Bevezető Horvátország 2003, 2005, 2011 2013. július 1. Magyarország 2004. május 1. Határpolitika az Európai Unióban és a csatlakozás előtt És az EU határai.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Együttműködés határok nélkül” Magyar - Horvát Foglalkoztatáspolitikai Szakértői Akadémia kialakítása Szőke István szakmai igazgató Harkány, június.
Advertisements

Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A Kőszegi és Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma Munkáltatói Fórum Csepreg március 19.
Térségi tanoda hálózat BHIM RAO Egyesület
Az OFA támogatási tevékenysége Programok ben.
általános főig. helyettes
H-M Szakért ő i Akadémia Tematikus fejlesztésére Pécs – 9. szeminárium.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
„INTER-CIVIC: Vývoj dvojjazyčného portálu a digitálnych obsahov pre NGO”
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint eredményeinek bemutatása.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
TÁMOP /2/B PROJEKT Network-Együttműködés-Tudástár szakmai támogató hálózat kiépítése a Dél-Dunántúli Régióban Szénássy Gábor projektmenedzser 2010.
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Határon átnyúló vállalkozásfejlesztési kapcsolatok.
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
A „Sorsfordító – sorsformáló”munkaerő- piaci program keretében bonyolított képzések bemutatása Dömötör Csaba főigazgató, FVM Dunántúli Agrár-szakképző.
A Regionális Munkaügyi Tanácsok foglalkoztatási paktumokban való részvételi lehetőségei Balatonvilágos
Gazdaságfejlesztési Operatív Program
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Foglalkoztatás-politika
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
„Kistérségi fejlesztések összehangolása, önkormányzati összefogás a Zselica kistérségben” Mohácsi Katalin Bányai Panoráma Egyesület portamenedzser Kaposvár,
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
A Pécsváradi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 26. Baranya Megyei Önkormányzat.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A Szigetvári kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 6. Baranya Megyei Önkormányzat.
A Sásdi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 27. Baranya Megyei Önkormányzat.
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Előadás másolata:

Bevezető Horvátország 2003, 2005, július 1. Magyarország május 1. Határpolitika az Európai Unióban és a csatlakozás előtt És az EU határai között (a határok gátló hatásainak felszámolása)

Bevezető Hungarian – Croatian IPA Cross-border Cooperation Programme Kulcsszó az „EGYÜTTMŰKÖDÉS”, úgy a tervezésben, mint a megvalósításban és az ellenőrzésben Két prioritás:  Fenntartható környezet és turizmus  Együttműködésen alapuló gazdaság és emberi erőforrás fejlesztés (munkaerőpiac)

Célkitűzések  Betekintést nyújtson - kiemelten a foglalkoztatáshoz és a munkaerőpiachoz kapcsolód - IPA programokba  Ismertesse azokat a magyarországi EU határmenti programokat, amelyek tapasztalataiból a horvát és a magyar fél is profitálhat  A programokat koordináló szakemberekkel készített interjúk segítségével a közös programok hatásainak kiértékelése

Kutatási módszerek  Szekunder adatelemzés és ábrázolás:  KSH  Baranya és Somogy megyei Kormányhivatalok munkaügyi központjai  Kapronca, Verőce és Eszék munkaügyi szervezetei  2007-től napjainkig tartó adatsorok  A programok pályázati anyagának és dokumentációjának elemzése  Primer források:  Interjúk a programkoordinátorokkal

Eredmények Térség foglalkoztatási depressziója (Magyarország 1990-, Horvátországa rendszerváltás, délszláv háborúk) Számos hasonlóság:  Leépülés gyakorlatilag az összes ágazatban  A termelőszövetkezeti rendszer megszűnésével a mezőgazdaság szerepe a foglalkoztatásban csökkent  Alacsony átlagjövedelmek, gyenge belső piac  Kisebbségek átlagosnál jóval magasabb aránya  A nagyobb foglalkoztatók betelepüléséhez elengedhetetlen beruházások elmaradása

Eredmények  A vállalkozások a talpon maradásért küzdenek  A piaci viszonyokon alapuló telephely választási stratégiák szinte minden peremfeltétele hiányos  Elaprózott vállalkozásstruktúra  A gazdaság gyengesége a szolgáltatási szféra gyengeségét és az öngondoskodás esélyét is rontja  Erőteljes forráshiány (a települési önkormányzatok tőkeszegények) A belső gazdasági megújulás képességének hiánya

