A TŐKEKÖLTSÉG.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A bizonytalanság és a kockázat
Advertisements

I. előadás.
Kvantitatív Módszerek
Befektetési döntések 6. Szeminárium
Piaci portfólió tartása (I.)
A kamatlábak lejárati szerkezete és a hozamgörbe
A diákat jészítette: Matthew Will
Összefüggés vizsgálatok
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam II
Becsléselméleti ismétlés
Hitelfelvételi problémák
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Regresszió és korreláció
Statisztika II. II. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében PÉNZÜGYI MATEMATIKA ÉS KOCKÁZATANALÍZIS VI. Előadás TŐKEPIACI ÁRFOLYAMOK MODELLJE Elektronikus.
III. előadás.
Lineáris korreláció és lineáris regresszió. A probléma felvetése y = 1,138x + 80,778r = 0,8962.
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
KOCKÁZAT – HOZAM.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
9.Szeminárium – Tőkeköltség Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
A diákat készítette: Matthew Will
Fazakas Gergely Részvények árazása
Befektetési döntések Bevezetés
Távhőrendszerek hőforrásai Hőigények meghatározása Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév 2009 február 23.
Kvantitatív Módszerek
A sztochasztikus kapcsolatok (Folyt). Korreláció, regresszió
Alapsokaság (populáció)
Két kvantitatív változó kapcsolatának vizsgálata
Szűrés A rosszul informált fél lehetőségei a jobban informált fél ösztönzésére.
I. előadás.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
MI 2003/8 - 1 Alakfelismerés alapproblémája: adott objektumok egy halmaza, továbbá osztályok (kategóriák) egy halmaza. Feladatunk: az objektumokat - valamilyen.
Vállalati pénzügyek alapjai
BEFEKTETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI PIACOK 3.előadás PhDr. Antalík Imre SJE-GTK október 8.
A TŐKEKÖLTSÉG. Tőkeköltség a tőkepiacról  Tőkepiac: pénzt cserélünk pénzre  Pl. pénzt adok egy vállalatnak valamilyen jövőbeli (várható) kifizetésekért.
BME Üzleti gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›6 Tőkejavak árazódása –6.1 Várható hasznosság modellje –6.2 Kockázatkerülési együttható –6.3 Relatív.
BME Üzleti gazdaságtan Andor György. BME Jegyzetolvasási-teszt II. ›Október 29. (kedd) ›Jegyzet 6-7. fejezet 2013ANDOR GYÖRGY: ÜZLETI GAZDASÁGTAN2.
BME Üzleti gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›5 Profit és a nettó jelenérték –5.1 Közgazdasági értelemben mi nem profit? –5.2 A számviteli és a gazdasági.
BME Üzleti gazdaságtan Andor György. BME Ismétlés ›6 Tőkejavak árazódása –6.1 Várható hasznosság modellje –6.2 Kockázatkerülési együttható –6.3 Relatív.
2014. tavaszTőzsdei spekuláció tavaszTőzsdei spekuláció 2 Anyagok a weben: I. Bevezetés – az árfolyamok előrejelzési próbálkozásai.
2015. őszBefektetések I.1 V. Optimális portfóliók.
BME Üzleti gazdaságtan konzultáció - szigorlat Andor György.
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Vállalati pénzügyek II.
A TŐKEKÖLTSÉG.
Hatékony portfóliók tartása (I.)
Pénzügy szigorlat Üzleti gazdaságtan
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Üzleti gazdaságtan Dr. Andor György.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
V. Optimális portfóliók
Üzleti projektek a CAPM tükrében (I.)
Tőzsdei spekuláció tavasz Tőzsdei spekuláció.
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Hol tartunk… IV. Hozamok és árfolyamok
Pénzügyek (VIK) vizsgatájékoztató
Bohák András - Befektetések 2012/13. tavaszi félév
Tőzsdei spekuláció tavasz Tőzsdei spekuláció.
Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan
Hol tartunk… IV. Hozamok és árfolyamok
Andor György ~ Pénzügyek
I. Előadás bgk. uni-obuda
III. előadás.
Hol tartunk… IV. Hozamok és árfolyamok
Üzleti gazdaságtan Andor György.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Kiegyenlítő (kompenzációs) bérkülönbségek
Előadás másolata:

A TŐKEKÖLTSÉG

Tőkeköltség a tőkepiacról Tőkepiac: pénzt cserélünk pénzre Pl. pénzt adok egy vállalatnak valamilyen jövőbeli (várható) kifizetésekért cserébe Az elcserélt pénzek különböznek kockázatosságukban és/vagy időtávjukban Tőkeköltség: a tőke használatának alternatíva költsége ~ azonos kockázatú (és időtávú) tőkepiaci lehetőség várható hozama Várható hozam és kockázat kapcsolata a tőkepiacon: tőkepiaci árfolyamok modellje (Capital Asset Pricing Model, CAPM) – célunk most ennek levezetése…

Várható hasznosság maximalizálása Emlékezzünk: racionalitás: várható hasznosság maximalizálása Matematikai várható érték vs. várható hasznosság Minket nem a vagyon (pénz) érdekel önmagában, hanem a hozzá tartozó hasznosság! Miért más a két célfüggvény?

