A magyar tudományosság kihívásai Kárpátalján, kutatói szemmel Csernicskó István II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hodinka Antal Intézet Beregszász.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A MATARKA használata a Nyíregyházi Főiskolán Pillanatképek egy tájékoztató könyvtáros életéből. Nyíregyházi Főiskola Központi KönyvtárHatvani István.
Advertisements

Információs és elektronikus szolgáltatások egy 3. generációs egyetemi modellhez: a coo-perencián innen és túl … Majó Zoltán fejlesztési igazgató Szegedi.
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
Magyar Oktatók és Kutatók Nyugaton A nyugati magyar szellemi potenciál feltérképezése és reintegrációjának lehetősége a magyar tudományos életbe Magyar.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 9.
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
A magyar nyelv helyzete a Délvidéken
NYF-”VEKTOR” Versenyképes Kutatás, Technológia, Oktatás a Régiónkban c. projekt nyitókonferenciája június 27. Badak Béla okl. könyvvizsgáló
Szlovákiai Magyar Adatbank
1 Magyar Nyelven Európában I. Felsőoktatás és Tudomány Budapest március 31 – április 1.
A Fórum Kisebbségkutató Intézet szerepe a magyar tudományos életben Tóth Károly Somorja, december 2.
Felsőoktatás a közjó szolgálatában Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
Lengyel Balázs, IBS Budapest Vállalkozók, spin-off cégek
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
Szabó Pál ELTE TTK Regionális Tudományi Tanszék Budapest.
A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karán folyó kutatások Szabó Ingrid Szabó Ingrid dékánhelyettes dékánhelyettes.
A tudományos élet színterei I. Kutatási projekt I október 18.
© Leading Innovation – RSEU KFT. Minden jog fenntartva! Szellemi Vagyon Menedzsement Keresnyei János, ügyvezető Riglersystem Európa Kft. Pécs.
Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 18.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
A szlovák nyelvtörvény és a mögötte húzódó szlovák- magyar ellentét háttere Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem Témavezető: Dr. Molnár Anna.
Társadalmi állapotrajzok konferencia
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Finta István Ph.D. tudományos munkatárs MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP.
MTA Regionális Kutatások Központja A környezet- és természetvédelem regionális kihívásai Magyarországon Fodor István MTA Regionális Kutatások Központja.
Készítette: Sümegi Dániel
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
Kommunikáció az egyetemen
5. Integratív oktatási modul. PhD Tudományos Napok 2011 április absztakt/poszterbemutató  7 előadás szekció  4 poszter szekció 14 előadás/poszter.
Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola,
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
A 10 éves Lehoczky Tivadar Intézet tevékenysége röviden
Hodinka Antal Intézet Tudományos műhelyek a kárpátaljai magyar tudományosság szolgálatában.
A külhoni tehetséggondozás szervezete az EDUTUS Főiskolán a Bethlen Gábor Alap támogatásával.
CAMPUS HUNGARY PROGRAM. A program célja A projekt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóinak, munkatársainak külföldi K+F, tanulmányi, operatív intézményi.
Konkoly Obszervatórium Tudományos kutató intézmények értékelése Tudományos Tanács, december 6.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
Történeti-e ez a genetika?. Régész létemre hogy jövök ahhoz, hogy genetikusokat bíráljak?
KUTATÓ KERESTETIK című projekt a Pro Scientia Aranyérmesek Társasága szervezésében, a Nemzeti Tehetség Program támogatásával "A tehetséggondozás területén.
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
Szakkollégiumi Műhelymunka: Helyzetkép a szakkollégiumi tehetséggondozásról Benkó Marcell - Széchenyi István Szakkollégium / Szakkollégiumok Egyeztető.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE A Magyar Elektronikus Könyvtár Magyar Könyvtárosok VII. Világtalálkozója.
Inessza Goldberg Izraeli Tudományos Grafológiai Társaság.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
Konferencia a Kutatási kiválóság jövőjéről ELTE június 22. Dr. Farkas Ferenc általános és stratégiai rektorhelyettes PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM CSŐRE.
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
AZ MNKSZ RÉSZVÉTELE A „TRAME” PROJEKTBEN AZ EU / GRUNDTVIG FELNŐTTOKTATÁSI PROGRAM KERETÉBEN ( ) TAPASZTALATOK ÉS EREDMÉNYEK KONFERENCIA A self-narration.
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 187. KÖZGYŰLÉSE május 2–3.
Új Nemzeti Kiválóság Program Ösztöndíjak Bírálati szempontok: Dr. Hórvölgyi Zoltán (tudományos dékánhelyettes)
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
kapcsolatos tennivalók
Név TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Fekete Tamás egyetemi tanársegéd
Romák a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra
Gépészmérnöki és Informatikai Kar Műszaki Mechanikai Intézet
A KUTATÓKÖZPONT FŐBB KUTATÁSAI A kárpátaljai magyar oktatás helyzete és az ukrán oktatáspolitika. A kárpátaljai magyar nyelvű oktatás társadalmi.
Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország
Nyíregyházi Egyetem, Műszaki és Agrártudományi Intézet 44
KOMPLEX VIZSGA Tájékoztató
Előadás másolata:

A magyar tudományosság kihívásai Kárpátalján, kutatói szemmel Csernicskó István II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hodinka Antal Intézet Beregszász A MAGYAR NYELVŰ TUDOMÁNYOS KUTATÓMUNKA SZELLEMI ÉS INFRASTRUKTURÁLIS FELTÉTELEI műhelyvita Beregszász, június 18.

