Orvosi antropológia program

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZAKDOLGOZAT a tudományos munka iskolája
Advertisements

E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
PTE ÁOK Magatartástudományi Intézet
A pszichiátriai beteg vizsgálata
Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 9.
Szegedi Magatartástudományi Napok, jún. 5-6.
Az észlelés kulturális eltérései A valóság alternatív nézetei.
Egészségpszichológiai konzultációs szolgálat orvostanhallgatók számára
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Az orvosi szociológia oktatása a Szegedi Tudományegyetemen
A Bioetika Oktatása a Debreceni Egyetemen
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
A tanatológia oktatása a Semmelweis Egyetemen
A jó anamnézis fél diagnózis
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Érvelés, tárgyalás, meggyőzés
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen NANE
Nevelés- és oktatásszociológia
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
Ápolásetika.
Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 18.
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Bevezetés az épülettervezésbe Előadó: Dr. Tiderenczl Gábor Felhasznált irodalom: Dr. Bitó János: Lakóházak Tervezése Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály.
Exegézis – szövegértelmezés – szabályai, illetve feltételei.
Sámánizmus és népvallás 8.
Bevezetés a pszichológiába
Vezetés és kommunikáció
SZOCIÁLPSZICHOLÓGIA: Történeti vázlat
NEVELÉSELMÉLET.
MŰVELŐDÉSTÖRTÉNET.
ANDRAGÓGIATÖRTÉNET.
Ajándékok és viszonzásuk
Bevezetés a tanítás és tanulás társadalmi összefüggéseibe Baráth Tibor SZTE Neveléstudományi Tanszék Közoktatási Vezetőképző Intézet Baráth Tibor SZTE.
Magatartástudományi Intézet
Dr. Pikó Bettina SZTE ÁOK Magatartástudományi Csoport, Szeged
Az Orvosi Antropológia oktatása a Pécsi Tudományegyetemen
Csabai Márta* és Molnár Péter** *MTA Pszichológiai Kutatóintézet;
Tapasztalatok az orvosi szociológia oktatásával a Semmelweis Egyetemen
Egészségfejlesztés/ egészségnevelés Reproduktív egészség Barabás Katalin Szegedi Magatartástudományi Intézet.
Éntudat – identitástudat - énkép
A BETEGSÉGMODELLEK KÉRDÉSEI, FAJTÁI
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Az idegennyelv-tanulással egszerzett plurikulturális kompetencia elősegíti az etnocentrizmus leküzdését. (Közös Európai Nyelvi Referencia keret – KER)
Az információs társadalom. Az elmélettől a politikai gyakorlatig
Betekintés a református hit- és erkölcstan világába
Sámánizmus és népvallás: Tárgyi világ (Viselet)
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Schmidtné Farkas Mária ZMK Egészségügyi Szakkönyvtár 1 Mit nyújt a Clinical Evidence?
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
1 HATÁRRÉGIÓK FEJLŐDÉSÉNEK SAJÁTOSSÁGAI A SLO/HU/CRO /2004/01/HU- 74 sz. INTERREG projekt támogatásával készült képzés.
Egészségesek a roma nők?
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Tájékoztató NGM_AK004. Fogadóóra Szorgalmi időszakban szerdán és óra között ig. 604-ben, más időpontban csak egyeztetés után!
Tájékoztató NGM_AK004.
Tájékoztató NGM_AK004.
Bevezetés a filozófiába
Bevezetés a művelődés- és zenetörténetbe
Hatékony és pontos munkavégzés
Tájékoztató NGM_AK004.
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
Közoktatási vezető II. félév
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Hatékony és pontos munkavégzés
Tantárgyi követelmények Térinformatika BMEEOFT041
Előadás másolata:

Orvosi antropológia program 2007-2008

Az orvosi antropológia tárgya az ember, ahogy az egészség-betegség kontextusban, a gyógyítási folyamatban és az egészségügyi rendszerben megjelenik. Az orvosi antropológia alapvető módszere történeti-hermeneutikai, amennyiben a fenti helyzetekben megjelenő embert történeti és kultúrák közötti kontextusban vizsgálja; integratív diszciplínaként különböző tudásformák eredményeit hasznosítja (filozófiai antropológia, társadalomfilozófia, kulturális antropológia, pszichoanalízis, szociológia, stb.); az egészség-betegség problematikáját szocio-ökonómiai dinamikájában fogja fel; a modern, biomedikális megközelítést kulturális produktumnak tekinti azzal, hogy a figyelmet az egyéni élményre, a kulturális jelentésre és a társadalmi struktúra összefüggéseire helyezi. A tárgy feldolgozása kétórás (összesen 15 óra) szemináriumok keretében történik. Az egyes témák megtárgyalását a hallgatók megadott irodalom alapján referátumok formájában készítik elő, a bevezető előadásokat - az oktató vezetésével - megbeszélés követi.

