Befektetési ismeretek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

HUNGÁRIA Takarék Vállalkozói Fórum.
BEFEKTETÉSI ALAPOK - FŐBB JELLEMZŐK
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
Concorde Hozamfizető Származtatott Befektetési Alap (EUR)
A befektetési környezet
Vállalati pénzügyek alapjai
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
Bankszámla és bankkártya MEGTAKARÍTÁSOK avagy Sok kicsi sokra megy!
Értékpapírok.
Értékpapír piaci műveletek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
Ingyenes oktatás a tőzsdéről – a Tőzsdén
Vállalatfinanszírozás
A kamatlábak lejárati szerkezete és a hozamgörbe
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Rózsa Andrea – Csorba László
KOCKÁZAT – HOZAM.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Mivel a bankszámla kamata általában igen alacsony, érdemes körülnézned a különböző megtakarítási/befektetési lehetőségek között. MIELŐTT VÁLASZTASZ A.
Magyar államadósság és a kötvénypiac
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Államadósság és állampapírpiac
I. A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban
A hitelintézeti beszámoló
MABISZ Konferencia november 6. A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Gáti László, marketing & értékesítési igazgató.
SCBK Befektetés. SCBK Megtakarítások A Magyar lakosság 7-szer több pénzt tart bankbetétben, mint befektetésben Bank betét Pénzpiac A megtakarítások fő.
Államadósság Radvánszky Csaba. Az államháztartás egyes alrendszereinek összesített (forint és deviza) adóssága.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 6. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Részvények.
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában
Bankmérleg, forrás oldal
Pénzügyi ismeretek Bankműveletek- bankszámvital Katona Klára.
Állampapírpiac évben 1.
A központi költségvetés finanszírozása 2003-ban és az állampapír-piaci „Leg”-ek.
Kiből lehet milliomos? Körséta a befektetések világában Széchenyi István Egyetem Szalay György szakértő április 16.
  Az adósságkezelés célja és alapelvei AZ ADÓSSÁGKEZELÉS CÉLJA hosszútávon alacsony költségszint mellett egységes szemléletben megvalósított adósságkezelés,
Budapest Egyensúly Alap Az alap kezelője Richter Pál portfoliómenedzser július Az alap jellemzői KategóriaKiegyensúlyozott Az alap indulása2014.
Vállalati pénzügyek alapjai
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 Részvényportfóliók fedezése Hatékony portfóliók –β paraméter megmutatja mennyire érzékenyen reagálnak.
Generali Alapkezelő – Privát Vagyonkezelés Befektetési szakértelem immáron 20 éve © Jogi személyiség Bemutatkozás – Települési Önkormányzatok Országos.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III.4. Határidős kamatlábügyletek Kamatlábak változásából eredő kockázatok fedezésére. 16.
2015. őszBefektetések I.1 III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában Össze kellene hozni a megtakarítókat és a felhasználókat… Nehézségek.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II.2. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Az értékpapírok.
SZÁMVITEL.
14 év szakmai tapasztalat
Vállalati pénzügyek II.
SZÁMVITEL.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
III. Piacok és eszközök III.1. Pénzügyi közvetítésről általában
A piac és a piacgazdaság
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Budapest Paradigma Alap
17 év szakmai tapasztalat
12 év szakmai tapasztalat
Értékpapírok.
„Ne tegyünk minden tojást egy kosárba!”
Előadás másolata:

Befektetési ismeretek

Előadás vázlat A befektetésekről Makrogazdasági háttér Általános tudnivalók Befektetési eszközök Makrogazdasági háttér Piacok és szereplők Pénzpiac és tőkepiac

A befektetésekről általánosságban

A befektetés fogalma Definíció A befektetés az a tevékenység, mely során azokat a pénzösszegeinket, amelyeket csak később kívánunk felhasználni, hozam reményében átmenetileg átengedjük másnak A befektetés jelenbeli pénz cseréje jövőbeli pénzre

A befektetés ismérvei A befektetéseket 3 fontos ismérv alapján értékelhetjük Mennyi jövőbeli pénzt kapunk a jelenbeli pénzért? Hozam Mitől függ a jövőbeli pénzáramlás nagysága? Kockázat Hogyan lehet visszacserélni jelenbeli pénzre a jövőbeli pénzt? Likviditás

A befektetések hozama Fogyasztási megközelítés Termelési megközelítés Mottó: „Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok.” A jelenbeli fogyasztás hasznosabb, mint a jövőbeli Termelési megközelítés A tőke termelékenysége A beruházások javakat, értéket állítanak elő A jelenbeli pénzért több jövőbeli pénzt kaphatunk Minél mohóbbak a fogyasztók, annál nagyobb hozam érhető el Minél több értéket termel a pótlólagos tőke, annál nagyobb hozamra számíthatunk

A befektetések kockázata A jövő bizonytalan Minél távolabbi jövőben történik a pénzmozgás, annál több a bizonytalanság A befektetés kockázatának értékelése A befektető mekkora részt vállal át a bizonytalanságból? Mitől függ a jövőbeli pénzáramlás nagysága?

