Pál apostol 12/B.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az élet igéje október.
Advertisements

Az Akropolisz 5/B.
Elhívás, Felkészítés, Elküldés
Isten célja a gyülekezettel 2: Közösség
A kora keresztény zene (I-IV. század) antik gyökerei
ApCsel
Szinte lehetetlen??? DWIGHT D. EISENHOWER generálisnak igaza volt akkor, amikor megparancsolta, hogy minél több képeket és filmeket készítsenek a holokausztról.
Folyamodjatok az Úrhoz,
A Keresztény Vallás.
A szerelem istene: Erósz, Amor, Cupido
Ismétlő feladatok összefoglaláshoz
A görög poliszok: Spárta és Athén.
Görög filozófia.
Amikor közeledtek Jeruzsálemhez, és Betfagéba, az Olajfák hegyéhez értek, Jézus elküldött két tanítványt, és ezt mondta nekik: „Menjetek az előttetek.
Fekete és fehér magyarok
A Knósszoszi palota és a minótaurusz legendája
HELLAS Kréta, Mükéné.
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
JERUZSÁLEM Zene : El Violinista.
Világ legrégebbi még lakott városa
Más görög istenek 1.B.
Más görög istenek 1.B.
Nagy Konstantin, Szent Ilona
George Gordon Byron 26/A. Élete Született: London, 1788 Apai ágon főnemesi családból származott Apja,,Jack Byron kapitány’’, elszórta vagyonát, Franciaországban.
„Testvérek, a meghívásotok szabadságra szól.” (Gal 5,13)
Az Élet Igéje október „Állhatatossággal fogjátok megmenteni lelketeket.” (Lk 21,19)
Feltámadt ! – húsvét után…
Folyamodjatok az Úrhoz,
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
„Ha az ÚR nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők
 Evangéliumi részlet Szent Lukács könyvéből
Ami lehetetlen az embereknek, az lehetséges az Istennek. Lukács 18, 27.
Az ókori görögök 1. KRÉTA ÉS MÜKÉNÉ.
Ma is azt akarod Túrmezei Erzsébet verse.
A Grál. Grál Ikonográfiája: A 13/14. századi Montréal-de-Sos mellett egy barlangrajz a Grált tálként ábrázolja lándzsával, karddal és vércseppekkel
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
A görög mitológia néhány istensége
Apokalipszis 12/C.
Salamon temploma 11/C.
A Biblia.
Imádság Szentlélekért Bódás János: Zúgó szél, mennyei vihar, jöjj a Lélek lángjaival!
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
AZ IGAZI KERESZT LEGENDÁJA. C erverában, a Santa Maria templomban február 6-án öt pap egy kés segítségével megpróbált elvágni egy olyan fadarabot,
Az Újszövetség könyvei
A Holt-tengeri tekercsek
2014. szeptember Az Élet Igéje „Fogadjátok el egymást, amint Krisztus is elfogadott titeket Isten dicsőségére.” (Róm 15,7)
2013. június Az Élet Igéje „De ha jót cselekesztek és ugyanakkor türelmesen szenvedtek, ez értékes Isten előtt.” (1Pét 2,20)
Az Élet Igéje február „Akiket Isten Lelke vezérel, azok Isten fiai.” (Róm 8,14).
Egy élet 14 állomása „…mert megmarad a hit, a remény és a szeretet …”
Az Élet Igéje január A világ sok részén január 18. és 25. között tartják az imahetet a keresztények egységéért, más helyeken Pünkösdre teszik ezt.
LEVÉL LAODICEÁBA.
Szent Miklós püspök Élete és legendái.
A kereszténység születése és egyházzá szerveződése
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
1.Hálás - mások hitéért és szeretetéért Kol 1,4. Bátorít! 2.Ismeri az Atyát - mint szabadítót. Kol 1,13 és Jézust - mint aki megbékéltetett az Atyával.
Jeruzsálem Óváros, szikla mecset. Jeruzsálemről általában  Jeruzsálem Izrael fővárosa, továbbá politikai, jogi és vallási központja több kultúra találkozópontja,
Az Ige Liturgiája Olvasmány Mózes első könyvéből Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. Így szólt Isten: «Teremtsünk embert képmásunkra. Isten.
Kialakulása, nyugati és keleti
Jézus szenvedése, halála és feltámadása.
A babiloni fogság.
Évközi 3. vasárnap Január 22. – „A” év.
Áldozatkész szolgálat János 12,20-26
AZ EURÓPAI ZSIDÓSÁG A KÖZÉPKORBAN.
Kvíz Bibliai személyek.
KERESZTÉNY FUNDAMENTUMOK III. Az egyéni hívő élet alapja
Előadás másolata:

Pál apostol 12/B

0. Személye A tizenharmadik apostolnak mondják, bár nem tartozott Krisztus kísérői közé, nem találkozott vele A Kis-Ázsiai Tarsusból származott, jómódú, polgárjoggal rendelkező családból, sátorkészítő mesterséget tanult Jeruzsálemben farizeusi teológiai képzésben részesült Részt vett István kivégzésén, üldözte a keresztényeket, míg meg nem tért a damaszkuszi úton

1. Első útja Ciprus szigetén egy zsidó mágus el akarta űzni őket, de váratlanul megvakult, amit a római elöljáró égi jelnek vett, és megtért Kis-Ázsiában meggyógyított egy béna embert, mire istennek nézték, és kis híján áldozatot mutatttak be neki A szomszédos városban viszont megkövezték, amit azonban túlélt A jeruzsálemi zsinaton ő képviselte a kis-ázsiaiakat, elérte, hogy a nem zsidó keresztényeket felmentsék a rituális előírások alól

2. Második útja Észak-Görögországba hajózott, erre az útjára már Lukács evangélista is elkísérte, aki ettől kezdve társa volt ( saz ortodox hagyomány szerint az első ikonfestő, Mária képmását is elkészítette) Filippiben megtérített egy utcanőt, a gazdái viszont feljelentették és börtönbe vetették Pált Éjszaka azonban földrengés zúzta szét a börtön kapuit, mire mindenki megtért Athénban az Areioszpagoszon vitatkozott a görög filozófusokkal, de azok többnyire kigúnyolták Korinthoszban az egész zsinagóga áttért, a rabbival az élen

3. Harmadik útja A kis-ázsiai Efezusban csodái révén sokan megtértek, mivel immár Pál egyes ruhafoszlányai is gyógyulásokat okoztak A hagyomány szerint ide költözött Szűz Mária is, a szeretett tanítvány kíséretében A város Diana istennő kultuszában élt, az ötvösség, üvegművesség megtérésük révén tönkrement, mindez sok viszállyal járt a palesztínai Cezáreában megjövendölték neki, hogy ha folytatja útját Jeruzsálembe, ott fogságba kerül, ő mégis válallta ezt a jövőt Így is lett, onnét Rómába hurcolták Út közben Máltán hajótörést szenvedtek Végül két éves per után Péterrel egy napon végezték ki Kr.u. 68-ban (lefejezték)

Mit tudunk Szent Pál származásáról?

Az István kapu Jeruzsálemben. Mi volt Saulus szerepe az eseményben?

Milyen sikerek és kudarcok övezték első, ciprusi és kis-ázsiai útját?

Mit ért el a jeruzsálemi zsinaton?

Mit tar a legenda kísérőjéről, Lukácsról? Orosz ikon: Lukács Szűz Mária portréját festi Mit tar a legenda kísérőjéről, Lukácsról?

Milyen sikerrel járt második, görög útja? Szent Pál athéni prédikációja Carlow ír város 19. századi, neogót szószékén Milyen sikerrel járt második, görög útja?

Harmadik útjának állomása, Efezus nemcsak az ő ittlétéről híres Harmadik útjának állomása, Efezus nemcsak az ő ittlétéről híres. Még miről?

Hogy került Rómába? Milyen volt az útja? Mi történt vele a fogságában?