Csökkenő határhasznosság elve Egy újabb egységnyi vagyonnövekedésre eső hasznosság egyre kisebb… 𝑀𝑈 𝑊 = 𝑑𝑈(𝑊) 𝑑𝑊

Kockázatkerülés A csökkenő határhasznosságból fakad A matematikailag „fair” eset elutasítása Példa: 50% valószínűséggel nyerhetünk, illetve veszthetünk 1 millió Ft-ot – miért nem vágunk bele? Vagyonunk ugyan várhatóan nem változik: E(W) = 0,5*(W0+1) + 0,5*(W0-1) = W0, de: 1 millió Ft megnyerése kisebb öröm, mint amekkora fájdalom 1 millió Ft elvesztése Matekosan: E(U(W)) = 0,5*U(W0+1) + 0,5*U(W0-1) < U(W0) Azaz ha belevágunk, hasznosságunk várhatóan csökken! Minél „görbültebb” a hasznosságfüggvény, annál inkább kockázatkerülő

Hozamok és kockázatkerülés (I.) Vagyon ~ pénzösszeg ~ hozam: jellegükben ugyanazok az összefüggések megmaradnak Ezentúl a hozammal foglalkozunk Hozam – valószínűségi változó Sok, egymástól független véletlen hatás eredőjeként alakul → normális eloszlásúnak feltételezhetjük Így két paraméterrel definiálható: E(r) várható érték és σ(r) szórás A kockázatot matematikailag a szórással ragadjuk meg Tegyük az eddigieket egy modellbe!

Hozamok és kockázatkerülés (II.) Azonos várható hasznosságot jelentő hozamok (egy adott, kockázatkerülő befektetőre): rA E(rC) r E(rB) E(rD)

Hozamok és kockázatkerülés (III.) Egy közömbösségi görbe:

Hozamok és kockázatkerülés (IV.) Várható hozam – szórás preferencia-térkép két eltérő kockázatkerülésű befektetőre:

Hozamok és kockázatkerülés (V.) Várható hozam – szórás kapcsolat analitikusan (közelítő formula): A: kockázatkerülési együttható A kockázatot a matematikai szórással azonosítjuk A hozamokat normális eloszlásúnak feltételezzük Kockázatkerülést tételezünk fel

Hatékony portfóliók tartása (I.) Láttuk: egy befektetésnek van valamilyen várható hozama és kockázata Csökkenthető-e a kockázat úgy, hogy a várható hozam nem változik? Ha igen, és költségmentesen, akkor nyilván élni fogok ezzel a lehetősséggel Modern portfólió-elmélet (Modern Portfolio Theory, MPT) Harry Markowitz, ’50-es évek, később Nobel-díj Portfólió: befektetésekből álló „csomag”

Hatékony portfóliók tartása (II.) Kombináljuk a különféle befektetési lehetőségeket! Diverzifikáció: a tőkénk megosztása több befektetési lehetőség között (~portfólió kialakítása) A portfólió nem szimplán csak az egyedi befektetések összessége A várható hozama nem, viszont a szórása függ az egyes elemek közötti sztochasztikus kapcsolatoktól! Normális eloszlás, E(ri), σ(ri)

Hatékony portfóliók tartása (III.) Egy n elemből álló P portfólió várható hozama: A portfólió szórása:

Hatékony portfóliók tartása (IV.) Nézzük meg n=2-re: És n=3-ra is:

Hatékony portfóliók tartása (V.) Tetszőleges n elemszámú portfólió – mi van, ha minden korreláció 1 (teljes függőség van)? A portfólió szórása ekkor tehát az elemek szórásainak súlyozott átlaga

Hatékony portfóliók tartása (VI.) Ugyanez, csak n db egyformán „átlagos” szórású elemre: Természetesen ugyanazt kaptuk, mint előbb

Hatékony portfóliók tartása (VII.) Nézzük, mi van, ha minden páronkénti korreláció 0! Tekintsünk most is n db egyformán „átlagos” szórású elemet!

Hatékony portfóliók tartása (VIII.) Mi van akkor, ha n → ∞ ?

Hatékony portfóliók tartása (IX.) Ha van negatív korrelációjú tag, akkor kevesebb elemszám esetén is nulla lehet a portfólió szórása Akár már két elem is elegendő lehet Ha minden tag 0 és 1 közötti korrelációjú, akkor csökken a szórás, de nem nulláig Ha mindenféle korreláció előfordul, akkor lehet nulla, de ha többségében pozitív kapcsolat, akkor valamilyen pozitív értékig csökken csak (a szórás negatív nem lehet!) Általános szabály: ha nincs teljes függőség, akkor nagyobb elemszám → kisebb szórás, és minél kisebb korrelációk, annál „gyorsabban” Cél: úgy kombinálni a befektetési lehetőségeket, hogy minél nagyobb várható hozamhoz minél kisebb szórás

