Védett növények gyűjteménye

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiskunsági Nemzeti Park
Advertisements

Fokozottan védett növényeink
Az év fája 2013-ban: HÁZI BERKENYE (Sorbus domesticus)
Szobanövények Erzse Eliza Kíra 7.b
A Kempelen Farkas Gimnázium fás szárú növényei
a szennyezett levegőt zajt az esetleges vízhiányt a gyökérzetnek az oxigénhiányt esetleg a téli sózást A növénynek tűrnie kell:
TÖLGYERDŐK.
Évente csak egyszer, májusban költ, de ha a fészekalj elpusztul, újból költ. Az építés általában 4-6 napot vesz igénybe. A fészekanyagot mindkét madár.
díszfák földlabdás12cm törzsméret minőségben
Tavirózsa, tündérrózsa
Virágok.
A mosómedve.
Körös-Maros Nemzeti Park
A szőlő.
Az év denevére: ALPESI DENEVÉR (Hypsugo savii).
Magyarország bennszülött növényei
MAGYARORSZÁG LEPKEFAJTÁI
A Tisza környékén élő madarak
Növényrendszertan 13. előadás Dr. Király Gergely április 4.
Százlábuak.
Közönséges citromfű Melissa officinalis
Készítette:Szoták Norbert
Reformtáplálkozás.
Készítette: Nagy Zsanett
Madarak Rigó Marcell 7.B Felkészítő tanár: Salamon Róza Dr.Török Béla Általános Iskola 1142 Budapest, Rákospatak u.101.
Növénytan és növényélettan II.
Készítette: Rácz Imre Vince
Védett növények a Bükkben
A védett növények
Növénytakarója nagyjából megegyezik a Magyar Középhegységével
A szilvafa.
A fejes káposzta és egyéb káposztafélék
Tk. 89. oldal, Mf. 41. oldal Dr. Fischer Alajos
Mirtusz.
Dendrológia előadás Környezetmérnöki Szak Környezettudományi Szak
A levél 1. sziklevél 2. allevél 3. fellevél 4. lomblevél 5
Összefoglaló táblázatok Környezettudományi szak Környezetmérnöki szak.
Az év fája.
NYÁRI TŐZIKE (Leucojum aestivum). Nyirkos vagy nedves rétek, ártéri erdő, nedves, időszakosan elárasztott, tápanyagban dús, humuszos agyag, illetve vályogtalajokon.
Aggteleki Nemzeti Park
AZ ÉV ÉLŐLÉNYEI
A Mátra erdős táj, változatos erdőtársulásokkal. Legjellemzőbb erdőtársulásai a cseres-tölgyes erdők. A cseres-tölgyeseket északon 550 m, délen 650 m.
Hazai fátlan társulások II.
Mátra Növényvilága.
ŐRSÉG NÖVÉNYVILÁGA Kitti, Anett BIOLÓGIA.
Mező élővilága.
Témáim Ernyős virágzatú növények családja
r: Szantálfavirágúak – Santalales
cs: Meténgfélék - Apocynaceae
Általános növénytan előadás
Drogismereti laboratóriumi gyakorlatok – II/14. évfolyam
Drogismereti laboratóriumi gyakorlatok – II/14. évfolyam
Élőhelyvédelem 2008/2009. tanév 2. előadás. Magyarország természetes vegetációtérképe.
Védett növényvilág a Karancs-Medvesen és a környező területeken
„Istenek eledele” A csokoládé.
A füves puszták élővilága
A mohák sokfélesége készítette: Dr. Papp Beáta Magyar Természettudományi Múzeum Kropog Erzsébet ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola és.
Virágos növények a vízben
Somoskői vár Felkészítő tanár: Varga Tamás
A virágok titkai Készítette: LAUKÓ EMESE 3.c..
Nyitvatermők törzse.
Aggteleki Nemzeti Park
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
Az erdő lombhullató óriásai. Középhegységek és dombvidékek. Hőmérséklet és csapadék. Tölgyesek és bükkösök.
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK. R ÉTEK sík  Hazánkban nagy kiterjedésű rétek találhatók, főleg a sík vidékeken.  A rétek élővilága több fényhez jut, mint az.
Kétszikűek Fontosabb családok.
Kétszikűek Fontosabb családok.
Pillangósvirágúak családja - Fabaceae
Kétszikűek Fontosabb családok.
L E V É L.
Előadás másolata:

Védett növények gyűjteménye Készítette: BV.

Bókoló zsálya A bókoló zsálya vagy kónya zsálya az árvacsalán-virágúak rendjébe, az árvacsalánfélék családjába tartozó, ritka, évelő zsályafaj. Magyarországon fokozottan védett növény. Jellemzői: 60–100 cm-es levéltelen szár, ibolyaszínű, rózsás virágok. Virágzása május-júliusban történik. Elterjedése: Magyarország, ezen belül is a Dél-Tiszántúl az elterjedésének a nyugati határa. Mára hazánkban négy populációra csökkent előfordulása. Ezek Kondoros, Ecsegfalva, Nagy-Tatársánc (Pusztaföldvár), valamint a Csanádi-puszták.

