Közgazdaságtan I. 3. hét.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tökéletes verseny Közgazdaságtan 10. hét.
Advertisements

Kereslet rugalmassága
Makroökonómia gyakorlat
B2B-marketing – A szervezeti piacok
Gyakorló feladatok Makroökönómia.
DILEMMÁK, PROBLÉMÁK, SIKEREK… …az elmúlt évek tapasztalatai alapján.
Makroökonómia 5. előadás.
Birkás György Makroökonómia 1. előadás Birkás György
T E R M É K. A. Minden olyan dolog, amely szükségletet elégít ki B. Esztétikai és szimbolikus tulajdonságok összessége C. Lehet szolgáltatás és szellemi.
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Agrárgazdaságtan II. Előadás
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
Kereslet és kínálat alakulása
A piaci alapfogalmak - Piac, kereslet, kínálat, ár - A kereslet
Fogalma, összefüggések
Piaci korlátok.
A megbízó-ügynök modell (1)
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing
REP – 3. kurzus.
Készítette / Author: Tuska Katalin
Makroökonómia Árupiaci egyensúly.
Makroökonómia 3.előadás.
Előadás 51 Kormányzati politika Államkötvény nélküli eset Az egyensúlyi modellben a kormányzati változók közül 2 exogén, egy endogén, mivel a kormányzat.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
A ppt fájlokat a GTK honlapján…
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
Piaci kereslet és kínálat
Piaci kereslet és kínálat
Egy termék piaci kereslete azt fejezi ki, hogy a vásárlók összessége
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.
Felsőfokú szakképzés Csorba László
HelpforYou, Minden jog fenntartva! Real-Own-Home Az elérhető otthonért! Egy neked is elérhető megoldás!
Nemzetközi agrárkereskedelem
C = C/Y Ĉ=∆C/∆Y A fogyasztási függvény Reáljövedelem Y
A marketing piac tartalma
Budapest, … Slovnaft THE MOL GROUP Az olajkorszak végén: A 3. árrobbanás és következményei Varró László Vezető Közgazdász MOL Group.
Közgazdasági elméletek története
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
Egy termék piaci kereslete azt fejezi ki, hogy a vásárlók összessége
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
Előadó: Kelemen Katalin
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Kereslet-rugalmassági számítások
A demokrácia problémája a településfejlesztésben Rövid és hosszú távú gondolkodás Miskolc Szegénységellenes Világnap 2014, okt. 17.
A teljes keynesiánus modell
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
Mikroökonómia gyakorlat
Tantárgy teljesítésének feltételei:  Tankönyv nincs. Tananyag: prezik+elmondottak.  Katalógus van  Hiányozni 3 X 2 óráról lehet.  Több hiányzás esetén.
Az árszabályozás alapelvei és módszerei
Nemzetközi gazdaságtan – feladatmegoldások
A PIAC.
Universität Miskolc, Fakultät für Wirtschaftswissenschaften, Istitut für Wirtschaftstheorie Mikroökonómia Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Miskolci.
Gazdaságstatisztika Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
Monopolisztikus verseny, Oligopólium
TÍZMILLIÁRDOKKAL KÁROSÍTOTTA MEG A MAGYAR CSALÁDOKAT A FIDESZ!
Piac, rugalmasság, egyensúly, adók hatása
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
KÖZGAZDASÁGTAN: Mikro- és makroökonómia BMEGT30A001
A vásárlási döntés folyamata
A piac és a piacgazdaság
A kereslet.
Munkagazdaságtani feladatok
A munkaerő-keresleti rugalmasságok
Néhány közgazdaságtani ismeret átismétlése
Munkagazdaságtani feladatok 1
Előadás másolata:

Közgazdaságtan I. 3. hét

Melyik keresleti függvény esetében rugalmasabb a kereslet? 2017.04.04.

Meredekség és rugalmasság kapcsolata A függvény meredeksége Adott ponthoz tartozó értékek hányadosa

Rugalmasság - meredekség Lineáris keresleti függvény Meredekség állandó Rugalmasság minden pontban eltér alakú keresleti függvény Meredeksége minden pontban más Rugalmassága állandó

Még egyszer a Marshall-keresztről Piaci egyensúly Pókháló – tétel (bővülő, szűkülő) Fogyasztói és termelői többlet piaci egyensúly, túlkereslet és túlkínálat, holtteher-veszteség

