Változások a Kollégiumi nevelés országos alapprogramjában Budapest, Váci Mihály Kollégium 2009. április 29. KollOKA-XIII.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
Az iskolai dokumentumok
1Tanügyigazgatás aktualitásai. Szakmai területet érintő szabályozás •Pedagógiai programPedagógiai •Gyakornoki szabályzatGyakornoki Szervezeti működés,
V. Kollégiumi Konferencia március 26. A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Intézet és a Deák Ferenc Középiskolai Kollégium rendezvénye.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
2013/2014-es tanév változásai az új NAT és kerettanterv tükrében
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
Hatékonyság, eredményesség, méltányosság a köznevelési rendszerben:
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázati felhívásához
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Méltányossági elvek a közoktatásban
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Tantervtípusok; NAT-ok
Informatika tanítása ea.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
A gyakorlatvezető mentor
Megváltozott feladatok a középiskolai kollégiumi nevelésben Egy svédországi tanulmányút tapasztalatai fényében.
NAT 2007 kompetenciák.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
Az SNI tanulók státuszhelyzete a jogszabályváltozások tükrében
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.

 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Harmadik matematikakönyvem
A projekt az Europai Unio támogatásával, az Europai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Barcsák Marianna - KPSZTI
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Tervezési folyamat.
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
NEVELŐI ÉRTEKEZLETRE A FÉLÉVES ÉRTÉKELÉS ELŐKÉSZÍTÉSE Farkasné Egyed Zsuzsanna saját óvodai munkaanyag, forrásként felhasználható.
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Előadás másolata:

Változások a Kollégiumi nevelés országos alapprogramjában Budapest, Váci Mihály Kollégium április 29. KollOKA-XIII.

A bevezetés következményei Kapcsolódás a közoktatás tartalmi szabályozásához. (Előzmények: Békásmegyeri NAT Konferencia, a Kollégiumi Szövetség Alapprogram dokumentuma és konferenciája, szakmapolitikai tárgyalások.) Igazodási pont („közös nyelv”). Fejlesztési lehetőség, kényszer. Továbbképzések. Továbbmutató tartalmak, megközelítések. (Közösség, nevelés, kompetencia.)

A változtatás okai 1.Tapasztalatok az alkalmazás során: Szélsőségesen eltérő intézményi adottságok (épület, anyagiak, diákösszetétel stb.). Különböző szakmai hagyományok. A korlátozás érzete. 2.A NAT megújítása (202/2007. (VII. 31.) Korm. rendelet, EU-s kulcskompetenciák, a kollégium megjelenése.) 3.Innovációs kihívások (Arany János Programok,SNI…) 4.Szakmai kritikák.

Fontosabb változások a NAT-ban Kompetencia: ismeret+képesség+attitűd „Az iskolai nevelés-oktatás alapvető céljai: a kulcskompetenciák” „A kulcskompetenciák azok a kompetenciák, amelyekre minden egyénnek szüksége van személyes boldogulásához és fejlődéséhez, az aktív állampolgári léthez, a társadalmi beilleszkedéshez és a munkához.” „Az iskolai műveltség tartalmának irányadó kánonja tehát nem más, mint a kulcskompetenciák meghatározott kerete.” „A Nemzeti alaptanterv kiemelt fejlesztési feladatai a kulcskompetenciákra épülnek. Összekötik a műveltségterületek bevezetőit és fejlesztési feladatait.”

Kulcskompetenciák Anyanyelvi kommunikáció Idegen nyelvi kommunikáció Matematikai kompetencia Alapvető kompetenciák a természettudományok és azok alkalmazása terén Digitális kompetencia A hatékony, önálló tanulás Szociális és állampolgári kompetencia Kezdeményezőképesség és vállalkozói kompetencia Esztétikai-művészeti tudatosság és kifejezőképesség

A változtatás célja A Kollégiumi nevelés országos alapprogramjának megújítása: a NAT tartalmával és fogalomhasználatával összhangban,(„A kollégiumi nevelés és oktatás mindenekelőtt a Nat kiemelt fejlesztési feladatain keresztül kapcsolódik az iskolai tantervi folyamatokhoz. Legfontosabb elveiről a kollégiumi nevelés országos alapprogramja ad eligazítást.”) jogszabályi, szerkezeti és fogalmi pontosítások, a szakmai tapasztalatok beépítése, korszerűsítés, új foglalkozási formák meghonosítása, kapcsolódás az Arany János programokkal, további fejlesztések lehetőségének megteremtése, a kollégiumi tevékenység, ellátás teljesebb leírása, pedagógiai rendszer(ek) felépítésének megalapozása (eszközrendszer, értékelés, továbbképzés, támogatás).

