Az egészségügyi felsőoktatás helyzete Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés Oktatási Konferenciája Rátkai Klub Budapest VI. Városligeti fasor 38 Dr. Weltner.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
Advertisements

Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
 Szociális alapú ösztöndíj kifizetésére: Rendszeres Szociális Ösztöndíj, Rendkívüli Szociális Ösztöndíj, Alaptámogatás, Szakmai Gyakorlati Ösztöndíj,
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
PIC number – szükséges bármilyen Erasmus + pályázathoz PKE:
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Technical University of Budapest
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
A tudományos élet színterei I. Kutatási projekt I október 18.
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
Mérnökképzés a XXI. század elején Jobbágy Ákos oktatási igazgató BME.
Természettudományok és műszaki tudományok területén végzett diplomások száma a éve korcsoportban 1000 főre számolva 2010-re az EU-ban 15 %-os növekedést.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Változások a felvételi eljárásban Előadó: Németh Péter hivatalvezető.
1 Előadó: Tóth Anikó (Szabad bölcsészet szak, II. évfolyam) Kommunikáció az egyetemen Kommunikáció az egyetemen A Kommunikáció az egyetemen c. kurzus Kommunikáció.
Készítette:Keresztes Katalin Borbála KEKOAAF.PTE II. éves szabad bölcsészet szakos hallgató Óra: Kommunikáció az egyetemen Oktató:Viszket Anita
A mesterképzések lehetőségei a Bologna- rendszerben.
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Idős betegek dialízis kezelésének orvosi, pszicho-szociális és
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
Chrappán Magdolna DE BTK Neveléstudományok Intézete.
Jelentkezési Tendenciák Kutatás —Műhelykonferencia Budapest, június 16. Fábri István: Jelentkezési és felvételi tendenciák Magyarországon
szakmérnök hallgatók számára
A évi demográfiai adatok értékelése
Alberti Rita Apró Zoltán Balogh Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A távmunkával szembeni munkáltatói beállítódások fontosabb jellemzői A közép-dunántúli régióban végzett kutatás előzetes tapasztalatai KESZI ROLAND MTA.
„MI LESZ VELED MAGYAR FELSŐOKTATÁS” Antal János ÁVF főigazgató október 28.
A BME Gazdaság és Társadalomtudomány Karán működő Műszaki Pedagógia Tanszék kommunikációs módszerei Készítette: Pintér Anita.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
˝ FELSŐOKTATÁS 2007 Hiller István Oktatási és kulturális miniszter November 8.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
gyakorlat Párolgásszámítás Meyer eljárásával
Ármeghatározás a felsőoktatásban Rappai Gábor október 21.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
Az iskolai dokumentumok elérhetősége
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Kvantitatív módszerek
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Gaál Zoltán MFRFK Budapest, szeptember 29..
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló.
Statisztikák. TáTK-n végzettek munkaadó cégformája szerint (ELTE Diplomás pályakövetés adatai 2010)
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Előadás másolata:

Az egészségügyi felsőoktatás helyzete Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés Oktatási Konferenciája Rátkai Klub Budapest VI. Városligeti fasor 38 Dr. Weltner János SE – SOTESZ – SESZ

Magna Charta Universitatum Universitate degli Studii di Bologna alapításának 900 éves évfordulója Universitate degli Studii di Bologna alapításának 900 éves évfordulója 1998 Sorbonne-i nyilatkozat Franciaország, Németország, Olaszország, Egyesült Királyság 1998 Sorbonne-i nyilatkozat Franciaország, Németország, Olaszország, Egyesült Királyság – Cél: az európai felsőoktatás szerkezetének összehangolása Bologna és orvosképzés. Weltner János dr.2

A bolonyai folyamat célja A bolonyai folyamat célja az Európai Felsőoktatási Térség kialakítása. A bolonyai folyamat célja az Európai Felsőoktatási Térség kialakítása. Mi kell ehhez: Mi kell ehhez: – Az oklevelek, diplomák Összehasonlíthatósága (comparable) Összehasonlíthatósága (comparable) Összeférhetősége (compatible) Összeférhetősége (compatible) 1999-ben 29 európai ország miniszterei Bologna- ban fogadták el a Bolonyai Nyilatkozatot (Bologna declaration) 1999-ben 29 európai ország miniszterei Bologna- ban fogadták el a Bolonyai Nyilatkozatot (Bologna declaration) Csatlakozhatnak az Európai Kulturális Gyűlés (European Cultural Convention) résztvevői, mára 46 ország a részese Csatlakozhatnak az Európai Kulturális Gyűlés (European Cultural Convention) résztvevői, mára 46 ország a részese Bologna és orvosképzés. Weltner János dr.3

