A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A globális világgazdaság regionális átrendeződése
Advertisements

A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
BALOGH GÁBOR Magyar Diáksport Szövetség Elnök
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
A szolgáltatások minőségének biztosítása és értékelése
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Fenntartó nemzedék, fenntartható élet dr
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1 Az önfeltárás kockázati tényezőinek összefoglalása Dimenzió Idő Téma Értékelés Emberek Kis kockázat Múlt események, gondolatok, általános elképzelések.
Hiteles, élő örökség szerepe a vidéki turizmusban
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Befogadó tervezés. Átlagosak – nem átlagosak átlagosak – nem átlagos.
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A fenntarthatóság felé való átmenet helyi kérdései (Eger példája)
Ápolásetika.
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
A bürokrácia térnyerése Weber szerint a bürokráciának a társadalmi fejlődéssel összefüggésben bekövetkező „előrenyomulása” speciális racionalitásával függ.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Tudástranszfer egyetemi városokban
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
Egyéni döntések a szervezetben
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
Az ökoiskolák lehetősége a helyi közösség fejlesztésében Szepsi Csombor Márton Általános „ÖKO” Iskola és Napköziotthonos Óvoda.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Mekkora a „biztonságunk árnyéka” globalizált világunkban
Ideológiák.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Pénzügyi-gazdasági ismereteket oktató iskolák hálózatának kialakítása.
Az EEM helye a menedzsmentben
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
Fenntarthatóság és káoszelmélet
A muzeális intézményrendszer átalakítása
CONNECT ”Az ITS rendszerek értékelési irányelveinek előkészítése, Magyarországi szempontok.”
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Civil Európa – civilek Európában
Az egyéni haszon és a közjó kapcsolata Dr. Joób Márk c. egyetemi tanár.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A környezetgazdaságtan – a maradandóság gazdaságtana -
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
Hiteles Élet – Élménydús Élet
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Magyarország helye a világ értéktérképén
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Hagyományos ökológiai tudás és
Előadás másolata:

A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell

ELŐADÁSOM MENETE A kihívás A fejlesztési modell Gyakorlati javaslatok

A FEJLESZTÉS FOGALMA „Development is a process by which the members of a society increase their personal and institutional capacities to mobilize and manage resources to produce sustainable and justly distributed improvements in their quality of life consistent with their own aspirations.” David C. Korten: Getting to the 21th Century 1990 Kumarian Press

A FEJLESZTÉS FOGALMA A fejlesztés: Folyamat - folytonosság, fenntarthatóság Célja az életminőség növelése és annak méltányos elosztása úgy, ahogy a közösség jövőképe és értékrendszere megköveteli azt Módja: egy adott társadalom növeli személyes és intézményi kapacitását a fejlesztés erőforrásainak felhasználásában

A FEJLESZTÉS FOGALMA „A fejlődés nem a javakkal kezdődik, hanem az emberekkel, az emberek tanultságával, szervezettségével és fegyelmével.” Ernst F. Schumacher: A kicsi szép 1991 Közgazgasági és Jogi Kiadó BP.

A FEJLESZTÉS PROBLÉMÁJA A modernizáció megkésettsége. A globalizáció és a nyitás széttöredezteti a világot. Megszűnik a szerves fejlődés koherens területi és közösségi kerete. A fejlesztés szintjei: lokális, regionális, nemzeti, nemzetközi.

TRADICIONÁLIS, MODERN, POSZTMODERN TRADICIO - NÁLIS MODERNPOSZT-MODERN TÁRSADALMI CÉLFÜGGVÉNY TÚLÉLÉS EGY STABIL VILÁGBAN GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS GDP A SZUBJEKTÍV JÓLÉT MAXIMALIZÁLÁSA, EGYÉNI ÉLETMINŐSÉG EGYÉNI ÉRTÉKREND VALLÁSI ÉS KÖZÖSSÉGI NORMÁK TELJESITMÉNY MOTIVÁLT POSZTMATERIÁLIS ÉS POSZTMODERN ÉRTÉKREND HATALOM - TEKINTÉLY TEKINTÉLY TISZTELET, RENDI TÁRSADALOM RACIONÁLIS, LEGÁLIS, DEMOKRÁCIA MINDEN TEKINTÉLY TÉRVESZTÉSE

A FEJLESZTÉSI MODELL Párhuzamos világok együttléte, egymás számára értékes externáliák megteremtése. Posztmodern értékek a fejlesztés erőforrásai. Az esztétikai szempontok együtt tudnak élni az alacsony teljesítményű gazdálkodással. Nem a GDP, hanem a sajátos életminőség a fejlődés mértéke. Alternatív élettér, szabadság. Egyéni élménytörténetek helyszíne, különleges emberek önmagukat találják ki. Nyitottság, nemzetközi integráció, hálózatépítés, kölcsönös függőség. Faragó László: A jövőalkotás társadalomtechnikája, Dialóg Campus 2005, , o.

TEENDŐK Kapcsold össze a három világot: kommunikáció, kölcsönös értékelés, tisztelet! Biztosítsd az externáliák fenntartható teremtését (technológiák a világokon belül)! Hasznosítsd az externáliákat a világodban, de ne tedd tönkre azokat! Hozz létre összekötő intézményeket, hálózatokat, melyek kezelik a világok közti fluxusokat (információ, pénz, emberek)! Tartsd távol a bürokratákat a vidéktől! Gyarapítsd a világok sajátos tudását! Integrálj, akár globálisan is! Gondolj a születendő globális társadalomra!

HOGYAN? Alázattal Áldozatkészséggel Szelíden Hittel Felelősen Jelenléttel Személyes példával

KÖSZÖNÖM FIGYELMÜKET