Államalapítás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Prókay Julianna 6. osztály
Advertisements

(avagy a csodaszarvastól Igazságos Mátyásig)
Pozsony 1919-től használt csehszlovák, majd szlovák elnevezéssel Bratislava) hagyományos magyar koronázó város, jelenleg az 1993-ban létrejött Szlovák.
Az Árpád-kor története
A Magyar Szent Korona Prókay Dorottya
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
Az Aranybulla.
Koronázási Jelképek.
Arabok, pápaság, egyházszakadás, kalandozások
A KELETI FRANK KIRÁLYSÁG
„Ahol a Korona, ott van Magyarország…”
Emese ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK.
1.
Szerkezete és eredetének kérdései Készítette: Dabóczi Viktória
Árpád-kor Gyakorlás.
Árpád-házi királyaink
Iskolánk névadója: Szent László király
Készítette: Szoboszlai Adrienn 7.a
…nekünk és a szent koronának engedelmeskedni… (Oklevél 1256-ból)
A MAGYAR ÁLLAM LÉTREJÖTTE
Szent István ( ).
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
Magyar Anjou Legendárium
Bevezetés a magyar alkotmány- és jogtörténet tanulmányozásába
MAGYARORSZÁG VÁLSÁGA (XI. század).
Koronázási jelvények -a Szent Korona -a koronázási palást
ÁRPÁD-KORI TEMPLOMOK ZALÁBAN
Nagy Konstantin, Szent Ilona
Pázmány Péter 22/A. 1. Életútja 1570-ben született (Nagy)Váradon Nemesi család sarja: apja, Pázmány Miklós bihari alispán Családja református, de anyja.
Szeretnék bemutatni valakit:
M Ű V É S Z E T.
Szent László- Könyves Kálmán uralkodása
A keresztény egyház a korai középkorban
Andrássy út Hősök tere Vajdahunyad vára
Szent István, Szent László
A román kor (romanika) művészete
A feudális és rendi kor államfői intézménye
Trónviszályok, a magyar királyság megerősítése
Főpapi kenet Heidelbergi KT 31..
Csaták, hadvezérek, katonák
Szent István Király.
A keresztény magyar állam megalapítása
Szent lászló király.
Csaták, hadvezérek, katonák
ÁRPÁD-KORI MŰVÉSZET október 18. PPKE 2012/őszi félév
A Siklóshoz tartozó és mintegy 1500 lakosú Máriagyűd híres Mária-kegyhely, a magyar zarándokút befejező stációja. A közeli forrás már a rómaiak idejében.
A Frank Birodalom Nagy Károly és kora.
István király.
Magyarok letelepedése, hitvilága, kalandozások
KÜKÜLLŐVÁR (Cetatea de Balta, Kokelburg,) Foto: Csedő Attila
István király és a magyar keresztyén egyház kezdetei.
Magyarország a korai feudalizmus korában
EGYIPTOMI ISTENEK SZERZŐ: VÖRÖS LÁSZLÓ. A természet láthatatlan erőit testesítették meg. Nem mindegyik terjedt el az egész birodalomban Néhányan már a.
A szabolcsi honfoglalás-kori földvár A letelepedéstől az államalapításig.
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
A királyi Magyarország a XVII. században.  Protestáns erdélyi nemesi család  12 évesen katolizál, később jezsuita lesz  Római teológia  A magyar főnemesség.
Géza fejedelem és Szent István Az államalapítás Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend,
Szent István országa. A hatalom megszerzése  István harca a hatalomért  Géza kijelölt utódja  szakít a szenioratus intézményével  Primogenitura.
Géza fejedelem és István király államalapító tevékenysége
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
AZ ÁLLAMALAPÍTÁS.
A koronázási jelképek.
KI VAGYOK ÉN? ÁRPÁD HÁZI SZEMÉLYEK.
I. Károly (Róbert) ( ).
Harcok az új rend megszilárdításáért
Előd (Ügyek) és Emese fia
Szent István örökében.
REFORMÁCIÓ.
ÁLLAMFŐ AZ 1848 ELŐTTI MAGYAR KIRÁLYSÁGBAN
Emese ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK.
Előadás másolata:

Államalapítás

Katasztrófális vereségek Géza fejedelemsége 972-997 -933: Merseburg -955: Augsburg Kérdés: Folytatás vagy befejezés????? Döntés: 973 Quedlinburgi-i konferencia - 12 magyar főúr képviseli Gézát - a kalandozások végleges befejezése - európa része kívánunk lenni: kereszténység felvétele - térítőpapok kérése Belpolitikája: - kötelező felvétele a kereszténységnek(!) - ellenállók leverése:”véres kezű” - fiát keresztény szellemben nevelteti: Vajk István - öröklés kérdése: senioratus vagy primogenitura??? Katasztrófális vereségek

I. Szent István (997-1038) Géza fejedelem: primogenitúrát követi és fiát jelöli utódjául István a senioratus elvére hivatkozó Koppánnyal küzdött meg.(hol a kp-ja?) Segítsége: feleségével érkező lovagok és hívei Koppány holttestét felnégyelték Veszprém, Győr és Esztergom váraira tűzték ki, a negyediket az erdélyi gyulának küldte el. Célja: elrettentés!!!

Az Árpád-ház családfája

Az államalapítás Korona kérdése: kitől??? Lehetőségek: pápa vagy császár Végül II. Szilveszter küldi a pápa Előnye: csak egyházi függés és nem politikai, vagyis megszületik az önálló magyar állam

A Magyar koronázási jelvények

A korona A korona két eredetét és stílusát tekintve különböző részből áll. A 18. sz. végén a zománcképek feliratai alapján nevezték el az egyiket corona graeca-nak a másikat corona latina-nak azaz görög és latin koronának. A magyar Szent Korona Európa egyik legrégebben használt és mai napig épségben megmaradt koronája. A magyar államiság egyik jelképe, mely végigkísérte a magyar történelmet legalább a 12. századtól napjainkig.

További jelvények és a szertartás Koronázási palást Jogar Országalma Kard Lándzsa

A magyar királyok koronázási hagyományai A középkori Európában királyi jelvényeket a pápától vagy a német-római császártól lehetett kapni. A koronázás során a királyt a püspökökkel azonos módon megszentelték, „felkenték” őket szentelt olajjal. A szertartást csak püspök végezhette. Őket tehát felkent királyoknak nevezzük. A felkenés keresztény szokása a Bibliából, Dávid és Salamon felkenéséből ered. A magyar királyt a szokásjog szerint az esztergomi érsek kente fel, majd tette fejére Szent István koronáját, a Szent Koronát.(későbbi változat) A koronázás során kapta meg a jogart és a palástot is, mint a királyi hatalom jelképeit. A szertartás része lehetett az isteneknek (vagy az alattvalóknak, hogy megvédi őket) tett fogadalom, eskü. A ma legjellegzetesebbnek számító királyi szimbólum, a korona nem feltétlenül volt a legfontosabb királyi jelvény, amely jelvényeknek a hatalmat kellett szimbolizálniuk. I. István a császártól például egy lándzsát kapott, aminek helyébe később a jogar lépett.( Az egyiptomi fáraó kezében az ábrázolásokon mindig korbács és pásztorbot van. Az asszír királyi jelvényeknek is része a pásztorbot és a buzogány.)

Belpolitikája

XI. századi államszervezet

A királyi vármegye területi felépítése

Egyházszervezés Fgy: 178-as feladat Befejezés: államalapító királyunk tevékenységének és személyiségének értékelése