Fenntartható Környezetünkért Higiéniai megoldások, rendszerek Szabó Ákos és Mészáros István.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KÖLTSÉGELSZÁMOLÓ RENDSZER. A TruExpense rendszer Csökkentse kiadásait a magyarországi piacon egyedülálló TruExpense költségelszámoló rendszer segítségével!
Advertisements

2010. július 8. Sopron Hidrológiai Társaság
Cleartec Water Management Biotextil Cleartec  Innovatív – gazdaságos – biológiai szennyvíztisztítási technológia kommunális és ipari célokra.
Mit tehetünk mi magunk a fenntartható fejlődés érdekében
„Az utóbbi évek tapasztalatai azt bizonyítják, hogy minél nagyobb egy online hirdetés, annál hatékonyabb.” „…a banner mérete jelentõsen befolyásolja az.
Kelemen Tas, BS Audit International
Vitay Kft. Szeged, Dankó Pista u. 4 Tel:+36/ Tel:+36/ Tovább.
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
TASKI swingo 455 Erős. Tömör. Kényelmes.. Fő tulajdonságok • optimalizált gépmagasság, hogy az asztalok alá is beférjen • erőteljes gépezet a nehezen.
Súroló H 402 Kézi használat. ERGONOMIKUS PROFESSZIONÁLIS SÚROLÓ SZÁRÍTÓGÉP.
AZ ÚJ BELÉP Ő K ÉS AZ INAKTíV MUNKATÁRSAK SIKERESSÉ TÉTELÉNEK TITKA.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Az alternatívák hátrányai A Biodome előnyei Biodome rendszerek
Szoftverminőség, 2010 Farkas Péter. SG - Sajátos célok  SG 1. Termék / komponens megoldás kiválasztása  SP 1.1. Alternatívák és kiválasztási kritériumok.
A BIZTONSÁGTECHNIKA ALAPJAI
EuroScale Mobiltechnika Kft
TOYOTA HIBRIDEK – a fenntartható mobilitás alternatívái
ContiSportContact 3. A gát illusztrálja a ContiSportContact 3 borda működését. Aszimmetria  Oldalsó merevítés  Pontos kormányzás Brief introduction.
“The mind once stretched by an idea never returns to its original form” “Az elme amit egyszer kitágított egy eszme soha nem tér vissza eredeti formájába”
Út a napenergia hasznosítás felé, avagy sikerek és nehézségek az önkormányzatokkal való együttműködésben.
Simalube Automatikus, újratölthető – kenőanyag adagolók
Készlet késztermékek, alkatrészek, kiegészítő termékek,
Szigorlati mintafeladat megoldása (folytatás)
Webbase valós idejű komplex flottamenedzsment szolgáltatás
Mosodai innovációk, fertőtlenítő mosás
MINDEN AMI ENERGIA. Nagyon sok mindennapi dologban használhatnánk a fizika törvényeit energiagazdálkodásra. Általában viszont az emberek lusták használni.
TISZTA MATRAC ELÉGEDETT VENDÉG Vegyszermentes Matractisztítás
Quantum tárolók.
Raklap és Tüzép csoport Raklap és Tüzép csoport.
© Michel Roggo / WWF-Canon 1 Vállalati autóflották környezettudatos használata Benkő Dániel WWF Magyarország október 17. Zöld flotta program.
Török Ádám Környezettudatos Közlekedés Roadshow,
1 Autocolor Kft. Gémosz Konferncia
Legyen egyedi a Soft Care Sensations adagolórendszerrel… Kiváló márka… Az Ön design-ja… Az Ön stílusa…
2001. szeptember 13 LOGI-TECH Déri András 1 az e-kereskedelem után Déri András.
Értékesítési csatornák
Baumit NanoporTop vakolat
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
Környezetbarát termékjelek
Előnyök és alkalmazási területek
Tartalmi keretek (3) PTE TTK Környezettudományi Intézet II.A környezetközpontú vállalatvezetés rendszere, gyakorlata Környezetközpontú vállalatvezetés.
E-beszerzés Bravo csoport.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
Új “Energiatakarékos” szivattyú: több mint 20% energia megtakarítás
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
Magyarországi vezetékes szállítás fő vonalai
SafePack rendszer bemutatása. Mi jellemző a konyhai takarításra? A konyhai munka sokszor veszélyes és sok piszokkal jár Az angol nyelvet mint fő nyelvet,
YAMALUBE P-Neutral Visor & Helmet Cleaner
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
AZ PALACKOZOTT ÍVÓVÍZ…. SZÜKSÉGES?...
TASKI vento 8S/15S Sales prezentáció
Tejszűrő Standard, cserélhető rozsdamentes acél tejszűrővel
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
Okoskamera és megfigyelőrendszer
A háztartások nagyobb szennyezők az iparnál A háztartások szennyezőanyag-kibocsátása már nagyobb, mint az iparé - állapították meg kutatók. A prágai Károly.
Mire jók az üzletben díjak? László Géza. Díjak a világban Mi alapján?  Tényalapú díjak  Értékelés alapján kiosztott díjak  Garancia díjak Ki adja?
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
2. Operációs rendszerek.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Ipari ökológia 3 Dr. Bezegh András. Ipari ökológia őszi f.é. BME … a probléma … Hulladék képződés Profit Víz felhasználás Energia.
Ökocímke.
«PATKÁNYETETŐ LÁDA» 1. 2 cm 26.5 cm 19 cm 11,5 TARTALMAZ: -1 KULCS -1 HOSSZÚ PÁLCA -2 RÖVID PÁLCA SZTENDERD ® Súly: 430 g.
Kanizsa Trend Kft Környezetvédelem a Kanizsa Trend Kft-nél Nagykanizsa.
Beszerzések hatékonyság növelése
9. tétel.
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Vállalati felelősségvállalás
Suma Combi Egyszerűsítse le a mosogatást.
Előadás másolata:

