Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül
Matematika kompetencia
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Matematika és módszertana
Történelemdidaktika III. A kétszintű érettségi. Az érettségi reform előzményei  Közel tíz esztendős fejlesztőmunka eredménye.  Középiskoláztatás iránti.
Képességszintek.
Megértési értelmezési folyamatok
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
4. Kreatív döntéshozatal
Új utak és lehetőségek a középiskolások
Szövegértés-szövegalkotás „B” Természetismeret
Energiatervezési módszerek
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
Kimeneti követelmények a 8. osztály végén
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
A matematikai kompetencia jellemzői, fejlesztése, módszerei
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
Budapest, „Az ember csak azt érti meg, amire maga jön rá; amit készen kap, anélkül, hogy lélekben megdolgozna érte, az egyik fülén be, a másikon.
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
A pedagógiai értékelés szintjei
Döntéselőkészítés, döntéstámogatás
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Projektmunka.
Hasznos információk a kétszintű kémia érettségiről
A feladatok szerepe Kaposi József.
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2004/2005. tavaszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
Matematika I. 1. heti előadás Műszaki Térinformatika 2013/2014. tanév szakirányú továbbképzés tavaszi félév Deák Ottó mestertanár.
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
A szövegértési feladatok összeállítása
A szövegértési feladatok összeállítása
A tehetségtantervek készítésének módszertana
Gyermekvilág régen és ma
Az idegen nyelvi képzés kihívásai, tanulás-módszertani problémái
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Energiatervezési módszerek
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Harmadik matematikakönyvem
Ha javítani szeretnénk az eredményeken
Az OKKR szintjei és szintleírásai a 6–8. szint Bókay Antal.
A szövegértés diagnosztizálása és fejlesztése
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
A vezető személyisége – a ma követelményei és a holnap kihívásai.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A közoktatás és az OKKR Dr. Horváth Zsuzsanna és Ütőné Dr. Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Dr. Schiffer Csilla. „reflektív tanításon olyan, a pedagógiai tevékenységet folyamatosan és tudatosan elemző gondolkodást és gyakorlatot értünk, mely.
Reflektív gondolkodás
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
A 2007/2008-as tanév bemeneti kompetenciaméréseinek tapasztalatai a Rétközi Szakiskolában.
Varga Noémi Judit. Mi köze a szövegnek a matematikához?
Képes Érzelmi Intelligencia Teszt a éves korosztály számára
Hefele Menyhért Építő- és Faipari Szakképző Iskola Szombathely.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Mérés, mértékegység, átváltás
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
BEMENETI KOMPETENCIAMÉRÉS:
Logika szeminárium Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
Szakiskolai kompetenciamérés tapasztalatai
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Módszertani alapismeretek
SZFP II Kompetenciamérés
Szociális kompetencia
nagy mennyiségû ismeretanyag átadása helyett produktív képességek fejlesztése a matematikára vonatkoztatva azzal a következménnyel jár, hogy az egyenletek,
Előadás másolata:

Út a beszédértéstől a szövegértésen keresztül a matematikai problémák megoldásáig Előadó: Horváth Judit

A matematikai szöveges feladat fogalma Matematikai szöveges feladatnak tekintendő, minden olyan probléma, melynek megfogalmazása szöveges, és a megoldásához elengedhetetlen a matematika valamely területének alkalmazása.

A matematikai szöveges feladat-megoldó képesség fogalma Matematika szövegesfeladat-megoldó képességnek, azt az összetett képességet nevezzük mely szükséges a különféle matematikai szöveges feladatok megoldásához.

A matematikai kompetencia készség- és képesség-komponensei

Célok és követelmények Az érzékelés, a megfigyelőképesség, a tartós figyelem fejlesztése Az adatok pontos lejegyzésére szoktatás Tapasztalatok, megfigyelések kifejezése tevékenységgel, szóban és jelekkel A szaknyelv pontos használata Szóbeli szöveg összevetése a tapasztalattal, ítélőképesség fejlesztése Kapcsolatok felismerése, lejegyzése Modell-értő és -alkotó képesség formálása

A problémamegoldás szintjei Első szint: Alacsony szintű és korlátozott problémaértésről tesz tanúbizonyságot. Az adott információnak csak a legalapvetőbb részeit használja. Keveri a tényeket a véleményével. Elhamarkodottan mond ítéletet, miután csak kevés információt fontolt meg. Nem gondolja át a következményeket.

Második szint: Általános problémaértésről tesz tanúbizonyságot. Felhasználja a közölt információt és legalább egy ötletet saját tudása alapján. A következtetést vizsgálataira támaszkodva és néhány következmény átgondolása után vonja le.

Harmadik szint: Tisztán látja a problémát. A kérdést legalább két oldalról vizsgálja meg. A közölt információk főbb pontjait és releváns, konzisztens személyes tudását használja fel. A konklúziót a fő érvek, bizonyítékok alapján vonja le. Megfontol legalább egy alternatívát és ennek egy lehetséges következményét.

Negyedik szint A probléma tiszta akkurátus ismeretéről tesz tanúbizonyságot Az összes rendelkezésre álló információt felhasználja, és nagyfokú, tényeken alapuló, releváns és konzisztens tudásról tesz tanúbizonyságot. A konklúziót a tények alapos megvizsgálása után vonja le. Mérlegeli a következményeket.

Miből következtethetünk arra, hogy a tanulók megértették egy matematikai feladat szövegét?

a feladattal összefüggő, önálló értelmes kérdésfeltevés képessége, a feladat saját szavakkal való elmondása, pontos visszaidézése, a feladat helyes megoldása, a megoldás önellenőrzésének képessége

Megértést nehezítő körülmények terjedelmes szöveg, bonyolult szövegezésű (összetett mondatokat tartalmaz), matematikai fogalmakat és/vagy összefüggéseket használ

Rajzolj egy olyan négyszöget, amelynek van két derékszögnél nagyobb szöge! Rajzolj egy olyan négyszöget, amelynek van két, derékszögnél nagyobb szöge!

A szöveges feladat szerepe a tanításban

A szöveges feladatok tanításának célrendszere (módszertani szempontból) szövegértés fejlesztése, problémamegoldó gondolkodásra nevelés, ítélő, emlékező, lényegkiemelő és önellenőrző képesség formálása, modellalkotási képesség alapozása, műveletfogalom kialakítása és a műveletvégzés közvetett gyakoroltatása

A szöveges feladatok rendszerezése Keletkezésük szerint Témájuk szerint Szövegezésük szerint Bonyolultság szerint Az ismeretlenek száma szerint A megoldások száma szerint Az adatok relevanciája szerint

A szöveges feladatok órai feldolgozásának lépései

Lejegyzés, az egyenes és a fordított szövegezésű feladatoknál Az adatok kigyűjtése Megoldási terv készítése Az ismeretlenek becslése Az ismeretlenek kiszámítésa Ellenőrzés Válasz

Lejegyzés az egyenes szövegezésű feladatoknál

Lejegyzés a fordított szövegezésű feladatoknál