Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szóbeli érettségi tétel (középszint) Témakör: Nyelvi szintek Tétel: A mellérendelő összetett mondatok mint logikai-tartalmi viszonyok A tétel forrása:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szóbeli érettségi tétel (középszint) Témakör: Nyelvi szintek Tétel: A mellérendelő összetett mondatok mint logikai-tartalmi viszonyok A tétel forrása:"— Előadás másolata:

1 Szóbeli érettségi tétel (középszint) Témakör: Nyelvi szintek Tétel: A mellérendelő összetett mondatok mint logikai-tartalmi viszonyok A tétel forrása: SÍPOS Jenőné – SZÉLLNÉ KIRÁLY Mária: 120 tétel magyar nyelv és irodalomból, Szeged, Maxim, 2007, 159.

2 Feladat: Alakítsa át az egyszerű mondatok mellérendelő szintagmáit mellérendelő összetett mondatokká! Állapítsa meg, milyen mellérendelési viszony áll fenn a mondatrészek között! A kis termetű, de bátor lelkű katona nem hozott szégyent csapatára. Az egyetemisták igen hosszú, tehát meglehetősen fárasztó előadáson vettek részt. A beteg vagy gyengélkedő gyerekek nem vehettek részt a versenyen. Rugdosta és verte a szerencsétlen jószágot. Olcsó, azaz selejtes árukkal rakták teli a polcokat.

3 I. Általános bevezetés Mit jelent az, hogy egy összetett mondat tagmondatai között szerves/szervetlen viszony áll fenn? Mit jelent a mondat tagoltsága? Milyen két nagy típusa van a tagolt tagmondatok szerves kapcsolatának?

4 II. A mellérendelő összetett mondatok
Milyen mondatszinten helyezkednek el a tagmondatok? Milyen típusú logikai-tartalmi kapcsolatok érvényesülhetnek a tagmondatok között? Mondj egy-egy példát mindegyik típusra! Használhatod a feladatra adott válaszaidat. Ábrázold mondatonként a logikai-tartalmi viszonyokat! Sorold fel az egyes logikai-tartalmi kapcsolatok jellemző kötőszavait!


Letölteni ppt "Szóbeli érettségi tétel (középszint) Témakör: Nyelvi szintek Tétel: A mellérendelő összetett mondatok mint logikai-tartalmi viszonyok A tétel forrása:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések