Zöldségfélék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita
Advertisements

Házi tartósítási eljárások
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
Mikroelemek LSA komplexel A növény tápanyag felvételének javítása
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
A paprika és a paradicsom
Kertjeink növényei.
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Testünk építőkövei: A vitaminok
A táplálkozás szerepe a daganatos betegségek megelőzésében
készítette: Ruska Izabella Mercédesz Bajnóczi Krisztián Sándor
A vitaminok és ásványi sók
Flavon max termékcsalád
A növényi sejt.
A burgonya.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
Az ásványi anyagok forgalma
Zöldségnövények fortifikálása
Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita
A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných.
Reformtáplálkozás.
Kertészet általános jellemzése
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények
A fejes káposzta és egyéb káposztafélék
A helyes táplálkozás.
A sárgarépa és a petrezselyem
Gyümölcsfélék leggyakoribb kórokozó és romlást okozó gombakártevői (1
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A szénhidrátok.
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
A-VITAMIN Készítette: Malinovszki Dárius.  A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy él ő lény számára.
SZÉNHIDRÁTOK.
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
ZÖLDFŰSZEREK ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK ÉLETTANI HATÁSA
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Takarmányozástan.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
Szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe
Vöröshagyma.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
PAPRIKA.
Táplálkozástudományi kutatások – PhD konferencia Budapest, január 28.
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
Testünk építőkövei – a vitaminok
Gyulafehérvári Caritas Ferencz Lehel Kertészmérnök Zöldségtermesztésben a jövő.
Tápanyagaink.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Biokiskert méreg nélkül. Mit érdemes termelni? Általában megbízható: gabonafélék, hagyma, káposzta, burgonya, brokkoli, padlizsán, spenót, póréhagyma,
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
Fontosabb karbonsavak. Fontosabb karbonsavak: Vajsav (Butánsav) n=4 Színtelen, undorító szagú folyadék  verejték  lábszag  avas vaj CH 3 CH 2 CH 2.
A káposztafélék és a burgonya
22. lecke A szénhidrátok.
Gemüsen
Mi készül? gulyásleves.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
21. FÖLDMŰVELÉS.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Káposztafélék és a burgonya. A fejes káposzta Őse a vadkáposzta. Vitaminokban ( B- és C-vitamin)és rostokban gazdag növény. Jó a hidegtűrő képessége.
Előadás másolata:

Zöldségfélék

Zöldségfélék fogalma Zöldségfélének nevezzük mindazokat a növényi részeket, amelyek nyersen vagy konyhatechnológiai feldolgozás után emberi táplálkozásra alkalmasak Gyökerek, gumók, szárak, levelek, virágok, termések

Kémiai összetételük, jellemző tápanyagaik és táplálkozásélettani jelentőségük

Zöldségfélék víztartalma Általában magas, 80-95% 85-95% görögdinnye, sárgadinnye, uborka, káposztafélék, paradicsom, hónapos retek Kivéve száraz hüvelyesek 10-15% száraz bab, sárgaborsó. lencse

Zöldségfélék fehérje tartalma Csekély, általában 1-5% Kivétel hüvelyesek 20-40% Nem teljes értékű Kéntartalmú aminosavak - metionin, cisztein, cisztin – mennyisége kevés Burgonya, gomba, szója

Élelmiszercsoportok átlagos fehérjetartalmának összehasonlítása

Zöldségfélék zsiradéktartalma Csekély, átlagosan 0,3-0,5% Kivétel: földimogyoró, szója ~ 20%

Zöldségfélék szénhidrát tartalma Monoszacharidok glükóz, fruktóz, apióz Oligoszacharidok Szacharóz Inulin (fruktooligoszacharid) Raffinóz , sztachióz, verbaszkóz Hüvelyes zöldségfélékben Flatulencia faktorok Poliszacharidok Keményítő Cellulóz, hemicellulóz, pektin

Zöldségfélék vitamintartalma Vízben oldódó vitaminok közül jellemző C-vitamin Folsav B1, B2 Zsírban oldódó vitaminok közül jellemző β-karotin E-vitamin

Zöldségfélék ásványianyag tartalma Makroelemek K, Mg, Na, Ca, P . . . .

Mikroelemek Fe

Iz- és illatanyagok Szerves savak Illóolajok Citromsav, almasav, tejsav, borkősav, borostyánkősav, oxálsav Illóolajok Mustárolaj, fokhagymaolaj

Fitoncidok Magasabb rendű növények által termelt antimikrobás anyagok, amelyek már kis mennyiségben is gátolják a mikroorganizmusok szaporodását Pl. petrezselyem gyökér és levél, kapor, fokhagyma, vöröshagyma, paprika

Biológiailag aktív anyagok Paradicsomban Likopin Hagymafélékben Allicin Keresztesvirágúakban Glükóz inolátok Izoflavonok szójában

Zöldségfogyasztás szerkezete A világon jelenleg termesztett zöldségfajok száma ~250 Magyarországon ~ 40

A Magyarországon legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldségfélék (kg/fő/év) Fejes káposzta 12 Paradicsom 10 Étkezési paprika 9 Görögdinnye 9 Vöröshagyma 8 Uborka 7 Sárgarépa 6 Petrezselyem 4 Zöldborsó 3 Zöldbab 3 Egyéb 23

Zöldségfélék csoportosítása Növényrendszertan és felhasznált növényi rész szerint Káposztafélék Gyökérzöldségek Hagymafélék Levélzöldségek Hüvelyesek Kabakosok Csucsorfélék Egyéb zöldségfélék

Káposztafélék Fejes káposzta, vörös káposzta, kelkáposzta, karalábé, karfiol, bimbóskel, brokkoli, kínai kel, leveles kel Levelüket, megvastagodott szárukat, hajtásukat, virágukat fogyasztjuk C-vitamin

Káposztafélék C-vitamin tartalmának összehasonlítása

Karfiol C-vitamin tartalmának változása 48 órás tárolás során

Kéntartalmú illóolajok Glükóz inolátok B1, B2-vitamin Kéntartalmú illóolajok Glükóz inolátok Daganatos betegségek megelőzése (Leukémia, tüdőrák) Szelén – brokkoli - glutation peroxidáz

Gyökérzöldségek Megvastagodott gyökerüket fogyasztjuk Sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, retek, cékla, feketegyökér, pasztinák, mangold, maniókagyökér, torma, lestyán

Zöldségfélék karotin tartalmának összehasonlítása

Levélzöldségek Fejes saláta, sóska, spenót, kapor, endívia, rebarbara, galambbegy saláta, jégsaláta, kötözősaláta, metélősaláta

Endívia

Lollo és lollo rosso

Jégsaláta és galambbegy (madár) saláta