Zöldségfélék
Zöldségfélék fogalma Zöldségfélének nevezzük mindazokat a növényi részeket, amelyek nyersen vagy konyhatechnológiai feldolgozás után emberi táplálkozásra alkalmasak Gyökerek, gumók, szárak, levelek, virágok, termések
Kémiai összetételük, jellemző tápanyagaik és táplálkozásélettani jelentőségük
Zöldségfélék víztartalma Általában magas, 80-95% 85-95% görögdinnye, sárgadinnye, uborka, káposztafélék, paradicsom, hónapos retek Kivéve száraz hüvelyesek 10-15% száraz bab, sárgaborsó. lencse
Zöldségfélék fehérje tartalma Csekély, általában 1-5% Kivétel hüvelyesek 20-40% Nem teljes értékű Kéntartalmú aminosavak - metionin, cisztein, cisztin – mennyisége kevés Burgonya, gomba, szója
Élelmiszercsoportok átlagos fehérjetartalmának összehasonlítása
Zöldségfélék zsiradéktartalma Csekély, átlagosan 0,3-0,5% Kivétel: földimogyoró, szója ~ 20%
Zöldségfélék szénhidrát tartalma Monoszacharidok glükóz, fruktóz, apióz Oligoszacharidok Szacharóz Inulin (fruktooligoszacharid) Raffinóz , sztachióz, verbaszkóz Hüvelyes zöldségfélékben Flatulencia faktorok Poliszacharidok Keményítő Cellulóz, hemicellulóz, pektin
Zöldségfélék vitamintartalma Vízben oldódó vitaminok közül jellemző C-vitamin Folsav B1, B2 Zsírban oldódó vitaminok közül jellemző β-karotin E-vitamin
Zöldségfélék ásványianyag tartalma Makroelemek K, Mg, Na, Ca, P . . . .
Mikroelemek Fe
Iz- és illatanyagok Szerves savak Illóolajok Citromsav, almasav, tejsav, borkősav, borostyánkősav, oxálsav Illóolajok Mustárolaj, fokhagymaolaj
Fitoncidok Magasabb rendű növények által termelt antimikrobás anyagok, amelyek már kis mennyiségben is gátolják a mikroorganizmusok szaporodását Pl. petrezselyem gyökér és levél, kapor, fokhagyma, vöröshagyma, paprika
Biológiailag aktív anyagok Paradicsomban Likopin Hagymafélékben Allicin Keresztesvirágúakban Glükóz inolátok Izoflavonok szójában
Zöldségfogyasztás szerkezete A világon jelenleg termesztett zöldségfajok száma ~250 Magyarországon ~ 40
A Magyarországon legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldségfélék (kg/fő/év) Fejes káposzta 12 Paradicsom 10 Étkezési paprika 9 Görögdinnye 9 Vöröshagyma 8 Uborka 7 Sárgarépa 6 Petrezselyem 4 Zöldborsó 3 Zöldbab 3 Egyéb 23
Zöldségfélék csoportosítása Növényrendszertan és felhasznált növényi rész szerint Káposztafélék Gyökérzöldségek Hagymafélék Levélzöldségek Hüvelyesek Kabakosok Csucsorfélék Egyéb zöldségfélék
Káposztafélék Fejes káposzta, vörös káposzta, kelkáposzta, karalábé, karfiol, bimbóskel, brokkoli, kínai kel, leveles kel Levelüket, megvastagodott szárukat, hajtásukat, virágukat fogyasztjuk C-vitamin
Káposztafélék C-vitamin tartalmának összehasonlítása
Karfiol C-vitamin tartalmának változása 48 órás tárolás során
Kéntartalmú illóolajok Glükóz inolátok B1, B2-vitamin Kéntartalmú illóolajok Glükóz inolátok Daganatos betegségek megelőzése (Leukémia, tüdőrák) Szelén – brokkoli - glutation peroxidáz
Gyökérzöldségek Megvastagodott gyökerüket fogyasztjuk Sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, retek, cékla, feketegyökér, pasztinák, mangold, maniókagyökér, torma, lestyán
Zöldségfélék karotin tartalmának összehasonlítása
Levélzöldségek Fejes saláta, sóska, spenót, kapor, endívia, rebarbara, galambbegy saláta, jégsaláta, kötözősaláta, metélősaláta
Endívia
Lollo és lollo rosso
Jégsaláta és galambbegy (madár) saláta