Árszabályozás: Ármaximalizálás Minimális ár meghatározása Például: a gyógyszerek esetében a maximált ár az a legmagasabb eladási ár lesz, amellyel értékesíthetők a gyógyszerek, függetlenül attól, hogy gyógyszertárban vagy gyógyszertáron kívül kerültek értékesítésre Vagy: Versenykorlátozó magatartása miatt hárommillió forintos bírságot kapott a Magyar Országos és Budapesti Fodrász, Fogtechnikus, Kéz-, Lábápoló és Műkörömépítő, Szíkvízkészítő, Kelmefestő-Vegytisztító Szakmai Ipartestület (MOSZI) – derül ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntéséből, mert a MOSZI a fogtechnikusi szolgáltatás keretében előállított négy termékkategóriára (rögzített és kivehető fogpótlások, kivehető fogszabályozó készülékek, rögzített fogszabályozó készülékek, titán munkák) ajánlott minimum forint és euró alapú árakat határozott meg évente kiadott ajánlásában

Fogyasztói többlet Termelői többlet Holtteher-veszteség

Fogorvosi kezelések Kormányzati intézkedések egyike, hogy a fogászati kezelésekért fizetni kell. A tapasztalatok alapján a fogászati kezelések keresleti és kínálati függvénye a következő: Elemezze az ábra alapján a szolgáltatás piacát! Az első időszak tapasztalatai alapján mérlegelik a kezelési díjak csökkentését. Ez elemzések következményeként minden fogorvos számára kötelezően előírnak egy egységes kezelés díjat, amelytől nem lehet eltérni. Ez a díj a korábbi ár kétharmada. Milyen hatása van az árcsökkentésnek? (kereslet, kínálat, piaci helyzet, fogorvosok bevétele, stb.) A kormányzat a kialakult helyzet megoldása érdekében keresi a fogászati kezelések támogatási lehetőségét. A következő lépés körvonalazódik: 2000 Ft/kezelés díjban maximalizálják a pacienstől kérhető kezelési díjat, ugyanakkor a fogorvosoknak kezelésenként „A” összegű támogatást fizetnének a társadalombiztosításból. A támogatás nagyságát úgy határozzák meg, hogy a maximált kezelési díj mellett mutatkozó teljes piaci keresett mennyiséget éppen kielégítse a fogorvosok megvalósuló kínálatát. Mekkora támogatást kell megítélni a fogorvosoknak? e) Mekkora lesz a fogorvosok együttes bevétele a kezelési díjakból és a támogatásból?

Fogyasztói és termelői többlet alakulása minimálár esetén

Adóztatás hatása Egyösszegű adó Értékadó Eladó megadóztatása Vevő megadóztatás

Eladót terhelő mennyiségi adó hatása

PD = PS + t Mennyiségi adó: PD – t = PS Eladó fizeti Vevő fizeti A fogyasztó számára kifizetendő végső ár ugyanaz, mindegy, hogy milyen módon szedik be az adót

Vevőt terhelő értékadó hatása

Értékadó hatása Az értékadót a nettó árhoz adjuk: Pbruttó=Pnettó(1+t) Az értékadót a bruttó árból levonjuk Pbruttó(1-t)=Pnettó

Az adó áthárítása Mitől függ, hogy az eladóra kivetett adó mekkora hányadát lehet átterhelni a vevőre? Szélsőséges esetek: a) tökéletesen rugalmas kínálat b) tökéletesen rugalmatlan kínálat c) tökéletesen rugalmas kereslet d) tökéletesen rugalmatlan kereslet

Gondoljuk végig! Hogyan befolyásolja a kereslet és a kínálat árrugalmassága az adóztatás, illetve a támogatások hatását? 2017.04.04.

Tökéletesen rugalmatlan kínálat p t P-t D mennyiség Tökéletesen rugalmatlan kínálat esetén az eladó nem tudja a vevőre áthárítani az adót! Az egyensúlyi árat kizárólag a kereslet határozza meg

Tökéletesen rugalmas kínálat P P-t S’ S D mennyiség t Az adó teljes egészében áthárítható a fogyasztóra! Az eladott mennyiséget a kereslet határozza meg!

Racionális-e? Az Amerikai Egyesült Államokban a piaci tanulmányok sora igazolja, hogy a cigarettázók fizetési hajlandósága minden egyes újabb csomag cigaretta iránt állandó, 1 dollár 50 cent. Ezzel ellentétben a szivarozók fizetési hajlandósága csökken egy-egy újabb csomag szivar esetén. Azt tapasztalták, hogy a cigarettázók soha nem vesznek szivart és a szivarozók sohasem cigarettáznak. A kormányzat minden csomag cigarettára 0,75 dolláros adó kivetését tervezi. Figyelembe véve a fenti tényeket magyarázzuk meg, hogy miért racionális magatartás mind a cigizők, mind pedig a szivarozók számára, hogy a tervezett adó ellen egyik csoport sem fog tiltakozni?

Támogatások Mennyiségei ( P-S) Érték (1-s) P Eladó támogatása Vevő támogatása

Adagolás hatása Az állam valamilyen oknál fogva előírja a maximálisan fogyasztható termékmennyiséget Leszűkíti a választható jószágkombinációk halmazát

Köszönöm a figyelmet!