Tematika: Az orvosi antropológia alapproblémái, filozófiája, módszertani sajátszerűsége A betegség és az egészség kulturális-társadalmi meghatározottsága A tradicionális és alternatív gyógyászat találkozása a modern medicinával A test-felfogások kultúraközi összehasonlítása A fájdalom és a szenvedés kultúrája A halál kultúrája

A szemeszter értékelése ötfokozatú gyakorlati jegy formájában történik, melyet a szemináriumi tevékenység és a kurzus végén írt esszé eredménye alapoz meg. Tankönyv: Cecil G. Helman: Kultúra, egészség és betegség, Melánia Kiadó, Budapest, 1998. Roy Porter: Vér és virtus; Az orvostudomány rövid története, HVG Könyvek, 2003. Kiegészítő szöveggyűjtemény: Medical Anthropology, A Course Reader, szerk.: P. Molnar – A. Banfalvi, Debrecen, 1998. Orvosi antropológia, Konzultációs szöveggyűjtemény, SOTE, Budapest, 1994/95 Orvosi antropológia jegyzet, www.magtud.sote.hu/indexhu.htm A felkészüléshez szükséges magyar és angol nyelvű szakirodalom a Magatartástudományi Intézet könyvtárában megtalálható.

Ajánlás a témakörökkel kapcsolatban felvethető kérdésekre A tradicionális és alternatív gyógyászat találkozása a modern medicinával Milyen kultúra és világkép szolgál a tradicionális és modern medikális praxis hátteréül? Hogyan definiálja az embert a tradicionális és a modern medicina? Hogyan jelennek meg a medikális gyakorlatok közötti különbségek egy konkrét témával kapcsolatban? (pl. a szülés-születés a tradicionális és a modern medicinában) Milyen a modern medicina viszonya elődeihez? Taníthatja-e, és ha igen, mire a tradicionális medicina a modernet? A test-felfogások kultúraközi összehasonlítása Hogyan határozza meg a test felfogásokat a kulturális háttér? Hogyan jelenik meg a test-lélek problémája a különböző kultúrákban? Milyen testképet működtet a modern medicina? Milyen felfogásokat alakított ki a nyugati civilizáció a női testről? Hogyan tanulják meg „helyesen” látni a testet az orvostanhallgatók? Mit jelent a medikalizáció fogalma, és miként jelenik meg a mai nyugati társadalmakban?

A fájdalom és a szenvedés kultúrája Hol a fájdalom helye; azaz, hol fáj? Hogyan alakítja a fájdalommagatartást a társadalmi-kulturális környezet? Hogyan „illik” szenvedni a különböző kultúrákban? Milyen változást hozott a modern medicina az orvoslás fájdalomhoz való viszonyában? Hogyan alakítja át a beteg világát a fájdalom és a szenvedés? Milyen személyes és intézményes eszközökkel kezeli az orvos a szenvedés jelenlétét önmaga számára? A placebo-hatás reális vagy csak képzeletbeli? A halál kultúrája Hogyan változott a halál megítélése, értékelése a nyugati kultúrában? Miért vált a halál tabuvá napjainkban? Hogyan éli meg és kezeli az orvos a mindennapi halált? Milyen jellegzetességi vannak a haldoklás tradicionális és modern rituáléinak? Milyen kulturális környezetben gyászolunk?

Orvosi antropológia – Bevezetés KORO HISZTÉRIA – BOSZORKÁNYSÁG – ANOREXIA NERVOSA MENOPAUZA HAJSZOLT NŐK SZINDRÓMA DEPRESSZIÓ HOMOSZEXUALITÁS PSZICHÓZIS FIGYELEMHIÁNYOS / HIPERAKTIVITÁS ZAVAR BIID MŰSZAKVÁLTÁS ALVÁSZAVAR MÜNCHAUZEN SZINDRÓMA