Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Virágos, magvas növények

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Virágos, magvas növények"— Előadás másolata:

1 Virágos, magvas növények
A fejlettebb, és a legfejlettebb

2 Evolúciós ősük, újításuk, virág szerkezete
Evolúciós ősük: Nyitvatermők: harasztok. Zárvatermők: nyitvatermők. Alkalmazkodás a szárazföldi környezetben a szaporodáshoz: virág és mag. (Kizárja a vizet a szaporodásból.)

3 Nyitvatermők törzse A megkezdemények a termőlevelek felületén, szabadon helyezkednek el. Termésük nincs. Fás szárúak. Általában örökzöldek. Legjellemzőbb osztály: fenyők.

4 Fenyők osztálya Jellemző biomja: tajga, mérsékelt hegyvidékek 1000 m feletti részén. Gyökérkapcsolt gombákkal élnek együtt. Virágjaik egyivarúak: porzós és termős (toboz) virágzatuk van. Virágporjuk, magjuk repítő készülékkel rendelkezik. Magyarországon előforduló fenyők (táblai összefoglalás).

5 Zárvatermők törzse Legfajgazdagabb, legfejletebb csoport
Fejlettségük a szaporodásuknak köszönhető elsősorban: a virág termőlevelei összeforrnak, így a magkezdemények védetten fejlődnek kialakul a termés: védi a magokat, segít a mag terjesztésében Virág felépítése a táblán Megporzásukat rovarok vagy a szél védi. A megporzás szerint eltérő a virág felépítése, virágportermelése. Két nagy osztályuk van: egy és kétszikűek.

6 Két osztály összehasonlítása
Egyszikűek osztálya Kétszikűek osztálya 1 Sziklevelek száma 2 Egynemű virágtakaró: lepel levél Viráglevelek száma: 3 , ennek a többszöröse Virág felépítése Kétnemű virágtakaró: csésze és párta Viráglevelek száma: 5 vagy 4 és ennek a többszöröse Mellékgyökérrendszer Gyökér Főgyökérrendszer Lágyszár El nem ágazó szár Szár Fás és lágyszár Elágazó szár Mellékerezetes levél Levél Főerezetes levél Általában egynyári, de évelő is Életciklus Egynyári, kétnyári, évelő

7 Egy és kétszikű virágok metszetei


Letölteni ppt "Virágos, magvas növények"

Hasonló előadás


Google Hirdetések