Az Európán kívüli világ

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jártam a hegyeket, a hegyoldalakat borító erdőket, és csodáltam a természet szépségét, a fenséges tájakat…
Advertisements

A NAPRENDSZER Naprendszerünk a Tejút galaxis peremén helyezkedik el. Középpontjában a Nap áll, mely körül a bolygók keringenek. A bolygók között számos.
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
HELYÜNK A VILÁGEGYETEMBEN
A nagy földrajzi felfedezések
A FÖLD, ÉLETÜNK SZÍNTERE
A nap kezdete Urunk, akit jobban elrejt ez a világ, mint a sírbolt, Te, akit bűneink keresztre feszítenek, Te, akit eltemettünk szívünkben - feszítsd fel.
„Boldog, ki hinni tudja, hogy még a tenger tévedésből partra ér! Mit nem tudunk, épp arra volna szükség, s amit tudunk, semmit se ér.” Tengerár
Szeretteim! Nemsokára elérkezik a születésnapom. Nagyon sok ember vásárol ilyenkor és készülnek már külön erre az alkalomra szóló rádió- és TV-műsorok,
Ez itt Magyar ország térképe
A pasaréti református templom írásos úrasztali terítője
ISTEN HOZOTT A MI VILÁGUNKBA!
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
A szeretet himnusz A Biblia egyik legszebb szakasza
TVAR ZEME A Föld alakja GEOGRAFIA – 5. évfolyam Mgr. Alžbeta Sásiková
Kínai terméstörténet.
A tudomány természete Társadalomtudomány = Elmélet + kutatásmódszertan + statisztika Paradigma Eredetileg mintapélda (pl igeragozás) Adott tudós közösség.
Manapság a Földről így vizsgáljuk a csillagokat…
Az általános tömegvonzás törvénye és Kepler törvényei
Középkor „Életünket adjuk az Istenért, a királyért és a hazáért” – vallották a középkori lovagok.
Angyal, vidd meg a hírt az égből, Mindig új élet lesz a vérből.
Az olasz természettudós és a dán csillagász
A számírás története.
Pitagorasz tétel és életútja.
A középkori filozófia főbb kérdései
A bolygómozgás törvényei
A Föld helye a világegyetemben
A Naprendszer bolygóit három csoportba soroljuk:
Göröngyös út vezet a csillagokig
Művelődés és életmód a kora újkorban
Csillagászati földrajz – TOTÓ I.
„Ezt a munkát bizony nem olvashatja olyan kevés tudású műveletlen ember, aki még földgömböt sem látott, s nem látta sem a rajta található párhuzamos, sem.
Egy algériai barlangfestmény (Taszil), i. e évezred.
1. feladat Egy 16 m oldalú szabályos háromszög alakú füves rét kerületén valamely csúcsból kiindulva méterenként elültettünk egy répát. Aztán kikötöttük.
K Ö T É L Ez egy történet a hegymászóról, aki szeretett volna feljutni a legmagasabb hegycsúcsra. Erre a nagy útra sok évi felkészülés után indult el.
Avagy a világ ismerete az ókorban
Mit árt ember nekem, hisz te vagy Istenem
Olyan furcsán alakult minden, a nagy terv nem ez volt,
Jézus, tiszta lényed nézve,
A csillagászat keletkezése
 Eleinte a csillagászat csak a szemmel látható égitestek megfigyelésére, és mozgásuk el ő rejelzésére korlátozódott. Az ókori görögök számos újítást.
Dicsérjed Uradat! Pecznyík Pál verse. Dicsérjed Uradat Istennek h ű népe, Te vagy országának, legfényesebb éke.
Atommodellek Mi az atom? Mit jelent az atom szó? Mekkorák az atomok?
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Jónás könyve Miért érdemes foglalkozni vele?. 1. Az Úr szólította Jónást.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
Csillagászati és térképészeti ismeretek
K Ö T É L Ez egy történet a hegymászóról, aki szeretett volna feljutni a legmagasabb hegycsúcsra. Erre a nagy útra sok évi felkészülés után indult el.
Milétoszi filozófusok
Föld körüli keringés fizikája
FÉNYSEBESSÉG MÉRÉSE 1800-IG
A Fénysebesség mérése 1800-ig.
OPTIKAI LENCSÉK 40. Leképezés domború tükörrel és szórólencsével.
A Fénysebesség mérése 1800 előtt
Szent Miklós püspök Élete és legendái.
Földünk, a kiváltságos bolygó Válaszkeresés a Világegyetem miértjeire...
Nikolausz Kopernikusz
Albert Einstein   Horsik Gabriella 9.a.
Tycho Brahe Povisel Petra 9.b.
A Kheopsz piramis.
A bolygómozgás Kepler- Törvényei
MÍTOSZ A vízözön (pusztulásmítosz) (Részlet a Teremtés könyvéből)
FIZIKA Égi mechanika: Kepler törvényei Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Együtt a Naprendszerben
A felvilágosodás előfutárai
Szent vagy, szent vagy, ó, Uram, a Menny és a Föld Rólad énekel.
Naprendszerünk adatainak megismerése
Istenek, hősök, földönkívüliek és a világegyetem
A teremtő és gondviselő Atya
Előadás másolata:

Az Európán kívüli világ

Milyen a világ? Több száz, ezer évvel ezelőtt az emberek általában csak az általuk lakott kisterjedésű területet ismerték. Mivel a tudomány nem volt elég fejlett, fantáziájukkal igyekezték helyettesíteni tudásuk hiányát. Így különböző világnézetek alakultak ki, az egyik legismertebb a távoli Indiában. ők azt hitték hogy a Föld egy kígyó, egy teknős és négy elefánt hátán fekszik. Más népek pedig azt hitték hogy az égbolt olyan mint egy nagy "tetőszerkezet" és a csillagok úgy lógtak róla mint karácsonyfán a díszek. Ezekhez a világnézetekhez képest az úgynevezett Babilóniai világtérkép igen jelentős tudományos sikernek tekinthető, főleg ha arra gondolunk hogy mintegy 2500 évvel ezelőtt készült. Ezt a térképet nem papíron nyomtatták hanem kőbe véstek és a mai Irak területét mutatja.

Kérdések Hogyan képzelték el a világot az indiaiak? Milyen volt a Föld az ókori népek egy részénél? Kik készítették az első világtérképet? Mikor?

Az ókori tudósok Arisztotelész: úgy gondolta, hogy a Föld egy helyben áll, a Nap, a Hold, a bolygók és a csillagok pedig szabályos kör alakú pályákon egyaránt a Föld körül keringnek.

Ptolemaiosz: modellje szerint a Földet nyolc forgó szféra övezte. Minden egyes szféra valamivel nagyobb volt az előzőnél, az orosz matrjoska babához hasonlóan. A gömbök középpontjában a Föld helyezkedett el

Kérdések Hogy nézett ki az ókori görögök világa?

Visszalépés A pogány kor szerzőit a középkorban azonban nem volt szabad olvasni: a Bibliával egyedül összeegyeztethetőnek azt az elképzelést tartották, hogy a Föld egy lapos korong vagy téglalap, mindenfelől tenger veszi körül, az égbolt kupolaként borul fölé, rajta a csillagok apró lyukak, melyeken a mennyország fényei ragyognak át. A tudományos világkép csak a 13. század körül, Dante idejében, Aquinói Szent Tamásnak köszönhetően kezdett megváltozni, aki az arisztotelészi és a keresztény tanokat összeegyeztethetőnek találta. Az arisztotelészi- ptolemaioszi világkép azonban csak a 14. században vált „hivatalossá".

A középkori egyház azonban még hosszú ideig nem bánt kíméletesen azokkal, akik megkérdőjelezték az általa igaznak kikiáltott világnézetet. Dante korában „eretnek tanok terjesztése miatt" máglyára küldték Pietro d'Albano olasz asztrológust és kollégáját, Cecco d'Ascoli egyetemi tanárt, mert olyasmit állítottak tudományos munkájukban, hogy a Föld gömbölyű és a másik oldalán is élnek emberek. Akkoriban ezt olyan tekintélyes egyházatyák, mint Lactantius vagy Szent Ágoston elgondolásai alapján lehetetlenségnek tartották. A Föld nem lehet gömb alakú, hiszen akkor a túlsó felén élőknek fejjel lefelé kéne járniuk és az eső is felfelé esne, de mindez semmi ahhoz képest, hogy haláluk után a lelkük is épp ellenkező irányba szállna, mint amerre Jézus a mennybe emelkedett, és ez igazán nonszensz.

Kérdések Milyen volt a középkori Európa hivatalos világképe a XIII. századig? Mi történhetett azzal, aki eljutott a világ végére? Miért nem lehet gömbölyű a Föld?- a hivatalos elgondolások szerint?

Kopernikusz A lengyel főpap és csillagász kidolgozta a heliocentrikus világképet. (A világmindenség közepe a Nap.)

„Gömbölyödik” a Föld A hajósok megfigyelték, hogy a közeledő hajónak először az árboc csúcsát látják, aztán „kiemelkedik a többi is. Ez pedig csak úgy lehet, ha a tenger felszíne „görbül ”

Az ismert világ

Kérdések: Mi volt a világmindenség középpontja Kopernikusz szerint? Milyen nemzetiségű volt Kopernikusz? Hogy nevezik az ő világképét? Mi bizonyíthatta a Föld gömbölyűségét?