Minőségi oktatás támogatása, valamint az egész életen át tartó tanulás elősegítése a kultúra eszközeivel az LHH kistérségek esélyegyenlősége érdekében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Advertisements

TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
ERNYŐ PROJEKT szakmai program TÁMOP /
Dél – dunántúli Regionális „IPR” Tájékoztató Nap Pécs = Európa Kulturális Fővárosa! Építkezzünk tovább! A „BÁZIS”- tól, az „ERNYŐ”- ig! !
Az előminősített referenciaintézményi szerepből adódó gyakorlati feladatok december.
Napköziotthonos Óvoda Jánkmajtis
TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás bevezetése a tényői Napközi Otthonos Óvodában és az Ady Endre Általános Iskolában Projektindító.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Közoktatási esélyegyenlőség a Dráva mentén Szentendre, május 27.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Minőségi oktatás létrehozása – Hátránykompenzáció közoktatási és kulturális szolgáltatások fejlesztésével és tartalmi modernizációjával Magyarhomorogon.
Integrációs Program (IPR) a gyakorlatban
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
TÁMOP / IPR ernyőprogram a barcsi kistérség általános iskoláiban, óvodáiban, középiskoláiban BNI Arany János Általános Iskola.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Minőségi oktatás támogatása, valamint az egész életen át tartó tanulás elősegítése a kultúra eszközeivel az LHH kistérségek esélyegyenlősége érdekében.
A tanácsadói tevékenység koordinálása Páll Viktória Ec-Pec Alapítvány.
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
A referencia-intézmény fogalma, a közoktatásban elfoglalt szerepe
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben Tanácsadói feladatok 1 Közoktatási Igazgatóság.
A halmozottan hátrányos helyzetű általános- és középiskolások nevelését/oktatását segítő pedagógiai rendszer Győr, Mosolits Lászlóné, Ildikó.
Az esélyegyenlőséget szolgáló intézkedések az óvodában Némethné Józsa Ágnes tanácsos, óvodai szakreferens Győr, április 29. Győr-Moson-Sopron Megyei.
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
"Legyen az esély egyenlő ..."
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
I ntegrációs P edagógiai R endszer. INTEGRÁLT NEVELÉS-OKTATÁS: A hátrányos (HH) és halmozottan hátrányos helyzetű (HHH), eltérő nevelési igényű, gyermekek.
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
„Tervezéstől az önértékelésig" folyamat-tanácsadói közreműködéssel
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
TÁMOP / jelű Együtt, hogy jobb legyen című projekt Kettős mentorálás Készítette: Bagi Lászlóné február 24. Hódmezővásárhely.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
2012.május 15. „ Az akadály az a rémisztő dolog, amelyet akkor látunk, Ha levesszük a szemünket a célról..” TÁMOP / Új Magyarország.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
A projekt ütemterve november 10-től. A terv, hogy 3-4 hét alatt lebonyolítani a kerekasztal beszélgetéseket az alábbi dátumokkal: 1. kerekasztal:
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
A szaktanácsadó segítő szerepe
A projekt az Europai Unio támogatásával, az Europai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
IGAZGATÓI BESZÁMOLÓ 2006/07 I. FÉLÉV. TARTALMI VÁZLAT AZ ISKOLA STATISZTIKAI MUTATÓI A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁSRA VALÓ ÁTTÉRÉS TAPASZTALATAI AZ INTEGRÁCIÓS.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés –a szobi innovatív intézményekben.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Közoktatás-fejlesztési programok 2007-ben Új Magyarország Fejlesztési Terv Hámoriné Váczy Zsuzsa OKM Balatonfüred, november 14.
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
ERNYŐ PROJEKT Záró 2013/ TÁMOP /
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
A TÁMOP / projekt jelene és jövője.
„ÍVELJETEK CSILLAGOK!” ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROJEKT A II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI-BAN TÁMOP B
TÁMOP B ,,Esély a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde gyermekeinek” Halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek támogatásának eredményessége 3.
Előadás másolata:

Minőségi oktatás támogatása, valamint az egész életen át tartó tanulás elősegítése a kultúra eszközeivel az LHH kistérségek esélyegyenlősége érdekében TÁMOP-3.3.7/09/ IPR ERNYŐ Barcs, február 25.

