Nehéz drogok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szívbetegség és várandósság
Advertisements

A Drog és a Kábítószer fogalma
A DROGOKRÓL HáziPatika.com
A testvériskolai pályázatba bevont gyerekek számára
Szenvedélybetegségek
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
Szenvedélyek fogságában - a drogok
A drogok, a kábítószerek és a függőségek
A mozgás jelentősége daganatos betegségekben
AIDS.
Sportolás hatása szervezetünkre
OTTHONUKBAN ÉLŐK TÁMOGATÁSA, AZ OTTHON IGÉNYBE VEHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK
Vesebetegségek.
Szenvedélybetegségek ellátása, aspektusai – A drog témakörére vonatkozóan… Alapellátás Szabó János dr. Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Országos.
Alkoholizmus.
Az elhízás.
Alkoholizmus.
Narkomániák.
A PSZICHOSZOMATIKUS ORVOSLÁS JELENE,
Oxiológia 5 Márovics Pál.
Természetes kábítószerek
Kábítószer Élvezők Információs Oldala Tovább
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
Immunrendszer Betegségei.
AZ ÉLETMINŐSÉG ALAKÍTÁS ELMÉLETE ÉS MÓDSZERTANA óra
Pajzsmirigy.
Az alvó ember és az álmodó agy
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Az öregkor.
Drogok és hatásaik.
Az alkohol Készítették Csébi Reni Ferenczi Maxim Gelléri Peti
A skizofrénia.
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Keszitette:Szilagyi Emese
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Nyugalom! Meditáljunk együtt A szorongás Normális, kóros Súlyos betegségeket kiindulópontja Betegségek is okozhatják Kémiai anyagok.
„Drog helyett mást!” 2. előadás
Az alvó ember és az álmodó agy
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Légzőszervrendszer betegségei
Idővel minden megváltozik Készítette: Varga Viktória.
A magatartás szabályozás ember-környezet modellje
A morfin C17H19NO3 Készítette: Ráduly Tímea.
A fiatalok és a drogok dr. Bobkó Éva.
Élettani hatások, amelyekre nem fordítunk kellő figyelmet
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz egészségre gyakorolt hatása Készítette: Lisovszki Edit.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
3. rész: 3. rész: Angina pectoris és a szívinfarktus Klikk a folytatáshoz!
TANULÓK ÉS A STRESSZ. „A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot.” (Mahatma Gandhi) TÁMOP /
Káros szenvedélyek A drogok.
Ciki a cigi! Dohányzás.
Káros szenvedélyek.
Káros szenvedélyek Az extasy.
Kábító szerek világa.
Heveny rosszullétek Szív és érrendszeri megbetegedések
Káros szenvedélyek Készítette: Fördős Beatrix
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
Káros szenvedélyek Drogok.
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
Készítette: Smidéliusz Marcell 7.a
Készítette: Mayer Vivien
Kábítószer Bármely szer, mely a szervezetbe jutva megváltoztatja a hangulatot, az érzékelés minőségét vagy az agy működését.
Nyugtató hatású drogok
Előadás másolata:

Nehéz drogok

Drogokról általában A drog szó eredeti jelentése szárított növényrész, ma már minden olyan anyag gyűjtőneve, amely a szervezetbe jutva annak működését befolyásolja. Gyógyászati értelemben a drogok kábító hatású, függőséget okozó anyagok.

Lelki (pszichés) tünetek: Magatartásbeli változások: Általános tünetek Testi tünetek: beesett arc, tűszúrásnyomok, erős fogyás, fényérzékenység , bőrelszíneződés , zajérzékenység, szájszárazság, étvágytalanság, stb. Lelki (pszichés) tünetek: depresszió, idegesség, túlérzékenység, ingerlékenység, levertség, ok nélküli érzelemkitörések, alvászavarok , szorongás, kimerülés, stb. Magatartásbeli változások: költekezés, titkolódzás, tanulmányi eredmény hirtelen romlása, életmlódváltás, zárkózottság, kimaradozás , elhanyagoltság , értékek eltűnése , kölcsönkérés, stb. Gyanút keltő tárgyak: megégetett kanál, öngyújtó, vatta injekciós felszerelés, nagy melegben is hosszú ujjú ing viselése, gyógyszeres dobozok, színes tabletták, napszemüveg felesleges használata (eltakarja a pupillákat)

A függőség Gyakori drogfogyasztás során a fogyasztó azt tapasztalja, hogy a szervezet toleranciája miatt az élvezet csökken, a megszokott adagnál több szükséges a kívánt hatás eléréséhez. A drogfogyasztó ekkor emelni kénytelen az adagot, vagy „keményebb” droghoz nyúl.

Tesi és lelki függőség Lelki függőség Testi függőség A lelki függőség a drog-élmény újra átélése utáni vágyból ered. Pszichikai függőséget nehéz kimutatni, és nagyon összetett, sok befolyásoló tényezője van. A lelki függőséget nem lehet gyógyszerekkel kezelni, hosszú terápiás időszak után is hatalmas a visszaesés lehetősége. Testi függőség A testi függőség kialakulása után a drog megtagadása megvonásos állapotot idéz elő, a test bizonyos sejtjei, szervei nem a megfelelő mértékben látják el korábbi funkciójukat. A fizikai függőség legtöbb esetben megszüntethető egy 3-4 hetes méregtelenítéssel, orvosi felügyelet mellett. Ez az élmény iszonyú fizikai és lelki terhelést jelent a gyógyulni vágyónak!