Fenntartható Környezetünkért Higiéniai megoldások, rendszerek Szabó Ákos és Mészáros István

Miről is szeretnénk beszélni?  A következő 1/2 órában legtöbbször elhangzó szavak: Koncentráció Költséghatékonyság Adagolástechnika Hatékonyságnövelés Vegyszeroptimalizáció Környezetvédelem

Miről fogunk beszélni!  DIVERSEY Kft. bemutatása  Globális környezetvédelem  Nemzetközi és európai minőségi rendszerek  Konyhahigéniai rendszerek (Divermite, Divermite QFM) ‏  Mosodai megoldások( Clax Revoflow) ‏  Személyi higiénia ( Soft care Foam) ‏  PurEco portfólió  Épülettisztítási rendszerek (J-Flex) ‏  Taski takarítógépcsalád előnye (J-Fit,CSD rendszer, BMS rendszer) ‏  Összefoglalás

Fenntarthatóság “ A tisztaság csak a kezdet” – JohnsonDiversey Kft „Tisztább, egészségesebb jövőért” – Diversey Kft.

Nyilvánvaló bizonyíték a globális felmelegedésre

Fenntarthatóság A három rész egyensúlya: emberek, bolygó és jólét. Legjobb út ha az üzlet fejlesztése a környezeti kockázatok figyelembevételével történik. A termékeken túl a vállalat szinten is. “ A környezet tudatosság a fenntarthatóság érdekében fontos, hogy a mai nemzedék életvitele a jövő nemzedék szükségleteihez, igényeihez igazodjon.”

(Johnson)Diversey Elkötelezettsége (Johnson)Diversey tagja az A.I.S.E.-nek ( The International Association of Soaps, Detergents and Maintenance Products ben, a JohnsonDiversey csatlakozott a Sustainable Cleaning chartához. Ez azt jelenti, hogy: –Minden általa gyártott terméknél fontos a biztonság fejlesztése, környezet barát technológia, és másik kulcs szempont a fenntarthatóság, kompromisszumok nélküli teljesítése.

(Johnson)Diversey Elkötelezettsége Munkánkkal sok szervezetnek vagyunk elkötelezettei, úgy mint a világ legnagyobb szervezet, World Wildlife Fund (WWF). JohnsonDiversey rendelkezik ISO (for environment), ISO 9001 (for quality) and OHSAS (for health and safety).