Az egyes hazai tudományágak tudományos közleményei (ISI) Bologna és orvosképzés. Weltner János dr.4 Összes ,71 CHEMISTRY ,36 CLINICAL MEDICINE ,58 PLANT & ANIMAL SCIENCE ,60 BIOLOGY & BIOCHEMISTRY ,80 ENGINEERING ,81 MATHEMATICS ,46 NEUROSCIENCE & BEHAVIOR ,57 AGRICULTURAL SCIENCES ,02 MATERIALS SCIENCE ,96 MOLECULAR BIOLOGY & GENETICS ,11 COMPUTER SCIENCE ,14 PHARMACOLOGY & TOXICOLOGY ,00 GEOSCIENCES ,41 ENVIRONMENT/ECOLOGY ,54 SPACE SCIENCE ,85 SOCIAL SCIENCES, GENERAL ,97 MICROBIOLOGY ,67 IMMUNOLOGY ,89 PHYSICS ,84 PSYCHIATRY/PSYCHOLOGY ,16 ECONOMICS & BUSINESS ,53 MULTIDISCIPLINARY ,61

Bologna működik Prioritásként jelenik meg – az oktatás és képzés révén – a humán erőforrás fejlesztésébe való befektetés (23–24. iránymutatás). Prioritásként jelenik meg – az oktatás és képzés révén – a humán erőforrás fejlesztésébe való befektetés (23–24. iránymutatás). A … rendszerek reformját alátámasztó európai folyamatok és eszközök: A … rendszerek reformját alátámasztó európai folyamatok és eszközök: – az egész életen át tartó tanulás, – az oktatás és képzés 2010 munkaprogram, – az oktatás és képzés területén meghatározott referenciaértékek (benchmarking). Az oktatási és képzési rendszerek jövőbeni oktatáspolitikai céljai: Az oktatási és képzési rendszerek jövőbeni oktatáspolitikai céljai: – a minőség és eredményesség növelése – a minőség és eredményesség növelése – a hozzáférés és esélyegyenlőség javítása – a hozzáférés és esélyegyenlőség javítása – a rendszer nyitottságának biztosítása – a rendszer nyitottságának biztosítása fogalmazzák meg, majd 2010–ig terjedő Részletes Munkaprogramot terjesztettek elő az Európa Tanács elé. („Az Európai oktatási és képzési rendszerek céljaihoz kapcsolódó részletes program”) fogalmazzák meg, majd 2010–ig terjedő Részletes Munkaprogramot terjesztettek elő az Európa Tanács elé. („Az Európai oktatási és képzési rendszerek céljaihoz kapcsolódó részletes program”) Bologna és orvosképzés. Weltner János dr.5

31 ország adatai 2009 Eurydice („Felsőoktatás Európában 2009: előrelépések a bolognai folyamatban”) Eurydice („Felsőoktatás Európában 2009: előrelépések a bolognai folyamatban”) Ez alapján Európa szerte a 3 éves, 180 kredites modell lett a domináns az alapképzési szakok tekintetében, 19 ország választotta ezt a rendszert, míg 11, a 4 éves, 240 kredites formát. A mesterszakok esetében a vizsgált 31 országból 29- ben a 120 kredites, 2 éves modellt vezették be. Több országban is az orvosképzés, az építészmérnök képzés, illetve egyes művészeti képzések osztatlan képzés formájában maradtak. Ez alapján Európa szerte a 3 éves, 180 kredites modell lett a domináns az alapképzési szakok tekintetében, 19 ország választotta ezt a rendszert, míg 11, a 4 éves, 240 kredites formát. A mesterszakok esetében a vizsgált 31 országból 29- ben a 120 kredites, 2 éves modellt vezették be. Több országban is az orvosképzés, az építészmérnök képzés, illetve egyes művészeti képzések osztatlan képzés formájában maradtak Bologna és orvosképzés. Weltner János dr.6

A hallgatók The Medical Students of Europe The Medical Students of Europe The International Federation of Medical Students' Associations (IFMSA) The International Federation of Medical Students' Associations (IFMSA) European Medical Students' Association (EMSA) European Medical Students' Association (EMSA) ÉSZREVÉTELEIK KIEMELT RÉSZE A minőségbiztosítási rendszerek egyesítése növelné a mobilitást és javítaná a jövőbeni orvosok minőségét A minőségbiztosítási rendszerek egyesítése növelné a mobilitást és javítaná a jövőbeni orvosok minőségét Bologna és orvosképzés. Weltner János dr.7

2009 Végző EU ország Évkreditciklus Segéd Mester Orvos, művész, építész Bologna és orvosképzés. Weltner János dr.8

Egyik cél a mobilitás megteremtése Március 11. Hiller: több előnnyel, mint hátránnyal jár a Bologna-folyamat Van: Van: – 25 ezren utaztak külföldi tanulmányokra, – hazánk tízezer hallgatót fogadott Cél Cél – A mobilitási rátát 2020-ig 20 százalékra emelik – A miniszter Magyarország esetében a 25 ezres létszám megötszörözését tartja reálisnak az elkövetkező évtizedben Bologna és orvosképzés. Weltner János dr.9

