A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Advertisements

Dr. Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos
DÉMÁSZ Társaságcsoport Felügyelő Bizottsága
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Mire jó a DÖK?.
Villamosenergiai Munkavédelmi Képviselők Fóruma November 4-5. Gyula A paritásos munkavédelmi testületek működésének jelentősége. A testületek működésével.
1 Esélyegyenlőségi Terv a Paksi Atomerőmű Zrt-nél Készítette: Schwarcz Anita HUFO.
Munkavédelmi képviselők fóruma
Közigazgatási alapismeretek
Európai Üzemi Tanács Konferencia Magyar szerepvállalás a Schneider Electric Európai Üzemi Tanácsában, különös tekintettel a magyarországi munkavállalók.
A Multinacionális Társaságcsoportok hatása az érdekvédelemre Magyarországon.
Munkavédelmi előírások rendszere
Állam munkavédelmi feladatai
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Könyvvizsgálat Az ügyfél szemével
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
A munkavállalói FB tagság
ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Üzemi Tanács
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
1 TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban.
Munkavédelmi Képviselők XVII. Országos Fóruma
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Az ELMŰ-ÉMÁSZ Csoport munkavédelmi aktivitásai Együttműködés a munkavédelmi érdekképviselettel Gyula, November 4. Környezetvédelem / biztonságtechnika.
Munkahelyi egészség és biztonság
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
MUNKÁLTATÓ ÉS AZ ÜZEMI TANÁCS KAPCSOLATA (Mt. 267.§)
Szempontok az ÜT munkájának megtervezéséhez. ÜT munkájának területei 1.Az üzemi tanács belső tevékenységének megszervezése 2.üzemi tanács kapcsolata a.
AZ ÚJ FELSŐOKTATÁSI TÖRVÉNY - MINŐSÉGFEJLESZTÉS, MINŐSÉGHITELESÍTÉS.
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
A SZAKKÉPZÉSI MUNKA KORSZERŰSÍTÉSE A STRATOSZNÁL TÁJÉKOZTATÓ DIASOROZAT A STRATOSZ KORSZERŰSÍTETT SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATÁNAK KIDOLGOZÁSÁHOZ KÉSZÜLT: AZ.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Nagykanizsa és Térsége TISZK Szakképzés – szervezési Kiemelten Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 14. Együttműködés a fogyasztóvédelmi ügyek területén.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
NAK, Szakképzési Igazgatóság
A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Együtt a kockázatok megelőzéséért Egészséges munkahelyek kampány.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Sajátosságaink Dombi Jenő DÉMÁSZ Szakszervezet elnök
KOVÁCS JÁNOS ELNÖK VIMFÓ
MUNKAVÉDELMI ÉRDEKKÉPVISELET
A Regionális Munkaügyi Tanáccsal szembeni elvárások a munkaadói oldal szemével nézve Készítette: ÉMRMT munkaadói oldal november 12.
Kormányszóvivői tájékoztató. A fejlesztéspolitika új intézményrendszere Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos július 7.
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Üzemi Tanács Általános ismertető
Biztonság és Partnerség Társadalmi vita - Zárókonferencia szeptember 2. Budapest Az egészségügy feladatai 2010-ig Dr. Székely Tamás miniszter.
Aktualitások: Konszolidáció és Gazdasági Bizottságok
1 TÁMOP A-13/ A villamosenergia-iparág területén dolgozó munkavállalók munkavédelmi, munkabiztonsági, munkahelyi egészségmegőrzés helyzete.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
1 A MUNKÁLTATÓK LEGFONTOSABB FELADATAI A MUNKAVÉDELMI ÉRDEKEGYEZTETÉS TERÜLETÉN. BORHIDI GÁBOR ÜGYVIVŐ OÉT MUNKAVÉDELMI BIZOTTSÁG MUNKAVÁLLALÓI OLDAL.
„Az Áldozatvédelmi Szakmai Együttműködési Rendszer egységes fővárosi szintű megvalósítására”
VASÚTI VIZSGAKÖZPONT KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont Novák László igazgató.
„A Kirendeltség és az Önkormányzatok közötti információ és adatszolgáltatás gyakorlata a Paksi Kistérségben Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
Magyar Rendvédelmi Kar Büntetés-végrehajtási Tagozat
Orova Piroska XIII. VIMFÓ április
BS es Információ Biztonsági Irányítási Rendszer bevezetési és üzemeltetési tapasztalatai Potóczky András Pénzjegynyomda Rt., számítástechnikai.
Miskolci Járási Hivatal
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
Pénzügy 1. oldal „Jó gyakorlatok” konferencia, „Fókuszban: az önkormányzati gazdasági társaságok.” Az önkormányzati vállalatirányítás Előadó Horváth Tamás.
MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐK FOGLAKOZTATÁSA munkabiztonsági szakmérnök
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Előadás másolata:

A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei Szakszervezetek Üzemi tanácsok Munkavédelmi képviselők (munkavédelmi bizottságok) Paritásos munkavédelmi testület Munkavállalókkal folytatott tanácskozás Egyéni érdekérvényesítés (munkahelyi vezetés, munkavédelmi szervezet)

Munkavédelmi képviselet A Munkavédelmi törvény előírásai alapján a társaságnál a munkáltató lebonyolításában megválasztásra kerültek a munkavédelmi képviselők és a fő szervezeti egységeknél munkavédelmi bizottságok alakultak. Jelenleg a 2008. évben megválasztott képviselők és bizottságok funkcionálnak: Erőmű 13 fővel Bányánál 13 fővel A munkavédelmi képviselet és a társaság együttműködése jó. A társaság intézkedéseiben, döntéseiben figyelembe veszi a munkavédelmi képviselők, bizottságok véleményét, javaslatait. A munkavédelmi bizottságot, a képviselőket partnernek tekinti. Biztosítja a Munkavédelmi törvényben rögzített jogaik érvényesülését.

Paritásos munkavédelmi testület A munkavédelmi törvény előírásai szerint megalakításra került 2005. februárban. A társaság megállapodást kötött a munkavédelmi bizottságokkal a testület létrehozására és működtetésének szabályaira. Néhány fontos pontja a megállapodásnak: Mindkét oldalt 3 tag és 3 póttag képviseli A munkáltató a két fő szakmai terület biztonságtechnikai vezetőjét és a társaság igazgatóságának elnökét delegálja A testület ülésein a munkáltató számára rendszeres foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást nyújtó szervezet vezetője állandó meghívottként vesz részt

Paritásos munkavédelmi testület A testület elnöki tisztét a munkavállalók, illetve a munkáltató képviselői évente felváltva gyakorolják, 2009 évben a munkáltató A testület a megalakulástól évente legalább 3 alkalommal tartott rendes ülést, 2009-től évente két ülést tartunk A testület - rendszeresen értékeli a munkahelyi munkavédelmi helyzetet és az LTD mutató (baleseti gyakoriság) alakulását, az ezzel összefüggő intézkedéseket, - megvitatja a munkahelyi munkavédelmi programot, figyelemmel kíséri annak megvalósulását - állást foglal a munkavédelmet érintő belső szabályok tervezetéről. A testület ülésein kialakított álláspontjáról határozatot hoz, a határozatokban rögzített feladatok végrehajtását a következő ülésen értékeli

Paritásos munkavédelmi testület A rendszeres témákon kívül testület munkájának fontosabb eredményei: Dohányzó helyek felülvizsgálata, új dohányzó helyek előírás szerinti megvalósítása Mobil WC-k telepítése az üzemi főépületben az idegen kivitelezők részére Szállítási osztályon por és hangszigetelt, klimatizált kezelőfülkék kialakítása Biztonságtechnikai oktatófilm adattár kialakítása Munkavédelmi ösztönző program kimunkálása, bevezetése, szükséges módosítások a munkavállalói oldal javaslatai alapján Gyalogos közlekedésre szolgáló járda kiépítése a legforgalmasabb üzemi út mellett,és annak továbbfejlesztése A felhasznált veszélyes anyagok biztonsági adatlapjai segítségével adatbázis készítése, a veszélyes anyagok kiváltási lehetőségeinek vizsgálata (folyamatban van) A védőital ellátáson felül teafüvet és a hozzá tartozó ízesítőket is biztosít a társaság Egyéni védőeszközök típus meghatározása Hőség miatti kockázatokról szóló tájékoztatók

Paritásos munkavédelmi testület Tapasztalatok a közel 5 éves tevékenység alapján: Helyes volt a foglalkozás-egészségügyi orvos bevonása a testület munkájába A testület ülései, döntései a társaság döntési folyamataiba illeszthetők A munkavállalói oldal által felvetett problémák a munkáltató legmagasabb irányítási szintjére kerülnek, gyors döntés, gyors megoldás A kommunikáció általában egyoldalú - a munkáltatói oldal beszámol, beterjeszt terveket, programokat és válaszol a felvetett problémákra - a munkavállalói oldal problémákat vet fel és véleményeket tolmácsol munkavédelmi kérdésekben.

Paritásos munkavédelmi testület Lehetőségek, az elkövetkező időszakra: A munkavédelmi szervezet és a testület együttműködésének további elmélyítése A munkavédelmi bizottság és a paritásos testület segítséget nyújthat a munkavállalók felé történő kommunikációban, a biztonsági szabályok betartásának erősítésében Nagyon fontos, hogy a képviselőkön keresztül is megértessük a munkavállalókkal, milyen fontos az LTD mutató betartása, és mi várható a jövőben ezen a területen

Balesetek száma

Baleseti súlyosság

Baleseti gyakoriság

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! zoltan.fekete@mert.hu