A foglalkoztatási depresszió Hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű munkanélküliek Alacsony képzettség A térségben a jobb helyzetű álláskeresők is nehezen találnak munkát Országos átlagokat meghaladó munkanélküliség A foglalkoztatást ösztönző programok nem találnak bázisra Alacsony fokú munkaszocializáció Motiválatlanság A képzettségi színvonal gyakran a továbbképzéseken való hatékony részvételt sem teszi lehetővé Eredmények

Fejletlen kooperációs készség, gyenge kapcsolati háló, együttműködés és tapasztalatcsere hiánya A foglalkoztatási depresszió Eredmények

Mintaprojektek, „Best practice”-ek Határon átnyúló gyógynövény gyűjtő – termelő – feldolgozó – értékesítő hálózat a határmenti térség gazdaságának fejlesztése érdekében Képzéssel a minőségi (pannon) falusi turizmusért „Együttműködés határok nélkül” Magyar – Horvát foglalkoztatáspolitikai Szakértői Akadémia 2010–2011 Az IPA „Tanulás és munka” magyar-horvát határ menti együttműködésben ( ) Eredmények

Herbal Network  Cél a határmenti gazdasági térség kialakítása  Előzetes elemzések  kitörési pont: agrárintegrációs programok megvalósítása  Önfenntartó gyógynövénybegyűjtő, -termelő és felvásárló klaszter kiépítése Eredmények

Pannon Turizmus Munkaerő szaktudásának fejlesztése a határ menti régióban, a falusi vendéglátóhelyek körében Régió specifikus képzési programok, közös horvát- magyar tananyag kifejlesztése (10 modul, az „European Curriculum for Training in Rural Turism” ajánlásához igazodva). Célcsoportjai a régió falusi és tanyasi vendéglátóhelyeinek tulajdonosai, illetve a turisták Elvárás: Szolgáltatások fejlődése Kínálat bővítése Új vendéglátóhelyek könnyebb indítása Eredmények

Szakértői Akadémia 2004  I. Magyar-Horvát Foglalkoztatási Konferencia (Nagykanizsa) 2006  II. Magyar-Horvát Foglalkoztatási Konferencia (Zalakaros)  a tranzitfoglalkoztatás lehetőségei Nyitva hagyta az intézményes együttműködés kérdését  megoldását egy létrehozandó Szakértői Akadémia kompetenciájába utalta Alapja: a határ mentén még kihasználatlan potenciál szabadulhat fel a megnyitással, kihasználásához szervezett együttműködés kell  a szakértők együttműködésével kell kezdeni  kerete a Szakértői Akadémia Eredmények

„Tanulás és munka” Cél egy kiegyensúlyozottabb és hatékonyabb munkaerő-piac létrehozása Megvalósítása: Oktatási és egyéb (pl. munkaügyi) intézmények közötti együttműködés erősítése Célcsoportok számára a munakerőpiaci orientációt, (re)integrációt elősegítő programok (cserediák program, pályaválasztási rendezvények stb.) Elsődleges célcsoportjai a pályaválasztás előtt álló fiatalok Eredmények

Az együttműködés tapasztalatai  Jelentős eltérések a határ két oldalán  Horvátország  családi gazdaságok erősebbek  földművelés nagyobb mértékű megbecsülése  rugalmasabb szabályozás  jobb alapok  intenzíven beinduló szerveződés  alacsony felvásárlási árak  Magyarország  a helyi bázis gyengébb  a szervezés akadályokba ütközött, képzés a téli időszakra csúszott  nem vált fenntarthatóvá, a finanszírozási időtáv nem volt megfelelő Eredmények

 Összességében sikeresnek mondhatóak ( regisztrált résztvevő, a Pannon Tourism tananyaga)  Addig maradtak fenn, amíg biztosítva volt a forrás  A nem finanszírozás-igényes programok – amennyiben helyi igény is mutatkozott rájuk – hosszú távon fenntarthatónak bizonyultak Nehézségek:  Jogi korlátozások, illetve eltérő keretek  Szemléletbeli eltérések  Az egyes tevékenységekhez fűződő hagyományok hiánya  Időbeni csúszás  Hasonló problémák, hasonló tapasztalatok Az együttműködés tapasztalatai Eredmények

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!