Munkaügyi Tanácsok Országos konferenciája

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 „Út a munkához” program tapasztalatai Szűcs Erika Balatonvilágos november 10.
Advertisements

A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az ÁFSZ szervezetfejlesztési törekvései különös tekintettel.
1 Munkaügyi Tanácsok Országos konferenciája Új feladatok az Állami Foglalkoztatási Szolgálat szervezeteinél Pirisi Károly főigazgató Budapest, november.
A Kőszegi és Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma Munkáltatói Fórum Csepreg március 19.
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Az OFA támogatási tevékenysége Programok ben.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Az állást kereső kerületi lakosoknak nyújtott szolgáltatások a Baross utcai munkaügyi kirendeltségen és a Kesztyűgyári állásbörzéken Szakmai gyakorlat.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Családi napközi.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH Az ÁFSZ felépítése, a jelenlegi magyar munkaerő-piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó.
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
A Magyar Köztársaság kormánya. A recesszió foglalkoztatásra gyakorolt hatásának kezelésével kapcsolatos munkaerő-piaci intézkedések Simon Gábor államtitkár.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerepe a távmunka fejlesztésében Pirisi Károly főigazgató VI. Országos Távmunka Konferencia december.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
es RAT tervezés koncepciója Gila Gyöngyi Tervezési igazgató-helyettes.
Képzések finanszírozása SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Szeged, 2008/2009. I. félév.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Közmunkaprogram kórházaknak Budapest, április. 27 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM KÖZMUNKA TANÁCS KÖZMUNKA TANÁCS.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt összefoglaló EKOP
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában Pirisi Károly főigazgató Foglalkoztatási és Szociális Hivatal.
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
„Út a munkához” program tapasztalatai
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Lorem ipsum.
A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények országos nyilvántartása publikus felületének bemutatása Balatonboglár, 2010.március.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
„Út a munkához”program
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
TÁMOP kiemelt projekt A „Központi szociális információs fejlesztések” c. kiemelt projekt bemutatása Vincze Viktória Budapest, december 18.
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

Munkaügyi Tanácsok Országos konferenciája Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat 2010. évi tevékenységeinek főbb irányai Pirisi Károly főigazgató Budapest, 2009. november 11.

Tartalom Munkaerő-piaci helyzetkép Nemzetközi kitekintés Foglalkoztatási feladatok Szociális és rehabilitációs feladatok Az informatikai rendszerek továbbfejlesztése

Munkaerő-piaci helyzetkép

Munkaerő-piaci helyzetkép

Munkaerő-piaci helyzetkép

Munkaerő-piaci helyzetkép A negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérésben résztvevő munkaadók egy éves távlatra szóló várakozásai

Munkaerő-piaci helyzetkép

A 2010. évi főbb várható makrogazdasági mutatók Munkaerő-piaci helyzetkép A 2010. évi főbb várható makrogazdasági mutatók GDP-változás: -0,9% Infláció: 3.8% Folyó fiz.mérleg hiánya/GDP: 4% Államháztartás hiánya/GDP: 3.8% Munkanélküliségi ráta: 11% Reálkeresetek: 3%

Nemzetközi kitekintés Válságkezelő akciók az EU-ban Munkahelyek megőrzése Vállalkozásbarát és munkahely-teremtést támogató környezet kialakítása Nemzeti foglalkoztatási szolgálatok hatékonyságának növelése A szakmunkásképzés minőségének javítása A foglalkoztatáshoz való nagyobb arányú hozzáférés biztosítása Szakképzés felgyorsítása Munkaerő-mobilitás javítása Szakképzési szükségletek előrejelzése Munkanélküli fiatalok vállalkozóvá vallásának támogatása Jó gyakorlatok átadása

Nemzetközi kitekintés Az ÁFSZ-ek (EU 27) intézkedései a válság kezelésére A szervezet létszámának növelése (pl. Szlovákia) Az aktív munkaerő-piaci eszközökre fordított kiadások növelése (pl. Ausztria) Pálya- és munka-tanácsadási tevékenység erősítése Szakmai és területi mobilitás elősegítése Az ún. felxicurity modell alkalmazása, ahol a munkaerőpiac rugalmasabb működése érdekében nem a munkahelyet, hanem az egyént védjük, az egyén megélhetését biztosítjuk

