SEK, 2012. május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Harazin Piroska - Kollár László A MI KÜLDETÉSÜNK, HOGY FELKÉSZÍTSÜNK A KÜLDETÉSEDRE A Boldogság Közgazdaságtana Konferencia; Budapest, március 28.
Advertisements

Etikai Kódex.
E-SKILLS (DIGITÁLIS ÍRÁSTUDÁS) AZ ÉRDEKKÉPVISELETI MUNKÁBAN A STRATOSZ SZÁMÁRA KIDOLGOZOTT VÁLTOZAT Készült a MAT támogatásával, az FSZH közreműködésével.
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
MBE Gyülekezetplántáló regionális találkozó április 20. Eger
Posztmodern vállalat Dr. PhD Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Könnyid István KETEG Alumni
7. A PR (Public Relations) tevékenység (Propaganda / Nyilvánosság)
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A turizmus rendszer környezete
Közösség-gazdaság A Mária Rádió fenomén, mint gazdasági modell „A válság – lehetőség” konferencia Szabó Tamás.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Felsőoktatás a közjó szolgálatában Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
„Magánpraxis 2013” konferencia, 1. nap, Budapest, január 25. (C) ALGY1.
Egyén a szervezetben Vezetés és szervezés BA Pécs.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
„Férfinak és nőnek teremtette”
A kurzus programja Dátum Témakör december Piaci elégtelenségek
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Hit és Tudás Szombathely, SEK, április 4. Dr. Németh Norbert.
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Péczeli Katalin előadása
Helyi örökség iránti felelősség a globális turizmus korában (Responsabilităţi în era turismului global)
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Közösségi portálok használata
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja Homolka Éva Piac & Profit konferencia „Pénz,de honnan? Pénzszerzés és pénzgazdálkodás”
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Vállalati piaci orientációk (koncepciók)
Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról Vándorgyűlés Magyar Közgazdasági Társaság szeptember 25. Szepesi Balázs Közjó és Kapitalizmus.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
A NEMZETKÖZI TŐKEMOZGÁS SAJÁTOSSÁGAI DR. KOVÁCS JÁNOS.
A Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon KÜLDETÉSNYILATKOZATA MUNKAANYAG: az augusztus i csoportmunkák, a vezetőségi együttgondolkodás,
Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Az üzleti vállalkozás kialakulása, fogalma, a vállalkozás környezete
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
Az Élet Igéje június „Ne hasonuljatok a világhoz, hanem gondolkodástokban megújulva alakuljatok át, hogy felismerjétek, mi az Isten akarata, mi.
A nevelő munka tervezése intézményi szinten
VINCÉS TÁBOR Piliscsaba, augusztus Jézus és az Ő tanítása egész életünk alapja. Aki Jézus szavai szerint cselekszik, házát sziklára építi…
Tűz,Föld,Víz,Levegő…..
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
Egyház és a politika kapcsolata
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Gaudium et Spes: Kihívások és kilátások Szeptember 10. Előadó: Dr. Tomka Ferenc.
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Szervezeti kultúra a közszolgálati- és a versenyszférában
Az Élet Igéje szeptember.
Isten szeretetének szabad szerető viszonzása nem lehet pusztán spekulatív vagy elméleti. Az elméleti elveknek mindenáron döntő cselekvéshez kell vezetniük:,,a.
INNOCSEKK 156/2006 Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Egyetemi Tudományos Diákköri Konferencia november 24. Készítette: Vrabély.
Minőségbiztosítási ismeretek
A KOMOLYZENEI CSR TRENDJEINEK HAZAI ÉS NEMZETKÖZI ÖSSZEHASONLÍTÁSA Ásványi Katalin PhD Egyetemi adjunktus.
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
Vállalkozásmenedzsment I.
Társadalmi felelősségvállalás a felsőoktatásban Horváth Ágnes.
VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Női Erőforrás Menedzsment Tanácsadás nők, vállalatok számára Dr.habil. Ternovszky Ferenc főiskolai tanár BGF.
PUBLIC RELATIONS Wekerle Sándor Üzleti Főiskola 2015/16-os tanév, II. félév Tóth Attiláné dr. első foglalkozás.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
KOLPING-MOZAIK. ADOLF KOLPING ÉLETE I ban született a németországi Kerpenben ig különböző cipészműhelyekben segédként dolgozott ben.
Desztináció-marketing
MISSION IMPOSSIBLE a legelőn
Vállalati felelősségvállalás
„SENKI SEM KÖVETHET EL NAGYOBB HIBÁT, MINT AZ, AKI AZÉRT NEM TESZ SEMMIT, MERT AMIT MEGTEHET, AZ KICSINY.” (E. Burke)
Előadás másolata:

SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok

2003 júliusában kb. 180 közgazdaságtant, etikát, teológiát tanító egyetemi, fõiskolai tanár és üzletember a világ minden részérõl – Ugandától Indián, Európán át Amerikáig – találkozott egy konferencián Bilbaóban, a Chicagói Loyola Egyetem és a St. Paul-i (MN) Szt. Tamás Egyetem szervezésében, hogy az Egyház társadalmi tanítása jegyében tanúságot tegyenek reményükről ebben az üzleti világban és az üzleti életre való nevelés világában.

II. János Pál pápa a munkát, mint hivatást helyezi a középpontba. A munka szubjektív természetét (LE 23), és a munka etikai jelentését (LE 39). (Laborem exercens ). „Az üzlet nemcsak a javak termelésének, elosztásának és a profitnak az eszköze, hanem emberek közössége. Profit és termelékenység fontos és kritikus tényezők, de az üzlet elsődlegesen emberi alanyok közössége, amelyben mint munkában kiteljesednek, és egyrészt a cég mint közösség közjavát, másrészt pedig a társadalom közjavát szolgálják. Az üzlet mint hivatás, az üzlet hivatása

A hivatás és ezzel kapcsolatban a közjó szöges ellentétben áll a karrier ma oly divatos fogalmával. A szolidaritás elve az üzlet keresztényi felfogásában korunk individualitását, a birtoklásra való beállítottságot hivatott ellensúlyozni: az üzleti döntéseknél tekintettel lenni másokra, tekintettel lenni a gyengébbre, a szegényekre. A szubszidiaritás fogalmát a politikai, társadalmi egységekről kiterjesztik a gazdálkodó egységekre is. Hivatás - Karrier

…A vállalkozás nemcsak a javak termelésének, elosztásának és a profitnak az eszköze, hanem emberek közössége is. Profit és termelékenység fontos tényezők, a vállalkozás mégis elsősorban emberi közösség, ahol az emberek munkájuk révén kiteljesednek, s egyrészt a cég mint közösség javát, másrészt pedig a társadalom javát szolgálják… a közjó szolgálatában állnak. Az élet többről szól, mint pénz, hatalom, hírnév és önérdek…

Focolare mozgalom 752 üzeme a világ 33 pontján a gazdaság keresztény működtetésének példái (az Egyház társadalmi tanításának alapján működnek). A munkahelyi spiritualitás lényeges eleme tehát, hogy a dolgozók túllépnek a gyakorlati materializmuson, s egyéni jólétük esetleges csökkenése ellenére is szolidárisak másokkal. A hitvallás - a vállalati küldetés, a viselkedési kódex ; munkahelyi rituálék ; a munkahelyi közösség. Cél a közjó szolgálata, az ember egyedülálló értékének megőrzése

A vezetés és az alkalmazottak körében egyaránt három érdekszintet különböztetnek meg: az alapszintet az önérdek, a középső szintet a vállalati érdek, az érdekek felső szintjét pedig a közösségi érdek uralja. A megtermelt profitot a vállalkozások nem tagjaik személyes jólétére fordítják, hanem - a tagok önkéntes döntése alapján - háromfelé osztják: a vállalat fejlesztésére, karitatív célra (a szegényeknek) és olyan emberek képzésére, akik készek továbbvinni ezt a szemléletet. Focolare „közösség gazdasága” elnevezésű gazdasági modellje