Arra kaptam felkérést, hogy az alábbiakról szóljak:  a helyi magyarságot érintő kutatási kihívások;  kutatási infrastruktúra;  publikációs lehetőségek;  tudományos testületek, fórumok;  finanszírozási lehetőségek;  hasznosítási lehetőségek.  Mindezt nyilván a kárpátaljai magyar tudományosság szemszögéből. 2

A meghatározás nehézségei  Mi az, hogy „kárpátaljai magyar tudományosság”?  Vagy: „magyar tudományosság Kárpátalján”?  Más-más válaszokat kaphatunk más-más személyektől, intézményektől.

A helyi magyarságot érintő kutatási kihívásokról  A jelző meghatároz:  a) kisebbségi,  b) magyar,  c) kárpátaljai.  A kárpátaljai magyar társadalomkutatók nagy része nem választ kutatási témát, hanem a kutatási probléma találja meg őt.  A kárpátaljai magyar közösség 20. századi sorstragédiái (1944, kollektivizáció, Donbász); a kisebbségi jogok; az anyanyelvi oktatás kérdésköre; az érdekképviselet és érdekérvényesítés; a helyi magyar irodalmi és kulturális élet szerveződései; a nyelvét megtartó közösség és a közösségét megtartó nyelv állapota, helyzete, használati köre, viszonya az egyetem magyar irodalmi nyelvhez, stb, stb.

A kutatási infrastruktúra  1963, 1967: az ungvári egyetem Magyar Filológiai Tanszéke.  1988: Szovjet (később: Ungvári) Hungarológiai Központ.  A Rákóczi Főiskola kutatóintézetei.  Ma az MTA által akkreditált, nyilván tartott kárpátaljai magyar kutatóintézetek között kettőt találunk: a főiskola Lehoczky Tivadar Intézetét és Hodinka Antal Intézetét.

Publikációs lehetőségek  Acta Hungarica  Acta Academia Beregsasiensis.  Mindkét folyóiratra érvényes megállapítások:  a) megjelenésük esetleges (nem rendszeres);  b) a közölt írások tematikailag szerteágazók,  c) színvonalukban erősen változatosak;  d) az írások műfajilag szűk metszetet adnak, hiányoznak a szakmai recenziók, kritikák, forrásbemutatók, a szakmai polémiák;  e) a megjelenő publikációk kevés szakmai visszhangot kapnak.  Könyvkiadás: mindez a könyvek megjelentetésére is vonatkozik.

Tudományos testületek, fórumok  Kettős periféria-helyzet.  Kettős megfelelési kényszer.  Eltérő beágyazottság, erősen különböző szemlélet, gyakran gyökeresen eltérő fogalmi keret, más-más publikációs kultúra és követelmények stb.

Finanszírozási lehetőségek  Pénz: az a legkevesebb.  Kiszámíthatatlanság, tervezhetetlenség, nincs kutatói életpályamodell.  Konzorciális kutatások, „nemzetközi” (magyar- magyar) kutatócsoportok, esetleges pályázati rendszer.  Magyar-magyar tudományos imperializmus.  A magyarországi pályázatok (pl. az MTA pályázatai) segítik a magyarországi és szülőföldi kutatási programokat, ám a nemzetközi megjelenésre nem jutnak források.

Hasznosítási lehetőségek  Vannak olyan kutatások, melyek eredményeivel több a világról való tudásunk.  De olyan kutatások is vannak, amelyek ha nem készülnek el, semmivel sem leszünk kevesebbek.  A jó kutatás olyan, amelynek eredményei – közvetve vagy közvetlenül – hasznosíthatók és hasznosulnak a közösség javára.  Ehhez azonban sok minden kell: megrendelés, a politikum figyelme stb.

Hasznosulás  A társasnyelvészet legismertebb alakja, William Labov két fontos elvet fogalmazott meg a nyelvészek társadalmi felelősségéről.  Ez a két elv a tévedések korrigálásának és az adósságnak az elve.  Az első szerint, ha a kutató olyan széles körben elterjedt elképzeléssel, nézettel találkozik, amelynek helytelenségét kutatásokkal igazolni tudja, kötelessége ezt nyilvánosságra hozni.  A második szerint pedig annak, aki nyelvi adatokat gyűjtött egy beszélőközösségben, az így szerzett tudást kamatoztatnia kell a közösség javára.

Összegzés  „Nem elég a tehetség, a szorgalom, a kitartás, a kreativitás, hogy tudóssá váljon valaki. Alkalom és lehetőség is kell ehhez.” (Orosz Ildikó  A Rákóczi Főiskola – és az intézmény keretében működő kutatóintézetek – az első alkalmat és lehetőséget kínálja hallgatói és munkatársai számára.

Köszönöm a figyelmet!