Előzmények – törvényi szabályozás 11/1994-es MKM rendelet szabályozása alapján INTEGRÁCIÓS PEDAGÓGIAI RENDSZER11/1994-es MKM rendelet szabályozása alapján INTEGRÁCIÓS PEDAGÓGIAI RENDSZER kiépítése az általános iskolákban 2003-tól (Két bázisintézmény: BNI Arany, KKI Darány) KKI Darány)

Kik vehettek részt a programban? Azok az intézmények:Azok az intézmények: -Amelyek vállalták, hogy a SZEGREGÁCIÓ jelenlétét az iskolában teljes mértékben elutasítják. -Megújítják pedagógiai kultúrájukat. -Minden tanuló részére biztosítják az ESÉLYEGYENLŐSÉGET. -Átalakítják kapcsolatrendszerüket a közvetlen társadalmi környezetükkel! A KISTÉRSÉG MINDEN ISKOLÁJA A PROGRAM RÉSZESÉVÉ VÁLT!

Az IPR céljai Csökkenjenek az igazolatlan hiányzások!Csökkenjenek az igazolatlan hiányzások! Egyre kevesebb tanuló hagyja ott –idő előtt - a közoktatás rendszerét!Egyre kevesebb tanuló hagyja ott –idő előtt - a közoktatás rendszerét! Csökkenjen a lemorzsolódó tanulók száma!Csökkenjen a lemorzsolódó tanulók száma! Növekedjen a továbbtanuló halmozottan hátrányos helyzetű tanulók továbbtanulási aránya a középiskolákban!Növekedjen a továbbtanuló halmozottan hátrányos helyzetű tanulók továbbtanulási aránya a középiskolákban!

Változások a törvényi szabályozásban Normatív támogatás helyett pályázati rendszer (hazai forrásból)Normatív támogatás helyett pályázati rendszer (hazai forrásból) A rendszer bővült az óvodai neveléssel, majd a középiskolák bevonásával.A rendszer bővült az óvodai neveléssel, majd a középiskolák bevonásával. Kiépültek az országos szinten szervezett szakmai műhelyek, kialakult a módszertani továbbképzések rendszere.Kiépültek az országos szinten szervezett szakmai műhelyek, kialakult a módszertani továbbképzések rendszere.

2009! – eltelt 6 év Minden intézmény kiépítette az IPR alapjait, elérkezett az ideje a továbblépésnek!Minden intézmény kiépítette az IPR alapjait, elérkezett az ideje a továbblépésnek! EKKOR „JÖTT” a LEHETŐSÉG, AZ LHH-S PROJEKT!EKKOR „JÖTT” a LEHETŐSÉG, AZ LHH-S PROJEKT! Intézmények felújítása, javuló tárgyi és technikai feltételek!Intézmények felújítása, javuló tárgyi és technikai feltételek! Szükségessé vált az intézményekben folyó szakmai munka színvonalának emelése, koordinálása, a tapasztalatok átadása az EGYÜTTMŰKÖDÉS!Szükségessé vált az intézményekben folyó szakmai munka színvonalának emelése, koordinálása, a tapasztalatok átadása az EGYÜTTMŰKÖDÉS!

Gondolkodjunk együtt! ERNYŐ Van: - 12 általános iskolánk, 20 óvodánk,Van: - 12 általános iskolánk, 20 óvodánk, 266 kreatív, tenni akaró pedagógusunk,266 kreatív, tenni akaró pedagógusunk,akik: gyermek -861 óvodás és 2052 iskoláskorú gyermek neveléséért, oktatásáért vállaltak, vállalnak FELELŐSSÉGET

A kistérség intézményei Iskolák (12) Homokszentgyörgy – Lad – Kálmáncsa (17) BNI: Arany J. – Deák F. (547) – Vízvár – Bolhó - Szulok Babócsa DKKI: Csokonyavisonta – Darány - Lakócsa 1087 fő 280 fő 206 fő 479 fő