Nemzetközi kitekintés Az ÁFSZ-ek (EU 27) 2010 évi főbb feladatai Hatékony beavatkozás az állások csökkenése, munkanélküli ellátások növekedése és a strukturális munkanélküliség megelőzése érdekében. Beavatkozás két fő tevékenysége Új munkahelyekhez új tudás biztosítása Szakmai és területi mobilitás erősítése

Foglalkoztatási feladatok „Út a munkához” program 2010. évi folytatása Közfoglalkoztatási terv készítésével kapcsolatos feladatok A kirendeltségek adatot szolgáltatnak a közfoglalkoztatási terv elkészítéséhez véleményezik a közfoglalkoztatási tervet (a Szociális Kerekasztallal, és a kisebbségi önkormányzattal együttműködve). A módosított Szociális törvény szerint a közfoglalkoztatási tervet, ha a közfeladatokban bekövetkezett változás az ellátásukhoz szükséges létszámot módosítani kell. 2000 fő feletti lakosságszámú településeknél 10%-át, 2000 fő, vagy az alatti lakosságszámú településeknél 20%-át elérő mértékű bővítését, illetve csökkentését eredményezi. A módosított közfoglalkoztatási tervet a kirendeltségeknek újra véleményezni kell.

Foglalkoztatási feladatok Közmunkaprogramok – I. Közmunkák 2009-ben: 2009-ben több mint 16 000 ember kap közmunkát december 31-ig. A kórházi program II. fordulója előkészítés alatt áll, járó beteg ellátásra is kiterjesztve. Várhatóan novemberben megjelenik a felhívás. Közmunkaprogramok 2010-ben Téli tavaszi önkormányzati közmunkaprogram hátrányos helyzetű településeknél (6 milliárd Ft ) Erdőművelő program: 3500 – 3800 fő (2 milliárd Ft) Vasúti + idegenforgalmi közmunkaprogram 1400 fő (750 millió Ft) Ár- és belvíz megelőző program 1300 fő (1 milliárd Ft) Természetvédelmi program 300–400 fő (250 millió Ft) + 2 milliárd Ft értékű kooperációs forrás a szakmai programoknál

Közmunkaprogramok – II. Foglalkoztatási feladatok Közmunkaprogramok – II. A romaprogram Értéke 3 milliárd forint Kizárólag roma munkanélküliek dolgozhatnak a programban Romák által Foglalkoztatási feladatok sűrűn lakott területekről lehet pályázni Konzorciumi pályázat lehetősége A konzorcium egyik tagja kötelezően: kisebbségi önkormányzat, roma érdekszervezet A támogathatóság feltétele: Kiválasztási, foglalkoztatási és feladatokra bontott munkaterv kötelező és választható elemekkel

Foglalkoztatási feladatok Szolgáltatásfejlesztés a TÁMOP 1.3.1. kiemelt projekt keretében ÁFSZ állásügynökök – pilot Új szolgáltatás csomag a mikro-kkv részére Az országos hatáskörű munkaadókkal kapcsolatot tartó team működtetése Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat munkaerő-piaci közvetítő tevékenységének fejlesztése az atipikus formában szervezhető munkalehetőségek hatékony feltárása révén Nemzeti virtuális munkaerő-piac kialakítása

Szociális szolgáltatások szervezése Szociális feladatok Szociális szolgáltatások szervezése A szociális törvény értelmében 2009-ben több alapszolgáltatás kikerül a kötelező önkormányzati feladatellátásból, és állami szervezésbe került 2009. január 1-től az FSZH működteti a támogató szolgálatok és közösségi ellátások pályáztatását, finanszírozási rendszerét, szakmai támogatását (544 szolgáltató – 6,3 Mrd Ft) 2010. januártól ezen túl a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás (2801 szolgáltató 40 E jelzőkészülék) és a szociális intézményen belüli foglalkoztatás (420 foglalkoztató 14 E foglalkoztatott) kerül át állami finanszírozásba, 6 Mrd Ft támogatással.

