Mondatelemzés Összetett mondatok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Keresőrendszerek.
Advertisements

A hatásos prezentáció jellemzői
A mondatelemzés modern útjai
ALÁRENDELŐ és MELLÉRENDELŐ
Alárendelő összetett mondatok II.
Mellérendelő összetett szavak
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
A mondat szintagmatikus szerkezete
Hirdetésfeladás, vásárlás az interneten, aukciós oldalak.
A mondat.
Többszörösen összetett mondatok
Molnar Ilonka. A marketing kutatas  tervezett  szisztematikus gyűjtés  elemzés  információ terjesztés.
Alárendelő és mellérendelő viszonyok a nyelvben
Az alárendelő összetett mondat
A mondatok csoportosítása
Az összetett mondat.
Mondattan Az egyszerű és az összetett mondat határsávja
Pályázatírás és forrásteremtés Fiatalok az Ifjúságért Egyesület - FIE.
É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. Nyertem É: Pali vagy Pista.
Ria Slides Ebben a bevásárlóközpontban a hölgyek különböző „Férfi – Típusok” közül választhatnak...
Mondat anatómia Készítette: Hegyi Tamás.
A Venn-diagram használata
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Logika Érettségi követelmények:
Szóbeli érettségi tétel (középszint) Témakör: Nyelvi szintek Tétel: A mellérendelő összetett mondatok mint logikai-tartalmi viszonyok A tétel forrása:
Mellérendelő összetett mondatok
Halmazok Gyakorlás.
Logika 5. Logikai állítások Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 10.
A tárgyas szószerkezet
A kotta, mint derékszögű koordinátarendszer
MINŐSÉGJELZŐ mondatelemzési gyakorlás
MELLÉRENDELŐ ÖSSZETETT MONDATOK
A nyelv problémája természetes, és mesterséges nyelvek.
A szintagmák 18. tétel.
1 Természetes nyelvű interfész adatbázisok lekérdezéséhez Vajda Péter NYTI, Korpusznyelvészeti osztály – BME, TTT.
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
Ültetési rend Jelzések:
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Hogyan készüljünk fel a szóbeli interjúra? Milyen kérdések várhatóak?
Az ábrázolás módszerével való megoldás szükségessé teszi egy ábra készítését * A számokat és mennyiségeket a feladatból grafikusan ábrázoljuk * A feladatmegoldás.
Atomi mondatok FOL-ban Atomi mondat általában: amiben egy vagy több dolgot megnevezünk, és ezekről állítunk valamit. Pl: „Jóska átadta a pikk dámát Pistának”
A logika centrális fogalmai a kijelentéslogikában Propositional logic Nulladrendű logika Általában Logikai igazság Logikai ekvivalencia Logikai következmény.
I. Eltér-e az alany-állítmány viselkedése az alárendelő szintagmáktól? Három helyen azt mondhatjuk, igen, ez a régi elmélet mellett szól. (Oda-vissza kérdezhetőség,
Szókincsünk bővülésének forrásai
Az idézés.
Alárendelt és mellérendelt összetett mondatok
Az ábrán az inicializáló blokk lefutása utáni állapotot láthatjuk. A KÉSZ halmazhoz való tartozást színezéssel valósítjuk meg. A nem KÉSZ csúcsok fehérek,
Szintagmatan és mondattan
Néhány jótanács prezentációk készítéséhez
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
A mondattan Általános kérdések
Az internetes keresési módszerek
Mondattípusok 9..
Dodekaéder Hamilton köre
Mindenki kezet fogott mindenkivel.  x  y(x kezet fogott y-nal) Biztos? Ugyanez a probléma egy másik példán: Cantor’s World, Cantor’s Sentences. Az érdekesebb.
Szintagmatan, mondattan
Szintagmatan, mondattan 5.
Mondattan 9. Az egyszerű és az összetett mondat határsávja.
A többszörösen összetett mondatok
Kvantifikáció:  xA: az x változó minden értékére igaz, hogy…  a: értelmetlen. (Megállapodás volt: ̒a’, ̒b’, … individuumnevek.) Annak sincs értelme,
ZRINYI ILONA matematikaverseny
A szintagmák (szószerkezetek).
LL(1)-elemzés ● az LL(1)-elemzők már jobbak az előzőeknél, bár nem fedik le a programozási nyelvek szükségleteit ● alapötlet: a levezetés következő lépéséhez.
Kovács Gergely Péter A relációs adatmodell
Analitikus fák kondicionálissal
A házi feladatokhoz: 1.5: Azonosság Jelölések a feladatszám alatt:
13. A MELLÉRENDELŐ ÖSSZETETT MONDATOK FAJTÁI
LL(1)-elemzés az LL(1)-elemzők már jobbak az előzőeknél, bár nem fedik le a programozási nyelvek szükségleteit alapötlet: a levezetés következő lépéséhez.
Cím elrendezése képpel
A G szigettel kapcsolatban a következő dián olvasható két pár kérdés
Előadás másolata:

