Kutatószeminárium A téma megtervezése és integrálása Skach Ágnes.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Depresszió helyett Mondj IGEN-t az életre!!! :27.
Advertisements

Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
8 Klikkelj az egérrel!.
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
A prezentáció művészete
Programozási tételek, és „négyzetes” rendezések
A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tevékenysége Kiss Ágnes mb. igazgatóhelyettes MNVH Hatékonyság, Innováció, Szakmaiság HISZ-ünk benne! Budapest, november.
Táblázatkezelés - függvények
Készítette: Bátori Béla 12.k
C++ programozási nyelv Gyakorlat hét
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
4 négyzetes kérdés Készen vagy? B A
Japán és amerikai üzleti partnerrel
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
KOOPERÁCIÓ ÉS VERSENGÉS
Érvek, érvelés.
It Italo Santelli Gerevics Aladár It Ha van egy leírt célod, ne azon aggódj, hogy hogyan éred el. Dolgozz rajta és a tudatalattid szállítja a megoldást.
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY 2010.
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
Privatizáció, foglalkoztatás és bérek Hozzászólás John Earle és Telegdy Álmos tanulmányához Antal Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet Szirák 2012.
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Szakdolgozat, mint a legjobb referencia a pályakezdéshez
Sokan csak azért beszélnek, mert azt hiszik
Készítette: Cselényi Szandra Nóra
Alapok Néhány apróság, amit tisztázni kell. Első feladatok Szúrj be egy diát a legelső helyre! Legyen rajta valami főcímszerű szöveg!
Információ feldolgozása
Zsikazsu Emlékkönyve.
 Klikkelj az egérrel! :20:48
Minden, matematikusi ismeretekkel fertőzött leendő mérnök számára alapvető kihívás, hogy a túlságosan egyszerű dolgokból többet hozzon ki. Így például.
Készítette: Pető László
Tibeti személyiségteszt
Készítette: Magyar Orsolya
Hogyan írjunk szemináriumi és diplomadolgozatot?
Fülemüle informatika verseny
A megfizethető hálózat HelpforYou! Ismersz jó üzleti lehetőséget? Sokba kerül az indulás? Magas az aktivitási elvárás? Tartasz a hálózatoktól? Nehezen.
Beruházás-kontrolling
Dollzonevelde! Csinálj magadnak saját Dollit!. Dolli nevelés szabályai Minden héten minimum egyszer látogasd meg! Ne feledd megetetni! Amint a kedve 0%
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 3. óra.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
Konformitás A viselkedés változása abból a célból, hogy ragaszkodjon a létező társas normákhoz Társas normák – széles körben elfogadott szabályok melyek.
A SZAKDOLGOZAT.
A létezés válasz arra a kérdésre, hogy „Hogyan van?”, a lényeg térbeli és időbeli megnyilvánulásait foglalja magába, és megnevezi az ember sajátos létmódját:
Kedves Fiam ....
A DÖNTÉSHOZATAL METODIKÁJA.
Prezentációkészítés összefoglaló
„Az igazi kérdés nem az, mennyit javultál tegnapi önmagadhoz képest, hanem, hogy milyen jól teszed a dolgod versenytársaidhoz képest.”
Hogyan fejlesszük ki magunkban a
Ugrás az első oldalra Pályázatmenedzsment Rácz József tanácsadó Készült a NFGM támogatásával, a KKC-2007-K projekt keretében.
MIÉRT GYÖTÖRJÜK EGYMÁST KIMUTATÁSOKKAL? Készítette: Gönye Zoltán, TE MIÉRT TESZED?
Útmutató Tippek, típushibák, megoldások és némi statisztika.
mint ami mások szerint szükséges!
A prezentáció-készítés szabályai
Alapszeminárium II. Tréning Jövő. Ezzel fogunk ma foglalkozni !
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Van egy rossz hírem, máshogy nem megy!
Csak olvasd el… Angol szöveg, magyar fordítással.
Sokan csak azért beszélnek, mert azt hiszik a hanggal könnyebb bánni, mint a csönddel.
Gyakorló óra 5/12.
TÁMOP A/1-11/1 Tananyag általános formai és tartalmi előírásai, valamint az önellenőrzés és teszt szerkesztési, publikálási lehetőségei a CooSpace-ben.
Biztosan tapasztaltátok már, hogy manapság 2010-ben a számítógép elengedhetetlen az életben a tanulásban és a tanárok munkájában is. Nos mai beszámolóm.
A tanárképzésről Tél Tamás ELTE.
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY ÉV
előadások tervezése és kivitelezése Kovács Ilona egyetemi tanár
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
SZFP II Hazai Peer Review – 2009 A Peer Review Jelentés V. előadás
Ötletek mára és holnapra
Záróvizsga IBS.
KOMPLEX VIZSGA Tájékoztató
Előadás másolata:

Kutatószeminárium A téma megtervezése és integrálása Skach Ágnes

Kutatószeminárium Hogyan álljunk neki? 1.Mik az elvárások, kritériumok? 2.Hány részből fog állni? 3.Mivel akarod kezdeni/ mivel fogod befejezni? 4.Igazán érted azt, amit csinálni akarsz? Tényleg ilyen egyszerű? NEM! „I have a „perfect track”. Although I don’t yet have either a vocal or a song. If I could get these things accomplished, nothing else could go wrong!”

Kutatószeminárium Kell egy stratégia! 1.The whole and the core. Vizsgáljuk meg az egész és a „lényeg” kapcsolatát! A „lényeg” a legtöbb értékkel rendelkező rész a szakdolgozatban, az, amiben bemutatod a te eredményeidet. 2. „Focusing down”, „opening out” vagy „compromised”? Hogyan állítsuk fel a sorrendet a dolgozatban (a tartalomjegyzékben)? Minek mekkora a súlya? 3. A magyarázat stratégiája!? Deskriptív, analitikus, argumentatív, mátrix

Kutatószeminárium The whole and the core Mik a követelmények? Felosztjuk arányosan. Biztonság és szabadság. A húzás rengeteg időt elvesz! A minőség nem azon múlik, hogy mennyivel írjuk túl a minimumot vagy a maximumot! Példa: szó maximum. 80% : fogok írni. 20%:20.000lábjegyzet,iro dalomjegyzék, stb.

Kutatószeminárium The whole and the core 80% felosztása Kb szó egy fejezet szó eltérés lehet, ha indokolt még jó. Nagyon hosszú fejezetet ketté kell vágni, mert nem lehet kezelni (utalás biztonságosabb). Összesen 8 fejezet nagyon hatásos, könnyű az olvasónak kezelni, követni, egészként tekinteni rá. Olvasóként próbáljunk meg gondolkodni, úgy igyekezzünk kialakítani a fejezetek hosszát, a tartalomjegyzéket!

Kutatószeminárium The whole and the core Non-core materials: Bevezetés: bevezeti és bemutatja az olvasónak a lényegi részeket, ez teszi érthetővé, megfoghatóvá. Keretet ad, kiemeli és felvezeti a „core”-t. Core: különálló, értékes. Tartalmát nem szabad szétszórni. Befejezés: összegzése vagy újra fogalmazása azoknak az eredményeknek,amikre jutottunk. Bevezető (max. 2 fejezet) Core ( 5 fejezet) Befejezés (1 vagy 2 fejezet)

Kutatószeminárium Focusing down, Opening out or Compromise? Focusing down Legáltalánosabb, (legrosszabb), amikor a sorrend a történésekkel egyezik meg. Nagy, átfogó irodalomjegyzék, amit fokozatosan rostálunk. A témákat felületesen vizsgáljuk meg. Túl sok idő a gyűjtögetésre, a munka vontatott lesz,nem marad idő a lényegre. Legyünk kritikusak önmagunkkal is! Kb.: 50% irodalom 30% Rengeteg vizsgálat, módszertan 20% lesz a dolgozatban a lényeg, az, amiről eredetileg akartuk a legtöbbet írni.

Kutatószeminárium Focusing down or Opening out Compromise? Opening out: 1.Tudatosan rövid és tömör meghatározása a kutatási témának. Közvetlen a témára fókuszál, csak a legrelevánsabb irodalmat említi. 2.A kulcsfontosságú megállapításokat tárgyalja. 3. Elemzés. 4. A megfelelő alapozás után a tézis „kinyílik” a tárgyalásra. Előnye: A lényeg hamar kapcsolatba kerül az olvasóval. Megismertetni a véleményed más emberek munkájáról azután (nem előtte), hogy hitelt szereztél. Sokkal több idő marad megismertetni a munkádat, minél hamarabb a lényegre térsz.