Célunk és utunk Felelős megoldások Organisation Customer commitment Zárt rendszerű megoldások Processes ECO RANGE „Green” termékek TermékekRendszerekProgramok Diversey solution

Számos definiciója van a ”green”- nek… Biological Enzymatic No animal testing Active oxygen (chlorine free)‏ Essential oils No silicone No metals; zinc free Natural ingredients P, EDTA, NTA free Vegetable based Allergen free Solvent free Recyclable Sustainable development Environmental friendly Life Cycle Analysis Non cargenogenic Ecological Eco label No dead fish / tree Fully biodegradable Safe, non irritant/corrosive Food contact safe Non toxic No ozone depleting substances

Eco-certification Európai ökocímke A virág az európai ökocímke szimbóluma. Az európai unión kívül Norvégiában, Liechtensteinben és Izlandban is megtalálhatják. Ez egy önkéntes kezdeményezés, amit arra terveztek hogy azokat a termékeket és szolgáltatásokat különböztesse meg másoktól, amelyek környezetbarátok, illetve segítség a fogyasztókat, hogy könnyen azonosítsák őket. A virággal tanúsítják, hogy a termékek részt vettek egy szigorú teszten, melyet független bizottság ismer el.

Nordic Swan Északi hattyú címke A „Hattyú” a hivatalos eco-jelölési rendszer, ami közös az egész északi régió számára ben alapították és három évenként frissítenek. Ez a „hattyú” igazolja, hogy a termékek keresztül mentek egy független környezetvédelmi laboratóriumi teszten. Tanúsítvánnyal és dokumentációval látják el a termékeket.

Rendszerek Divermite 1.5 L rendszer – magas koncentrációjú tisztítószerek adagolás technikával. Éves szinten egy átlagos vevőnél 215kg műanyag kannát vált ki. Gyorsabb betanulás és használat. Költség kímélő adagolás technika. Környezetben lebomló csomagolás

QFM - kannás megoldás Divermite - 1,5 l koncentrátum DQFM – ötvözet Egyszerű és ergonomikus Könnyű karbantartás Sokkal kevesebb göngyöleg Zárt adagolás Költségkontroll DQFM adagolórendszer

A mosás egy macera... Revoflow ?? Igen, tudja az igényem… …innovatív tisztítórendszer …hatékony A helyzet és a kívánt helyzet ‘A mosás most már egy álom… a Revoflow a mosószert közvetlenül küldi a mosógépekbe …ajánlom más létesítmény vezetőnek is CLAX® Revoflow™

Biztonság a munkahelyen Az ergonomikus, könnyű súlyú csomagolás gondoskodik biztonságos, könnyű kezelésről A más vegyszerek nem használhatóak az eltérő csomagolás miatt Nincsenek maró részecskék nyitott kannákban Nincs többé nehéz kanna, zsák cipelés

Innovatív sapkazárrendszer a közvetlen termékkapcsolatot akadályozza meg miközben a színkódolás és a sapka kialakítás megakadályozza a véletlen keveredést Biztonságos munkahely

4 kg CLAX Revoflow PRO – OXI - SOFT 3 product system (1 pack each)‏ CLAX Mild 13.2 L = 15.8 Kg 2/3 can CLAX Personril 60L = 66Kg 3 cans = CLAX Soft 72 L 3.6 cans CLAX® Revoflow™

700 ml patron 1750 kézmosásra Szemben az utántöltős szappanokkal ahol 1000 ml max kézmosásra Személyi higiénia

Új összetételű termékek

Környezetvédelmileg igazolt termékek A fenntartható elkötelezettségünk jeleként ajánljuk a Pur-Eco portfóliónkat, melyek az európai virág és a Skandináv „Nordic Swan” ökocímkéket birtokolják. Pur-Ecót a legjobb elérhető technológiával fejlesztettük hogy vevőinknek segítsen csökkenteni a fogyasztásukat, a természeti erőforrásokat és a műanyag csomagolást. Alacsony adagolásban is hatásos és abbahagyta az újrafelhasználható csomagolást. Pur-Eco „kedvesebb” velünk és a környezetünkkel.

