A 4.CSOPORT MUNKÁJA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép felépítése
Advertisements

A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
KIVITELI PERIFÉRIÁK Illés Anna Eszter Felkészítő tanár: Salamon Róza
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
INFORMATIKAI ESZKÖZÖK: A MONITOR
A számítógép felépítése
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzői
Vezérlőkártyák a számítógépben
K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg.
Az IBM kompatibilis PC perifériák
Képalkotás Vektoros képalkotás
A Monitor A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A jelenleg még a legelterjedtebb a katódsugárcsöves.
Nyomtató.
Kiviteli perifériák Nagy Ferenc 6.b Felkészítő tanár:Salamon Róza
Vincze Alexandra Választott téma: Kiviteli perifériák Felkészítő tanár: Bartha Katalin Iskola: Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium.
Nyomtatók Nem ütő nyomtatók.
Monitor Alapvető kimeneti eszköz Angol neve: display
Mai Számítógép Perifériák
A nyomtató.
A számítástechnika története
Készítette: Kecskés Imre
Számítógép részei.
Készítette: Nagy Emese GFLUOU MF09F2
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
Perifériák.
Monitorok, nyomtatók Liptai Krisztina 13/D.
1. A digitális fényképezőgép felépítése
Nyomtatók A szg.által szolgáltatott adatok papíron történő megjelenítésére szolgálnak. Csoportosításuk: Mechanikus ütközéses (impact) nyomtatók: kalapács.
Mit kell beletenni egy multimédiás számítógépbe? A számítógép felépítése nagy vonalakban.
NYOMTATÓK.
Mai számítógép perifériák
Számítógépes alapismeretek Beadandó 2010
Mai számítógép perifériák
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Hardver eszközök IV. rész
A számítógép logikai és fizikai felépítése
Perifériák.
Nyomtatók.
Monitorok.
Nyomtatók A nyomtatók feladata, hogy egy számítógépről származó információt papíron vagy ritkábban más hordozón (boríték, írásvetítő fólia, stb.) megjelenítsenek.
Egerek, nyomtatók.
Nyomtatók Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Monitor, billentyűzet Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Balaton Marcell Balázs
Képek feldolgozása 7. osztály.
Perifériák Bemeneti: Kimeneti: Billentyűzet Egér Lapolvasó
A számítógép felépítése
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Hetrovicz Máté Kiviteli perifériák Neumann János
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
Kimeneti perifériák Longera Tina, Longera Renáta, Orosz Szilvia.
Informatika 6. osztály Nyomtató
A számítógép perifériái
A nyomtató.  A nyomtató egyike a leggyakrabban használt kiviteli egységeknek.  A legfontosabb feladatuk, hogy az információt nyomtatott, az ember által.
Nyomtatók Készítette: Papp Levente Felkészítő tan.: Őszi Katalin Iskola: Karcagi Nagykun Református Általános Iskola 5300, Karcag Kálvin utca 2.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
FÜLEMÜLE ORSZÁGOS INFORMATIKA VERSENY A nyomtatók Készítette: Szöllősi Anna Osztály: 6.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu iskola.
4. óra Perifériák. Ismétlés  Perifériák felsorolása, kategóriái  Hardver, szoftver fogalma.
Készítette: Ulmann Ákos Felkészítő tanár: Vargáné Gyömrei Anita Iskola neve és címe: Orosházi Vörösmarty Általános Iskola, 5900 Orosháza Vörösmarty u.
Kimeneti perifériák.
Balaton Marcell Balázs
Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b.
Készítette: Hegedűs Dóra
Nyomtatók.
Az információ.
A számítógép felépítése
Kiviteli eszközök.
I/O perifériák.
Előadás másolata:

A 4.CSOPORT MUNKÁJA

Tartalom A képernyő A nyomtató Hangszóró Hangkártya A képalkotás A Felbontás Grafikus kártya Csatlakozás A képernyő típusai A nyomtató Mátrix Lézer Tintasugaras További nyomtatótípusok Hangszóró Hangkártya

A KÉPERNYŐ

A képalkotás Vektorgrafikus képek: Pixelgrafikus képek: A számítógép a képet szám formájában tárolja, melyek bizonyos módokon leírják a képi információt. Ezeknek két nagy csoportja van: - vektorgrafikus képek - pixelgrafikus képek Vektorgrafikus képek: Olyan elemeket tartalmaznak, melyek matematikai formulákkal könnyen leírhatóak.( vonal, kör, görbe, szöveg) Pixelgrafikus képek: Négyzetrácsban helyezkednek el, a képpontokat pixelnek nevezzük. Amikor képet szerkesztünk, akkor a négyzetrácsban levő képpontok színét adjuk meg. A méret a felbontás és színmélység növelésével rohamosan nő. 

