Kiviteli perifériák Nagy Ferenc 6.b Felkészítő tanár:Salamon Róza

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
KIVITELI PERIFÉRIÁK Illés Anna Eszter Felkészítő tanár: Salamon Róza
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzőik
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
Grafikus Hardver Alapok
INFORMATIKAI ESZKÖZÖK: A MONITOR
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzői
Az IBM kompatibilis PC perifériák
Képalkotás Vektoros képalkotás
A Monitor A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A jelenleg még a legelterjedtebb a katódsugárcsöves.
A 4.CSOPORT MUNKÁJA.
Nyomtató.
Vincze Alexandra Választott téma: Kiviteli perifériák Felkészítő tanár: Bartha Katalin Iskola: Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium.
Nyomtatók Nem ütő nyomtatók.
Monitor Alapvető kimeneti eszköz Angol neve: display
Mai Számítógép Perifériák
A nyomtató.
A számítástechnika története
Készítette: Kecskés Imre
Készítette: Nagy Emese GFLUOU MF09F2
Perifériák.
Készítette: Csintalan Viktória
Monitorok, nyomtatók Liptai Krisztina 13/D.
Nyomtatók A szg.által szolgáltatott adatok papíron történő megjelenítésére szolgálnak. Csoportosításuk: Mechanikus ütközéses (impact) nyomtatók: kalapács.
NYOMTATÓK.
Mai számítógép perifériák
Számítógépes alapismeretek Beadandó 2010
Mai számítógép perifériák
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Kiviteli Perifériák Készítette: Kiss Ádám
Hardver eszközök IV. rész
Perifériák.
Nyomtatók.
Monitorok.
Térképészet Színmodellek.
Nyomtatók A nyomtatók feladata, hogy egy számítógépről származó információt papíron vagy ritkábban más hordozón (boríték, írásvetítő fólia, stb.) megjelenítsenek.
Egerek, nyomtatók.
Nyomtatók Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Balaton Marcell Balázs
Képek feldolgozása 7. osztály.
Perifériák Bemeneti: Kimeneti: Billentyűzet Egér Lapolvasó
A számítógép felépítése
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Hetrovicz Máté Kiviteli perifériák Neumann János
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Grafika alapfogalmak.
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
Minden, amit a nyomtatókról tudni érdemes
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
A színek szerepe a térképészetben
Kimeneti perifériák Longera Tina, Longera Renáta, Orosz Szilvia.
Informatika 6. osztály Nyomtató
A számítógép perifériái
Monitorok.
A nyomtató.  A nyomtató egyike a leggyakrabban használt kiviteli egységeknek.  A legfontosabb feladatuk, hogy az információt nyomtatott, az ember által.
Nyomtatók Készítette: Papp Levente Felkészítő tan.: Őszi Katalin Iskola: Karcagi Nagykun Református Általános Iskola 5300, Karcag Kálvin utca 2.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
FÜLEMÜLE ORSZÁGOS INFORMATIKA VERSENY A nyomtatók Készítette: Szöllősi Anna Osztály: 6.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu iskola.
4. óra Perifériák. Ismétlés  Perifériák felsorolása, kategóriái  Hardver, szoftver fogalma.
Készítette: Ulmann Ákos Felkészítő tanár: Vargáné Gyömrei Anita Iskola neve és címe: Orosházi Vörösmarty Általános Iskola, 5900 Orosháza Vörösmarty u.
Kimeneti perifériák.
Balaton Marcell Balázs
Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b.
Nyomtatók.
Az információ.
NYOMTATÓK.
A számítógép felépítése
Kiviteli eszközök.
I/O perifériák.
Előadás másolata:

Kiviteli perifériák Nagy Ferenc 6.b Felkészítő tanár:Salamon Róza Dr. Török Béla Általános Iskola 1142,Bp. Rákospatak utca 101

A kiviteli perifériák feladatai és csoportosításuk A perifériák feladata, hogy lehetővé tegyék, hogy a gép kapcsolatot tartson a külvilággal, azaz a programozóval vagy a felhasználóval. A kiviteli perifériák a számítógép üzenetét teszik érzékelhetővé a számunkra. Csoportosításuk: Monitorok (képernyők) nyomtatók (printerek) hangszóró speciális eszközök (pl. brai-olvasó, robotkar, szemafor, plotter…)

