Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A TÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUMOK LÉNYEGE, ELŐNYEI ÉS KIALAKÍTÁSUK TAPASZTALATAI RÉGIÓNKBAN Előadó: Béres László Encs, 2007. augusztus 29.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A TÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUMOK LÉNYEGE, ELŐNYEI ÉS KIALAKÍTÁSUK TAPASZTALATAI RÉGIÓNKBAN Előadó: Béres László Encs, 2007. augusztus 29."— Előadás másolata:

1 A TÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUMOK LÉNYEGE, ELŐNYEI ÉS KIALAKÍTÁSUK TAPASZTALATAI RÉGIÓNKBAN Előadó: Béres László Encs, augusztus 29.

2 ELŐZMÉNYEK I. Az Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség projektet valósított meg a ROP komponens keretében. Projekt címe: „Foglalkoztatási stratégia kidolgozása Abaújban, a helyi foglalkoztatási kezdeményezések támogatására” Projekt megvalósításának kezdete: szeptember. Projekt zárása: augusztus.

3 ELŐZMÉNYEK II. Külső szakértők – a Miskolci Egyetem Humán Erőforrás Tanszékének vezetője, valamint a konzorciumi tagok, különös tekintettel a Munkaügyi Központ munkatársainak - közreműködésével májusban elkészült a részletes Helyzetelemző Tanulmány. Részben a helyzetelemző tanulmányra alapozva májusban elkészült a Foglalkoztatási Stratégia. A foglalkoztatási stratégiában megfogalmazott célok minnél hatékonyabb érvényesülése érdekében létrejön kerül Encs Kistérség Foglalkoztatási Paktum.

4 A FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM A TÉRSÉGI SZEREPLŐK SZERZŐDÉSBEN RÖGZÍTETT ÖSSZEFOGÁSA azzal a céllal, hogy: megismerjék a térség foglalkoztatási nehézségeit, a munkanélküliség okait, egyeztessék a térségi szereplők gazdasági és humánerőforrás fejlesztési elképzeléseit, céljait és megoldást keressenek a problémákra, összehangolják a pénzügyi forrásokat a foglalkoztatáspolitikai célok eredményes megvalósítása érdekében foglalkoztatást elősegítő közös programokat valósítsanak meg,

5 A FOGLALKOZTATÁSI PARTNERSÉG LÉTREHOZÁSÁNAK INDOKAI I.
A foglalkoztatás helyi (térségi) problémáira helyi válaszokat kell adni. A kezdeményezéseknek helyi (kistérségi) szintről kell kiindulniuk. A térség gazdaságfejlesztési céljait és humánerőforrás fejlesztéseit egymással összhangba kell hozni. A térség minden fontos szereplőjének össze kell fognia a munkanélküliség leküzdése céljából.

6 A FOGLALKOZTATÁSI PARTNERSÉG LÉTREHOZÁSÁNAK INDOKAI II.
A széles körű és hatékonyan működő partnerséget a közös érdekek mentén lehet és kell kialakítani. Az EU- támogatások egyre nagyobb része csak akkor érhető el, ha a programok tervezésében és a projektek lebonyolításában a regionális és helyi szereplők aktívan együttműködnek.

7 HELYZETELEMZÉS ÉS STRATÉGIA
Őszinte,reális, közös helyzetértékelés A stratégiai célokat a problémaelemzésből vázoltuk fel. A stratégiai célok prioritási rangsora a partnerek által elfogadottak. A stratégiai célokhoz intézkedések, projektek kapcsolódnak.

8 A FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM SZERVEZETE
Irányító csoport vezeti, elnöke a konzorcium által választott személy. A Paktum résztvevői évente legalább 1-2 alkalommal teljeskörűen találkoznak. Nyilvánosság biztosítása, társadalmi Fórumok szervezése. Munkaszervezet, menedzsment. (Folyamatos működtetés, megvalósítás.)

9 AZ ÉVES MUNKAPROGRAM ÉS A FINANSZÍROZÁS
Az Irányító Csoport éves munkaprogramot dolgoz ki a közös célok mentén. A munkaprogram tartalmazza az adott évben működtetni tervezett projekteket. Az egyes projekteknél meg kell határozni a partnereket, a határidőket, a felelősségi és a finanszírozási kérdéseket. A projektek folyamatos figyelemmel kísérése, monitorozása.

10 MIÉRT ELŐNYÖS A PARTNERSÉG I.
Az eredményes információcsere fontos színtere. Tervszerű rákészülés a pályázati források elnyerésére. Hatékony forráskoncentráció és koordináció. A paktumokban rejlő innovációs potenciál, heterogén tudásbázis jobb kihasználása, aktivizálása.

11 MIÉRT ELŐNYÖS A PARTNERSÉG II.
A foglalkoztatási partnerség a térségi szereplők együttműködésének fejlettebb minőségi szintjét, új kultúráját teremtheti meg. Ennek feltétele: a partnerségi megállapodás által biztosított keretet aktív, dinamikus menedzseléssel, érdemi együttműködéssel, kreatív hozzáállással kell tartalommal megtölteni. Várható eredmény: több pályázati forrás megszerzése, új munkahelyek létrehozása, emberi erőforrás potenciál fejlődése, életminőség javulása.

12 AZ É.M. RÉGIÓBAN MEGVALÓSULÓ PARTNERSÉGI PROJEKTEK
5 kistérségi szintű paktum-projekt B.A.Z. megyében (Edelény, Encs, Szikszó, Mezőkövesd, Sátoraljaújhely) 1 regionális szintű, környezetvédelmi célú foglalkoztatási paktum (Talentum Kht) 1 megyei szintű, kistérségekre lebontott foglalkoztatási partnerség (Nógrád megye)

13 TOVÁBBI FELADATOK Az önminősítések elvégzése az EU-s normák szerint.
A stratégiák finomítása, konkrétabbá tétele. Az éves munkaprogramok partneri együttműködésre alapozott elkészítése. Az Irányító Csoport aktív és célirányos működése. Teamek szervezése, rákészülés a közös fejlesztési projektek részletesebb kidolgozására.

14 KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!
További elérhetőség: Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség 3860 Encs, Május 1. út 1. Tel: 46/ , 30/

15 A Foglalkoztatási Paktum aláírói
Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ és térségi kirendeltségei Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Agrárkamara Encsi Többcélú Kistérségi Társulás Abaúj Térségi Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Encsi és Abaúji Pályakezdők Álláskeresők és Munkanélküliek Egyesülete ABAÉPKER Abaúji Építőipari és Kereskedelmi Kft. Abaúj Coop Kereskedelmi és Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság ABA-HÚS Rt. Hernádvölgyi Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. Abaújtej Közös Vállalat Forró és Vidéke Takarékszövetkezet Aba Sámuel Szakiskola Cigány Kisebbségi Önkormányzat Encs Cigány Kisebbségi Önkormányzatok és Civil Szervezetek


Letölteni ppt "A TÉRSÉGI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUMOK LÉNYEGE, ELŐNYEI ÉS KIALAKÍTÁSUK TAPASZTALATAI RÉGIÓNKBAN Előadó: Béres László Encs, 2007. augusztus 29."

Hasonló előadás


Google Hirdetések