A befektetések kockázata Példa: OTP-vel kapcsolatos bizonytalanságok OTP részvény A jövőbeli kifizetések az OTP jövőbeli nyereségességétől függnek A befektető részesedik a piaci, működési kockázatokból OTP bankbetét (fix kamat) A jövőbeli kifizetések előre rögzítettek A kifizetéseket csak egy esetleges csőd veszélyezteti (az is csak részben)

A befektetések likviditása Visszaváltás jelenbeli pénzre Likvid befektetések: gyors, olcsó Nem likvid befektetések: körülményes, drága Nem visszafordítható beruházások Magas fokú tőkeátalakítás Specifikus vagyontárgy A likviditás hiánya is kockázat!

Befektetés visszafordíthatósága

Az optimális befektetés hozam kockázat likviditás

Az optimális befektetés Nincs abszolút értelemben legjobb választás Döntés a befektető egyéni szempontjai szerint Kockázatviselési képesség Kockázatviselési hajlandóság Hozamelvárás Ismerni kell az ügyfelet!

Befektetési formák készpénz bankszámla műkincs ingatlan származékos ügyletek befektetési alap kincstárjegy kötvény nyugdíj- biztosítás részvény életbiztosítás jelzáloglevél Továbbra is jelenbeli pénzt cserélünk jövőbeli pénzre! bankbetét nemesfém deviza valuta 13

Befektetések csoportosítása Csoportosítási alap Technikai szempontok Formai szempontok Befektető személye alapján Egyedi Kollektív Forma Értékpapír Nem értékpapír Tegyünk rendet a káoszban! 14

Egyedi és kollektív befektetés Egyénileg megválasztható kockázat Rugalmasan változtatható portfólió Tippek, megérzések kihasználása Kevesebb adminisztráció Nincs kezelési költség Egyszerű és átlátható Nem igényel szakértelmet Tőkekoncentráció Kockázatmegosztás Alacsonyabb fajlagos költségek Speciális konstrukciók (pl. tőkevédelem)

Egyedi és kollektív befektetés A biztosítás kollektív befektetés Előnyök és hátrányok relatívak Nincs abszolút értelemben legjobb választás Ismerni kell az ügyfelet! Tudni kell, hogy milyen előnyöket kínálunk, milyen értékeket adunk Miért annyira fontos ezt tudni? 16

Egyedi befektetési formák

Egyedi befektetési formák Készpénz Bankszámlapénz Bankbetét Deviza, valuta Értékpapír Származékos ügyletek Nemesfém Ingatlan Műkincs

Készpénz, bankszámlapénz Leglikvidebb befektetés Azonnal hozzáférhető Nincs hozam, vagy csak minimális Célja: fizetési forgalom, napi likviditás Nagy összegű, tartós befektetésre nem alkalmas Kivéve, ha nem bízunk a többi befektetésben

Bankbetét Bankbetét  bankszámlapénz Fix kamatozás Kiszámítható hozam Nagy biztonság Viszonylag likvid Szükség esetén feltörhető Az ügyfél csak a kamatot veszítheti el Csak mérsékelt hozam érhető el

Deviza és valuta Deviza  valuta A deviza valutára szóló követelés A befektetés megválasztása Forintkamatok Devizakamatok Várható árfolyamváltozás Átváltási költségek Országkockázat Deviza alapú befektetések

Deviza és valuta

Értékpapírok Értékpapír definíciója Az értékpapír egy olyan forgalomképes okirat, melynek kibocsátója feltétlen és egyoldalú kötelezettséget vállal az értékpapírban foglalt jog teljesítéséért Lényege: Átruházhatóság Likviditási előny: könnyen értékesíthető

Értékpapírok csoportosítása Az értékpapírban foglalt jog Az értékpapír hozama A befektetés lejárata Forgalomképesség Kibocsátó személye