Legjelentősebb nehéz dorgok Heroin Kokain Crack

Heroin ópiát típusú szer intravénásan, felszippantva vagy cigarettában kanálban citromsavval együtt hevítve oldják fel a heroinistáknál mindig található citrompótló és vatta előállítása morfinból diacetilmorfin a legveszélyesebb szer a morfinnál tízszer erősebb(!) kis mennyiség is elég az eufórikus állapot eléréséhez csak 3 órán át hat betegségek (HIV, hepatitis) tablettaként vagy kis celluloid tasakokban lehet megtalálni hígítják (liszttel, krétaporral, stb.) gyorsan megszokható minél világosabb, annál tisztább a szer 1898-ban köhögéscsillapítónak használták az orvoslásban végstádiumú betegek kezelésére alkalmazzák

A heroin a szervezetbe jutva rendkívül gyorsan hat. Hatása A heroin előnye a morfinnal szemben, hogy erősen lipidoldékony vegyület, aminek következtében gyorsan átdiffundál a vér–agy gátat képző endothélium sejthártyáján, bejutva az agy idegsejtjei közé: hatását tehát hamarabb és erőteljesebben fejti ki, mintha morfint juttatnánk a szervezetbe. (Szívás esetén 1–2 perc elteltével, intravénásan adva azonnal hat.) A heroin a szervezetbe jutva rendkívül gyorsan hat. Megszűnik a belső feszültség, s túláradó önbizalom, eufória foglalja el a helyét. Míg az ópium vagy a morfium hatása kb. tíz óráig is eltart, addig a heroiné csak három órán keresztül. A heroin utáni vágy (mind a testi, mind a lelki függőség következményeként) a legerősebb valamennyi ópiumszármazék közül.

A rövid ideig tartó heroin mámort hosszas depresszió követi. A heroinisták intelligenciája csak lassan csökken, de a jellemük hamar megváltozik, gyorsan elvész helyes erkölcsi és szociális érzékük, magatartásuk. Kábult és éber állapotukban egyaránt sokat beszélnek a szexualitásról, a valóságban, életükben a heroin helyettesíti a nemi életet. Gyakorlatilag aszexuális lényekké válnak. A heroin rendszeres használata is az önkasztrálás legbiztosabb módszere. A rövid ideig tartó heroin mámort hosszas depresszió követi.

Néhány kép…

Kokain először kellemetlen szívtáji nyomás kokacserje kéz, és izomremegés sápadtság hidegérzés eufória csak később jelentkezik erős pszichikai függés, gyors halál 1886-ban – Coca cola valódi kokainnal kokacserje Erythroxylon coca tiszta állapotában fehér por általában orron keresztül szippantják fel („szniff”), de lehet intravénásan is erős stimuláns főbb hatásai: emelkedett hangulat csökkent étvágy a fájdalom és a fáradtság iránti csökkent érzékenység az önbizalom növekedése

Hatása Hatását az agyban fejti ki a vérerek szűkülnek Főképpen a dopamin és a szerotonin nevű ingerületátvivő anyagokra hat a testhőmérséklet emelkedik a pupillák kitágulnak az energiaszint növekszik a légzészám növekszik A dopamint az úgynevezett dopamin-transzporter szállítja vissza a helyére, miután az elvégezte feladatát. A kokain pont ezt a visszavételt gátolja meg, így a dopamin egyre csak szaporodik a szinapszisban, ettől alakul ki az eufória. Nagy mennyiségben : (A kis mennyiség hatásai mellett) sokkal intenzívebb élmény (dózisfüggő) esetlegesen bizarr, kiszámíthatatlan viselkedés paranoia izomgörcsök Élettani tünetek szédülés Kis mennyiségben: függőség az étvágy csökken a pulzus és vérnyomás emelkedik

Kardiovaszkuláris hatásai: Agyvérzés szívritmus-zavarok Szívroham Hosszútávú mentális hatásai: irritáltság Légzőszervi hatásai: idegesség mellkasi fájdalom fáradékonyság légzési nehézség fáradtság légzési elégtelenség paranoia hallucinációk (vizuális és auditoriális egyaránt, bár utóbbi gyakrabban jelentkezik) Neurológiai hatásai: fejfájás migrén „kokainbogarak” érzése rohamok különböző mentális pszichózisok kialakulásának veszélye (például paranoia, skizofrénia)

Képek

Crack kokainszármazék a kokainból vegyi úton állítják elő sárgás színű, darabos anyag pipában vagy cigarettában szívják el hatása azonnal érezhető, de nem tart sokáig (néhány perc, utána azonban az ember még többet kíván belőle) ugyanúgy hat, mint a kokain, de általában jóval intenzívebben a kezdeti eufóriát azután nyugtalanság, kiszámíthatatlan viselkedés, hányinger, álmatlanság és súlyvesztés követi a rendszeres fogyasztók idegessé, izgatottá, paranoiássá, az alváshiány miatt pedig kimerültté válnak

Köszönjük a figyelmet