Új hangsúlyok az alapprogramban „A diákok megismerése, az elfogadó, bizalmi viszony kialakítása a kollégiumi jogviszony létrejöttétől tervezetten történik, mely folyamatban nagy szerepet kap a kollégisták családi körülményeinek, személyiségüknek, egyéni sajátosságaiknak a megismerése. A hatékony és eredményes kollégiumi feladatellátás egyik alapfeltétele, hogy a pedagógusok hiteles, tartalmas és intenzív együttműködés során segítik a tanulók személyiségfejlődését” „A kollégium gyermekközpontú környezet kialakítására törekszik.”

Új elemek az alapprogramban (1.) Társadalmi, gazdálkodási jártasságok fejlesztése („Segíti az önálló életvitel kialakítását, a majdani családi háztartás és gazdálkodás tervezését, a tudatos fogyasztóvá válást, az eligazodást a mindennapi életben, a gazdaság és a pénz világában. A diákönkormányzati tevékenység által is segíti az autonóm, felelős, a közösség érdekeit is figyelembe vevő magatartás és a körültekintő döntéshozási képesség kialakulását.”)

Új elemek az alapprogramban (2.) „A kollégium – a nevelési és oktatási feladatainak teljesítéséhez – a tanulók részére kollégiumi foglalkozásokat, kollégiumi programokat (Indoklás: A megszokott nevelőtanári és foglalkozási csoportokon, valamint foglalkozási formákon, időtartamokon túlmutató közösségi rendezvények, projektek összefoglaló neveként javasoljuk.) szervez” „(3) A kollégium a kollégiumi élet szervezésével összefüggő foglalkozásokat is tart. (Indoklás: Az ilyen típusú foglalkozások kötelező részei a kollégiumi nevelésnek.)”

Új elemek az alapprogramban (3.) „A sajátos nevelési igényű tanulókat az ép fiatalokkal együtt nevelő kollégium pedagógiai programjában a fogyatékosság típusait és mértékét figyelembe vevő pedagógiai, egészségügyi célú habilitációs és rehabilitációs célú foglalkozásokra kiemelt hangsúlyt helyez” „Az e rendeletben meghatározott témakörök tartalmát a kollégiumok a fogyatékosság típusaihoz, illetve a tanulók személyiségállapotához igazodóan alkalmazzák, illetve szükség szerint módosíthatják.”

Új elemek az alapprogramban (4.) (A kollégium) „Törekszik a tanulási kudarcok okainak feltárására, azok kezelésére, a jó teljesítményhez szükséges pozitív önértékelés kialakítására.” „A kollégiumnak feladata a családi életre (a családtagi szerepekre, a párkapcsolatok kulturált kialakítására, a takarékos és ésszerű gazdálkodásra stb.) nevelés. A szeretetteljes, bizalmi viszonyra alapozva segít a harmonikus nemi szerep kialakulásában, támaszt nyújt a szexuális életben való tájékozódáshoz.”

Menetrend Jelenleg a lektorálás zajlik. Egyeztetés a munkacsoporttal (május?). Széleskörű szakmai vita (június?). A végleges változat jóváhagyása: ??. ??. A bevezetés várható ideje: a es tanév

A kollégiumok feladatai az Alapprogram változásai kapcsán „3. § (1) A kollégiumok e rendelet, valamint mellékletei figyelembevételével készítik el pedagógiai programjukat.” A megjelenést követően gyors megismerés (szakmai nap?) Célzott továbbképzések. Az alapdokumentumok áttekintése, korrekciója. Az összhang újbóli megteremtése. A foglalkozási tervek megújítása. A szükséges eszközök beszerzése.

További fejlesztési lehetőségek 1.A kollégium társadalmi, politikai és szakmai fontosságának tudatosítása, erősítése. 2.A kollégiumok fenntartási feltételeinek javítása. 3.A kollégiumok működési feltételeinek javítása (OKA?): állapotfelmérés, országos felújítási program, eszközfejlesztés. 4.A szakmai munka színvonalának emelése: képzés, továbbképzés, önképzés, szakmai napok, konferenciák, tapasztalatcserék.

A szakma feladatai (1.) 1.A kollégiumok létének megóvása gazdasági nehézségek, alacsony normatívák…, kevéssé érdekelt fenntartók…, a „vidéki” gyerekek kiszorítása… 2.Lobbizás fejlesztési forrásokért szakképzési alap, OKA (akár a felújítási program gazdája…), Fővárosi és megyei közalapítványok.

A szakma feladatai (2.) 1.A kollégiumok szakmai fejlesztése: továbbképzések akkreditálása, részvétel a továbbképzéseken, szakmai napok, szakmai konferenciák, kiadványok, újság, honlap, találkozók, (Diákszövetség!)tapasztalatcserék. 2.Szakmai érdekvédelem: országos lefedettség, aktivitás, utánpótlás.

Köszönöm a figyelmet! Ringhofer Ervin