Az értékpapírban foglalt jog Pénzkövetelés Kötvény Váltó Részesedés Részvény Áruval kapcsolatos tulajdonjog Közraktárjegy kölcsönügylet Kötvény esetében kamat ellenében kölcsönzünk, váltó esetében szolgáltatás vagy áruszállítás van, ez utóbbi befektetési szempontból nem érdekes. A közraktárjegy sem befektetési eszköz, leginkább kereskedelmi kölcsönügyletek fedezetét képezi. 25

Az értékpapír hozama Kamatozó Fix kamatozás Rögzített mértékű kamat Diszkont kamatozás Változó kamatozás A kamat változása előre rögzített Nem kamatozó Osztalék Árfolyamnyereség Előre nem ismert Kérdés: melyik a kockázatosabb? 26

A befektetés lejárata Lejárattal rendelkező Rövid lejáratú (1 évnél rövidebb) Középlejáratú (1-5 évig) Hosszú lejáratú (5 évnél hosszabb) Lejárattal nem rendelkező A befektetett összeg nem kerül visszafizetésre Hozamok a kibocsátó megszűnéséig Pl.: részvény Melyik a kockázatosabb? 27

Forgalomképesség Nyilvános Zártkörű Bárki szabadon vásárolhatja és eladhatja Szigorú kibocsátási szabályok Rendszeres tájékoztatás Tőzsdén kereskedhető, árfolyam jegyezhető Magasabb likviditás A potenciális befektetők köre előre meghatározott Egyszerűbb kibocsátás Tőzsdén nem kereskedhető Nem jegyezhető nyilvános árfolyam Alacsonyabb likviditás Melyik a kockázatosabb? 28

Kibocsátó személye Állam és az állami szervek Általában a legbiztonságosabb Pótlólagos bevételek Különösen saját deviza esetében Pénznyomtatás Csak hitelviszony! Gazdálkodó szervezetek Tulajdonviszony Hitelviszony Miért csak hitelviszony? 29

Legfontosabb értékpapírfajták Kötvény Fix kamatozású Változó kamatozású Jelzáloglevél Államkötvény Diszkont kincstárjegy Részvény

A kötvény hozama és értéke Fix kamatozás Rögzített jövőbeli pénzáramlások Piaci elvárt hozam Bruttó árfolyam Felhalmozott kamat Nettó árfolyam Piaci hozam és kötvényárfolyam fordítottan arányos Nettó árfolyam = 100%, ha a névleges hozam megegyezik a piaci elvárt hozammal 31

Számítási példa Kötvény kamata: 8% Piaci hozam: 8% Kötvény értéke: 100 Megváltozott piaci hozam: 10% Lejáratkori érték: 108 Aktuális ár: P P * (1+10%) = 108 5 éves kötvény esetén P = 98,18 P = 92,42

A részvény hozama és értéke Jövőbeli pénzáramlások Osztalékok Növekedési ütem Erősen függ a jövőre vonatkozó várakozásoktól Nagyon kockázatos Átlagosnál magasabb hozam Hosszú távra javasolt (7-10 év)

Származékos ügyletek Jövő Mögöttes terméktől függ Forward Futures Opció Swap Önmagában nagyon kockázatos Más befektetésekkel együtt a kockázat csökkenthető Példa: OTP és a devizaárfolyamok Tőkevédett befektetési termékek Jövő

Egyéb egyedi befektetések Nemesfém Pénzrendszer alapját képezte Ingatlan Bérleti díj Árváltozás Műkincs Szakértelem Szűk érdekeltségi kör Egyéb Jellemzők Jelentősen eltérő kockázatok Diverzifikáció Egyéb előnyök Az „egyéb” kategóriába pl. kockázati tőke van, de ezzel a biztosítási gyakorlat nem szoktunk találkozni 35

RÉSZVÉNY Melyik értékpapírra jellemző ? A legnagyobb hozammal és legnagyobb kockázattal rendelkező értékpapír

KÖTVÉNY Melyik értékpapírra jellemző ? A kibocsátó (az adós) arra kötelezi magát, hogy megjelölt pénzösszeget, továbbá ennek kamatait a mindenkori tulajdonosnak (a hitelezőnek) a megjelölt időben és módon megfizeti.

RÉSZVÉNY Melyik értékpapírra jellemző ? A társaság alaptőkéjéhez teljesített vagyoni hozzájárulás.

KÖTVÉNY Melyik értékpapírra jellemző ? Az értékpapír tulajdonosa soha nem vehet részt a vállalkozás irányításában.

ÁLLAMPAPÍR Melyik értékpapírra jellemző ? Várható hozama alacsony, kockázata kicsi, a legbiztonságosabb befektetési forma.

