Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ez itt Magyar ország térképe

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ez itt Magyar ország térképe"— Előadás másolata:

1 Ez itt Magyar ország térképe
Ez itt Magyar ország térképe. Szeretném megmutatni mennyi mindent mutat meg nekünk a térkép.

2 Egy kis felvilágosítás 
Az emberek naponta többször is használnak térképeket, hogy előre tudják az útvonalat a saját céljukhoz. De az aki használja, többet is tud róla mint a kiindulópontot és a célt. A térképben találhatók különböző jelmagyarázatok. Mint pl.: az ipar, a bányászat, mezőgazdasági jelek. STB. Az sem mindegy, hogy milyen térképet nézünk. Vannak: domborzati térképek, éghajlati térképek, óceáni térképek, közlekedési térképek, közigazgatási térképek. És még rengeteg más… A térkép sok mindent megmutat nekünk mit pl.: Az arányszámokat, a városokat, a hegyeket, vizeket, épületeket…de ez is a térkép fajtájától függ. A térképen a más-más területeket különböző színekkel jelölik.

3 A térkép ismertetései Méretarány
A kicsinyítés mértékét fejezi ki a méretarány, amely azt jelöli, hogy a térképen mért hossz, hányadrésze a terepen mért távolság vízszintes vetületének. Például 1:1OOOO. Ez azt jelenti, hogy a térkép egy centimétere a valóságban 1OOOO cm.

4 A generalizálás térképi általánosítás
A legrészletesebb feltételezéssel készült térkép sem tudja a valóság minden apró részletét vissza adni, a térkép befogadóképessége korlátozott. A kicsinyítés következtében a térkép a környezetet egyszerűsítve ábrázolja. A cél az, hogy a térkép rendeltetése szempontjából a legjellemzőbbeket ábrázolja. A tereptárgyak határoló vonalainak alakja (pl. házak alaprajza, utak vonalai stb.) az ábrázolás során egyszerűsödik.

5 TÖRTÉNELMI ÁTTEKINTÉS!

6 Az ókor térképei Çatal-Hüyük térképe: mintegy 8000 éves alkotás, amelyet James Mellaart angol régész 1963-ban fedezett fel. Egy valószínűleg kultikus jellegű épület maradványainak falára vésték. A település északkeleti részén két hegyet látunk, egyiküket kitörő vulkánként ábrázolták.

7 Középkor térképei Az európai középkorra jellemző térképészeten belül három irányzatot lehet megkülönböztetni: - a kolostor kartográfia, amely térképei a keresztény egyház világképét ábrázolta, és a korai középkor térképészetének az arculatát nagymértékben meghatározta - az arab kartográfia, amely először Ptolemaiosz fordításán alapult. Az utána bekövetkező önálló tudományos fejlődés eredményeként saját térképészetük fejlődik ki, amely a 9. századtól kezdve ötvöződik a dél-európai térképtudománnyal - a hajózási térképek vagy portolánok (portolántérképek), amelyek a században jelennek meg. A hajózás megsegítése céljából nagyon részletesen ábrázolták az ismert földrészek partvonalait

8 Nagy felfedezések korabeli térképeknek
A spanyol királypár támogatásával Kolumbusz felfedezi az Újvilágot október 12-én. Tíz év alatt összesen négy alkalommal utazik az új földrészre, de 1506-ban bekövetkezett haláláig meg volt győződve róla, hogy utazásai során Ázsiába jutott el. Közvetlenül tőle egyetlenegy térkép maradt fenn, amit 1492-ben készített az első felfedező útja során és Hispaniola-sziget északi partját ábrázolja. Öccse, Kolumbusz Bartolomeo szintén térképész volt és testvérének a felfedezéseit térképen is rögzítette.

9 Az első magyar térkép Lázár úgy tájolta térképét, hogy körülbelül 45 fokkal el van forgatva, és ennek következtében az északi irány északnyugat felé mutat. A képre kattintva elindul egy animáció, amelyben a terület egyszerűbb azonosítása érdekében visszaforgatjuk a térképet és ráhelyezzük a mai Magyarország határvonalát.

10 Domborzati térkép 0 m 0-200m 200-500m 500-1500m 1500m-felett
A domborzati térképeken különböző színek vannak. Ezek más-mást jelentenek, mint már általánosban tanulhattuk. tengerszint 0 m alföld 0-200m dombság m középhegység m magashegység 1500m-felett

11 Óceáni térkép Ezen a térképen az óceánokat jelölik. 3 nagy óceánt ismerünk. A Feketetengert Az Indiai óceánt És az Csendes óceánt

12 Magyarország éghajlata
Az éghajlati térképeken mást jelentenek a színek. Pl.: hogy milyen az évi középhőmérséklet, vagy a csapadék mennyiség.

13 Csillagászati térkép

14 Ez itt a saját kincskereső térképem

15 vége Remélem több mindent tudtatok meg a térkép történetéről, használatáról. Viszlát tanárnő.


Letölteni ppt "Ez itt Magyar ország térképe"

Hasonló előadás


Google Hirdetések