A LÉLEK GYÜMÖLCSEI 6. „A LÉLEK GYÜMÖLCSE PEDIG:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiáltó világ.
Advertisements

Ami a Tiéd.
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
Nemde Isten szikrája rejtőzik minden emberi lélekben?
„Míg e testben élünk…” Az idő Szent Benedek Regulájában
A tudatos élet alapelvei
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Próbaidős tag KÁTÉ
Ha Isten egy pillanatra elfelejtené, hogy én csak egy rongybábu vagyok, és még egy kis élettel ajándékozna meg, azt maximálisan kihasználnám. Talán nem.
Köszöntés Download von Funny-Powerpoints.de
Idő multán (Jorge Louis Borges) Chris Spheeris – EROS(Rain)
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
Férfivá és nővé teremtve
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
A pillangó és a virág.
1ADÓSSÁG Az adósság olyan pénz, vagy tulajdon, amit valaki tartozik megadni, vagy átadni egy másik személynek. 2Kir 4,1-7; Az adósság olyan pénz, vagy.
A környezeti problémák megoldása a lelki alapú oktatás által III. Fenntarthatósági Konferencia Somogyvámos október 6.
Sokan csak azért beszélnek, mert azt hiszik
„Férfinak és nőnek teremtette”
Idézetek Carl Gustav Jungtól ( )
Zene: Korda György Gyöngéden ölelj … Kattintgass!
Hogyan rontsd el gyermeked jövőjét?
ANOREXIA "....amíg az ember eszik, iszik nem fog rajta a szomorúság" (Cervantes)
Világomban minden rendben van
Gondolkozz el…..
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
Amint fent, úgy lent. Amint belül, úgy kívül.
1 1 1.
Pillanatok Download von Funny-Powerpoints.de
Egyedül olvasd el... különösen az utolsó részt
Ahogy engem elküldtél a világba, én is elküldtem őket a világba” (János 17:18)
FONTOSAK VAGYUNK EGYMÁSNAK...
PÁL LEVELE A RÓMAIAKHOZ ig Az okos istentisztelet.
Isten küldte Szent Fiát, Jézust Szeretni, gyógyítani jött
A három agy elmélet Biblikus értelmezése
HELTAI JENŐ: SZABADSÁG.
„Minden gondotokat Ő Reá vessétek, mert néki gondja van reátok. ” (I
Bibliai gondolatok - olasz tájakkal és zenei aláfestéssel
Itt vagytok ? Jó reggelt ! Álmos vagyok….
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
Vannak pillanatok az életben, amikor a másik jelenlétét olyan nagyon hiányoljuk, hogy állandóan magunk mellet szeretnénk tudni.
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Az élet igéje november „Aki szeret engem, megtartja tanításomat. Atyám is szeretni fogja őt, hozzá megyünk és benne fogunk lakni.” (Jn 14,23).
Az ember = a tökéletes állat
Tisztelet – dicsőség Szellemi tekintély Jon Palmer.
"Az Úr félelmében járva" Apcsel 9:31 Jon Palmer. Az Úr félelmében járva Az egyháznak tehát egész Júdeában, Galileában és Samáriában békessége volt: eközben.
Az Élet Igéje május Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja. S én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki. ( Jn 14,21)
Antropológia VI A szabad akarat II.. Kierkegaard Az emberek valóban ostobák. Azokkal a szabadságokkal, amelyek valóban az övék, nem élnek, hanem olyanokat.
Pillanatok Download von Funny-Powerpoints.de
ADAKOZÁS „ Nagyobb boldogság adni, mint kapni!”
A pontos idő: 18:58.
AZ PÉNZÜGYI SZABADSÁG MEGTEREMTÉSÉNEK ÚTJA
„Szüntelenül imádkozzatok!” (1 Tessz 5,17) Az idén egy népes ökumenikus csoport választotta ki az igét az Egyesült Államokban, Szent Pálnak a tesszalonikai.
Az Élet Igéje szeptember.
ÖNMEGTARTÓZTATÁS. Az önuralom kifejlesztése önuralom (lat. dominatio sui): önuralom (lat. dominatio sui): 1. erkölcsi cselekedet, amellyel az ember úrrá.
A vezető személyisége – a ma követelményei és a holnap kihívásai.
Milyen szép a világ Készítette: Süni.
Református istentisztelet 2014 december 28 óév utosló vasárnap.
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
Sokan csak azért beszélnek, mert azt hiszik a hanggal könnyebb bánni, mint a csönddel.
Én fel sem foghatom. Ref.: Én fel sem foghatom: mily jó az Úr, Az ajkam zeng hálahalleluját, Nyelvem Róla szól.
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
1. A „két történet” összevetése /1. ( Ter 1,  Ter 2, 4-9 (10-14) ) a) H ASONLÓSÁGOK : – Az ember Isten „alkotása”, „teremtménye”. – A férfi.
A láthatatlant megadni
Cserkésztörvények magyarázata
A teremtő és gondviselő Atya
Az életvezetés etikája
Előadás másolata:

A LÉLEK GYÜMÖLCSEI 6. „A LÉLEK GYÜMÖLCSE PEDIG: A LÉLEK GYÜMÖLCSEI 6. „A LÉLEK GYÜMÖLCSE PEDIG: MÉRTÉKLETESSÉG …” (GALATA 5, 23) Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Próbaidős tag KÁTÉ 2010-11/ 12. rész

mértékletesség Milyen területeken van szükségünk mértékletességre? Legelőször az étkezés jut az eszünkbe. De éppúgy lehet valaki az evésben, mint a nem evésben mértéktelen … Ráadásul különböző az alkatunk, a fizikai igénybevételünk és a családból hozott étkezési szokásaink, anyagi lehetőségeink is. „Akár esztek, akár isztok, akármit cselekszetek, mindent az Isten dicsőségére műveljetek.” 1 Kor 10,31.

mértékletesség A mértékletesség vagy önuralom az utolsó a felsorolásban a Lélek gyümölcse között. Hogyan fogalmaznánk meg másként a mértékletességet? Megfontoltság; körültekintés; helyes ítélőképesség; egyszerűség? A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint a mértékletesség jelentése: az élvezetekben mértéket tartó, saját indulataink, szenvedélyeink tudatos megfékezése. Mivel a mértékletesség a „mérték” szóból származik, ezért ez a keresztény ember számára azt jelenti, hogy az Isten mértéke szerint kell élnünk. Azt gondoljuk, hogy a szegény embernek nincs, nem lehet problémája a mértéktelenséggel csak a gazdag embernek. De az ember sok mindenben lehet mértéktelen…

mértékletesség   Különbözik az alvásigényünk is. Van, akinek napi nyolc órára van szüksége, hogy kipihenje magát, van akinek nyolc óra pihenés már lustaságnak számít …

mértékletesség Van akinek már napi négy óra munka is megerőltető, és van aki túl sokat dolgozik, az élete a munka …

mértékletesség Van, aki azzal használna környezetének és magának, ha megszólalna, és van, aki azzal, ha elhallgatna …

mértékletesség Lehet túlzásba vinni a játékot … és a haragot is!

mértékletesség „Jobb a hosszútűrő az erősnél; és aki uralkodik a maga indulatján annál, aki várost vesz meg.” Péld 16:32 A fenti bibliai gondolatot egy kortársunk így fogalmazta meg: ÖNURALOM: -győzelem a félelem felett, -uralkodás a vakmerőségen, -egyesúly a széthúzó erők között, -függetlenség az ösztönöktől, -szabadság a szenvedélyekkel szemben.

mértékletesség Az önuralom, ha kell, fék, mely tud lassítani vagy megállni. Ha kell, lendület, mely tettre ösztönzi az akaratot. Az önuralom áthatja a testet-lelket egyaránt. Az önuralom tündöklik a balett-táncos, a tornász testén. Önuralom ragyog elő a szellemi erőfeszítések pillanataiban; mikor a matematikapélda megoldása elővillan a diákban; mikor a professzorban, a kutatóban megszületik a gondolat; amikor a levélíró szavakat talál vallomásához. Az önuralom készség, mellyel érzelmeinket, törekvéseinket, vágyainkat, akarásainkat állandóan ellenőrizzük, irányítjuk, ha szükséges, fegyelmezzük.

mértékletesség Az önuralom óv meg attól, hogy kiszolgáltatottjai legyünk indulatainknak. Ösztöneink rabszolgaságától csak az önuralom menthet meg minket. Vajon nem szolga a kábítószer-élvező, az alkoholista, a szerencsejáték rabja? A pénz és a munka is - ha hajszoljuk - rabbá tesz. Az önuralom belső tartás. Kifelé tekintélyt parancsol. Az önuralom mások fegyelmezésének alapja. Aki önmagát „marokra tudja fogni”, csak az képes kézben tartani másokat. Az önuralom átsugárzik magatartásunkon, és elismerést vált ki. Az erő nyugalmát teremti meg. Önuralom a versenyek start pillanataiban. Se előbb, se később. Önuralom az űrhajósok döntéseiben - egy ezred másodperccel se előbb, se később!

mértékletesség Önuralom a mindennapok változatlan terheinek viselésében, a fájdalmak tűrésében; önuralom akkor, mikor segíteni kell annak, akin már nem lehet segíteni, csupán mosolyunkkal és nyugalmunkkal... A jelen és a jövő értéke! Az önuralom teremti meg egyesekben és a népekben azt az ASZKÉZIST, mely olyan javakkal sem él, mellyel élhetne, de lemond róla, a természet, az élet védelme érdekében. Önuralom. -Birtokában vagy? Ne holnap, ma, most uralkodjál magadon és magadban. Van arra remény, hogy győzöl önmagad fölött?

Felhasznált Internetes portálok: http://igemorzsa.hu/eletmod/eloadasok/bemutato/023_merteklet/nagy_kep/007.html http://www.nok.baptist.hu/?p=334 http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=katicacska&pid=55648