Felsőoktatási változások hallgatói szemmel Miskolczi Norbert.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 A közoktatás az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Oktatási és Kulturális Minisztérium Hámoriné Váczy Zsuzsa szakmai főtanácsadó, osztályvezető 2007.
Advertisements

A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
Területi együttműködések, társulások, hálózati tanulás TÁMOP-3.2.2/08/A/2 Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az átalakuló tanárképzés és a pedagógiai szolgáltató rendszer kapcsolódási pontjai.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Az Educatio az ágazati oktatási informatika szolgálatában
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
TÁMOP 4.1.3/2 Felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztésének célkitűzései és intézményi együttműködésének tervei Németh Antal felsőoktatási.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
Diplomás pályakövetési program, komplex hallgatói szolgáltatásfejlesztés az ELTE-n ELTE TÁMOP /2/KMR projekt március 9. TÁMOP /2/KMR
Az NFT II. ( ) végrehajtásának ütemezése és a felsőoktatási programok finanszírozása Kilátások, Kihívások Budapest, április 16.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM Karrier- és alumni szolgáltatások továbbfejlesztése a Debreceni Egyetemen Alprojekt-vezető: Pilishegyi Péter DE hallgatói.
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
A postai képzés lehetséges irányai a felnőttképzésben és a szakképzésben április 5. Előadó: Szűts Ildikó Humánerőforrás vezérigazgató helyettes.
TAMOP /2/KMR Projekt szakmai vezető: Demeter Attila alezredes március 23. A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
Hallgatói szolgáltatások fejlesztése október 18. Nyitókonferencia Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2.
Kezdő jogászok a munkaerő-piacon Szép Károly projektvezető Budapest, November 26. Diplomaszerzés és pályakövetés Szakmai nap I.
Pannon Egyetem A pályakövetési vizsgálatok jövője a Pannon Egyetemen a TÁMOP pályázat fényében Veszprém, március 11.
Széchenyi István Egyetem, Győr
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Piacképes tudás,teljesülő elvárások konferencia D csoport Projekttagok: Csorba Réka Jámbor Renáta Kronovitter Lilla Kunsay Nóra.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Munkakultúra Szakképzési modellek 19. Országos Konferencia Az Országos Képesítési Keretrendszer és a Központi Validációs Rendszer a TÁMOP as projektben.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
1 A kompetencia alapú oktatás jövője a NFT II. tükrében Debrecen, Február 20. Hámoriné Váczy Zsuzsa, OKM.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
CAMPUS HUNGARY PROGRAM. A program célja A projekt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóinak, munkatársainak külföldi K+F, tanulmányi, operatív intézményi.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) december 7. Fejlesztés.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
A diplomás pályakövetés lehetséges céljai és intézményi szolgáltatások kialakítása: INNOVÁCIÓ vagy IRRITÁCIÓ? Volume 2 Andrási Monika – Majó Zoltán 2009.
MODERN ÜGYVITELI GYAKORLÓHELY KIALAKÍTÁSA A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLÁN
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Foglakoztatás-politikai workshop Budapest, augusztus 23.
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
HEFOP és projekteredmények, hasznosíthatóság és egymástól tanulás Dr. Podruzsik Szilárd.
DPR és ALUMNI Dr. Kuráth Gabriella területfelelős.
TAMOP /1 „CÉHÁLÓZAT KAPACITÁSFEJLESZTÉSE” Kézenfogva Alapítvány Projektnyitó Szakmai Nap
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
MAGYAR AGRÁRKAMARA Dr. Laczkó András „A kompetencia alapú moduláris szerkezetű új agrár szakmastruktúra bevezetésének elősegítéséhez és meggyorsításához.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Az Erasmus eredményei dióhéjban
A SEMMELWEIS ALUMNI IGAZGATÓSÁG MODERNIZÁLÁSA
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Előadás másolata:

Felsőoktatási változások hallgatói szemmel Miskolczi Norbert

Törvényben nevesített köztesület Kizárólag szakmai szervezet Célja az érdekképvislet, minőségi szolgáltatások megvalósítása, egy minőségi felsőoktatásban Több mint 400 ezer hallgatót tömörít Magában foglalja az összes intézményi tagönkormányzatot 2 Mi is a HÖOK?

