IDŐBELI ORGANIZÁCIÓ – PROGRAMOZÁS:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Termeléstervezési számítások
Advertisements

Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor 7.7.
A tevékenységhosszak és az erőforrás- mennyiségek kapcsolata Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Építési beruházás.
Bontási munkák előírásai
A szervezési munka időszükségletének és költségének megtervezése CPM – Critical Path Method.
A projekt általános bemutatása
Szakmai folyamatszervezés 2.ea.
Az elemzés és tervezés módszertana
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) Hanyecz Lajos.
Tevékenységmenedzsment 1. szeminárium
Projektmenedzsment Időütemezés.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
Organizációs tervek.
Anyagköltség számítása
Támogatási Szerződés előkészítése  az előkészítést a Közreműködő Szervezet és a kedvezményezett programmenedzserei közösen végzik  az előkészítés formanyomtatvány,
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Projektmenedzsment szeminárium 1 Projektkészítő szeminárium Pályázati technikák gyakorlati alkalmazása.
Beruházás-menedzsment BME EPEK K601
Előregyártott vasbeton vázszerkezetű csarnok rendszer fővállalkozása, generál kivitelezése áttekintése Cserpes Imre.
Projektmenedzsment 2.. Egyszeri, komplex feladat tervezésére, kivitelezésére vonatkozó tervezet, kapcsolódó munkálatok sorozata, egyenként jellemző idő.
Műszaki ellenőrképzés
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
az elektronikus építési napló
Építőipari logisztika Termelői üzemmód Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék. Budapest 2014.
Egri Líceum, új, „Infotórium” épületrész kivitelezésének organizációja
Alsónémedi inkubátorház építésének organizációja
Diplomamunka Bakui Nemzeti kórház építésének organizációja
készítette: Ritter Ádám szigorló építőmérnök
időbeli tervezés ALAPISMERETEK
Projektmenedzsment Erőforrás tervezés.
Értékteremtés folyamata
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
Termelés és szolgáltatás 8.előadás. Termelés Termelés: a rendelkezésre álló erőforrások egy részének felhasználása arra, hogy más erőforrásokon tartós.
A mélyépítési munkák előkészítése
Erőforrások és tevékenységek tervezése, infrastrukturális projektek Erőforrások és tevékenységek tervezése Infrastrukturális projektek 2/C modul Ponácz.
Projektkontrolling 1 Előadó: Horváth László Projektkontrolling alkalmazása.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Hálótervezés Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor 5.
Kapacitás menedzsment
Vállalkozások elemzése
Termelésmenedzsment Production Management
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Költségvetés műszaki tervek alapján készített tervirat, mely a megvalósításhoz szükséges szerkezetek, berendezések és munkák felsorolását tartalmazza (kiírási.
Kalkuláció.
AZ ÉPÍTÉSZMÉRNÖK SZEREPE A MEGVALÓSÍTÁS (KIVITELEZÉS) FOLYAMATÁBAN
2007. február 15. Szikora Péter - Controlling - Költségek 1 Controlling Költségek osztályozása.
Vállalatgazdaságtani alapfogalmak
Pannónia Kincse LEADER Egyesület EMVA VIDÉKFEJLESZTÉSI JOGCÍMEK HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSSEL KAPCSOLATOS FONTOSABB TUDNIVALÓK.
Munkaszervezés Az emberi tevékenységek megszervezése vállalati szinten
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
A KOMPLEX DÖNTÉSI MODELL MATEMATIKAI ÖSSZEFÜGGÉSRENDSZERE Hanyecz Lajos.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Megbízhatóság és biztonság tervezése
PROJACK használata kivitel 2 gyakorlat
Időbeli tervezés - Alapok, elmélet, példák
Térbeli organizáció Tervezői kiírás.
A külterületi kármentesítést meghatározó feltételrendszer és a kivitelezés összehangolása, együttműködés az irányító szervekkel.
PBKIK Ny. sz.: ; AL-1313, Piacsek László Zoltán Projekt menedzsment összeállította: Piacsek László Zoltán.
PROJEKTMENEDZSMENT Szabó Mária
Vállalkozások pénz és költséggazdálkodása
Mezőgazdasági munkafolyamatok rendszerszemléletű tervezése
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Kapacitástervezés.
Építés- szerelési biztosítások
Bevezetés a projekt tervezés és irányítás módszertanába
Előadás másolata:

