A hulladék szerepe az ember életében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
Környezetvédelem Tanuló: Ursinyi Krisztián 1/9 élelmiszer eladó osztály (1/9 E2) Felkészítő tanár: Fülöp Márta Marianna Iskola neve: Terézvárosi Kereskedelmi.
A hulladékgazdálkodás eredményei és jövőképe Magyarországon
Szelektív hulladékgyűjtés
A Hulladék Torma Sándor Szabolcs XI.B.. Megváltozott fogyasztói szokásaink, de főleg az ipar fejlődése következtében egyre több olyan anyaggal találkozunk.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A Főváros települési szilárd hulladék
Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.
A Szelektív Hulladékgyűjtés
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Fogalma, összefüggések
A rákospalotai hulladékhasznosító mű
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
A szemét útja, ártalmatlanítása, illetve újrahasznosítása
Hulladékkezelés.
E-hulladék Zöldikék. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? A régi, megunt elektronikai.
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
A szemét útja Granilla László Jakab Géza Beregszászi Magyar Gimnázium
ÖKOLÁBNYOM Név:Fazekas Réka Bettina
„A legjobb és legolcsóbb hulladék az, amelyet meg sem termelünk!”
Újrahasznosítása, ártalmatlanítása vagy szemét hegyek
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
Mi is az a hulladék? Egyes megfogalmazás szerint hulladéknak vagy szemétnek azokat a tárgyakat nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete során keletkeznek.
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Szelektív hulladékgyűjtés
Szemléletformálási stratégia az ÖKO-Pack Kht.-nál
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
HKI, OHT, OMP Államigazgatási szervezetrendszer
 legkisebb mértékűvé kell szorítani a képződő hulladék mennyiséget és veszélyességét!!!!  Sokan az életszínvonal emelkedésével magyarázzák a sok szemét.
EU szabályozás Hulladékmenedzsment. EU szabályozás: Hulladékmenedzsment Az Európában keletkező mintegy 2 milliárd tonna hulladék menedzsmentjét EU irányelvek.
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
Hulladékgyűjtés a Délép Ipari Park Kft.-nél
Kellenek-e hulladéklerakók Magyarországon?
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina
Az NKP II. ( ) hulladékgazdálkodási céljainak megvalósulása Markó Csaba Környezetgazdasági Főosztály.
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
Mit lehet és mit kellene tenni?
Szelektív hulladékgyűjtés
Környezetgazdálkodás 1.
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
Polimerek újrahasznosítása
Erőforrás hatékonyság és Körkörös gazdaság tettek és tervek a kormány asztalán V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős.
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Változások a hulladékgazdálkodás szabályozásban Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes Főosztályvezető Tokaj,2011.
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
Szelektív hulladékgyűjtés
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
KÖRNYEZETVÉDELEM.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Rendszerszemléletű hulladékgazdálkodás ZÖLDEK Klaszter – a megújuló energia jövője a Közép-Dunántúli régióban 2013 szeptember Varsoft Kft. H-Solymár.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.. Magyarország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodással és köztisztasággal foglalkozó vállalata, amely mintegy két millió.
Hogyan áll ma a szelektív hulladékgyűjtés? Veszprém példáján keresztül.
Kanizsa Trend Kft Környezetvédelem a Kanizsa Trend Kft-nél Nagykanizsa.
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
a logger-használat kérdései
Szemét – hulladék – környezet – ökológiai lábnyom
Dr. Szentesi Szilvia Földművelésügyi Minisztérium
A háztartási hulladékok csökkentése Újrahasználat és újrahasznosítás Összeállította: az Ökológai Stúdió Alapítvány, Győr A projektet támogatta:
A 10 éves pécsi szelektív hulladékgyűjtés története és eredményei
Előadás másolata:

A hulladék szerepe az ember életében

Hulladékok az ember életében Fontos megkülönböztetni, szétválasztani a szemét és hulladék fogalmát, noha a köznyelvben rendszeresen keveredik a kettő. A hulladékot a szeméttől az különbözteti meg, hogy benne kinyerhető anyag és/vagy energia található, ezért értéknek tekintendő. Fontos az újra-használat és újrahasznosítás kifejezések szétválasztása is. Újra-használat során a hulladékká vált termék úgy lesz újra termék, hogy megőrzi formáját és funkcióját is.

