Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pályázatok Pályázói Szemmel Közgazdász Vándorgyűlés 2008. Június 27.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pályázatok Pályázói Szemmel Közgazdász Vándorgyűlés 2008. Június 27."— Előadás másolata:

1 Pályázatok Pályázói Szemmel Közgazdász Vándorgyűlés 2008. Június 27.

2 Mennyi pénzünk van? 10 millió állampolgár 1 euró 7 évig 8000 Mrd Ft

3 Mire fordítjuk? UMFT 6 kiemelt területe:  Gazdaság (GOP)  Közlekedés (KÖZOP)  Társadalom megújulása (TÁMOP, TIOP)  Környezet és az energetika (KEOP)  Területfejlesztés (ROP)  Államreform (ÁROP, EKOP)

4 Mire mennyit? KÖZOP25% ROP23% KEOP17% TÁMOP14% GOP10% TIOP8% EKOP1% VOP1% ÁROP1%

5 Kinek szól a pályázati rendszer? Célcsoportok :  Vállalkozások (KKV-k)  Önkormányzatok  Civil szervezetek  Költségvetési szervek  Egyházak  Lakosság közvetlen részesedése?

6 Hurrá pályázzunk!! 1.Pályázati lehetőség ismerete 2.Pályázati kiírás dokumentumainak áttanulmányozása 3.Pályázat kidolgozása (pályázati anyag és mellékletek) 4.Pályázat beadása 5.Nyerés 6.Projekt előfinanszírozása 7.Beszámolók és jelentések készítése 8.Pénz várása!!!

7 Pályázni könnyű! 1.Pályázati lehetőségről tájékozódás  www.nfu.hu hetente kétszer, vagy napontawww.nfu.hu  NFÜ éves pályázati ütemterv hasznos segítség  Pályázatíró cégek által nyújtott szolgáltatások  Ingyenes honlapok

8 Nem kell megijedni! 2. Pályázati kiírás dokumentumainak áttanulmányozása Általános útmutatók - KEOP  Útmutató a fenntartható fejlődés érvényesítéséhez (38 old.)  Esélyegyenlőségi Útmutató (27 old.)  Általános módszertani útmutató költség-haszon elemzéshez (65 old.)  Kiegészítő útmutató költség-haszon elemzésekhez (50 old.)  Elszámolhatósági útmutató (34 old.)  Kedvezményezettek tájékoztatási kötelezettségei (48 old.)  ÚMFT arculati kézikönyv (26 old.)  Támogatási szerződés tervezet projekt előkészítéséhez (18 old.)  Támogatási Szerződés tervezet (26 old.)  Támogatási Kérelem jövedelemtermelő projektekhez (magyar) (24 old.)  A területfejlesztés szempontjából kiemelt térségek és települések Összesen: 356 oldal

9 Most már kicsit aggódom! Specifikus útmutatók és dokumentáció KEOP - 1.1.1 - Települési szilárdhulladék-gazdálkodás  Pályázati felhívás (4 old.)  Pályázati útmutató (62 old.)  Pályázati adatlap 1. fordulóhoz (20 old.)  Támogatási szerződés tervezet az 1. fordulóhoz (18 old.)  Pályázati adatlap 2. fordulóhoz (24 old.)  Támogatási szerződés tervezet a 2. fordulóhoz (27 old.)  Pályázati adatlap kitöltési útmutató (14 old.)  Módszertani útmutató hulladékgazdálkodási projektek változat elemzésével illetve pénzügyi költség és bevétel becslésével kapcsolatban (11 old.)  Módszertani útmutató hulladékkezelési projektek költség-haszon elemzéséhez (75 old.)  Előzetes megvalósíthatósági tanulmány sablon (12 old.)  Részletes megvalósíthatósági tanulmány sablon (33 old.)  Útmutató az előzetes megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez (42 old.)  Útmutató a részletes megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez (46 old.)  Mellékletek a részletes megvalósíthatósági tanulmányhoz (xls) Összesen: 388 oldal

10 Pályázni könnyű!?  Általános és specifikus útmutatók és dokumentáció KEOP - 1.1.1 - Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése Összesen: 744 oldal DAOP-2007-5.1.1 - Integrált, szociális jellegű városrehabilitáció Összesen: 526 oldal GOP-2008-1.1.1 - Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása Összesen: 307 oldal KÖZOP-2008-3.2. - Kerékpárút-hálózat fejlesztése Összesen: 350 oldal TÁMOP 2.5.1/07/1 - Érdekképviseleti szervezetek kapacitásainak fejlesztése támogatására Összesen: 361 oldal

