Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ALÁRENDELŐ és MELLÉRENDELŐ

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ALÁRENDELŐ és MELLÉRENDELŐ"— Előadás másolata:

1 ALÁRENDELŐ és MELLÉRENDELŐ
ÖSSZETETT SZAVAK ALÁRENDELŐ és MELLÉRENDELŐ

2 AZ ALÁRENDELŐ szóösszetételek
Az előtag alanyi, tárgyi, határozói, vagy jelzői viszonyban állhat az utótaggal: alanyos (pl.egérrágta – Mi rágta?) tárgyas (pl. térdvédő – Mit védő?) határozós (pl. jólnevelt – Hogyan nevelt? partraszállás – Hova szállás?) jelzős (könnyűzene – Milyen zene? háromszög – Hány szög? pókháló – Minek a hálója? ) szóösszetételek.

3 Feladatok: Képezz a következő szószerkezetekből alanyos összetételt! Meg van tekeredve a nyaka__________ Megrágta a moly________Megette a szú__________ Melyik testrész illik az üres helyre? Alkoss összetett szavakat és állapítsd meg az alárendelés fajtáját! Apa _______csóválva hallgatta a magyarázkodást. Az osztály _______lesütve ült végig. Mindenki ________tátva nézte, milyen ügyes. A tolvajok ______vesztve menekültek, mikor a sziréna megszólalt.

4 Párosíts! bárány tészta macska fül majom felhő szamár bajusz
harcsa szem csiga szeretet

5 HELYESÍRÁS Ha két tagból állnak, az alárendelő összetett
szavakat mindig egybeírjuk. Egybeírva más a szó, mint a szókapcsolat különírva (pl. földönfutó, drágakő) A másik ok az összetétel fajtájának jelöletlensége (pl. Állatot védő – állatvédő , medvének a bocsa – medvebocs, hangosan bemondó – hangosbemondó)

6 (pl. Kölcsön-visszafizetés, de: befogadóképesség).
A kettőnél több tagból álló összetett szavakat hat szótagig egybeírjuk , hat szótag fölött kötőjellel tagoljuk. (autóbusz-végállomás) A ragokat és a jeleket nem számoljuk bele a szótagszámba (népmesekutatásunk), a képzőket azonban igen (kerékpárjavítás, de: kerékpár-javítási). Az igekötő is összetett szót alkot az igével. Az igekötő csak akkor számít összetételi tagnak, ha legalább két szótagú (pl. Kölcsön-visszafizetés, de: befogadóképesség).

7 Mellérendelő szóösszetételek
A valódi mellérendelések két önálló szóalak összekapcsolásával jönnek létre (pl. ország-világ, búskomor). Az ismétléses mellérendelések szóismétléssel (pl. tíz-tíz) vagy tőismétléssel (pl. nőttön-nő) alkotjuk.

8 HELYESÍRÁS A valódi mellérendeléseket kötőjellel írjuk, ha az elő- és utótagot is szokás toldalékolni (pl. fűnek-fának). Egybeírjuk, ha csak az utótaghoz kapcsolunk toldalékot (pl. búskomor) Az ismétléses összetételeket mindig kötőjellel írjuk (pl. sok-sok, unos-untalan).

9 Fürtábra: alanyos határozós tárgyas jelzős ÖSSZETETT SZAVAK ALÁRENDELŐ
MELLÉRENDELŐ VALÓDI MELLÉREN- DELÉS alanyos határozós ISMÉTLÉSES tárgyas jelzős SZÓISMÉT-LÉSES TŐISMÉT-LÉSES

10 RITKÁBB SZÓALKOTÁSI MÓDOK
IKERSZÓK Egy szót a saját hangalakjához hasonló változatával kapcsoljuk össze: mendemonda, icurka-picurka. A tagok egyszerre jönnek létre: ákombákom, sertepertél. Egybeírjuk, ha csak az utótagot lehet toldalékolni: hercehurcát, limlomot. Kötőjellel írjuk, ha mindkét tag toldalékolható: izgő-mozgó, ringyet-rongyot MOZAIKSZÓK több szó elemeiből épülnek fel. MTA ELTE EU ENSZ áfa SZÓRÖVIDÜLÉS A szóalak egy részét elhagyjuk. +kicsinyítő képző Fotográfia-fotó Cukrászda-cuki Testvér-tesó

11 FELADATOK Toldalékold a mozaikszókat!
EU_____ JATE_____ ENSZ______NOB________ Fejezd be az ikerszavakat! Irul-______, retye-______sete-_____,locsi-_____ Fejezd ki az alábbi meghatározásokat egy-egy ikerszóval! Lakoma: d_n_md_n_m, hirtelen: _kk-m_kk-f_kk Pipogya alak: t_ty_m_ty_, társalog:t_r_f_r_l. Mely szavak rövidülésésvel keletkeztek az alábbi szóalakok: sebváltó,reptér, becsszóra, szülinap, konditerem. FELADATOK

12 Alkoss az alábbi kifejezésekből többszörösen összetett szavakat!
járás rúgó vas kocsi írás csepp alá idő gép labda hullám gyűjtés jelentés barlang bajnokság vezető út

13 RITKÁBB SZÓALKOTÁSI MÓDOK
SZÓÖSSZETÉTEL RITKÁBB SZÓALKOTÁSI MÓDOK SZÓKÉPZÉS névszó- képzés ige-képzés alá-rendelő mellé-rendelő mozaikszók ikerszók szórövidülések betűszók szóösszevonások

14 Összeállította: Arnold Ildikó
Sokszínű magyar nyelv 7 - Mozaik


Letölteni ppt "ALÁRENDELŐ és MELLÉRENDELŐ"

Hasonló előadás


Google Hirdetések