Hulladékok az ember életében Ahol az emberi civilizáció megjelent, ott mindig jelen volt a hulladék. A történelemtudományok egyik nagy ágának jelentős szerepe van a hulladék halmok feltárásában, mert ebből tudnak következtetni az ott élt emberek életmódjára és társadalmi berendezkedésére. Az iparosodás hatására a hulladékok mennyisége jelentős növekedésnek indult.

Hulladékok az ember életében Az ember mindennapi élete, munkája, gazdasági tevékenysége során keletkező, a keletkezés helyén feleslegessé vált anyagok, amelyektől tulajdonosa szabadulni akar. Ezért is tekintik a NIMBY javak egyikének (angol mozaikszó, jelentése = ne az én házam tájára). Ez jól kifejezi a társadalom egészének viszonyát a hulladékokhoz, és az általuk okozott problémákhoz. Ezen kell mindenképpen változtatni, környezettudatosabbá formálni társadalmunkat.

Hulladékok az ember életében Vannak, akik termelik, mások szenvednek negatív hatásaitól, ismét mások pedig a gyűjtéséből, hasznosításából, ártalmatlanításából, további értékesítéséből élnek. Sorsa és mennyisége egyértelműen befolyásolja életminőségünket, ugyanakkor gazdasági tényező és iparág is. Ráadásul az utóbbi években dinamikus fejlődést mutat, jelentős bevételeket produkálnak a hulladékgazdálkodás gazdasági szereplői. Az igazi megoldás a megelőzés. Tartós és újrahasználható termékeket kell előállítani, és ahol csak megoldható, el kell felejteni az egyszer-használatos termékeket. A veszélyes termékeket ki kell váltani nem veszélyesekre, ha a tudomány fejlődése erre már lehetőséget biztosít.

A hulladékok környezetbe jutásának lehetőségei

A hulladékgazdálkodás célrendszere Újrahasználat, hasznosítás Hulladék-képződés megelőzése, hulladék veszélyességének csökkentése Biztonságos ártalmatlanítás

A hulladékok fejlődése Ezt a folyamatot csak fokozta a fejlett országok egyre magasabb életszínvonala. A hulladék fejlődése azért fontos, mert mutatja a társadalmi fejlődés léptékét is. Ameddig 1840-ben egy 100 l-es szemetes edénynek a 60 %-át por (nagyrészt a szén- és fatüzelés mellékterméke) tette ki és csupán 5 % volt a papír, 15% a növényi hulladék, 5% a szépségápolási termékek és 15 % a vegyes hulladék frakció. Ennek az ellentettje 2007-ben (Budapesten m/m %-ban kifejezve): 11,3 % papír, 2,6 % egészségügyi, 18,5 % műanyag, 3,6 % textil, 24,4 % komposztálható, 3,1 % üveg, 5,2 % fém, egyéb frakció 30,8 %, veszélyes 0,5 %; Nyilvánvalóan az összetétel (ha általában kis mértékben is), de országrésztől, településtípustól, lakóhelytől és nem utolsósorban az életviteltől is függ.

A hazai hulladék összetétele eredet szerint 2004-ben

A hazai kommunális hulladék összetétele eredet szerint a 21 A hazai kommunális hulladék összetétele eredet szerint a 21. század elején Forrás: A.K.S.D. Kft., az adatok Debrecen városára vonatkoznak

Szelektív hulladékgyűjtés Modern, rohanó világunkban nem szabad elfeledkezni a tudatos vásárlás, a felkapott globális ökológiai problémák mellett a szelektív hulladékgyűjtésről sem! Szelektív hulladékgyűjtés mondhatni már egyidős az emberiséggel, de egészen a 20. századik nem volt ilyen nagy volumenű a gyűjtés kampánya.

A szelektív hulladékgyűjtés fogalma Nincs rá egységes, elfogadott definíció. A hulladékok anyagfajta szerinti külön gyűjtését jelenti. Nélkülözhetetlen előfeltétele a későbbi újrahasznosításnak. Célja a hasznosítható összetevők feldolgozóiparba történő visszaforgatása; a veszélyes összetevők elkülönített kezelésével a környezetterhelés csökkentése; az ártalmatlanítási kapacitások megtakarítása.

Külön-külön gyűjthető hulladékok papír fehér üveg és színes üveg PET palack fémek zöld hulladékok valamint akciók keretében, vagy külön logisztikai rendben: kiselejtezett villamos és elektronikai cikkek építési és bontási hulladék veszélyes anyagok bizonyos fajtái (akkumulátorok, növényvédő szerek)

Közterületi hulladékgyűjtő szigetek

Köszönöm a figyelmet!