Cukorbetegség.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A cukorbetegség kezelésének új lehetőségei Bondár Katalin Pándy K. Kórház, Gyula Gyermekosztály.
Advertisements

A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Az alacsony fehérjetartalmú diéta szerepe a predialízis szakban, hatása a Ca-P egyensúlyra Borosné Tóth Kinga Debrecen
Rövid összefoglaló a cukorbetegségről
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
Cukorbetegség Diabetes mellitus Készítette: Tőkéné Czvitkovics Szilvia
Sportolás hatása szervezetünkre
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
Egészséges táplálkozás
A DIABETES MELLITUS DIAGNÓZISA ÉS KLASSZIFIKÁCIÓJA
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
A CUKORBETEGSÉG.
Alkoholizmus.
Rheumatoid arthritis.
Az elhízás.
A köszvény Arthritis urica.
Verejték - rendellenességek
Gyermekkori depresszió
A cukorbetegség dr. Bierer Gábor.
Készítette:Józsa Szende Román Orsolya
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Inzulinkezelés 1-es és 2-es típusú diabetesben Dr. Fövényi József
A 2-ES TÍPUSÚ DM: TERÁPIA ÉS GONDOZÁS
eredményei A diabetes mellitus kezelésének újabb Tölgyesi Katalin
Hypoglükaemiák Post-prandiális h. étkezést követően ’-en belül
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
A szív betegségei.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
Az intermedier anyagcsere alapjai 3.
Hasnyálmirigy.
Pajzsmirigy.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
D – vitamin ! (: Készítette: Pafit Zoli Tomi Patrik.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-vitamin Készítette: Hendrich Klaudia Kira Papp Martina.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
A Diabetes mellitus (cukorbetegség) kórélettana
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
BRONCHITIS – HÖRGHURUT
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
A szervezet energiaforgalma
Diabetes gondozás a gyakorlat szempontjából
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
Diabetes mellitus (cukorbetegség)
Sl | Page1 Kedves Betegeink! Értesítjük Önöket, hogy ez évben ma, én van a Vese Világnapja.
A mozgás szükséglete.
A cukorbetegség.
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Diabetes mellitus és szövődményei
Bakteriális megbetegedések
A szervezet energiaforgalma
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Hasnyálmirigy.
2-es típusú diabetes mellitus: újdonságok
Heveny rosszullétek Szív és érrendszeri megbetegedések
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Az elhízás prevenciója és szövődményei
A szervezet energiaforgalma
Therápia segítő program Családorvosi alprogram
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Cukorbetegség

A cukorbetegség előfordulása A cukorbetegség a XXI. század elejére az egyik legjelentősebb népegészségügyi problémává vált. 2000-ben 171 millió cukorbeteget tartottak nyilván a világon. Ez a szám a becslések szerint 2030-ra 366 millióra fog növekedni. Magyarországon a becslések szerint kb. 1-1.5 millió ember szenved ismert vagy ismeretlen módon cukorbetegségben, illetve károsodott  szénhidrát anyagcsere valamilyen formájában.

Mi a cukorbetegség? A cukorbetegség a szénhidrát anyagcsere károsodását jelenti. Az abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében, mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik, ezek együttesen okozzák a betegség fő tüneteit. A diabetes mellitus magyarul „mézédes átfolyás”-t (cukorvizelést) jelent a görög "διαβήτης" = „átmenet, átfolyás” és a latin „mellitus” = „mézédes” szavak összetételéből) a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése. Az elnevezés a két fő tünetre, a cukor vizelettel való fokozott kiválasztására és a megemelkedett vizeletmennyiségre utal. A középkori orvosok a vizelet megkóstolásával állapították meg a diagnózist, és különítették el a diabetes insipidustól. Két különböző típusú cukorbetegséget különböztetünk meg. Az egyik az 1-es típusú cukorbetegség (régi néven: insulin függő), a másik a 2-es típusú cukorbetegség (régi néven: nem insulin függő). A cukorbetegek kb. 90%-a a 2-es típusú cukorbetegek csoportjába tartozik. Az 1-es típus esetében insulin hiányról beszélünk, a 2-es típus esetében részleges insulin hiány és/vagy insulin hatás csökkenés tapasztalható.

Az inzulin hatása a sejtek glükóz felvételére és anyagcseréjére Az inzulin hatása a sejtek glükóz felvételére és anyagcseréjére. Az inzulin kötődik a receptoraihoz (1), aminek következtében számos fehérjeaktivációs folyamat indul be (2). Ezek a következők: A Glut-4 glükóz-transzporter sejtmembránhoz jutása és glükózbeáramlás (3), glikogén szintézis (4), glikolízis (5), zsírsav szintézis (6).

Cukorbetegség tünetei A cukorbetegség klasszikus tünetei a megnövekedett vizelet mennyiség, a fokozott folyadék felvétel az állandó szomjúság érzet miatt, valamint a más okokkal nem magyarázható fogyás. Ezeken kívül előfordulhat még étvágytalanság, hányinger, hányás, homályos látás. Nehezen gyógyuló, időről-időre visszatérő fertőzések is cukorbetegségre utalnak. Lábikra görcs, kézujjakon zsibbadás jelentkezhet.  Azonban óriási probléma, hogy a leggyakrabban előforduló 2-es típusú cukorbetegség nagyon gyakran évekig tünetmentes, tünetszegény maradhat, és csak valamilyen szövődmény kialakulása folytán derülhet rá fény. A szívizominfarktuson átesett betegek 10-15%-ánál, a vesebetegek felénél utólag cukorbetegséget állapítanak meg.