Magyar kökörcsin A magyar kökörcsin önálló fajként, Magyarországon bennszülött növény. Alig tíz, kisebb-nagyobb különböző helyzetű populációja fordul elő a Nyírségben. Fokozottan védett. A faj szerepel az EU Élőhelyvédelmi Irányelvének II. mellékletében. Élőhelye Homoki gyepek és homoki tölgyesek. Termőhelyeit a 20. század utolsó és a 21. század első évtizedében a gazdasági tevékenység súlyosan károsította. Sok régebb óta ismert állománya csökkent, vagy kipusztult. Fennmaradása a magyar természetvédelmen múlik; a rá vonatkozó fajmegőrzési terv, és a fennmaradása érdekében eddig is végzett munkák a kiemelkedően fontos feladatok közé tartoznak. A fő veszélyek az élőhelyek átalakulása, megszűnése, néhol a beltenyészet.

Keskenylevelű gyapjúsás A keskenylevelű gyapjúsás a sásfélék családjába tartozó védett növény. Leírása: 30–60 cm magasra nő meg, szára hengeres, 3–6 mm széles szállevelei szálasak, árkoltak, háromszögletű csúcsba keskenyedők, a legfelső levélhüvelyek hólyagosan szélesedők. Április-májusban virágzik, füzérkocsányai simák, fehér lepelsertéi 3–4 mm hosszúak, portokjai 2,5–3 mm hosszúak, vörösbarna pelyvái egyerüek. Élőhelye: Sík- és dagadó-, átmeneti lápokon szinte egész Európában elterjedt, nálunk a középhegységi, dunántúli és a Duna-Tisza közi mészkerülő, tőzegmohás és üde lápréteken, magassásosokban szórványosan fordul elő.

Kígyószisz A kígyószisz nemzetség az érdeslevelűek családjába tartozik. Leveleik keskeny lándzsásak, ülők. Virágaik  kissé kétoldali részarányos szimmetriájúak. Összetett virágzatuk  rövid kunkorvirágzatok alkotta füzér. Kétévesek vagy évelők. Magyarországon 3 fajuk honos, közülük egy védett. Kárpát-medencei fajok: -Terjőke kígyószisz -Piros kígyószisz -Magas kígyószisz

Zergeboglár A zergeboglár a boglárkafélék családjának Trollius nemzetségébe tartozó, Magyarországon védett növényfaj. Kertekben is ültetik. Jellemzése: A zergeboglár évelő növény, amely akár 180 centiméteres magasságig is megnőhet. Virága a hosszú szár végén helyezkedik el, enyhén illatos, citromsárga színű, gömbölyű formájú. Gömbölyűségét a 6–15 széles, 2–3 cm hosszú csészelevelek összeborulásának köszönheti. Május és július között virágzik. Élőhelye: A lápos, nedves területeket kedveli, így nedves mocsaras réteken, láperdőkben, patakmenti ligetekben fordul elő.

Bársonyos kakukkszegfű A bársonyos kakukkszegfű a szegfűfélék családjának kakukkszegfű nemzetségébe tartozó, évelő, Magyarországon védett növényfaj. Kertekben is ültetik. Elterjedése: Európában és Ázsiában is előfordul, Magyarországon a tölgyesek jellemző faja. Jellemzők: Legfeljebb 1 méter magas, az egész növény világosszürkén molyhos, bársonyos. A levelek keresztben átellenesek, 5–15 cm hosszúak, hegyesek, tojásdad-lándzsás alakúak. A virágok 2–3 cm átmérőjűek, a szirmok élénk bíborszínűek, épek, a tövükön sem összenőttek. Feltűnő színű virágai és egyedi megjelenése miatt más növénnyel nem téveszthető össze. Júniustól szeptemberig virágzik.

Berkenye A berkenye a rózsafélék családjába tartozó, egész Európában  elterjedt, több mint 100, cserje- vagy fa- fajt magába foglaló nemzetség. A nemzetség tudományos neve a „fanyar” jelentésű kelta „sor” szóból eredeztethető, mely nyilván a termés ízére utal. Az arab  sorbet is ebből a szótőből származik, ami a gyümölcsből készíthető italra utal (sörbet). Hajlamosak a kereszteződésre. A rózsafélék több más nemzetségéhez hasonlóan

Szártalan kankalin A szártalan kankalin egy Magyarországon is őshonos, a Primula nemzetségbe tartozó növényfaj. Észak-Afrikában, a Kaukázusban, Nyugat-Ázsiában, Európában, Magyarországon a Dunántúlon nem ritka. Magyarországon védett növény, de kertekben is telepítik, és termeszthető is. 10–25 cm magas, lágyszárú növény. Visszás-tojásdad, 5-22 cm hosszú, vékony-ráncos lemezű levelei tőlevélrózsában állnak, fokozatosan a rövid, szárnyas nyélben keskenyednek, szélük kezdetben visszagöngyölt. 2,5-3 cm átmérőjű, kénsárga, virágok magányosan állnak a tőkocsányok végén. A virágokban sok a nektár, ezért előszeretettel gyűlnek rájuk a méhek és a korai citromlepkék. A Termése toktermés. Olajos magvai ragacsos tapintásúak. Március-áprilisban nyílik. Élőhelye Üde gyertyán- és bükkelegyes erdőkben, szurdok- és ligeterdőkben

Közönséges tiszafa Az alapfaj 15-20 méter magas, kúp alakú, széles fa vagy cserje. Hazánkban is őshonos növény, védett, veszélyeztetett faj. A talajjal szemben kevésbé igényes. Metszést általában jól tűri, tehát szükség esetén nyugodtan nyúljunk a metszőollóhoz. Az oszlopos, kúpos növekedésű fajták kiválóan alkalmasak nyírott sövénynek, megfelelő alternatívát kínálva a mai sövénynövény kínálat helyett. Fája érékes bútorfa.