Kutatószeminárium Focusing down or Opening out Compromise? Hátrány: elsőre megterhelőnek, és nehezen összeegyeztethetőnek tűnik az általános elvárásokkal szemben.

Kutatószeminárium Focusing down or Opening out Compromise? Compromise: Az arany középút? 1.Bevezető: max. 2 fejezet. Keretet ad a központi kutatási témának az elejétől. Olyan témakört ne írjunk bele, amit később nem tárgyalunk „rendesen”, és nincs akkora értéke, ami hozzáad a dolgozathoz. Fókuszáljunk erre: „what need to know and no more” ! 2. Akkor, ha valaki a kutatási módszertannak külön fejezetet szentelne, tegye azt inkább a fő fejezetek után, mellékletként. 3. Az első összefoglaló részben a tanulságokat kell összehozni és integrálni a fő fejezetekből. A második összefoglalóban egy óvatosabb nyitás. Elméleti és irodalmi rész tárgyalása a végén= erős elméleti, átfogó fejezet

Kutatószeminárium Hogyan tovább? Tudjuk, hogy nem mindegy, hogyan magyarázunk el dolgokat. Nők: a folyamatok köré szervezett magyarázatok szeretnek kapni és adni. Férfiak: először a lényeget akarják hallani, azt hogy mi a kulcspontja a sztorinak. Csak ezután készek meghallgatni a többi részletet, azokat is szelektíven. A szöveg négyféle módot ajánl arra, hogyan írjuk meg a szakdolgozatot: Deskriptív Analitikus Argumentatív Mátrix

Kutatószeminárium Deskriptív Úgy rendezem, ahogy kívülről látszik, ahogy mindenki látja. Forgatókönyv,irodalmi tanulmányok Kronológiai dolgozatok,amikben történeti sorrend a rendezőelv. Történelmi tanulmányok. Útikönyv szerkezet. Jog, adminisztráció, stb.

Kutatószeminárium Analitikus Gondolj ki te egy rendszert, ahelyett hogy a mindenki számárakézzel foghatót használod! Példa: a szoba tulajdonságai, alakja, mérete a szoba szolgáltatásai (ablakok, ventilátor, lámpa…) mozgatható és nem Mozgatható bútorok bútorok tulajdonságai Ezek a kategóriák nem hevernek a földön, felhasználásra várva. Nem tart évekig kigondolni. Ezeket a csoportosítások sokaknak használhatóbbak és ismerősebbek. Sokkal könnyebb összeszervezni is. Personalize the account!

Kutatószeminárium Analitikus Három fő típus: 1. Periodikus történelmi vagy narrativ beszámoló esetén a kronológikus sorrend helyett feldarabolni hasonló időszakokra. 2.Komplex folyamatok felosztása: Történelmi folyamatok felosztása társadalmi, gazdasági, politikai, stb. részekre. 3.Kauzális rendszerek, összefüg- gések keresése, ok-okozat Könnyen felismerhető Ne analizáljunk túl! Pl.: gyümölcskoktél Ne veszítsük el a olvasót!

Kutatószeminárium Argumentatív Összegyűjteni az ugyanazt képviselő álláspontokat, és elrendezni. Ezek ellenkezőjét vagy alternatíváját is. Egy pro, egy kontra. Pl.: Az tetszik a témában, hogy.. Az nem tetszik a témában, hogy… Az olvasó számára jól szervezett, amíg tisztán megkülönböztethetőek a kategóriák. A fókuszban a vita vagy nézeteltérés áll, de ne feledkezzünk el itt sem, hogy a téma szempontjából az eltérésmelyik része az érdekes a számunkra. Képes több álláspontot több álláspontot jól kezelni.

Kutatószeminárium Mátrix Kombináljunk! 4 lehetséges párosítás van: Analitikus+ Argumentatív Analitikus+ Deskriptiv Argumentativ+ Analitikus Argumentativ+ Deskriptiv Az pár első tagja az elsődleges szervező elve a fejezetek csoportosításának. A második tag a másodlagos „kisegítő” elv. Ez a módszer a legtöbb esetben elég kategóriát biztosít arra, hogy minden fejezeted a megfelelő helyre kerüljön.

Kutatószeminárium Köszönöm a figyelmet!