Pur-Eco biztosítja Önöknek… Megbízható, nagyon hatásos, zöld takarítás Egy biztonságos és egészséges munkakörnyezet Ökocímke-tanúsítványok a csökkentett környezeti terhelés garanciájaként és kevesebb kockázatos anyag használataként Költség-hatékony termékek és alacsony csomagolási hulladék

A Pur-Eco jelenti… szigorú előállítási kritériumok a termékösszetevők több mint 99 százaléka azonnal biológiailag lebomló ‏ optimális adagolások csomagoló anyagok csökkentése nem mérgező emberi egészségre káros kockázatok további csökkentése csökkentettük az olyan anyagoknak a használatát, amelyek veszélyesek a vízi környezetre

Pur-Eco termékek Jontec 300 Pur-Eco Sani Calc Pur-Eco Sani Cid Pur-Eco Sani Clonet Pur-Eco Sprint 200 Pur-Eco Sprin Glass Pur-Eco Washroom descaler Neutral floor cleaner Washroom neutral/acidic cleaner WC cleaner (liquid / gel)‏ Multi purpose interior cleaner Glass cleaner BUILDING CARE Suma Degreaser D3.9 Suma Star D1 Pur-Eco Degreaser Manual DW detergent KITCHEN HYGIENE Épülettisztítás és konyhahigiénia

Az eco-label-en túl Fontolják meg hogy olyan koncentrátumokat szerezzenek be, melyek csomagolása „zsák a dobozban”. Ezáltal minimalizálni lehet a környezetet terhelő hulladék mennyiségét és a szállítással járó környezetterhelést. Próbálja ki a Diversey egyedülálló rendszereit RTU(használatra kész) ‏ Koncentrátumos kemikáliák kézi adagolással pl; 5L pelikán pumpával Koncentrátumos kemikáliák kontrollált adagolással pl; adagoló víz nélküli kapcsolattal Koncentrátumos kemikáliák irányított hígítással pl; automatikus vízbekeveréses adagolóval

Köszönöm a figyelmet! Szabó Ákos

Zártrendszerű megoldások JFlex – hordozható, zárt rendszerű adagolós tisztítószer koncentrátum. J-Flex pontos, könnyen adagolható, időtakarékos, költség és környezet kímélő. Pontos és megbízható használatra kész tisztítóoldatokat – a kemikáliák használata akár %-al is csökken a hagyományos adagolási módszerekhez képest A biztonságos, kockázat nélküli kapcsolatot az oldatlan vegyszerrel Csökkentett szállítási költségeket Optimális palackkiürülést, mivel a szermaradék kevesebb, mint 0,1% Emellett kevesebb hulladék keletkezik, mivel ugyanazt a permetező palackot többször is meg lehet tölteni.

A -súrológépek nyújtotta haszon Version 4, Feb 2010

V swingo 150 E Használatra kész súly (kg)‏ Wheel drive V/50Hz Áram forrás Tartály (L)‏ Teljesítmény (m 2 /h)‏ Munkaszélesség (cm)‏ swingo 1255Eswingo 755Eswingo 450Ecombimat 300 Súrológép család Hálózati meghajtású gépek

Akkumulátor meghajtású gépek Súrológép család

A teljes család * Battery Management System (on board charger) ** Cleaning Solution Dosing *** Electrical Brush Unit (lifting of brush)‏

A TASKI mint előny Lényegesen magasabb hatásfok !  munkaerő-költség-és időmegtakarítás  folyamatosan a legjobb tisztítási és szárítási eredmény  csökkentett szervíz igények és nagyobb up-time Egyszerűsített folyamatok:  gép előkészítettség  tisztíthatóság  gépkarbantartás

