Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Koronázási jelvények -a Szent Korona -a koronázási palást

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Koronázási jelvények -a Szent Korona -a koronázási palást"— Előadás másolata:

1 Koronázási jelvények -a Szent Korona -a koronázási palást
-a királyi jogar -az országalma

2 A koronázási jelvények
 a király vagy császár koronázásánál a királyi hatalom szimbolikus kifejezésére használt jelvények: a korona, a jogar, a birodalmi alma és a koronázási palást.

3 A Szent Korona A magyar Szent Korona Európa egyik legrégebben használt és mai napig épségben megmaradt koronája. A magyar államiság egyik jelképe, mely végigkísérte a magyar történelmet legalább a 12. századtól napjainkig.

4 A királyi jogar A jogar az ítélkezés, az igazságosság, a jogszolgáltatás jelképe, ősi keleti eredetű hatalmi jelvény. A magyar királyi jogar különös, buzogány alakú formájával tűnik ki a korabeli királyi jelképek közül.

5 Az országalma Az országalmát valószínűleg Károly Róbert részére készítették 1301-ben történt megkoronázása alkalmából, összevonva személyes címere elemeit egyéb, kifejezetten magyar és árpádházi elemekkel azért, hogy ilyen módon is legitimizálják a magyar trónra lépését.

6 A koronázási palást A magyar koronázási palást felirata szerint eredetileg harang alakú miseruha volt, melyet 1031-ben ajándékozott I. István király és Gizella királyné az épülő székesfehérvári Nagyboldogasszony-székesegyháznak. Bizánci eredetű selyemszövetét arany- és selyemfonállal hímzett képek és latin feliratok díszítik.

7

8 Egyéb magyar koronázási jelvények
A koronázási jelvények részeként tekinthető a Szent Istvánnak tulajdonított kard, továbbá az apostoli kereszt, mely már újabb mű a 15.- vagy 16. századból. Régibb leltárak megemlékeznek még koronázási öltönyökről is, melyek viszont nem részei a magyar koronázási jelvényeknek. A koronázási jelvények közé tartozott többek között aranyszállal átszőtt kesztyű, valamint szintén aranyszállal átszőtt papucs is. Ezek sajnos teljesen szétáztak az Orsovánál, Szemere Bertalan által történt elásása és a több mint négy évig a földben való tartózkodása során.

9 a Szent Istvánnak tulajdonított kard.

10 Azon ládáról, amelyben a koronázási jelvényeket jelenleg őrzik,
másként a koronának külön régi tokjáról több helyen történik említés. A jelenlegi láda, amint azt a rajta levő felírás és a címerek mutatják,  1608-ban készült II. Mátyás uralkodása idején. A láda előrészén Mátyás monogrammja látható koronázott pajzsban és Magyarország négyezett, koronás címere. A láda maga keresztpántokkal van megvasalva.

11 Vége


Letölteni ppt "Koronázási jelvények -a Szent Korona -a koronázási palást"

Hasonló előadás


Google Hirdetések