11 Mégis belevágok! 3. Pályázat kidolgozása (pályázati anyag és mellékletek)  Kitöltő program nincs  Hurrá végre van kitöltő program: nincs összhangban a pályázati útmutatóval, nem működik benne a képlet, nem lehet beszúrni a szükséges sorokat, nem lehet nyomtatni, nem nyomtat vonalkódot  Volt ez tesztelve?  Jó projekt, de nem tudja elérni a minimum pontszámot sem, túl szigorúak a szakmai kritériumok  Érdemes lett volna egy teszt pályázatot végigfuttatni a szakmai kritériumokon!  Nem értjük az útmutatót, hát akkor kérdezzünk!  Pályázat kiíró szervnél ahányszor megkérdezzük, annyiszor eltérő választ kapunk. Rosszabb esetben nem lehet telefonon elérni őket, de talán jobb is, ha úgyis mindig mást mondanak  Az NFÜ call centert nem nagyon érdemes hívni, mert csak az útmutatóra hivatkoznak, de hát pont azt nem értjük.  Elgondolkodunk, hogy vajon a kiíró szerv szakértői írtak-e valaha pályázatot??

12 Mennyibe kerül ez?  Önerőt igazolni kellene valahogy, de egy része csak hitelből lehetséges, így ingatlant megterheljük. Viszont így mit fogunk biztosítékként felajánlani? Patt helyzet!  Pályázatíró szakértők költségét miből fedezzem? Pályázatban minden elszámolható: tanulmányok, engedélyezés, közbeszerzés, jogi tanácsadás stb. csak a pályázatírás nem. Úgy látszik a pályázati rendszer minden szakértelmet fontosnak tart egy pályázat elkészítésében kivéve a pályázatírást. Érthető, hiszen, mint láttuk „pályázni könnyű”! Na mindegy majd csak valahogy a pályázatíró beépíti a pályázatba kreatív módon a díjat.  Összeáll a pályázati anyag, de nem nagyon értjük, hogy miért kell ennyi nyilatkozatot és dokumentumot becsatolni, pl. engedélyezett tervdokumentációkat. A bíráló szakértők talán jobban értenek hozzá mint az építési hatóság?

13 Pályázni könnyű! 4. Pályázat beadása  Minden akadály leküzdve, a pályázatot beadtuk! Már csak nyerni kell!  Várunk! Egyszer csak jön a hiánypótlási felszólítás. Beadjuk! Ismét várunk!  4,5 hónap után türelmetlenkedni kezdünk. A kiíró szervek természetesen elzárkóznak mindenféle hivatalos tájékoztatástól.  A pályázatíró valahogy mégiscsak kideríti, hogy hol tart a pályázat?  Elgondolkodunk, hogy a kiíró miért nem törekszik jól működő, hivatalos kommunikációs csatornák kialakítására a pályázatírókkal, hiszen ők adják be a legtöbb pályázatot.

14 Hurrá nyertünk! 5. Hurrá nyertünk!  Megkötjük a támogatási szerződést. Ehhez is pályázatírói segítség kell, mert magunk nem boldogulunk.  Kérünk előleget, ha lehet.  Előfinanszírozzuk az összes költséget, és várjuk a kifizetéseket.  A kifizetés fél évig való elhúzódása után a projekt megvalósítása veszélybe kerül, és elgondolkodunk, hogy még egyszer belevágjunk-e egy hasonló pályázatba. Egy éves csúszásnál már szinte biztos, hogy többet ilyen pályázaton nem akarunk indulni.

15 Pályázatok pályázó szemmel! „Pályázatok pályázói szemmel” alapelv érvényesítése a két fél közös érdeke, a kiírók számára kihívás, a pályázók számára a pályázási szándék, kedv és hatékonyság kulcsfontosságú feltétele.

16 Pályázni könnyű! De lehetne még könnyebb! Köszönöm a figyelmet! Flaisz Ágoston ügyvezető igazgató Infinity Kft. www.infinity.hu


Letölteni ppt "Pályázatok Pályázói Szemmel Közgazdász Vándorgyűlés 2008. Június 27."

Hasonló előadás


Google Hirdetések