Gépek méretei Példa arra, hogyan olvassuk a grafikont: A takarítandó terület: 1500 m 2  Keresd vízszintesen a 1500 méretnél a gépet A gép, amelyet a grafikon mutat a sötétkék terület ideális normál körülmények között. (ebben az esetben 1255)‏ Ha a nyíl a kék mező alsó értékbe mutat, akkor több munkánk lesz, ha a felső részbe, akkor gyorsan végzünk a területtel. Vegye figyelembe:E táblázat csak hozzávetőleges tájékoztatást nyújt a. Ha kétségei vannak, forduljon TASKI szaktanácsadójához A megfelelő gép az egyes feladatokra

Takarítási sűrűbb időközönként végzik (hetente 5 vagy még több)‏ rövid időn belül kell elvégezni a takarítást az üzemelés során nem szeretné többször feltölteni a gépet a takarítandó terület akadály mentes makacsabb szennyeződéseket kell eltávolítani nagyon strukturált a felület Az ideális méretű gép kiválasztásánál figyelembe veendők: A takarítandó terület mérete (m 2 ) (rendszerint a legfontosabb)‏ Takarítási gyakoriság (napi, heti,…)‏ Költségek (!) (Nagyobb gép magasabb m2-es teljesítményét ad, ezért időt és a munkaerő költséget nyerünk)‏ A terület jellemzői (zsúfolt, szűk ajtó pass, stb)‏ A grafikon az előző oldalon hozzávetőleges tájékoztatást nyújt a gép használatához, amelynek alapja a terület mérete. Vegye figyelembe a további befolyásoló tényezőket is: Gép méretének ismérvei Válasszon ki egy kisebb gépet, ha: ritkán takarítanak (hetente egyszer, vagy annál kevesebbszer)‏ tisztítási idő nem nagyon fontos a terület túl zsúfolt a nagyobb gép nem fér át ajtókon vagy nem fér el a liftekben Válasszon ki egy nagyobb gépet, ha:

Kiváló eredmény, egyszerű, biztonságos használat és költséghatékonyság? A TASKI kifejlesztette mindezeket!  TASKI JFit (Onboard dilution system )‏  CSD (Cleaning Solution Dosing)  Advanced squeegee technology  ‘Direct Suction Line’ for less blockages  Ergonomic and Manoeuvrability  Yellow Maintenance Points  BMS (Battery Management System)‏ A TASKI előny

Mi is az a JFit rendszer?

A takarítás teljes szabályozása kerül » 100 százalék pontoságú adagoló » pontos költség – nincs túladagolás Következetes magas minőségű eredmény » magas minőség és konzisztencia tisztítóeredmény » padozatban okozható károk elkerülése A különböző termékek kiválasztása » padozat és munkafolyamat szerinti termékhasználat Maximális eredmény meghatározott költséggel

Könnyű működtetni » nincs szükség kézikönyvre » csak elfordítja a kapcsolót és már megy Biztonságos és könnyű kezelés » nincs közvetlen kapcsolat a vegyszerekkel » nincs szükség 20 l -es nehéz kannák szállítására, raktározására Egyszerű utántöltés » akusztikai figyelmeztető jel jelez mikor ürült ki a zacskó » kattanásadapterrel jelzi, hogy jól zárta be Egyszerűség és Biztonság

Kevesebb kémiai anyag kerül felhasználásra Szuper koncentrátumok használata » 5 – ször kevesebb vegyszer » Nincs túladagolási lehetőség 90% -al kevesebb csomagolóanyag » Akár zsebbe is tehető a göngyöleg » Raktározási hely jóval kisebb » 2 db 1.5L egyenlő 3 db 5L-s kannával Nem kell a vegyszeres oldatot leengedni » Csak víz van a tankban – nincs oldatpazarlás Környezetvédelem

TASKI Jontec 300 JFit Semleges padozattisztító – conc. TASKI Jontec Forward JFit Zsíroldóhatású padozattisztító – conc. TASKI Jontec Tensol JFit Padozattisztító és bevonatoló – conc. (1.5 l Divermite pouch)‏ Vegyszerek Hígítási arány 0.2% % %

GÉP Kompatibilátás swingo 750 swingo 1250 swingo 1650 swingo XP* swingo 2500 / 3500