Orvosbérek bruttó kereset bruttó bér (173 óra) órabérbruttó óranettó óra orvos szakorvos ügyész bíró ügyész / orvos 4,5 bíró/szakorv os 3, Bologna és orvosképzés. Weltner János dr.10

Bologna és orvosképzés. Weltner János dr.11

Bologna és orvosképzés. Weltner János dr.12

Munka és távollét Hetente legalább óra Hetente legalább óra – Eszerint 10 kontaktórával a heti munkaidőt teljesítettük? – 30 szorgalmi hét – 12 hét vizsgaidőszak – 5 hét oktatói pótszabadság – 4 hét rendes szabadság – 1 hét betegség Összesen 42 hét oktatás + 10 hét távollét Összesen 42 hét oktatás + 10 hét távollét Bologna és orvosképzés. Weltner János dr.13

Növekvő terhelés? Minőség??? Bologna és orvosképzés. Weltner János dr.14

Ráadás Szigorlók képzése Szigorlók képzése Rezidensek, szakorvosjelöltek képzése Rezidensek, szakorvosjelöltek képzése Továbbképzések orvosoknak, szakdolgozóknak Továbbképzések orvosoknak, szakdolgozóknak Ph.d. Ph.d Bologna és orvosképzés. Weltner János dr.15

Minőségmérés Minőségmérés Oktatás értéke Oktatás értéke Kiégés Kiégés A hetedik év: 58 – 51 – 44 – 37 – 30 A hetedik év: 58 – 51 – 44 – 37 – 30 Hiányok Bologna és orvosképzés. Weltner János dr.16

Értékek Hazai orvos-igény kielégítése: Hazai orvos-igény kielégítése: – A beteg joggal várja el az anyanyelvi ellátást A képzés, mint szolgáltatás a nemzeti összterméket gyarapítja A képzés, mint szolgáltatás a nemzeti összterméket gyarapítja – A kiképzett ember a magasabb adója útján megtéríti a belé fektetett társadalmi kiadást A külföldi hallgatók képzése a tandíjon túl jelentős hazai piaci és állami bevételt jelent A külföldi hallgatók képzése a tandíjon túl jelentős hazai piaci és állami bevételt jelent A tudományos teljesítmény és nemzetközi jelenlét a nemzet egyik nemzetközi értékmérője A tudományos teljesítmény és nemzetközi jelenlét a nemzet egyik nemzetközi értékmérője Bologna és orvosképzés. Weltner János dr.17

Bologna előnyei Hallgatói mozgékonyság javult, oktatói nem Hallgatói mozgékonyság javult, oktatói nem Nyelvtudás kissé javult, nem eléggé Nyelvtudás kissé javult, nem eléggé Megmaradt az egyciklusú képzés, és ezt fenn is kell tartani Megmaradt az egyciklusú képzés, és ezt fenn is kell tartani Bologna és orvosképzés. Weltner János dr.18

Bajok A középfokú képzés vonzereje kicsiny A középfokú képzés vonzereje kicsiny A főiskolán végzett a megfizethető napi rutinhoz képest túlképzett, viszont nem is a napi rutin (ágytál) végzésére vágyik A főiskolán végzett a megfizethető napi rutinhoz képest túlképzett, viszont nem is a napi rutin (ágytál) végzésére vágyik Az OKJ képzés az egyszerű középfoknál több, a BSc-nél jóval kevesebb. A ráépülő licencvizsga rendszer drága és túlspecializál. (Képzési piac) Az OKJ képzés az egyszerű középfoknál több, a BSc-nél jóval kevesebb. A ráépülő licencvizsga rendszer drága és túlspecializál. (Képzési piac) Kiemelkedő pályavonzat és pályántartás nélkül a képzés nem fejleszthető. Kiemelkedő pályavonzat és pályántartás nélkül a képzés nem fejleszthető. Emberhiány Emberhiány Bologna és orvosképzés. Weltner János dr.19

1 HBCs Ft A bérhányad a felénél kevesebbre csökkent A bérhányad a felénél kevesebbre csökkent A Kórházszövetség által kért 60 milliárd a dologi számlák kifizetésére sem lesz elég, A Kórházszövetség által kért 60 milliárd a dologi számlák kifizetésére sem lesz elég, Az emberi erőforrásokra megint nem jut Az emberi erőforrásokra megint nem jut Elveszítjük legjobbjainkat Elveszítjük legjobbjainkat Bologna és orvosképzés. Weltner János dr.20