Bulimia nervosa.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Advertisements

A program, amire szüksége van! Valós testsúlycsökkentő program igényes hölgyeknek – uraknak - gyermekeknek!
Az A vércsoport.
Alap Termékek.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Táplálkozás.
B6 vitamin Horváth Ronald Horváth Ronald. Miben található   Szerepe van a vörösvértestek képződésében, az egészséges bőr, az idegrendszer egészséges.
Az alacsony fehérjetartalmú diéta szerepe a predialízis szakban, hatása a Ca-P egyensúlyra Borosné Tóth Kinga Debrecen
Helyes táplálkozás.
Sportolás hatása szervezetünkre
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
Egészséges táplálkozás
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
ANOREXIA NERVOSA (kóros soványság)
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Mennyi mindenre képes a fahéjas Méz ?!?
Negyedik előadás Március 11
Alkoholizmus.
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
A köszvény Arthritis urica.
Alkoholizmus.
Rosacea.
ANOREXIA "....amíg az ember eszik, iszik nem fog rajta a szomorúság" (Cervantes)
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
B6 vitamin Raffael Zsolt. Miben található  A B6-vitamin az egyik legtöbb feladatot ellátó vitamin, naponta több mint százféle feladatot lát el. Elsősorban.
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
A-Vitamin Készítette: Pánczél Emiliána, Joó Dóra.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
FOLYADÉKVESZTÉS ÉS REHIDRÁCIÓ
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
A Z ANOREXIA ÉS A BULIMIA NERVOSA KÖZÖTTI KAPCSOLAT MEGÉRTÉSE EGY SVÉD NEMZETKÖZI IKERMINTÁN Kovács Petra BME Kognitív pszichológia I. évfolyam Április.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
A szervezet energiaforgalma
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Az egészséges életmód és a stressz
Az OGYEI kiemelt programjai
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Emésztési rendellenességek
A szervezet energiaforgalma
Testi - lelki egyensúly
A dohányzás szenvedély és betegség Ma a lakosság 38 százaléka - a férfiak 41, a nők 27 százaléka - dohányzik, és sajnálatos módon egyre inkább terjed a.
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Miért fontosak az evés zavarai?
KÁROS SZENVEDÉLYEK - Kábítószerek (illegális szerhasználat)
10. rész :Táplálékunk összetevői
Táplálkozási betegségek
A szervezet energiaforgalma
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Alultápláltság és veszélyei
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Bulimia nervosa

Betegség leírása Míg az anorexiásokra elsősorban a túlzott koplalás, addig a bulimiásokra nagy mennyiségű étel gyors felfalása, majd erős bűntudat mellett történő kihányása (purgálás) a jellemző. Eleinte a hányás egyfajta öntisztító rendszerként működik. „Rájönnek", hogy így bármennyit ehetnek, nem fognak elhízni; így a viselkedés állandósul és feladata az lesz, hogy biztosítsa a kívánt testsúlyt koplalás nélkül (téves módszert tanul meg a szervezet és a psziché). Később emiatt félnek társaságba járni, mert azt hiszik, mindenki látja rajtuk ezt a problémát. A bulimia fejben játszódik le!! Az evészavarok igazából nem az ételről szólnak, ezek a betegségek sokkal inkább a fejben játszódnak le. Oka: - a beteg téves képet alkot önmagáról és testéről.- tévé,reklám - az önértékelési zavar az elsődleges oka a bulímiának - depresszió, harag, gyűlölet, szeretet hiány

Betegség gyakorisága Fiatal, 18-35 év közötti nők között az evészavarok 1-4%-ban fordulnak elő. A nők általában 10-50-szer gyakrabban lesznek az evészavarok szenvedői, mint a férfiak. ( ok: tévé, reklám) A bulimia háromszor gyakoribb, mint az anorexia. Az elterjedtségre jellemző, hogy az evészavarok válogatnak aszerint, milyen társadalmi rétegekben jelennek meg. Ahogyan ezt a jelenséget korábban jelölték, az evészavarok a ”3W” betegségei.  Ez a rövidítés a fehér nyugati nőket jelenti (angolul: white Western women), s arra utal, hogy az evészavarok általában a nyugati kultúrákban fordulnak elő, fehérek között jóval gyakoribbak és nőkre jellemző betegségek. Genetika szerepe: genetikus hajlamosító tényező biokémiai összetevő abnormális a szerotonin-szint evészavarok gyakran rejtettek (titokban tartják evési zavarukat, akár évekig!)

Média szerepe: szépségideál is szerepet játszik a bulimia kialakulásában (tévében reklámban a nők szépek csinosak) Ma a női testet árucikkek reklámozására is használják. A fogyasztói társadalom egyszerre serkenti és elnyomja a vágyakat a fogyasztás növelésének az érdekében. Lényeges szempont továbbá az étel elértéktelenedése. Az étel, mely szentség és az élet jelképe volt, egyre értéktelenebb, pazarolható tömegcikké vált. Szerepkonfliktus alakult ki, és a hagyományos női szerepekhez teljesítményorientáció is társult. A nők megítélésében a külső sokkal nagyobb szerepet játszik, mint a férfiakéban -ok: bizonytalanság!