Szociális intézményi ellenőrzés Szociális feladatok Szociális intézményi ellenőrzés 2008. januártól az FSZH szociális hatóság és így a szociális szolgáltatások teljes körének ellenőrzésére jogosult (2800 fenntartó 12 000 szolgáltatás) Központilag szervezett ellenőrzéseket végez és a tapasztalatokat visszacsatolja az ágazati irányítás számára 2008. évben kiemelt ellenőrzési program volt a támogató szolgálatok és közösségi ellátások, az ellátottak jogainak ellenőrzése 1100 helyszínen 2009. évben a falu és tanyagondnoki szolgáltatást, a szociális foglalkoztatást és a jelzőrendszeres házi gondozást, komplex szolgáltatásokat ellenőrzünk 1000 helyszínen

A szociális ágazat informatikai fejlesztése Szociális feladatok A szociális ágazat informatikai fejlesztése 2007. áprilistól a szociális, gyermekvédelmi ellátások elektronikus nyilvántartásának (ágazati regiszter) kiépítése és működtetése (300 szociális hatóság, 4200 fenntartó 18 000 szolgáltatás adatai), publikus felülete: https://szocialisregiszter.afsz.hu Foglalkoztatási és Szociális Adatbázis kialakítása és működtetése: a munkaügyi kirendeltségek és önkormányzatok elektronikus adatcseréjének folyamatos biztosítása az aktív korúak ellátásában részesülők körében TÁMOP 5.4.2. „Központi szociális információs fejlesztések” – a szociális szakterület modernizációja program működtetése 2009. novembertől- 1,2 Mrd Ft támogatással

Az informatikai rendszerek továbbfejlesztése Informatikai fejlesztés a TÁMOP 1.3.1. kiemelt projekt keretében – I. IR továbbfejlesztése: a bővülő ügyfélkör (rehab, szociális) kezelése, az elektronikus ügyintézésre (internetes adatbevitel) felkészülés, FPIR kapcsolat ÁFSZ internet portál fejlesztése: A meglévő portál alkalmazások továbbfejlesztése (önéletrajz, állás- és képzéskeresés) új webes alkalmazásfejlesztések (egyén, foglalkoztató adatfelvétel, munkaerő-igény bejelentés, képzők és képzések adatai, stb.) Tematikus portálok kialakítása: virtuális álláspiac, kkv- portál, rehabilitációs portál Statisztikák, lekérdezések fejlesztése (Aktív korúak ellátásában részesülők (rszs, rát), Aktív eszközök Felnőttképzés, Aktív eszköz monitoring, Rehab terület, Bértarifa)

Az informatikai rendszerek továbbfejlesztése Informatikai fejlesztés a TÁMOP 1.3.1. kiemelt projekt keretében – II. Foglalkoztatási Pénzügyi Információs Rendszer (FPIR) fejlesztése Belső kommunikáció és csoportmunka támogatása: Intranet portál fejlesztése – Strukturált, kereshető információ tárolás, Start lap funkció az ügyintézők támogatására (alkalmazások és dokumentumai, fontos üzenetek, IT rendszerek állapot jelzése, stb. egy oldalon) Hatékony és költségtakarékos belső kommunikáció (Ellenőrzött chat funkciók, Netmeeting és video konferencia támogatása Új központi számítógépterem kialakítása, infrastruktúra bővítés az új funkciókhoz

Az informatikai rendszerek továbbfejlesztése TAMOP 2.2.2. kiemelt projekt Nemzeti Pályaorientációs Portál (NPP) Pályaorientációs portál kialakítása, tanácsadók képzését nyilvántartó informatikai rendszer fejlesztése A Nemzeti Pályaorientációs Portál felépítése (Tanulás világa, Munka világa, Tanácsadók virtuális közössége. Kérdőívek fejlesztése) Tanácsadók (2000 fő) képzését támogató informatikai program fejlesztése (nyilvántartás, elszámolás)

Köszönöm a figyelmet!