A Kempelen Farkas Gimnázium fás szárú növényei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fokozottan védett növényeink
Advertisements

A virágos növények A nyitvatermők törzse.
Növényi szövetek 2..
Magvas növények Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Alapozó növénytan Növényalaktan 2.
Alapozó növénytan Növényalaktan 3.
A paprika és a paradicsom
a szennyezett levegőt zajt az esetleges vízhiányt a gyökérzetnek az oxigénhiányt esetleg a téli sózást A növénynek tűrnie kell:
Biológia 9. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Védett növények gyűjteménye
A virág.
Zárvatermők.
Virágok.
Vegetatív növényi szervek
Nyitvatermők törzse Gymnospermatophyta.
Növényrendszertan 4. előadás Dr. Király Gergely április 4.
Növényrendszertan 13. előadás Dr. Király Gergely április 4.
Közönséges citromfű Melissa officinalis
Növénytan és növényélettan II.
A virágos növények II. A zárvatermők törzse.
Tk. 89. oldal, Mf. 41. oldal Dr. Fischer Alajos
A nyitvatermők.
A levél.
A nyitvatermők.
RENDSZEREZÉS Növények országa.
A zárvatermők.
egyszikűek és kétszikűek
A nyitvatermők Bíró Viktor.
Kizárólag oktatási célú ingyenes összeállítás!
A harasztok és a nyitvatermők
Mirtusz.
A levél 1. sziklevél 2. allevél 3. fellevél 4. lomblevél 5
A levél 1. sziklevél 2. allevél 3. fellevél 4. lomblevél 5
A növények szaporodása
Növényrendszertan Moha és páfrány…..
Növények szervezettan-élettan
Aggteleki Nemzeti Park
Szubtrópusok: kemény- és babérlombú erdők
ŐRSÉG NÖVÉNYVILÁGA Kitti, Anett BIOLÓGIA.
Mező élővilága.
Angiospermatophyta – Zárvatermők törzse
Nyitvatermők törzse Gymnospermatophyta.
A virág.
r: Szantálfavirágúak – Santalales
cs: Meténgfélék - Apocynaceae
Dilleniaalkatúak alosztálya - Dilleniidae
Drogismereti laboratóriumi gyakorlatok – II/14. évfolyam
Virágos, magvas növények
Rózsafélék családja – Rosaceae
„Istenek eledele” A csokoládé.
44. lecke A nyitvatermők A virág és a mag
A füves puszták élővilága
Tajga biom. Hideg mérsékelt öv Észak Amerika: Kanada D-i része Eurázsia: Észak-Svédország, Finnország, Kelet-európai-síkság Nyugat-szibériai-alföld, Közép-
A mohák sokfélesége készítette: Dr. Papp Beáta Magyar Természettudományi Múzeum Kropog Erzsébet ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola és.
A növények generatív szervei. I. Virág szaporodásra módosult levél 1.Teljes virág A, Kettős virágtakaró csészelevelek (csésze) sziromlevelek (párta) (Kétszikűek)
Nyitvatermők törzse.
kétszikűek és egyszikűek
Szavanna.
Aggteleki Nemzeti Park
A virág. A virág részei magkezdemény Virágtakaró különnemű csésze + párta egynemű lepel.
A virág.
Nyílt homoki tölgyes A nyílt homoki tölgyes, más néven pusztai tölgyes hazánk legszárazabb homoki talajainak jellemző erdőtársulása. A leggyakrabban.
Az erdő lombhullató óriásai. Középhegységek és dombvidékek. Hőmérséklet és csapadék. Tölgyesek és bükkösök.
Kétszikűek Fontosabb családok.
Kétszikűek Fontosabb családok.
Kétszikűek Fontosabb családok.
L E V É L.
Kétszikűek Fontosabb családok.
Fűzvirágúak rendje – Salicales Fűzfafélék családja – Salicaceae
A virág.
Előadás másolata:

A Kempelen Farkas Gimnázium fás szárú növényei

A munka célja Az iskolaudvar fás szárú növényeinek bemutatása Meghatározott egyedek, fajok térképen történő ábrázolása Fákról és cserjékről fénykép készítése, amelyen lehetőleg virágos állapotban láthatók

Megfigyelési módszerek, eszközök Fajok meghatározásához Simonyi Tibor – Seregélyes Tibor: „Növényismeret” című könyvében található határozókulcsot használtam Iskola nyomtatott, szintvonalas térképének felhasználása Meghatározott fajok rövid, táblázatos illetve grafikus jellemzése

