Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A virágos növények II. A zárvatermők törzse.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A virágos növények II. A zárvatermők törzse."— Előadás másolata:

1 A virágos növények II. A zárvatermők törzse

2 A zárvatermők törzse A termőlevelek önmagukkal vagy egymással összenőnek – zárt magház – a magkezdemény védetebb. A magkezdeményből a megporzást (megtermékenyítést követően mag, a magházból, vagy a vacokból termés (! Újdonság!) fejlődik. A magban található sziklevelek száma szerint 2 osztály: Kétszikűek osztálya Egyszikűek osztálya

3 magkezdemény takarólevelek

4 Kétszikűek osztálya Egyszikűek osztálya Két sziklevéllel csíráznak.
A magban egy sziklevél Az edénynyalábok elhelyezkedése a szár keresztmetszetében koncentrikus kör mentén. Az edénynyalábok elhelyezkedése a szár keresztmetszetében szórtan. Sziromlevél+csészelevél A szirmok száma 5, néha 4, vagy többszöröse. Sziromlevelek összessége a párta. Takarólevelek egyneműek: lepel. A szirmok száma 3, vagy ennek többszöröse. Főeres levélerezet: (levélerezet elágazó). A levélerezet párhuzamos. Lágyszárú vagy fászsárú Lágyszárúak (kivétel a pálmák) A gyökérzet főgyökérrendszer (egy főgyökérről ágaznak le a vékonyabb oldalgyökerek). A gyökérzet mellékgyökérrendszer v. bojtos gyökérzet (a gyökérszálak egy közös pontból erednek, egyenlő vastagságúak).

5 Termések Száraz Húsos Felnyíló: Egymagvú: Sokmagvú:
Becő (keresztes virágúak) tüsző (szarkaláb) Hüvely (pillangósvirágúak) tok stb. Fel nem nyíló: Lependék (Kőrisek) Ikerlependék (juharok) Kaszat (Fészkes virágzatúak) Ikerkaszat (ernyős virágzatúak) Makk stb.(tölgyek, bükk) Húsos Egymagvú: Csonthélyas Sokmagvú: Bogyó Áltermés: ha nem a magház falából, hanem a vrág más részéből fejlődik (pl. vacok) Alma, eper, Álbogyó (rózsaféálék – csipkebogyó)

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19


Letölteni ppt "A virágos növények II. A zárvatermők törzse."

Hasonló előadás


Google Hirdetések