IDŐBELI ORGANIZÁCIÓ – PROGRAMOZÁS: Az építési folyamatok térben és időben játszódnak le. Az organizációs tervezés : térbeli és időbeli feladatot jelent. Az építésszervezésnek azokat a vonatkozásait, amelyek a termelés elemeinek (folyamatok, erőforrások) meghatározott időrendben való kapcsolódásaival, felhasználásával foglalkoznak időtervezésnek vagy időbeli organizációnak nevezzük. Célja: az építési feladatok végrehajtásának időbeli megtervezése.

AZ ÉPÍTŐIPARI TEVÉKENYSÉG- Építési folyamat Az építési folyamat sajátosságai: (szervezési szempontból) Az építmény (termék) helyhez kötött, A termelő folyamat helyváltoztató jellegű, A természeti hatások szakaszossá teszik az építési folyamatot, Az építési folyamatok egyedi jellegűek, (nem sorozatgyártás) Az építés térben és időben korlátozott egyidejűséggel végezhető, Az építési feladat nagytömegű anyag szállítását – mozgatását igényli, Az építés helyszíni üzeme ideiglenes jellegű A tevékenység osztott munkaterületen, általában alvállalkozók bevonásával végezhető.

Megbízói érdekek az időtervezésben: Az üzembe helyezés, használatbavétel legkorábbi időpontja, Az építés szakaszos megvalósítása, az építmények részleges üzembehelyezése, Az építés gyorsítása

Vállalkozói érdekek az időtervezésben: A termelő kapacitás folyamatos és teljes körű igénybevétele, A minimális anyag készletek biztosítása, A részszámlázás sűrítése (havi) A saját építési technológia folyamatos felhasználása, A legalacsonyabb önköltség biztosítása

A organizációs tervező munka feltételei: A tervezett építmény teljes körű ismerete: Funkciója, Szerkezeti kialakítása, Technológia – gépesítés lehetőségei, Építés geotechnikai adottságai, Infrastrukturális kapcsolatai, Az építés időtartamához, a teljesítés határidejéhez fűződő Megbízói és Vállalkozói érdekek ismerete – szerződés Szervezési ismeretek, tapasztalat: Az építési folyamatok kialakításának lehetőségei, Az építési folyamatok erőforrás szükségletei, Az építés környezeti feltételei: akadályoztatás… A térség közlekedési, szállítási lehetőségei, A Vállalkozó építési kapacitásának ismerete.

Az időbeli organizáció A szükséges dokumentumok: Műszaki terv Költségvetés kiírás Méretkimutatás és mennyiség számítás. Az időbeli organizáció eredményei: Munkamenet ütemtervek Erőforrás ütemtervek Táblázatok, kimutatások

Folyamatok az építésben: Részletezettségük szerint lehetnek: Építési folyamatok: Az építmény teljes megvalósítását foglalja magában Építési részfolyamatok: egy-egy önálló létesítmény megvalósítása Technológiai folyamatok: Technológiailag elkülönült szerkezetek építését jelenti Munkafolyamatok: egy-egy szerkezet létrehozása (időben, térben egy helyen egy munkacsoport végzi)

Folyamatok az építésben: Jelentőségük szerint lehetnek: Főfolyamatok: Az építmény előállításánál meghatározó szereppel bíró folyamat, (beton bedolgozó géplánc) A főfolyamat elemei hálótervezésnél a kritikus úton vannak. Mellérendelt folyamatok: A főfolyamathoz szorosan kapcsolódó tevékenységek, (beton szállítása) Háló tervezésnél tartalék idővel rendelkeznek. Mellékfolyamatok: A főfolyamattal kapcsolatban nincsen, így a sorrendiséget nem befolyásoló tevékenység. (épület körüli járda építése)

Az építési feladat folyamatokra bontása: Folyamatképzés az építési részfeladatok meghatározott kritériumok alapján történő célirányos elkülönítését, csoportosítását értjük alatta.