Változások, kihívások Bevezettük a kreditrendszert Átáltunk a Bologna rendszerre Rendkívűl nehézkes volt a már bent lévő hallgatók kezelése Gyakran változó jogszabályi háttér Elindítottuk jogsegélyszolgálatunkat Érdekképvislet melett megjelenik a szolgáltatás

Létszámnövekedés 4

Fiatalok és a felsőoktatás Dinamikus expanzió megoldotta a munkaerőpiaci feszültségeket Ezzel együtt nőtt a diplomás munkanélküliek száma, ami az elmúlt tíz évben a háromszorosára emelkedett Nem a munkarőpiac elvérásaihoz igazodott a felsőoktatás szerkezete Hiányzik az érdemi pályaorientációs tanácsadás

Továbbra is várható középtávon a szolgáltatási szektor térnyerése Növekedés a korszerű, nagy tudást igénylő ágazatokban várható El kell kezdődnie egy átalakulásnak a felső- oktatás szerkezetében is Meg kell oldani az intézmények technológia “éhségét” Munkaerőpiaci kihívások 6

Elvárások Folyamatosan növekednek a munkaerő minő- ségével, alkalmazkodóképességével, szakmai tudásának és kompetenciáinak folyamatos meg-újításával kapcsolatos elvárások Valóban megjelenik a life long learning Lagtöbbször nem pályakezdőket keresnek, hanem gyakorlattal rendelkezőket Mobil munkaerő hiánya

Célja volt munka világa és a felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatok erősítése a magasan képzett fiatal diplomások a régiókban való megtartása Felsőoktatás, és piaci szereplők közötti kapcsolat kialakítása, tanácsadás Ellentét a mobilitással kapcsolatos elvárásokkal szemben Alapvetően sikeres NFT I. - ROP 3.3 8

ÚMFT - TIOP Lehetőséget jelenthet a munkaerő-piacon megejelnő modern technológiák oktatásásának megvalósítására Olyan infrastruktúrális fejlesztéseket tesz lehetővé, amelyek elősegítik a munkaerő- piaccal való szorosabb együttműködést

Alumni rendszerek kialakítása Pályakövetési rendszerek kialakítása Karrier szolgáltatások Intézményi minőségfejlesztési rendszerek megvalósítása Validációs központok üzemeltetése Menedzsmentrendszerek implementációja ÚMFT - TAMOP 10

Karrierirodák szerepe A szolgáltatások koncentrálása Megléte nem csak hallgatói, hanem intézményi érdek is Képesek kiegészíteni az oktatás formális elemeit non-formális tartalommal Élő kapcsolat az intézmény, és a munkaerő-piac szereplői között

Szükség van a karrieriodák országos hálózatszerű működésére Közös tudás létrehozása (tanulmányok, találko- zók, képzések, szakmai anyagok megosztása) Közös projektek által tapasztalat útján való tanulás Szemléletváltás elindítása, amely hozzájárulhat új tartalmak létrejöttéhez HÖOK koordináció 12

HÖOK tevékenységei Karriertanácsadók Országos Konferenciája Karrieriroda-vezetők Országos Kerekasztala Országos honlap és on-line információs rendszer létrehozása Országos szintű felmérések, munkaerő-piaci kutatások Országos, a diplomásoknak szóló kiadványok

Pályaorientációs rendszer kiépítése, elősegítése A megfelelő érdekképviseleti és szakmapolitikai szervezetekkel való egyeztetést Új karrierirodák kialakításában való segítség, koordináció HÖOK tevékenységei 14

Kérdések