Az iskolaudvar növényfajainak rendszertani megoszlása nyitvatermők zárvatermők rózsafélék olajfafélék fűzfafélék nyírfafélék juharfélék egyéb

A fajok W-érték szerinti megoszlása

A galagonya részletes meghatározása 1.a: -Száraz, leveles növények. 5.b: -Virágos, magva növények. 7.b: - A magvak az egy vagy több termőlevél összenövéséből alakult zárt magházban fejlődnek. A virágtakaró többnyire megvan. A virágok kétivarúak, ritkábban egyivarúak (porzósak vagy termősek). Rendszerint lapos levéllemezű fás- és lágyszárú növények. /ZÁRVATERMŐK/ 1.b: -Szárazföldi növények. 2.a: -A növény zöld színű. 3.a: -Fásszárú növények: fák és cserjék. 3.csoport: fák és cserjék 1.b: -A levelek szórt állásúak. 2.b: - A levelek tagoltak. 3.b: - A levelek szárnyasan tagoltak. D. alcsoport: szórt állású, tagolt vagy összetett levelűek 1.a: -A levél nem összetett, többé-kevésbé karéjos. 2.a: -A levelek szárnyasan tagoltak. 3.a: - A hajtás tüskés. 7.b: -A levél hónaljában (nem mindig) egy tövis van. Az ágcsúcsok is tövisesek. - Az ág tövises, a levelek a féllemez közepénél mélyebben 3-5 részre hasogatottak. Bibeszál többnyire 1. Tölgyesek, írtások gyakori cserjéje.

Az orgona részletes meghatározása 1.b: -Száraz, leveles növények. 5.b: -Virágos, magva növények. 7.b: - A magvak az egy vagy több termőlevél összenövéséből alakult zárt magházban fejlődnek. A virágtakaró többnyire megvan. A virágok kétivarúak, ritkábban egyivarúak (porzósak vagy termősek). Rendszerint lapos levéllemezű fás- és lágyszárú növények. /ZÁRVATERMŐK/ 1.b: -Szárazföldi növények. 2.b: -A növény zöld színű. 3.a-Fásszárú növények: fák és cserjék. 3. csoport: fák és cserjék 1.a: - a levelek átellenes állásúak. A alcsoport: átellenes levélállásúak 1.b: -A levél egyszerű, nem összetett. 2.a: -A levéllemez ép, a szár nem csavarodott. 3.b: -A levél ép szélű. 4.b: -Talajon gyökerező növények. 5.b: -Legalább 1 m magas, mindig felálló cserje. 6.b: -A legerősebb oldalerek a levél szélének futnak és fokozatosan elvesznek, vagy ívesen egyesülnek a legközelebbi felsővel. Az átellenes levélpárok nyelének tövét keresztvonal nem köti össze. 7.b: -A levélnyél hosszabb, a levéllemez szélesebb, vállán szíves vagy elkeskenyedő. -A levelek szívesek. A párta nagyobb, lila vagy fehér. A porzók a párta torkában vannak. Illatos virágú díszcserje, könnyen elvadul, és napos, meleg lejtőkön meghonosodik (vadon legközelebb az Al-Dunánál él.)

A lucfenyő részletes meghatározása 1.b: -Száras-leveles növények. 5.b: -Virágos, magvas növények. 7.a-A magvak össze nem nőtt termőlevelek között szabadon állanak. A termőlevelek megfásodnak, tobozt, tobozbogyót alkotnak. Virágtakaró és termő nincs. Tű- vagy pikkelylevelű fák vagy cserjék. /NYITVATERMŐK/ 1.b: -Fák vagy cserjék, tű- vagy pikkelylevelekkel. 2.a: -A levél zöld, tű vagy pikkely alakú. A termős virág toboz, tobozbogyó. 3.a: -A tűlevelek szórtak, sűrűn állnak, négyélűek, szúrús hegyűek. A 8-15 cm hosszú toboz lesüngő. A magas hegyekben önálló övet alkot. Nálunk vadon csak a nyugati határszélen, másutt ültetik.

Eredmény Az iskola udvarán 38 fás szárú növényfajt azonosítottam. A lista alapján megállapítható, hogy a fajok nagy része zárvatermő. A zárvatermő fajok 17 családba tartoznak, ezek közül a rózsafélék családját 11, az olajfafélék családját 4, a fűz- és nyírfafélék családját 3, a juharfélék családját 2, a többi családot összesen 12 faj képviseli.