Hatékony portfóliók tartása (X.) Példa: Részvény Danubius (i) Pannonplast (j) Várható hozam (%) 2,5 3,3 Szórás (%) 11,4 17,1

Hatékony portfóliók tartása (XI.) Ábrázoljuk a lehetséges portfóliókat különféle korrelációk esetén: A korrelációk persze a valóságban adottak…

Hatékony portfóliók tartása (XII.) Nézzük meg a három különböző elemből összeállítható portfóliókat (feltüntetve a páronként lehetséges portfóliókat is): Látható, hogy a három befektetési lehetőséggel együtt érhető el a legnagyobb szórás- csökkenés…

Hatékony portfóliók tartása (XIII.) Nézzük meg a „világ összes” kockázatos befektetési lehetőségét: Hatékony portfóliók Az adott befektetőnek a B pont maximalizálja a hasznosságát Feltételezések: 1) nincsenek szélsőséges hozam-szórás párok, 2) egy adott kockázati szint alatt nincs lehetőség, 3) a szórás nem csökkenthető nulláig

Hatékony portfóliók tartása (XIV.) Hatékony portfólió: adott várható hozamnál a legkisebb kockázatot, ill. adott kockázatnál a legnagyobb várható hozamot adja (nem diverzifikálható tovább) A kockázat alakulása a diverzifikáltság mértékével:

Hatékony portfóliók tartása (XV.) A különböző preferenciájú befektetők választása: A kockázatkerülési együtthatójuktól függ, hogy melyik hatékony portfóliót választják

Hatékony portfóliók tartása (XVI.) A Markowitz-féle modell problémái Egy befektetésnek az összes többi befektetéssel való korrelációs kapcsolatát ismerni kell A tartott hatékony portfóliók befektetőnként eltérőek → egy-egy befektetés ténylegesen érzékelt kockázata befektetőnként eltérő A modell gyakorlati alkalmazása „szinte reménytelen”

Portfólió-választás példa (I.) Adott két befektetési lehetőség: i: E(ri) = 12%, σ(ri) = 15% j: E(rj) = 7%, σ(rj) = 9% ki,j = 0,3 Mekkora az ezen két elemből összeállított portfólió várható hozama és szórása, ha I.: ai = 0,2 és aj = 0,8 II.: ai = 0,8 és aj = 0,2 Az I. és a II. portfólió közül melyiket választaná egy A=2, illetve egy A=8 kockázatkerülésű befektető? Ábrázoljuk grafikusan is! (csak jelleghelyesen)

Portfólió-választás példa (II.) Megoldás I. portfólió: E(rP) = 0,2*0,12 + 0,8*0,07 = 0,08 = 8% σ(rP) = [(0,2*0,15)2 + (0,8*0,09)2 + 2*0,3*0,2*0,15*0,8*0,09]1/2 = 0,0859 = 8,59% II. portfólió: E(rP) = 0,8*0,12 + 0,2*0,07 = 0,11 = 11% σ(rP) = [(0,8*0,15)2 + (0,2*0,09)2 + 2*0,3*0,8*0,15*0,2*0,09]1/2 = 0,1266 = 12,66%

Portfólió-választás példa (III.) Portfóliók várható hasznossága, ha A=2: I. portfólió: U = 0,08 – 0,5*2*0,112 = 0,0726 II. portfólió: U = 0,11 – 0,5*2*0,12662 = 0,0940 Mivel UII > UI, ezért a II. portfóliót választaná Portfóliók várható hasznossága, ha A=8: I. portfólió: U = 0,08 – 0,5*8*0,112 = 0,0505 II. portfólió: U = 0,11 – 0,5*8*0,12662 = 0,0459 Mivel UI > UII, ezért az I. portfóliót választaná

Portfólió-választás példa (IV.) E(r) UIA=8 > UIIA=8 UIIA=2 > UIA=2 i 12% 11% II. I. 8% Csak hozzávetőleg, jellegében helyes ábrázolás! 7% j σ(r) 8,59% 9% 12,66% 15%

Portfólió-választás példa (V.) Gyakorlásra: Kétféle portfólió 3 db elemből: Korrelációk: ki,j = -0,2; ki,z = 0,7; kj,z = 0,5 Az I. vagy II. portfóliót választaná egy A=8 befektető? (Megoldás: a II.-t, mert UII = 0,0456 > UI = 0,0387, mivel I.-re E(rP) = 7,60% és σ(rP) = 9,66%, és II.-re E(rP) = 6,60% és σ(rP) = 7,14%) E(r) σ(r) I. II. i 10% 20% 0,4 0,2 j 8% 12% z 5% 0,6

Portfólió-választás példa (VI.) Csak akit jobban érdekel a téma, és szeret számolni: Előző kételemű példához: i-hez és j-hez önmagában tartozó hasznosságok Legkisebb szórású portfólió meghatározása Legnagyobb hasznosságú portfólió meghatározása (Utóbbi kettőhöz az ötlet: aj = 1 – ai, majd egy egyváltozós szélsőérték feladat) Aki rajzolni is szeret: pontosabb grafikus ábrázolás a fentiek ismeretében…