NFT-s pályázati tapasztalatok és tanácsok Kellermann Éva 2010. május 20.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Embassy of Switzerland Swiss Contribution Office Hungary Svájci – Magyar Együttműködési Program Szabályok és eljárások Információs Napok, május Miskolc.
Advertisements

Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
CIVIL SZAKMAI NAP TÓTVÁZSONY Pályázatok által támasztott feltételek Előadó: Szendrei Szilárd Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület.
Tippek, trükkök, tanácsok
Pályázz okosan, pályázati kisokos
Pályázati információs nap Nyugat-Dunántúl GRIP-IT Kádiné Fülöp Erika Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség - Győr, április 4. -
Beruházási projektek dokumentációja
Akkreditált intézmények pályázati módszertana Budapest, február 12. Szöllősi Zsuzsa 1 Akkreditált intézmények pályázati módszertana Szöllősi Zsuzsa.
Alapfogalmak: pályázás •A pályáztató által meghirdetett előnyökhöz való hozzájutás céljából, meghatározott célú és feltételek szerinti írásos ajánlat benyújtása.
Gazdaságfejlesztési pályázatok 2009, 1.kör Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. „ROMÁK A MUNKAERŐPIACON” konferencia Pécs, szeptember Előadó:
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
A pénzügyi elszámolhatóság kérdései
Támogatási Szerződés előkészítése  az előkészítést a Közreműködő Szervezet és a kedvezményezett programmenedzserei közösen végzik  az előkészítés formanyomtatvány,
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
TÁMOP /10/1 TÁMOP /10/1/KMR Pénzügyi követelmények.
Pénzügyi előadás pályázói információs napra TÁMOP /1.
PÁLYÁZATKÉSZÍTÉS Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület
Pályázatok Pályázói Szemmel Közgazdász Vándorgyűlés Június 27.
Uniós és hazai pályázatírási alapismeretek Kellermann Éva tanácsadó, tréner április 19.
Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
A FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELLENŐRZÉS JELLEMZŐI
ELSŐ SZINTŰ ELLENŐRZÉS ALAPJAI South East Europe Programban
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Alapfogalmak: pályázás A pályáztató által meghirdetett előnyökhöz való hozzájutás céljából, meghatározott célú és feltételek szerinti írásos ajánlat benyújtása.
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment IV. Modul A kultúra gazdaságtana.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
Pályáztatás Országos Széchényi Könyvtár november 14.
Pénzügyi és szakmai elszámolás
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
A projektek megvalósításának pénzügyi kérdéseiről.
EU-s pályázatok írása és módszertana
Partnerség és együttműködés Érdekcsoport-elemzés
Projektfejlesztés DDOP /2F VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht.
EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok Pécs, Mikulás Brigitta Nemzeti Fejlesztési Hivatal Phare Koordinációs Főosztály Főosztályvezető-helyettes.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
A Nemzeti Civil Alapprogram szervezeti felépítése, feladat- és hatáskörök Előadó: dr. Ugron Gáspár.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
Pályázati útmutató civil szervezetek számára Benedek László.
ÁROP „Partnerség erősítése”.
Az állami szervezetek feladatai és lehetőségei a fejlesztési programok hatékonyságának javítása érdekében Dr. Novák Csaba Budapest, április 16.
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
FuturICT.hu Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma Kick-off meeting Szeged, december 7. PROJEKT SZINTŰ PÉNZÜGYI LEBONYOLÍTÁS MŰKÖDÉS.
TÁMOP /09 Az önkéntesség elterjesztése Az elszámolhatóság feltételei.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
INNOLEARN KONFERENCIA Gödöllő, szeptember 26.
Projekt címe, azonosító száma Projektvezető/Előadó Beszámolási időszak Dátum.
Költségvetés ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Költségtervezési alapfogalmak A kedvezményezettek finanszírozási funkciói –Költség- és forrástervezés –Pályázat kidolgozása.
Projekttervezés, kockázatkezelés, fenntarthatóság
Pénzforgalmi terv a gyakorlatban
KMOP „ELEKTRONIKUS HELYI KÖZIGAZGATÁSI INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSE” TÁRGYÚ FELHÍVÁS KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET: PRO RÉGIÓ ÜGYNÖKSÉG.
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
SZOLGÁLTATÁS SZERVEZÉSI IRODA SZOLGÁLTATÁS TELJESÍTÉS FOLYAMATA KÉSZÍTETTE: IFKOVICS KÁLMÁN KUCZORA ATTILA.
Modellprogram a szociális szövetkezetek hálózatosodása érdekében TÁMOP /1.
FENNTARTHATÓ TELEPÜLÉSI KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉS TOP Nyíregyháza, január 08. Dr. Frankó Melinda.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Nyert a pályázatom! Hogyan tovább? Segítünk a megoldásban!
KDOP Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése.
Erasmus+ tapasztalatok
Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Költségvetés
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
Az önkormányzati működtetés átvételének tapasztalatai
Barcsák Marianna KPSZTI
Előadás másolata:

NFT-s pályázati tapasztalatok és tanácsok Kellermann Éva május 20.