Folyamatkapcsolási módok: Párhuzamos: Az érintett folyamatok egyidőben, egymással párhuzamosan végezhetőek. Átlapoló: Az összefüggő folyamatok kezdési és befejezési időpontjai között időbeli késleltetés van. A vizsgált folyamat a megelőző folyamat megkezdése után, de annak befejezése előtt kezdhető, befejezése pedig a megelőző folyamat befejezése után történik. Egymás utáni (soros): A folyamat a megelőző folyamat befejezése után kezdődhet. Az érintett folyamatok egyidejű végzése kizárt!

Az építőipari erőforrás az építés során alkalmazott: Emberi munkaerő, Gépek és berendezések, Építési anyagok, Szállítóeszközök, Pénzeszközök.

Az építőipari norma fogalma, fajtái: Norma: egységnyi mennyiségű építési feladat elkészítéséhez felhasználandó erőforrások mennyisége. Erőforrás fajtája szerint: anyagnorma: egységnyi feladathoz szükséges anyagmennyiség (pl.: db/m2, kg/m2) gépnorma: egységnyi feladat elvégzéséhez szükséges munkagép ráfordítás (műszakóra, teljesítmény [kWh]) munkaerő-norma: egységnyi feladat elvégzéséhez szükséges munkaerő ráfordítás (képzettség szerint, pl. szakmunkás, segédmunkás) A gép- és munkaerőnormák lehetnek: időnorma (pl.: óra/m3) teljesítménynorma (pl.:m3/óra)

Az erőforrás igények meghatározása: W = erőforrás szükséglet: Nagyvonalú tervezésnél: Termelési érték (eFt) W = ------------------------------------- Termelékenység (eFt/fő/hónap) Részletes tervezésnél: Mennyiség V (m3) W = --------------------- = --------------------- Telj. norma Nt (m3/óra) (mélyépítés) vagy W = Mennyiség * Időnorma = V (m3)* Ni (óra/m3) (magasépítés) Az erőforrás szükséglet = a V volumenű munka elvégzéséhez szükséges : munkaidőt, gépműszakidőt, anyag mennyiséget, pénz eszközöket jelenti.

A MUNKAFOLYAMATOK IDŐTARTAMA: A munkafolyamatok időtartama a munkafolyamat elvégzéséhez biztosított erőforrások mennyiségétől függ. d = munkafolyamat elvégzésének időtartama Erőforrás szükséglet [W] d = ----------------------------------------------- = ------ Időegység alatt felhasznált erőforrás menny. [C] Az időegység alatt felhasznált erőforrás mennyiségének a növelésével a megvalósulási időtartam csökkenthető.

Ütemtervek fajtái Tartalmuk szerint: Részletezettségük szerint: Folyamatokat ábrázoló időtervek Erőforrás-felhasználási tervek: Munkaerő-szükségleti-, Gépszükségleti-, Anyagszükségleti-, Pénzügyi-, Részletezettségük szerint: Vázlatos ütemterv Generál ütemterv Részletes ütemterv

Ütemtervek fajtái Aktualizálhatóság szerint: Statikus (kézzel írott, rajzolt) Dinamikus (számítógéppel készített)

Időtervek ábrázolási módjai: 1. Gantt-diagram – sávos ütemterv 2. Ciklogram 3. Hálós ütemtervek CPM (Critical Path Method) MPM (Metra Potential Method)

Sávos ütemterv

Ciklogram

Hálós ütemterv