) az alábbi WEB-címen: http://www.413.hu Köszönöm megtisztelő figyelmüket ! Sediviné Balassa Ildikó balassa@szamalk.hu