Cleaning Solution Dosing (CSD - System)‏ A sebesség függő megoldás a szabadalmaztatott CSD- rendszeren keresztül mindig a legjobb tisztítóoldat mennyiséget biztosítja a padozaton.Az eredmény 30-40% - os megtakarítást eredményez a hagyományos gépekhez viszonyítva. Például: Egy 50 literes tankkal és CSD rendszerrel rendelkező gép megfelel egy hagyományos literes tankkal rendelkező gépnek.  Növekvő teljesítmény azáltal, hogy csökken a tankfeltöltésre fordítandó idő  Egyformán száraz padló ezáltal csökken a kanyarodások miatt a felületen maradt víz okozta csúszásveszélyek lehetőségét  Felhasznált víz és kemikáliák megtakarítása  Nagyobb hatékonyság és munkabérköltség megtakarítás Hatékony takarítás

Citromsárga karbantartási pontok Vevői visszajelzés: ‘Ez igazán nagyszerű – egyszerű az üzemeltetési tréning!’ Könnyű karbantartás A gép karbantartása önmagától értendő és könnyen értelmezhető  a színkódolás csökkenti a üzemeltetői tréning szükségét  mindig a legjobb takarítási eredményt biztosítja  maximalizálja a gépmunkaidejét  segíti a gép álettartalma alatti szervízköltségek csökkentését

BMS: Battery Management System A beépített akkumulátortöltő a BMS rendszernek köszönhetően megakadályozza a túltöltést. Egyszerű – bármilyen konnektorhoz csatlakoztatható Helyszíntől függetlenül csak bedugjuk és kihúzzuk Az akku élettartama hosszabb (költség megtakarítás)‏ Vevői visszajelzés: ‘Mi sem egyszerűbb – csak az aljzatba csatlakoztatjuk és készen is vagyunk’ Könnyű karbantartás

Normál Súrológép munka IDŐ (átlagos): 15 % gép előkészítés (kiegészítők felszerelése, tank feltöltés, vegyszer adagolás,gép mozgatása raktárból a munkaterületre‏)‏ 70 % Padozattisztítási folyamat 15% karbantartás (tank leengedés és tisztítás, gép tisztítása beleértve alkatrészek és szívó lamellák is, akkumulátor csere) 100% 0% 15% 70% Időmegtakarítás

TASKI Súrológépek segítenek minden fázisnak az idejét lecsökkenteni - Könnyen tölthető tank - Adagolási segítség a gépre szerelve - Kefék és Szívó részek könnyű cseréje - JFit adagolási rendszer -Könnyen érthető vezérlő tábla - Ergonómikus kialkítás - CSD fokozott víz megtakarítási rendszer, kevesebb megállást igényel - A különleges kefék és szívórendszerek - A citromsárga karbantartási jelzés - Könnyen tisztítható tank - Közvetlen szívássorozat - Nagyon tartós szívólamella rendszerek és kefék - BMS az egyszerű és hatékony akkumulátor töltésért Hogyan valósítható meg: 100% Előkészület Takarítás folyamata Karbantartás TASKI megtakarítás 0% IDŐMEGTAKARÍTÁS

Összefoglalás A DIVERSEY Kft. és kereskedő partnerei elkötelezettek a hosszútávon fenntartható környezettudatos megoldásokért. Fontos a koncentrátumok, adagolórendszerek használata: Pontos adagolás – pontos költségek Munkavédelmi kockázatok csökkentése

DIVERSEY Kft területi szaktanácsadói KÖZPONTBUDAÖRS 06/ – 100 BUDAPESTBalkó Péter +3620/ 9444 – 772 Kovács Attila+3620/ 4571 – 300 Kutai Mihály (Taski) +3620/ GyőrCseh Tibor+3620/ 9616 – 874 Miskolc Szolnok Szél László+3620/ 9621 – 494 Szeged DebrecenVarga Ádám+3620/ 944 – 5797 EgerSzabó Ákos+3620/ 9107 – 460 Székesfehérvár Varga Zsolt+3620/ 9288 – 944 SzekszárdSzoboszlai Zsolt+3620/ 9616 – 889 Taski képviselő Mészáros István+3620/ 9805 – 368

Köszönöm a figyelmet! Mészáros István