Pályázatok: fejlesztés, nem fenntartás! Az uniós pályázatok kivétel nélkül, a hazai támogatások zöme –A működtetés biztosítása a vezetőség feladata! Bérek, járulékok, eszközbeszerzés is: de szigorúan a fejlesztési cél érdekében Működtetési szemlélet helyett fejlesztési szemlélet a pályázás és végrehajtás során A fenntarthatóság bírálati szempont és kulcskérdés!

Pályázzunk? Pozitívumok –Plusz pénzügyi forrás –Kísérleti projektek –Új partnerek –Hírnév és presztízs –Tapasztalat és tudás további projektekhez és pályázatokhoz –stb. Negatívumok –Sok idő, sok energia –A pályázatelőkészítés költséges lehet –Az együttműködés kockázatos és sok munkával jár –Adminisztratív terhek –stb. Mindig mérlegeljük az alternatívákat (hitelfelvétel, adománygyűjtés, szponzorálás, lobbizás egyedi támogatásért, stb.) – álljunk több lábon!

Egy kaptafa A pályázatok logikája nagyon hasonló –Alapfogalmak: célok, eredmények, célcsoport, esélyegyenlőség, fenntartható fejlődés, indikátorok, szinergia, kockázatok és feltételezések, stb. Egy pályázati rendszeren belül egységes vagy nagyon hasonló űrlapok, útmutatók –Pl. ÚMFT, Nemzeti Civil Alapprogram –Elsőre riasztó lehet az akár több 100 oldalas dokumentáció, de „egyet láttunk, mindet láttuk” – kis túlzással A változásokra figyeljünk, de arra nagyon

Tanácsok 1. Alaposan nézzük át előbb a felhívást, majd az útmutatót, majd a támogatási szerződés mintáját, mielőtt belefogunk! –Ha bárhol buktató van, felejtsük el! –Értékelési szempontok (E fejezet) –Csak arra, amire valóban szükség van, valóban meg akarjuk és tudjuk valósítani! – mindenhogyan nagy munka –Csak vezetői támogatással dolgozzunk!

Tanácsok 2. Előbb a fejlesztés (projekt) tartalmát tervezzük meg, utána kezdjük kitölteni az űrlapot! –Ha nem így teszünk, a bíráló lepontozza az ellentmondásokért! –Célok, eredmények, célcsoportok, tevékenységek és ezekhez kapcsolódó mutatószámok, valamint tevékenységütemezés –Folyamatos kockázatelemzés és egyeztetés a vezetőkkel, hogy végrehajtható-e Minden vonatkozó adatra szükségünk van, hajtsuk ki a vezetőségből Folyamatosan tájékoztassunk, egyeztessünk –Ha a vezetőség nem érzi sajátjának a pályázatot, nagyon nehéz lesz a végrehajtás

Tanácsok 3. Hetente kétszer nézzünk rá a hivatalos pályázati kiírásra az interneten –Bármikor változhat –Kérdezzük a pályáztatót, ha valami nem tiszta: a Gyakran Ismételt Kérdéseket is figyeljük hetente kétszer Csak az Internet autentikus és friss információforrás!

Pénzügyi problémák, tanácsok Előleg, időközi kifizetés, zárókifizetés A pályázati költségvetés és a hivatalos önrész mellett –20% előfinanszírozáshoz (a pénz visszajön) –10% „nem hivatalos” önrész (nem támogatható költségek, el nem fogadott bizonylatok – ez a pénz nem jön vissza) Készítsünk hónapra lebontott cash flow táblát – akkor is, ha nem kérik

A szó elszáll… A végrehajtás során mindent dokumentáljunk –Árajánlatkérések, megrendelők, szerződések, jelenléti ívek, teljesítési igazolások, emlékeztetők, fényképek… –Ha a projektelőkészítés elszámolható, az előkészítés során is –A telefonos megállapodásokat is erősítsük meg ben –Vezessünk átlátható elektronikus és papíralapú dokumentációs rendszert –Önálló projektdosszié (elektronikusan is): hivatalos és nem hivatalos változat

Köszönöm a figyelmet! Kellermann Éva tanácsadó, tréner