Kiviteli perifériák: Monitor Nyomtató Hangszóró

Monitorok, jellemző tulajdonságaik A monitor az információ képi megjelenítését szolgálja, elsődleges megjelenítő eszköz. Azért használhatjuk munkánk során, mert a képernyő gyors frissülésre képes, így mindig a pillanatnyi helyzetet jelzi ki, míg a nyomtató frissülése igen körülményes. (Ott a maradandóság a cél). Két fontos feladata van, egyrészt az operációs rendszer üzeneteit megjeleníti, másrészt lehetővé teszi hogy a felhasználó nyomon követhesse mit tesz. A képernyő megjelenítéskor mind az ábrákat mind a betűket raszteres formában jeleníti meg, azaz képpontokhoz színt rendel és ezt a színt jeleníti meg olyan módon, hogy a piros-zöld-kék lámpák fényerejét szabályozza, így különböző színek kikeverését teszi lehetővé. (RGB színkeverés, additív színkeverés.) Az RGB színkeverésben minden színt 1-1 bájton tárolunk (0-255 értéket vehet fel). A kép minősége függ a felbontástól is, azaz hogy hány képpontra bontottuk fel a képernyőt. Illesztőegysége a videokártya. Ez tartalmazza az elektronikát, melyet az alaplaphoz csatlakoztatunk. A képernyő képét ez a vezérlőkártya állítja elő és rajzoltatja ki a monitorra. A vezérlőkártyák támogatják a grafikus és karakteres üzemmódokat is, ma gyakorlatilag a kétféle üzemmód egyformán jelen van, átváltását a hardver végzi, nem kell a felhasználó/programozó törődjön vele. Típusai: katódsugárcsöves (TV-hez hasonló, mély monitor. Hátránya hogy vibrál, sok helyet foglal el és nem túl nagy a képátmérő maximum 17-19” ) folyadékkristályos (LCD), asztali lapos monitorok. A szem számára kellemesebb, nem vibrál, nagy képernyőátmérő is elérhető, kevés helyet foglal. gázplazmás (TFT) laptopoknál terjedt el. Szintén nem vibrál.

Jellemző tulajdonságaik Fizikai mérete (képátlóval adják meg). A képernyő megjelenítő felületének átlóját jelenti amit col-ban (inch-ben) adnak meg. 1col=1inch=2,54 cm. (felső dupla aposztróffal jelzik). Minimum 14”, de elterjedt a 17”, és létezik 19”, 21”-os képernyő is. A képátlóval az ára is nő. Frekvenciája Azt fejezi ki milyen gyakran frissül a képernyő. Minél nagyobb ez az érték annál kevésbé vibrál a monitor. Ezt az adatot Hertz-ben adják meg, és azt fejezi ki, hogy 1 másodperc alatt hányszor rajzolja újra a számítógép a képernyőt. Képfelbontás: a képernyő hányszor hány pixelből áll. Szorzatként adják meg, ami azt fejezi ki hány sor van és soronként hány képpont. Legelterjedtebb felbontások: 640x480; 800x600;1024x768). Minél nagyobb ez a szorzat annál részletgazdagabb a monitor. Ma minimum 1024x768-as felbontást kell tudnia a monitoroknak. Színkezelés. Létezik monokróm képernyő, ami egyfajta színt tud annak kb 3 különböző fényerejét képes megkülönböztetni. És létezik színes, mely kb 1 millió színárnyalatot képes produkálni.

Nyomtatók csoportosítása, jellemzői A nyomtató szöveges vagy grafikus információt papíron vagy más adathordozón (fájl, fólia…) jelenít meg. Szubsztraktív színkeverést alkalmaznak, mely a CMYK (türkiz, bíbor, sárga +fekete) színek keverékéből állít elő minden színt. A feketére nem lenne szükség, de a 3 szín keveréke inkább szürke árnyalatú, és költségtakarékosabb is a fekete patronnal előállítani a fekete színt, mint a másik 3 egyenlő arányú összekeverésével. Mivel minden színt 1 bájton tárolunk el, ezért 4 bájtos számokkal adható meg egy képpont színe.

