Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Zárvatermők.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Zárvatermők."— Előadás másolata:

1 Zárvatermők

2 Ma még pontosan nem ismert ősöktől származnak
Kb. 120 millió évvel ezelőtt (korai kréta kor) jelenhettek meg első képviselőik. A növénybirodalom legfiatalabb és egyben legfejlettebb, legelterjedtebb tagozataez szorosan összefügg a szárazföldi élethez való alkalmazkodással. Először az Egyenlítőnél, majd magasabb szélességi fokoknál terjedtek el.

3 Testszerkezetükkel magyarázható a gyors elterjedésük: - Fejlett vegetatív szervek: gyors vízszállítást biztosító facsövek lágy szár kialakulása szerves anyagok gyors szállítása rostacsövekkel jól szabályozott párologtatás - Fejlett virágban/virágzatban sok virágpor

4 Két nagy csoportja van:
Kétszikűek Egyszikűek

5 Szempontok Kétszikűek Egyszikűek Sziklevelek száma +feladata Kettő Tartaléktápanyagot tartalmaz Egy A tápszövetből anyagokat közvetít Csírázásuk Talaj feletti Talajban Gyökérzet Főgyökér-rendszer Mellékgyökér-rendszer Szár edénynyalábok Lágy Fásszárúak Szabályos körben Lágyszárúak Szórtan Levél Főeres (a főér mindig túlnövi az oldalereket) Mellékeres =párhuzamos

6 Szempontok Kétszikűek Egyszikűek Virág szerkezete Virágalkotók száma Virágkör Kettős virágtakaró 2, 4, 5 ill. az 5ös szám egész számú többszöröse Csészelevél Sziromlevél Porzó Termű Egynemű virágtakaró 3 ill. ennek többszöröse Termő

7 A kétszikűek osztálya A zárvatermő növények leggazdagabb csoportja
Rendszertani besorolásuk sok alosztályt, rendet, családot és fajt foglal magába. Az egyes alosztályokba tartozó rendek és családok között rokoni és közös törzsfejlődési kapcsolatok figyelhetők meg.

8 Kétszikűek családjai Magnóliafélék Boglárkafélék Rózsafélék Murokfélék
Káposztafélék Burgonyafélék Mákfélék

9 Miért van a növényeknek virágjuk?
Minden virágnak ugyanaz a feladata: magokat termelni és ezáltal a fajt fenntartani. Minden virágrész hozzájárul a szaporodás sikeréhez. A virágok többsége koncentrikus körökben elhelyezkedő csészelevelekből, sziromlevelekből, porzókból és termő(k)-ből áll. (lásd ábra)

10

11 Miért van a növényeknek virágjuk?
A csészelevelek általában zöldek, beburkolják a bimbót és védik tartalmát, amíg a virág ki nem nyílik. A szirmok általában fényesek és színesek, messziről felkeltik a rovarok figyelmét. A porzó fonalszerű nyele a porzószál, ez tartja a virágport termelő, zsákszerű portokokat. A központi termőnek 3 része van: bibe, bibeszál, és magház. A bibe ragadós vagy bolyhosvirágpor megtapad rajta.

12 Szaporodás menete A pollen megtapad a bibe ragadós felszínén
A virágpor(vegetatív sejt) tömlőt növeszt a nyakszerű bibeszálon keresztül(csírakapuig) A generatív sejt elindul a tömlőben és közben osztódik2db 1n-es sejt jön létre. A generatív 1-es megtermékenyíti a magházba zárt petesejtetzigóta A generatív 2-es összekapcsolódik a központi sejtekkeltápláló szövet (csíranövényt táplálja) kétszikűeknél-sziklevélben, egyszikűeknél sziklevélen kívül.

13 Kétszikűek csírázása Föld fölött történik:
A csírázás során a gyököcske nyúlik meg, létrehozva a gyökeretígy kiemeli a csíranövényt, és a sziklevelet a talaj fölé. A sziklevelekben fény hatására változások történnek, majd bezöldülnek és fotoszintetizálni kezdenek. Ez addig zajlik, amíg az első lomblevelek meg nem jelennek, mert utána a sziklevelek bebarnulnak és lehullnak.

14 Egyszikűek csírázása A csírázás föld alatt történik
A rügyecske központi része nyúlik meg, és csak a rügyecske rész emelkedik ki a talajból. A mag többi része a sziklevél és a táplálószövet a talajban maradnak.

15 Zárvatermők szervei Gyökér: általában talajban levő, korlátlan növekedésű szerv, mely: Rögzít, felszív, szállít Továbbít a szár felé Ha ezeken kívül egyéb tevékenységeke is ellát, akkor módosult gyökerekről beszélhetünk. A gyökerek gyökérrendszert alkotnakelágazásait hajszálgyökereknek nevezzük, ezek fontos képződményei a gyökérszőrök( talaj víz +ásványi sói).

16 Szár: a leveles szár tengelye, mely;
Megszabja a növény alakját, Tartja a leveleket és a virágot-termést Szállítja levelek irányába a szervetlen anyagokat, visszafelé pedig az elkészített szerves vegyületeket. Módosulhat: talajban ill. talaj felett Típusai: fásszár, lágyszár

17 Levél: korlátolt növekedésű függelékszerve a szárnak.
Többféle típusa van, melyek helyzete és szerepe is különbözik egymástól. Sziklevél Allevél Lomblevél

18 Miért fontosak a virágos növények?
Számos módon befolyásolják életünket Vadnövényként létfontosságúak az élőlények táplálékhálózatában Megvédik a talajt, értékes faanyagot szolgáltatnak. Dísznövények, szélfogók, vagy épp árnyékot adók. Ember által fogyasztott táplálék elsődleges forrásai Gyógyszereket, fűszereket, olajokat és még számtalan hasznos terméket szolgáltatnak.


Letölteni ppt "Zárvatermők."

Hasonló előadás


Google Hirdetések