A neo-weberiánus állam vonzásában Stumpf István Századvég Alapítvány, Elnök MKT 46. Közgazdász-vándorgyűlés Eger-2008. június 26-28.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
Advertisements

Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Szociális munkások a közszférában március 27. Varga István főiskolai adjunktus Szociális munkások a közszférában március 27. Varga István főiskolai.
MTA Regionális Kutatások Központja A HATALOM TÉRBELI MEGOSZTÁSÁNAK DILEMMÁI Regionális reform-forgatókönyvek Pálné Kovács Ilona, MTA Regionális Kutatások.
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
Nizák Péter Az intézményi fejlesztés kérdése a civil szektorban Budapest, november 29. Táncsics Alapítvány, Friedrich Ebert Stiftung.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
A közszolgálati tartalom Konferencia a közmédiáról, Budapest június 16.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése A társadalmi együttműködés útjai Önkormányzat - - Civil.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
A POLITIKAI MARKETING HATÁSA A DEMOKRÁCIA MINŐSÉGÉRE
A gazdaságpolitika elméleti alapjai és gyakorlata
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
A felvilágosult abszolutizmus
MTA Regionális Kutatások Központja Urban-regime Pécsett Pálné Kovács Ilona PTE BTK, MTA RKK.
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Egészségpolitika.
„Tanszéki” struktúra vs. „Department” struktúra Hoffmann Judit Turi Katalin Nevelésszociológiai doktori program 1. évf április.
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Szervezeti Formák Tradicionális Szervezeti Formák
EGÉSZSÉGÜGY-EGÉSZSÉGIPAR TÉNYEK ÉS TERVEK DR. RÁCZ JENŐ BUDAPEST, 2OO3.O5.29.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
László Balázs Politika – mint az új generációk lehetősége OTDK, Budapest,
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Digitális szolidaritási háló – a szerves megoldás Gáspár Mátyás
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
Fiskális szabályok, transzparencia, program alapú költségvetés Bathó Ferenc 44. Közgazdász Vándorgyűlés Nyíregyháza, augusztus 29. – szeptember 1.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az Új Széchenyi Terv kiindulópontjai Szepesi Balázs, NGM parlamenti és gazdaság-stratégiai államtitkár kabinetfőnöke.
, Gödri István Vállalati versenyképesség A Folyamatos jobbítás kultúrája 2008 június 27 Eger.
Mit kíván a külföldi befektető? Alacsony adót vagy költségvetési fegyelmet? Kormányzati hatékonyság és üzleti környezet: adalékok a növekedés intézményi.
A villamosenergia piacnyitás szomorú állapotáról Dr. Nagy Márta elnökhelyettes Gazdasági Versenyhivatal 46. Közgazdász-vándorgyűlés, Eger június.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
A RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIA FEJLŐDÉSE dr. Kósa Ádám Európai parlamenti képviselő és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke november.
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
Német Ferenc Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara.
Ideológiák.
Péterfi Ferenc Az intézmények szerepe a közösségfejlesztésben.
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Mi történik az euróval? Dr. Mellár Tamás, egyetemi tanár.
A Körös-menti TDM Egyesület a „Szarvasért” Alapítvány, és a Szarvasi Város-, és Környezetvédő Egyesület megállapodása.
A közösségi részvétel lehetőségei Mit tanulnak a fiatalok a közösségben, avagy mi az önkormányzat felelőssége? Nyíregyháza, december 1. Kósa András.
Alapfogalmak, definíciók
Good Governance – Good Government Stumpf István Századvég Alapítvány, Elnök A sikeres vezető-döntéshozók konferenciája Heti Válasz – Figyelő November.
Balázs István CSc Tudományos főmunkatárs MTA TK Jogtudományi Intézet A jó közigazgatás követelményei 1.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Az igazságszolgáltatás szociológiája
„Globális biztonsági kihívások – közép-európai szerepvállalások” Nemzetközi társadalomtudományi konferencia Pécs, Európa Ház/International House – 2006.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Civil Európa – civilek Európában
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Előadás másolata:

A neo-weberiánus állam vonzásában Stumpf István Századvég Alapítvány, Elnök MKT 46. Közgazdász-vándorgyűlés Eger június 26-28

A társadalom, gazdaság és állam közös problémái Az állam feladatai, felelőssége nem tisztázott. Korrupció, hatékonytalanság. Jóléti-, közszolgáltatások kiszervezése: az állam kivonulása a társadalmi reprodukciós alrendszerek működtetéséből. Leépített, mégis omnipotens állam. A számonkérhetőség hiánya. A szolidaritás és a méltányosság elvének sérülése a társadalomban és a két részre szakadt vállalati szektorban. A politikai hitelesség és konszenzus hiánya. Összességében: az állam funkcionális válsága és a normativitás szétesése

A társadalom, gazdaság és állam közös problémái Mi a baj általában a reformokkal? Nálunk valamiért mindig esetlegesek és egy irányba mutatnak: –Működési zavarok elhárítása –Ráncfelvarrás az örökölt struktúrákon –Rossz kormányzás miatt előálló államháztartási válsághelyzet leküzdése. Állam a fiskális és szociális krízishelyzetek szorításában Összetett problémákra kizárólag ökonómia természetű, egydimenziós válaszok születnek.

Mire lenne szükség? Paradigmaváltásra a közgazdaságtanban (egydimenziós koncepció helyett komprehenzív-plurális modell) –A társadalmi és gazdasági igények, erőforrások összehangolása. –Egyensúly és együttműködés a piac, az állam és a családok között. –Generációk közötti szerződés, új közteherviselés.

Hogyan lehet ez elérni? Szakmai és politikai konszenzus (public policy típusú gondolkodás). Az állam reorganizációja és „visszavétele”. Erős, aktív, ugyanakkor korlátozott és intelligens állam. A good government kritériumaihoz igazodó hatalomgyakorlás Neo-weberiánus államfelfogás meggyökereztetése

A neo-weberiánus állam vonzásában Milyen is ez az állam? Erős (ez nem azt jelenti, hogy nagy), aktív (szükség van kiegyensúlyozó, cselekvő, beavatkozó fellépésére), intelligens (szerteágazó érdekek integrálására képes), korlátozott (más hatalmai ágak és a civil társadalom által) A legalizmus (jogállamiság) és a menedzserializmus (hatékonyság és szakértelem) szintézise; A kormányzati cselekvés az alkotmányosságon és a jogrenden alapul (a fair-playt önmagán kezdi, betartatja és betartatja a normákat); A privát szektorral –amely valóban verseng a minőségi szolgáltatások biztosításáért- harmonikus viszonyt ápol, A civil szférát bevonja a közpolitikai döntések kidolgozásába.

A neo-weberiánus állam vonzásában II. Amitől „neo”: Elmozdulás a tisztán bürokratikus logikától a polgárbarát és szolgáltatás-orientált jelleg felé (pl. e- government ) A reprezentatív demokrácia kiegészítése (s nem felváltása) civil konzultációkkal, és a polgárok közvetlen képviseletével; Nagyobb hatékonyság az kormányzati erőforrásokkal való gazdálkodásban, elmozdulás az ex-ante kontrolltól az ex-post felé; A közszolgálat professzionalizációja. Amitől weberiánus: Az állam szerepének megerősítése; (az egyetlen olyan intézmény, amely a legitim erőszak monopóliumával rendelkezik) A képviseleti demokrácia különböző szintjeinek (központi, regionális, lokális) megerősítése, a végrehajtó hatalom egységének hangsúlyozása mellett A jogszerűség és a normativitás erősítése; A közszolgálat eszményének a megőrzése, a köztisztviselői ethosz fenntartása

A jó kormányzás feltételei 1.A politikai erőtér átstrukturálódása; 2.Konszenzus-képes, szakpolitikai orientáltságú hosszú távú kormányzati politika; 3.A kormányzás-tudás visszanyerése (szakítás az egydimenziós logikával); 4.Társadalmi támogatottság és közbizalom a újraépítése 5.A normativitás helyreállítása:”law and order” 6.Az állam „visszavétele” (good government és neo-weberiánus állam).