Csoportosításuk működési elvük szerint történik: Karakternyomtatók: sornyomtatók. az írógéphez hasonlóan jeleníti meg a karaktereket, betűhengerek segítségével. A betűhengereken, egy-egy karakter domború képe nyomódik a festékszalagon keresztül a papírhoz. Ennek megfelelően csak szöveges, karakteres fájlok nyomtatására képesek. Ütő nyomtatók, hangosak, de rendkívül gyorsak. Ma ritkán használják. (pl választási cetlik kinyomtatásánál előfordul) Mátrix nyomtatók: Ütőelvű nyomtatók, de itt tűk nyomják a festékszalagot a papírhoz. Az írófej vízszintesen mozog, a papír pedig függőlegesen, így minden pont elérhető. Minőségét a tűk száma határozza meg, minél több tűből áll annál finomabb a felbontása. Előnyei, hogy olcsó, kicsi a fenntartási költsége, és egyszerre több példányú nyomtatásra is képes a többi nyomtatóval ellentétben. (létezik színes változata is.) Tintasugaras nyomtató: A nyomtatófej a papír előtt vízszintesen mozog, melyben kis fúvókákon keresztül a patronból a festékcseppek a papírra kerülnek. Előnye: alacsony a készülék ár (laponkénti költség jóval drágább mint a lézernyomtatónál!) jó minőségű nyomtatás. Hátránya: drága a fenntartási ár és ez a leglassúbb nyomtatófajta. Lézernyomtató: a nyomtatóban egy fényérzékeny henger felületét egy fénysugár pásztázza végig, és elektrosztatikusan feltölti a nyomtatási mintának megfelelően. A feltöltött felületre a tonerből (=festékpatron, mely porfestéket tartalmaz) a töltöttséggel arányosan tapad festékpor, melyet a papírra ken, majd magas hőmérsékleten ráégetik. Előnye hogy ennek legjobb a nyomtatási minősége, igen gyors, nagykapacitású. Hátránya hogy drága a készülék ára. (de a fenntartása olcsóbb mint a tintasugarasoké, annak ellenére, hogy 1 patron jóval drágább, de sokszorosát tudja vele nyomtatni az ember. )

Tintasugaras nyomtató Csoportosításuk: Mátrix nyomtató Tintasugaras nyomtató Lézernyomtató

Az egyes nyomtatási eljárások előnyei és hátrányai: Karakternyomtató  + nagyon jó szövegminőség  - lassú  - drága  - hangos  - grafika nem nyomtatható  - korlátozott betűtípus Hőnyomtató  + grafika nyomtatható  + jó nyomtatási minőség  + nagyon jó színes nyomtatási lehetőség  - lassú  - drága anyagfelhasználás  - speciális festékek szükségesek Mátrixnyomtató  + gyors  + olcsó  + különböző betűtípusokkal tölthető  + univerzálisan használható  + grafika is nyomtatható  + színes nyomtatás lehetősége  + kielégítő nyomtatási minőség  - hangos Tintasugaras nyomtató  + gyors  + olcsó  + halk  + grafika nyomtatható  + jó minőség  - drága tintapatronok  - nem megfelelő használatnál zavarra hajlamos Lézernyomtató  + halk  + felbontástól függően jó és nagyon jó minőség  + grafika nyomtatható  + gyors  + PostScript-kezelés  - magasabb beszerzési és nyomtatási költségek

Nyomtatók jellemzői: Nyomtatási minőség, ami a nyomtató felbontásától függ. Ezt az értéket dpi-ben (dot/inch=inchenként a képpontok száma tintasugaras vagy lézernyomtatónál), vagy a tűk számával határozható meg (mátrix nyomtatónál). A minőség függ a festékfelviteli eljárástól is, a fecskendezés nagyobb foltokban képes a képet előállítani mint a porfesték, ezért a lézer nyomtatók minősége jobb a tintasugarasokénál (részletgazdagabb a kisebb tintafolt), valamint a papír minőségtől is. Nyomtatási sebesség: egy perc alatt hány oldalt képes kinyomtatni? leggyorsabbak a sornyomtatók, majd a lézernyomtatók, mátrix és tintasugaras nyomtatók.

Egyéb kiviteli perifériák rajzgép(plotter): A számítógép által előállított vonalas (vektorgrafikus) ábrák, rajzok, tervrajzok papíron való megjelenítését szolgálja. többnyire tollal, tussal, ceruzával (újabban tintapatronnal) dolgozik, melyek mozgatását vízszintesen és függőlegesen sínek mentén éri el a számítógép. A0-ás méretű ábrát is képesek készíteni. Brai olvasó: vakok számára kitalált megjelenítő eszköz mely 3 sorban tartalmaz apró tűket, melyek hol kiállnak, hol lesüllyednek annak megfelelően, hogy a vak ábécé mely betűjét kell megjeleníteni. (A vak ábécé olyan betűkből áll, ahol 3 sor 2 oszlopba rajzolt pontok, kidomborodó jelek jelentik a betűt.) hangfal: hallható hangot jelenít meg. robotkarok: mozdulatokat, mozgásokat „jelenítenek” meg, pl összeszerelnek egy gépet a számítógép vezérlése szerint. Nagyon precíz mozgásokra is képesek.

Források: vajk.mile.hu/reka/gazdinfo/7.doc http://www.olcsobbat.hu/blog/archivum/lg http://forum.hangszoro.net/archive/index.php/thread-7-23.html http://www.matrixnyomtato.hu/ http://www.lpivizsga.hu/wiki/Inform%C3%A1ci%C3%B3technol%C3%B3gia_Hardver http://mek.niif.hu/01200/01230/html/index.htm