Betegség tünetei Kezdetben titokban esznek – akár évekig! Gyorsan, gyakran és sokat esznek, és sok folyadékot fogyasztanak Nő a telítettségérzés. Evés után közvetlenül eltűnnek a mosdóba és kipirulva, könnyes vagy kipirosodott szemmel jönnek vissza. A túlevések naponta többször is felléphetnek, rövid ideig tartanak . Naponta 10-20 önhánytatás is előfordul. A fogak belső felszínén zománchiány alakulhat ki a gyomorsav miatt. szívritmuszavarok vagy görcsös rosszullétek. Ételeket tárol a beteg, amelyeket könnyű lenyelni és kihányni  zsíros vagy szénhidrát étel. Az étel mennyisége 30-szorosa is lehet egy normális étkezés során elfogyasztottnak. Kikerülik a társaságban az étkezést. Hánytatók, hashajtók szedése. Betegség tartama kb: 4-5 év

Kezelés - Gyógyszeres kezeléssel és pszichoterápiával kezelik. - Táplálkozási rehabilitáció . cél :kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres étkezési szokások kialakítása, a megfelelő energia-bevitel. - Hozzátartozok segítsége - Tünetek mielőbbi észlelése Kezelés nélkül :- halálhoz vezethet - a nyelőcső a gyomor, fogak, íny , szervek károsodása( lásd: 8. dia )

Gyógyszeres kezelés: - antidepresszánsok (Bulimia esetén jók a tapasztalatok, pl. fluoxetine) - kalcium - D-vitamin - hormonális kezelés (ösztrogén) Pszichoterápiás kezelés: - viselkedésterápia - támogató terápiák - egyéni terápiák Gyermekek és serdülők kezelése során különösen fontos a családtagokat/gondozókat bevonni a kezelésbe, fontos velük minden információt megosztani Fontos lehet a viselkedésterápiával kapcsolatos útmutatás (pl. étkezések megtervezése, rendszere, határok kijelölése), valamint a beteg és családtagok közötti kommunikáció elősegítése.

A bulímia következményei a szervezetben A nyelőcső megsérül az erőszakos ingerléstől, a gyakori hányás következtében a szájba kerülő gyomorsav kikezdi a fogak zománcát. A hányás , hasmenés felborítja a szervezet érzékeny só- vízháztartását, ennek pedig kiszáradás és vesekárosodás lehet a következménye. Bélrenyheség, ami megakadályozza az anyagcsere normális alakulását. szívritmuszavar, érrendszeri-, keringési problémák- Kálium vesztés miatt. gyomortágulás, esetleg gyomorszakadás - nagy mennyiségű étel miatt. hasnyálmirigy gyulladás –hashajtó miatt. véres hasmenés vesék, húgyutak elégtelen működése fültőmirigy megduzzadása - erőlködés

Tanácsok Pszichológiai tanácsadás, pszichiátriai kontroll: egészséges, fogyókúramentes táplálkozás, egészséges testmozgás, támogató szociális közeg. Dietetikus segítségét kell kikérni!! - Diéta kialakítása : - folyadékfelvétel biztosítása (kálium- és kálciumpótlás), - az egyoldalú és bőséges étkezésről a változatos táplálkozásra történő áttérés. - Az étrend energiaszegény, fehérje, ásványi anyagokban és vitaminban gazdag. Nyersanyag-kiválasztási szempontok Sovány bulímiás beteg esetében energia- és fehérjebő az étrend, ami megegyezik az anorexia nervosa diétájával. Az elhízott betegek étrendi terápiája során elsősorban azokat a nyersanyagokat kell kiválasztani, melyek kevesebb energiát tartalmaznak, de laktató értékük nagyobb.

Érdekességek A bulimia fogalmának megjelenése az ókorba vezet. A szó maga a görög boüsz=ökör (illetve nagyító képző), valamint a limosz=étvágy szóból származik, tehát ökörétvágyat, farkaséhséget jelent. Már a gazdag rómaiak jártasak voltak abban, hogy a nagy lakmározások alkalmával élvezettel teletömték magukat, ezt követően pedig egy libatoll segítségével gondoskodtak a megkönnyebbülésről. Ezzel szemben a bulémiás emberek szenvednek a titkolózástól és úgy érzik, cselekedeteik rabjaivá váltak, az evés is lelkiismeret-furdalást, önmegvetést okoz. Diana Hercegnő is Bulimiaban szenvedett. Jóllehet félnek az evéstől, mégis nagy mennyiségeket fogyasztanak el: néha akár 20.000 kalóriát is egy alkalommal.

Köszönjük a figyelmet! Készítette: Kovács Lilla Pap Katalin Bán Zsófi