Mondatelemzés Összetett mondatok

Az összetett mondatok elemzése Első lépésben azt kell eldöntenünk, hogy összetett mondatról van-e szó Az összetett mondatok legalább két tagmondatból állnak 2 predikatív szerkezet található bennük A második lépésben be kell számozni a tagmondatokat A harmadik lépésben el kell dönteni, hogy alárendelő vagy mellérendelő mondatról van-e szó Egy többszörösen összetett mondatban akár mellérendelő és alárendelő viszonyok is lehetnek.

1 2 3 Eldöntöm, hogy egyszerű vagy összetett mondatról van-e szó Ha egyszerű mondatról van szó, akkor a tanultak alapján elemzem 2 Megszámozom a mondatokat 3 Eldöntöm, hogy mellérendelő vagy alárendelő mondatról van-e szó

3 Eldöntöm, hogy mellérendelő vagy alárendelő mondatról van-e szó Ha mellérendelő mondatról van szó, akkor eldöntöm, hogy az 5 kategóriából melyikbe tartozik: Kapcsolatos Ellentétes Választó Következtető Magyarázó Mivel itt a tagmondatok egyenértékűek, ezért mindegyiket körben ábrázoljuk Pl.: (jelen esetben kapcsolatos mellérendelésről van szó) A következő dián 1 2

Az alárendelő mondatok elemzése Az alárendelő összetett mondatok úgy jönnek létre, hogy az egyszerű mondat egyik mondatrészét egy külön tagmondatban fejtjük ki Van könyvem valamilyen egy olyan , . amilyent a könyvtárban láttunk.

Van egy olyan könyvem, amilyent a könyvtárban láttunk Van egy olyan könyvem, amilyent a könyvtárban láttunk. Ebben a mondatban az első tagmondat a főmondat, a második a mellékmondat. Bejelöljük Mindig a főmondatot elemezzük! 1 2

Van egy könyvem, amilyent a könyvtárban láttunk. olyan ……………………….min Az, hogy milyen jellegű az alárendelés, az utalószó dönti el. Jelen esetben az utalószó az olyan. Tehát ez egy minőségjelzős alárendelés. Ábrázoljuk!

Van egy olyan könyvem, amilyent a könyvtárban láttunk. 1 Nem is olyan nehéz! Igaz? 2 J min

egy olyan könyvem, amilyent a könyvtárban láttunk. Nincs atlaszom, de van Van egy olyan könyvem, amilyent a könyvtárban láttunk. 1 2 1 J min 3 2

A mellékmondat a főmondatba is beékelődhet A mellékmondat a főmondatba is beékelődhet. Nézzük meg a következő mondatot! 1 2 1 A mellettem ülő , aki mellettem ül, Péter nagyon jó matekos. …. ~~~~~~f/m 1 1. Jelöljük be a tagmondatokat! 2. Elemezzük a főmondatot 3. Keressük meg, hogy a főmondat melyik részét fejti ki a mellékmondat! 2 alanyi 4. Ábrázoljuk!