1-es típusú cukorbetegségre hajlamosító tényezők Részben genetikai, részben környezeti tényezőkre vezethető vissza. Kialakulhat 6 hónapos kor alatt csecsemőknek adott tehéntej miatt. Bizonyos terhesség alatti vírusinfekciók szerepe is bizonyítottnak tekinthető. Terhesség is kiváltó tényező lehet. 2-es típusú cukorbetegségre hajlamosító tényezők Itt is fontos tényező a genetikai meghatározottság. A környezeti tényezőknek szintén nagy jelentősége van. A rendszeres fizikai tevékenység hiánya szintén hajlamosító tényező lehet. Az étrend elsősorban akkor káros ha elhízást okoz. Önmagában a szénhidrát fogyasztásnak nincs köze a cukorbetegség kialakulásához. Telített zsírok bőséges fogyasztása szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában. A nemek között is különbségek tapasztalhatóak. Egyes népességeknél, a nőknél, máshol pedig a férfiaknál fordul elő gyakrabban. Terhesség is kiváltó ok lehet. Végül pedig az életkornak is szerepe van a kialakulásában. A cukorbetegek 50%-a 65 év feletti korosztályhoz tartozik.

1-es típusú cukorbetegség kezelése Egyrészt nagyon fontos a megfelelő, szakember által javasolt diétás étrend betartása. Ez azért szükséges, mert az alkalmazott insulinkészítmények hatástartama hosszabb, mint a táplálékból felszívódó szénhidrátok vércukor emelő hatása. Nem megfelelő diéta esetén alacsony vércukor szint úgynevezett hypoglykémia léphet fel, ami súlyos eszméletvesztéshez vezethet. Ma már a gyors hatású insulin készítmények alkalmazásával könnyebb kivédeni ezeket az eseményeket.

2-es típusú cukorbetegség kezelése Ebben az esetben is nagyon fontos a szakember által felállított diétás étrend betartása. Gyógyszeres kezelés szükséges, ha a diéta és életmódbeli változtatások ellenére nem sikerül rendezni a szénhidrát anyagcserét. Ez történhet szájon át adható vércukorcsökkentő gyógyszerek alkalmazásával illetve, ha ez sem elegendő, akkor kiegészítő insulin terápia, illetve hagyományos és intenzív insulin terápia szükséges.

inzulinrezisztencia/relatív inzulinhiány Életkor 1-es típusú 2-es típusú Oka inzulinhiány inzulinrezisztencia/relatív inzulinhiány Életkor bármely életkor, gyakrabban gyerek- vagy fiatalkor felnőttkor (40. életévtől), a korhatár csökken Testsúly általában normális Normális vagy elhízott Kialakulása Általában gyors lassú Béta-sejtek száma Kevesebb mint 10% Kezdetben normális, később csökken Vérinzulin Alacsony vagy teljesen hiányzik A betegség elején magas Autoantitestek igen nem Ketózisra való hajlam kifejezett Nem jellemző Inzulinterápia szükséges Nem feltétlenül szükséges

A cukorbetegség szövődményei Mindkét típus esetében a kezelés elsődleges célja a szénhidrát anyagcsere rendezése, a normál állapot elérése. Ugyanis a szövődmények elsősorban a nem megfelelő szénhidrát háztartásból eredeztethetőek. A cukorbetegség során évek alatt kialakuló szövődmények igen súlyosak. Ilyenek lehetnek: -  különböző szív- és érrendszeri betegségek. Iszkémiás szívbetegség, infarctus, szélütés. -  magas vérnyomásbetegség -  erek elmeszesedése (aetherosclerosis). -  végstádiumú veseelégtelenség. -   idegrendszer károsodása -    retina károsodása. -    gyakoriak a csont és ízületi elváltozások.

A cukorbetegség megelőzésének lehetőségei Jelenleg az orvostudomány nem ismer olyan megelőzési módszert, amely hatékonyan, biztonságosan és mellékhatástól mentesen biztosítaná az 1-es típusú cukorbetegség megelőzését. Ugyanakkor csökkent szénhidrát tolerancia stádiumában lévő túlsúlyos egyéneknél bizonyítottan csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását a rendszeres fizikai aktivitás, diéta és bizonyos vércukorcsökkentő gyógyszerek alkalmazása. Nem cukorbeteg, de magas vérnyomásbetegségben szenvedő, magas koleszterinszintű egyénekben bizonyos vérnyomáscsökkentő kezelés valamint koleszterinszint csökkentő terápia bizonyítottan csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A 2-es típusú cukorbetegség megelőzése érdekében mindenképpen ajánlott az egészséges étrend és a rendszeres fizikai aktivitás fenntartása.    

Köszönjük szépen a figyelmet! :]