KÖTVÉNY Melyik értékpapírra jellemző ? A hosszú lejáratú adósság hosszú időre szóló elkötelezettséget jelent, mely kockázatot rejt magában.

RÉSZVÉNY Melyik értékpapírra jellemző ? Ha a társaság új kibocsátást szervez, a tulajdonosoknak elővételt biztosíthat.

ÁLLAMPAPÍR Melyik értékpapírhoz tartoznak? A diszkontkincstárjegyek és a kamatozó kincstárjegyek.

RÉSZVÉNY Melyik értékpapírra jellemző? Tulajdonjogot megtestesítő értékpapír. A kibocsátó lehetővé teszi a társaság ügyeibe való beleszólást és a nyereségből való részesedést.

ÁLLAMPAPÍR Melyik értékpapírra jellemző? A kibocsátás célja, a központi költségvetés adott évi hiányának részbeni finanszírozása.

Kollektív befektetési formák

Kollektív befektetési formák Befektetési alapok Életbiztosítás Nyugdíjpénztár

Befektetési alapok Rögzített befektetési politika Részvényalap Kötvényalap Vegyes alap Indexkövető alap Ingatlanalap Tőkevédett alap Nyíltvégű vagy zártvégű Áttekinthető működés

Életbiztosítás Hosszú tartam Biztosítási védelem Hosszú lejáratú befektetések Klasszikus életbiztosítás Rögzített kifizetések Alacsony kockázatú mögöttes befektetések Unit-linked életbiztosítás Választható kockázat Magasabb hozam is elérhető Eszközalapoktól függő kifizetések Váratlan esemény

Nyugdíjpénztár Hosszú tartam Öngondoskodás Hosszú távú befektetések Magasabb hozam Kötelező magánnyudíjpénztár megszűnt Önkéntes nyugdíjpénztár Életbiztosítás

Költségek és teljesítmény Vételi/eladási jutalék Eszközalap kezelési költség Adminisztratív költségek Kockázati költség (életbiztosítás) Teljesítmény mérése Referencia index Azonos profilú befektetési portfólió hozama

Befektetések megoszlása Milyen módon kezelte megtakarításait az elmúlt 12 hónap során? A lakosság felének nincs semmilyen megtakarítása A megtakarítók fele folyószámlán gyűjti a pénzt További jelentős részük készpénzben tartotta A kedvező hozamú befektetési lehetőségekkel élők aránya nagyon alacsony Ezért volt fontos ez Forrás: A lakosság pénzügyekkel szembeni attitűdje a kutatási eredmények tükrében (MNB-Pénziránytű-GFK, 2011) 52

Unit Linked befektetések („befektetési egységekhez kötött”) Eszközalapok, befektetési alapok, portfólió Befektetési egység, befektetési jegy Egyéni számla Eladási árfolyam Vételi árfolyam Befektetési politika Diverzifikálás

Eszközalap Ügyfél befizetése Pl.: forintban Ügyfél kézhez kapja, vagy másik befektetési alapba kerül Átváltás befektetési egységekre eladási árfolyamon Átváltás pl.: forintra Vételi árfolyamon

Eszközalapok tartalmának alakulása értékpapír fajták eszközalapok alapkezelő által összeállított értékpapírok összessége diverzifikálás kockázat porlasztás kockázat megosztás portfólió = összetétel ÁLLAMPAPÍR + KÖTVÉNY + RÉSZVÉNY + VEGYES

A befektetési egységek értékének változása például, ha… Aktuális eladási árfolyam Befizetni kívánt pénz Átváltott egységek darabszáma egység = 1 Ft 1 000 000 Ft 1 000 000 db egység = 1,242 Ft 1 000 000 Ft 805 153 db egység = 1,478 Ft 1 081 025 Ft 731 411db váltás másik eszközalapba ha… „A” alapból kivenni kívánt pénz értéke vételi árfolyamon „B” alap egységeinek eladási árfolyama „B” alapba átváltott egységek darabszáma 1 085 475 Ft egység = 1,382 Ft 785 438 db

Piacok és szereplők a gazdaságban

A gazdaság szektorai Háztartási szektor Vállalati szektor Munkaerő kínálat Fogyasztás Cél: jólét Munkaerő kereslet Termelés Cél: profit Állami szektor Külföld Nemzetgazdasági feladatok ellátása Társadalmi célok Jogi keretrendszer Export – import Tőkemozgások