A kistérség intézményei Óvodák (20) Homokszentgyörgy – Lad – Kálmáncsa – Szulok (14) - Hedrehely BNI: Barcs 6 óvoda (75) – Bolhó – Vízvár - Rinyaújlak Babócsa - Bélavár DKKI: Csokonyavisonta – Darány – Lakócsa - Istvándi 447 fő 139 fő 88 fő 187 fő

Miért indokolt az „ERNYŐ”? Iskolák 12 iskola 2052 tanuló, ebből: hh (63%) -702 hhh (34%)

Miért indokolt az „ERNYŐ”? Óvodák 20 óvoda 861 gyermek, ebből: -570 hh (66%) -286 hhh (33%)

Európa – Magyarország – Barcsi kistérség Az EU oktatáspolitikája szerint „a közoktatásnak elő kell segítenie az emberi jogok és alapvető szabadságjogok érvényesülését és erősíteni a plurális demokráciát, valamint növelnie kell az emberek közötti kölcsönös bizalmat és megértést.”Az EU oktatáspolitikája szerint „a közoktatásnak elő kell segítenie az emberi jogok és alapvető szabadságjogok érvényesülését és erősíteni a plurális demokráciát, valamint növelnie kell az emberek közötti kölcsönös bizalmat és megértést.” Ezeknek a kihívásoknak a magyar közoktatás jelen állapotában nem tud megfelelni, ha nem látja meg a perifériára sodródott társadalmi rétegek gyermekeit, a helyzetükből fakadó félelmetes esélyegyenlőtlenségüket, ha nem ad meg minden lehetséges esélyt társadalmi integrációjukra.Ezeknek a kihívásoknak a magyar közoktatás jelen állapotában nem tud megfelelni, ha nem látja meg a perifériára sodródott társadalmi rétegek gyermekeit, a helyzetükből fakadó félelmetes esélyegyenlőtlenségüket, ha nem ad meg minden lehetséges esélyt társadalmi integrációjukra.

Az „ERNYŐ” program hatása a kistérség oktatási intézményeire Az intézményekben épülő IPR és az IPR ernyőprojekt az alábbi hatásokat gerjesztheti: - a napi pedagógiai gyakorlat egyre gyorsabban közeledik a minőségi és inkluzív gyakorlathoz, - Intézményi szinten megerősödik a tantestület, módszertanilag és infrastrukturálisan fejlődik a szolgáltatási kínálat, a kistelepüléseken csökken a tanulóelvándorlás mértéke, - az intézményközi együttműködések kistérségi és regionális szinten erősödnek, - Az egyes intézmények valódi esélyt kapnak az országos vérkeringésbe való bekapcsolódásra.

Az„ERNYŐ” eszmeisége A projekt a kistérség valamennyi oktatási intézménnyel rendelkező településére kiterjedően valósul meg. Az IPR-ernyő lehet az a szerveződés, amely éppen alapos helyismerete, intézményismerete, közvetlen kapcsolatai révén ráláthat az intézményekben folyó napi fejlesztőmunkára, a konkrét segítségadáson túl, közvetíthet szakértői, mentori segítséget, ajánlhat jó gyakorlatokat, szervezhet olyan fórumokat rendezvényeket amelyek a legkonkrétabb segítséget nyújthatják az intézményeknek. Ilyen rendszer, ilyen szinten még nincs, ez a szerveződés példaértékű lehet.

Célok – A NEVELÉS, OKTATÁS LEHET MINDEN RÉSZTVEVŐJÉNEK SIKERTÖRTÉNETE IS ! A projektben tervezett tevékenységek eredményeként valósulhat meg kistérségi szinten: - 100%-os „szakos” ellátottság minden intézményben,minőségi oktatás minden területen -a kor kihívásainak leginkább megfelelő, korszerű pedagógiai fejlesztőmunka -modellértékű együttműködés: szülők – intézmények – fenntartók között - a közoktatásban résztvevő gyermekek ESÉLYEGYENLŐSÉGÉNEK biztosítása óvodától a középiskola befejezéséig -ÁTVEHETŐ, TOVÁBBFEJLESZTHETŐ PEDAGÓGIAI INNOVÁCIÓ!

Köszönöm a figyelmet! További sikeres együttgondolkodást! Breszkovics József 20/