A vektorgrafikus- és a pixelgrafikus képek összehasonlítása: Ha ötszörösére nagyítunk egy bitképet, akkor a képpontjai zavaróan elkülönülnek, ugyanez a jelenség vektoros kép nagyításánál egyáltalán nem jelentkezik (példa az Inkscape online kézikönyvből) 

A felbontás A monitor másik fontos jellemzője. Ezt általában az oszlopok és a sorok szorzatával adják meg. Például 800x600 azt jelenti, hogy 800 oszlopból és 600 sorból (480000 pixel) áll a maximális felbontású kép; azért a maximális, mert a gyártók mindig a maximális felbontóképességgel jellemzik terméküket.  Vegyük azonban figyelembe, hogy minél nagyobb a felbontás, annál kisebbek lesznek a képen lévő objektumok, például a szövegek, ikonok stb. 

Grafikus kártya A monitor vezérlését végző bővítőkártya. A videokártyán a kijelzőt vezérlő áramkörök mellett videomemória is található, amely a megjelenítendő képet tárolja.

Grafikus kártya

Csatlakozás A legtöbb monitor a hagyományos 15 pólusú ”D” (D–sub) csatlakozón keresztül kommunikál a videokártyával. Ennek ellenére sok megjelenítőt készítenek fel másfajta csatlakozási felülettel is.

D–sub csatlakozó

A képernyő típusai - Különbségek CRT (hagyományos monitor, képcsöves): Fontos jellemzője a mérete, azaz a kép átlója, melyet inch-ben adnak meg. 1 inch = 2,54 cm. LCD (folyadékkristályos monitor): Szintén fontos jellemző a képátló, melyet a hagyományos monitorokhoz hasonlóan inch-ben adnak meg. - Különbségek A hagyományos monitor jobban fárasztja a szemet ezért hosszútávon (ha túl sokat ülünk előtte) ronthatja a szemünket.Több áramot fogyaszt a hagyományos monitor, mint az LCD. Az LCD monitorok fizikai méretei kisebbek (mélység, súly), mint a hagyományos monitoroké.

A NYOMTATÓ

MÁTRIXNYOMTATÓ Az ütő (impact) nyomtatók kalapács vagy tű segítségével egy festékszalagon keresztül nyomnak a papírra. Működési elv:Egy a papír és a nyomtatófej között elhelyezkedő festéket tartalmazó szalagból kis tűk ütése hatására, festék préselődik a papírra. A nyomtatófej általában 9 vagy 24 egymás fölött elhelyezett tűt tartalmaz. Minél nagyobb a tűk száma, annál jobb minőségű a nyomtatás. Hátrány: Rossz nyomtatási minőség, nagy zaj,lassú nyomtatás. Előny: Alacsony ár, kis üzemeltetési költség és több példány egyszerre történő nyomtatása.

Mátrixnyomtató

LÉZERNYOMTATÓ Működési elv: A nyomtató egy fényérzékeny hengert tartalmaz, amelyet kezdetben pozitív elektromos töltéssel töltenek fel. A forgó hengerre a képet lézersugár rajzolja. Az érintett pontokban negatív töltés jön létre, amely magához vonzza a pozitív töltésű festékport. A kép átkerül a henger alatt áthaladó, és előzőleg pozitívra töltött papírra. Végül egy fűtőhenger a papírra égeti a festékszemcséket.  Hátrány: Magas ár. Előny: Alacsony üzemeltetési költség, gyors és jó minőségű nyomtatás. 

LÉZERNYOMTATÓ

TINTASUGARAS-NYOMTATÓ Működési elv: Apró fúvókákból kilövellő tintacseppek segítségével állítják össze a képet a papíron. Egy nyomtatófej akár több száz fúvókát is tartalmazhat.  Hátrány: Magas üzemeltetési költség. Előny: Alacsony ár, viszonylag jó minőségű nyomtatás.

TINTASUGARAS NYOMTATÓ

További nyomtató típusok PLATTER 3D NYOMTATÓ A 3D nyomtató egy olyan eszköz, ami rétegek egymásra illesztésével háromdimenziós tárgyakat képes alkotni. Jelenlegi fő alkalmazásterülete a gyors prototípuskészítés, de a technológia fejlődésével az ipari alkalmazásra is lehetőség nyílhat. Egy modern 3D nyomtató tizedmilliméter vastagságú rétegeket használ, így igen nagy pontossággal tudja elkészíteni a modelleket.

Egy fürdőkacsa nyomtatása 3D nyomtatóval (lsd. fent, bal oldalon)

A legszórakoztatóbb viszont a CandyFab 4000 nevű készülék, ami elvileg olcsón nyomtat ehető dolgokat. A tesztverzió cukorral és meleg levegővel dolgozik, és nem csinál mást, mint egy X-Y-tengelyen mozogva megolvasztja az anyagot. Ezzel a technológiával nem állíthatók elő finom formák, vonalak, viszont nagyméretű édességeket minden további nélkül ki lehet vele nyomtatni.

Hangszóró Hangkártya A hangkártya egy számítógép-bővítőkártya, ami hangot fogad és ad ki, számítógépes programok utasítására. 

Köszönjük a figyelmet!  VÉGE Köszönjük a figyelmet! 