A gazdasági körforgás Pénz- és tőkepiac Állami szektor Külföld Háztartási szektor Vállalati szektor Munkaerő, termékek, fizetés, termékek ellenértéke Adók, transzferek Szolgáltatások, megrendelések 59

A piaci folyamatok mérése GDP GNP Munkanélküliségi ráta Aktivitási ráta Infláció Folyó fizetési mérleg Költségvetés/államháztartás hiánya Államadósság

Az államháztartás alrendszerei Központi kormányzat Központi költségvetés Szociális biztonsági rendszerek Elkülönített alapok Helyi önkormányzatok Non-profit szervezetek A hiányok miatt kell tudni 61

Pénzpiac és tőkepiac

Pénzpiac és tőkepiac Befektetők és kibocsátók Pénzügyi közvetítők Pénzpiac: rövid távú befektetések Rövid lejáratú kölcsönök Likviditás biztosítása Felesleges pénzeszközök lekötése Tőkepiac: hosszú távú befektetések Részvények, kötvények Beruházások finanszírozása Jelenbeli pénzt cserélünk jövőbeli pénzre 63

Befektetők Intézményi befektetők Befektetési alapok Biztosítótársaságok Nyugdíjalapok Magánbefektetők Spekulánsok: rövid távú árfolyammozgások Befektetők: hosszú távú hozamok

Kibocsátók Kibocsátók személye Állam Önkormányzat Gazdálkodó szervezet Cél Beruházások finanszírozása Működés tőkeigényének biztosítása Likviditás biztosítása

Pénzügyi közvetítők PSZÁF felügyeli és ellenőrzi Hitelintézetek Bank Szakosított hitelintézet Szövetkezeti hitelintézet Befektetési szolgáltatók Brókercégek

A tőkepiacok alrendszerei .

Legfontosabb alrendszerek Állampapírpiac Részvénypiac Lejárattal rendelkező értékpapírok Rendszeres kibocsátások Kibocsátó-befektető Befektető-befektető Állam Kevesebb információigény Nem lejáró értékpapírok Nagyon ritka a kibocsátás Befektető-befektető Sztenderdizálás Elszámolási rendszer Gazdálkodó szervezet Részletes információk Rendszeres tájékoztatás Lejárat Jellemző üzletfelek Melyik a kockázatosabb? Kibocsátó 68

Az állampapírpiac szereplői Állam képviselője Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Kibocsátások szervezése Információk Elsődleges forgalmazók Állampapír vásárlása az ÁKK-tól Folyamatos árjegyzés Jelentős saját tőke Másodlagos forgalmazók Elsődleges forgalmazóktól vásárolnak Befektetők részére értékesít Befektetők

Az állampapírpiac működése Elsődleges piac ÁKK Elsődleges forgalmazók Másodlagos piac Tőzsde (BÉT) Elszámolási rendszer 2011 végén kivezették a BÉT-ről az állampapírokat Tőzsdén kívüli (OTC) piac Szabadon üzletelhetnek Nincs garancia

Állampapír indexek Állampapír indexek MAX RMAX MAX Composite Diszkont kincstárjegy index DWIX

Állampapír hozamok Jegybanki alapkamat Kéthetes betéti kamatláb Inkább adminisztratív jellegű Kéthetes betéti kamatláb Referencia hozamok 3 hónap 6 hónap 12 hónap 3 év 5 év 10 év 15 év

Hozamgörbe

Hozamgörbe Normál hozamgörbe Lejárattal emelkedő hozamok Hosszabb táv = nagyobb kockázat Fordított hozamgörbe Lejárattal csökkenő hozamok Extrém esetben fordul elő Jelentős hozamcsökkenést vár a piac

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Részvény szekció Szigorú bevezetési feltételek A és B kategória Hitelpapír szekció Jelzáloglevelek Vállalati kötvények Származékos szekció Árupiaci szekció BÉTa szekció Kísérleti jellegű újítás Külföldi részvények Sztenderd a lényeg 75

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Központi Elszámolóház és Értéktár (KELER) Fizikai és pénzügyi lebonyolítás Részvényindexek BUX BUMIX CETOP20 RAX index BAMOSZ Részvény Befektetési Alap Portfólió Index KELER a lényeg 76

Külföldi tőzsdék és indexek New York Stock Exchange Dow Jones Industrial Average S&P 500 NASDAQ NASDAQ 100 Frankfurt: DAX 30 London: FTSE 100 (Footsie) Tokió: Nikkei 225 Párizs: CAC 40 Prága: PX 50 Varsó: WIG 20 Ez csak érdekesség 77

Köszönöm a figyelmet!