1 Foglalkoztatási paktumok helyzete Magyarországon, jó gyakorlatok Örkény 2010. június 24.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Határmenti együttmûködés az EU-ban Mit jelentenek a Régiók? Klaus Klipp Fõtitkár Európai Régiók Gyûlése, Strasbourg.
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
A CBC-programok és a területi kohézió Budapest, június 6.
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
A TÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUMOK LÉNYEGE, ELŐNYEI ÉS KIALAKÍTÁSUK TAPASZTALATAI RÉGIÓNKBAN Előadó: Béres László Encs, augusztus 29.
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
Legyen jobb a gyermekeknek!
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az ÚMVP intézményrendszere
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
OFA Hálózat évi tevékenységei
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A Regionális Munkaügyi Tanácsok foglalkoztatási paktumokban való részvételi lehetőségei Balatonvilágos
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Önkormányzatiság Romániában – helyzetkép és jövőkép Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke INNOVA KONFERENCIA Szabadka
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
Területi foglalkoztatási paktumok az EU-ban
Pályázatírás módszertana
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
A Nemzeti Fejlesztési Terv
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
1 „Út a munkához” program Szűcs Erika november 24. Budapest.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Foglalkoztatási Paktum Magyarországon Gere János.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-5. 1
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

1 Foglalkoztatási paktumok helyzete Magyarországon, jó gyakorlatok Örkény június 24.

2 Mi a foglakoztatási paktum?  A foglalkoztatási paktum a térségi foglalkoztatáspolitika szervezeti keretbe foglalt eszköze.  Működése a helyi partnerségen alapul, segítségével összhangot lehet teremteni a térségi gazdaságfejlesztés, a területfejlesztés és humánerőforrás fejlesztés céljai között.

3 Territoriális foglalkoztatási paktum, mint „best practice” Követelmények:  Helyi kezdeményezések legyenek  Széles körű és hatékony partnerségen alapuljanak  Integrált és innovatív stratégiával rendelkezzenek Eredmények:  a térségi szereplők együttműködésének új kultúrája  képesek a gazdaság szükségleteit kifejezni a humánerőforrás vonatkozásában  legitimitást biztosítanak a munkaerő-piaci beavatkozásokhoz  a foglalkoztatást a helyi társadalom ügyévé teszik  hatékonyabbá válik az információáramlás  erőforrások (ember, eszköz, pénz) hatékony felhasználása

4 A lényeg A foglalkoztatási paktum nem verseny, hanem méltányos együttműködés a remélt közös haszon érdekében ! Legfontosabb működési elve a partnerség. A partnerségről EU-s összefüggésben: 1083/2006 EK rendelet szabályozza a partnerséget - regionális, helyi hatóságok, egyéb illetékes közhivatalok - gazdasági, szociális partnerek - civil szervezetek - bármely egyéb illetékes szerv (pl. képző intézmények) Stratégiai és operatív kapcsolatok rendszere, programok kialakítását, előkészítését, menedzselését jelenti.

5 Paktum helyzetkép jellemző a változatosság Források szerint: ROP PHARE CBC Szlovén – magyar INTERREG Osztrák – magyar INTERREG TÁMOP Egyéb  Területi hatály szerint: Települési Kistérségi Megyei Regionális Határon átnyúló kistérségi Határon átnyúló regionális

6 Tapasztalatok - tennivalók  létrejött 47 foglalkoztatási paktum, megkezdődött újabb 16  Változó együttműködési hajlandóság, eltérő működési színvonal  Finanszírozási problémák  Szakmai, módszertani támogató háttér hiánya, létre kell hozni  Kutatás - konklúziók

7 Problémák  Politikailag sérülékeny  Illúziók, sokan hiszik, hogy pénz jár vele  Forráshiány miatt nem tudott nagy projekteket végig vinni  Programfinanszírozás szükségessége

8 Eddigi eredmények  Térségi foglalkoztatási helyzetfeltárás  Térségi foglalkoztatási stratégiák (integrált és innovatív), akciótervek  Ember-,eszköz-, forráskoordináció  Forrásszerző képesség  Projektgenerálás és megvalósítás a szubszidiaritás elvén  Partnerségi kultúra fejlesztése, terjesztése

9 Alapvetések  A paktum szervezeti keret a lokális munkaerő-piac releváns szereplői számára.  Alapvető céljai A munkanélküliség leküzdése A foglalkoztatottság és a foglalkoztathatóság növelése

10  Működésének alapelve a motivált partnerség, amelynek szereplői Önkormányzatok Munkaügyi szervezetek Szociális partnerek Képző intézmények Nonprofit szervezetek + mindenki, aki egyetért és képes tenni a paktum céljainak eléréséért.

11  Szervezeti keret + egyszerű és hatékony döntéshozatali mechanizmus + világos felelősségi viszonyok.  Fontos az egyes szereplők folyamatos aktivitása + működőképessége + megfelelő kapacitás + területi jelenlét.  A működés fontos kritériumai: Nyitott együttműködés Nyilvánosság  társadalmi legitimáció Rendszeres és hatékony információáramlás Folyamatos monitoring

12 A paktum működésének egész időtartamában elengedhetetlenül fontos: Átlátható tevékenység Folyamatos belső és külső kommunikáció, problémákról és eredményekről.

13 A partnerség esély  Közös információs bázis (infrastruktúra, emberi erőforrás, fejlődési utak, prognózis) kialakítására  Közös stratégia megalkotására  Összehangolt intézkedésekre  Erőforrás-koordinációra és koncentrációra (pénz, intézmény, ember)  Összehangolt programokra  Innovációra

14 A helyi partnerségek lehetőségei  a helyi problémák, kihívások és lehetőségek azonosítása,  helyi, valós igényekre épülő cselekvési tervek kidolgozása,  a foglalkoztatás szempontjainak érvényesítése egyéb fejlesztésekben,  az érintettek és az erőforrások mobilizálása a foglalkoztatás bővítése érdekében. Tanulási folyamat: új együttműködési formák és szemlélet elsajátítását igényli.

15 Feladatok – hasznok  Helyzetfeltárás, szükséglet-meghatározás  Stratégia elkészítése  Erre épülő program – végrehajtást szolgáló projektek  Monitoring  Eredmények – jó gyakorlatok multiplikálása  Nyilvánosság

16  A paktumok célrendszerének megvalósulását szolgáló legfontosabb eszközök a projektek.  Minden egyes projektnek önállóan is és egymáshoz kapcsolódóan is a paktum stratégiáját kell szolgálniuk.  Az egyes projektek létrehozásában és megvalósításában jelenik meg konkrétan a motivált partnerség.  A projektek révén nyert források koordinációja és integrációja bizonyíték a helyi foglalkoztatási partnerség hasznosságára.  Együttműködési kultúra fejlődése, (érdekegyeztetés a kistérségben)foglalkoztatáspolitika társadalmasítása, helyi politikák integrált megvalósítása.

17 lehetőségek  Fenntarhatóság segítése működtetés szempontjából (OFA –pályázatok)MPA  Pályázati lehetőségek: TÁMOP, ROP, ETE, IPA, ENPI (INTERREG) között  Regionális hálózati fejlesztések: koordináció informatikai támogatás, módszertani fejlesztések, minőségvizsgálat, tudásátadás  Országos ernyőszervezet létrehozása  Európai hálózatokhoz történő csatlakozás

18 Köszönöm figyelmüket! Gombás József