Távollevők között létrejött szerződések

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Webshopok+jogi megfelelőség
Advertisements

Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás

A részmunkaidő speciális esetei az új Munka Törvénykönyvében
Átirányítás, kiküldetés, kirendelés Szombathely,
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Timeshare © dr. Horváth Zsófia – Dr. habil. Miskolczi Bodnár Péter.
A projektek megvalósítása I.
Timesharing.
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
Szakmai kártérítési felelősség magán- egészségügyi sajátosságai A felelősség bárkit levetkőztet.
1 Polgári jog Szerződésszegés Magatartás, körülmény, állapot mely szerződésbe ütközik vagy sérti a fél szerződéssel kapcsolatos jogait. szerződésszegés.
E-KERESKEDELEM SZABÁLYOSAN
Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
Biztosításgazdaságtan 9. téma
A SZERZŐDÉS MEGKÖTÉSE.
Szerződéskötés közvetítők útján
A fogyasztók tájékoztatása
A fogyasztóvédelmi szabályozás rendszere Fogyasztóvédelmi törvény (1997. évi CLV. törvény) 10 fejezetből áll: pl.: -fogyasztók életének, egészségének,
A fogyasztók tájékoztatása
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Általánosságban A kötelezett helytáll azért, hogy a termék vagy szolgáltatás 1. megfelel a minőségi követelményeknek,
© dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit. Üzlethelyiségen kívül kötött szerződés Szabályozás 85/577/EGK tanácsi irányelv 370/2004. (XII.26.) Kormány.
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
Elektronikus kereskedelem
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
Speciális kereskedelmi formák
Fogyasztóvédelmi Felügyelősége Tipikus fogyasztói panaszok a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tükrében április 3.
2014. január 1. TERMÉKELHELYEZÉSI LEHETŐSÉGEK KIEGÉSZÍTŐ AJÁNLAT.
Kereskedelmi levelezés
Mediátor képzés Kártérítés.
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A z alternatív vitarendezés lehetőségei a hagyományostól eltérő értékesítési formák terén, a békéltető testületek jövője és lehetőségei Konferencia 2011.
 2008-ban kezdődött a munka  Fogyasztóvédelmi szabályok kódex szerű összefogása  Harmonizáció kérdései  Még nincs vége Dr. Morvay György.
10. Előadás szerződésszegés
Üzleti Jog II. 9. Előadás A szerződéskötés sémája Szerződés módosítás
KÖZBESZERZÉSEK ELLENŐRZÉSE

Az e-kereskedelem fogyasztóvédelmi aspektusai
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE
Az áfa-törvény jövő évi változásai
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Munkaerő-kölcsönzés A munkaerő-kölcsönzés különös szabályai.
A DIGITÁLIS MARKETING JOGI VONATKOZÁSAI
A munkaviszony megszüntetése
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
1 Horváthné Szendrei Szilvia Felügyelőség-vezető Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége május Miskolc E-kereskedelem,
Az új Munka Törvénykönyve 2012:I. tv április 20.
 6:142. § Felelősség szerződésszegéssel okozott károkért  Aki a szerződés megszegésével a másik félnek kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Mentesül.
Kereskedelmi gyakorlatok megítélése a hatóságok joggyakorlatában dr. Dobó-Kocsis Veronika Veszprém Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztály 2016.
Szerződés módosítása, teljesítése IX szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Kétszakaszos eljárások V szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Tárgyalásos eljárások VII szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE GYULAVÁRI TAMÁS
Szavatossággal, jótállással kapcsolatos fogyasztói kifogások intézése, a gyakorlatban el ő forduló jogellenesen félrevezet ő tájékoztatások, az új PTK-nak.
Kötelező Tervezői - kivitelezői felelősségbiztosítás tájékoztató
Az elektronikus kereskedelem
(A Szerződéskötési Szabályzat tükrében)
Fogyasztói jogok és a fogyasztók magánjogi védelme
Előzetes piaci konzultáció
Közbeszerzési tudnivalók
Polgári perjog előadás
MUNKAVISZONY LÉTESÍTÉSE
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Előadás másolata:

Távollevők között létrejött szerződések Pénzügyi szolgáltatások távértékesítése © dr. Horváth Zsófia – Ujváriné dr. Antal Edit

Szabályozás 97/7/EK irányelv 17/1999. (II.5.) Kormány rendelet

Fogalmak Távollevők között kötött szerződés: értékesítő és fogyasztó által kötött szerződés (fogyasztói szerződés), ha kizárólag távközlési eszköz használata útján jött létre Távközlő eszköz: olyan eszköz, amely alkalmas a felek távollétében szerződési nyilatkozatok megtételére Pl.:katalógus, telefon, e-mail, televízió stb. Értékesítő: fogyasztónak nem minősülő személy vagy szervezet Fogyasztó: aki gazdasági vagy szakmai tevékenységi körén kívül eső célból köt szerződést (Ptk. 685.§ d)

Rendelet hatálya nem terjed ki a távértékesítés keretében kötött pénzügyi ágazati szolgáltatási szerződésekről szóló törvény által szabályozott pénzügyi ágazati szolgáltatásokra irányuló szerződésekre; b) automatából történő értékesítésre; c) nyilvános távbeszélő állomás igénybevétele útján a távbeszélő szolgáltatást nyújtó szervezettel kötött szerződésre; d) az építési szerződésre; e) ingatlan tulajdonjogának vagy ingatlanra vonatkozó más jog megszerzésére irányuló szerződésekre (kivéve a bérleti szerződést); f) az árverésen kötött szerződésre.

Értékesítő kötelezettsége I. Előzetes tájékoztatás Szerződéskötést kellő időben megelőző (előzetes) tájékoztatási kötelezettség kiterjed különösen az alábbiakra: Értékesítő adatai, Dolog/szolgáltatás lényeges tulajdonságai, Ellenszolgáltatás, Elállási jog gyakorlása, Távközlő eszköz használatának díja(ha az eltér az alapdíjtól), Ajánlati kötöttség ideje. Tájékoztatás módja: közérthető, pontos, egyértelmű A rendelet a tájékoztatás nyelvére nem tér ki

Értékesítő kötelezettségei II. Írásbeli tájékoztatás mikor? szerződés megkötését megelőzően kellő időben (DE: legkésőbb a szerződés megkötésekor) miről? (különösen) Előzetes tájékoztatóban közölt információk, Elállási jog gyakorlásának feltétele, módja,következménye, Szavatosság, Jótállás, Kiegészítő szolgáltatások, Fogyasztói kifogások érvényesítésének helye, szervezeti egység címe.

Értékesítő kötelezettségei III. Teljesítéssel kapcsolatban 1. Áru átadása, szolgáltatás nyújtása Erre nyitva álló határidő: (diszpozitív) Fogyasztótól kapott írásbeli felszólítást követő 30 nap 2. Értesítés a teljesítés meghiúsululásáról (ok: az áru vagy szolgáltatás nem áll rendelkezésre) vissza kell fizetni az addig szolgáltatott pénzösszeget (max.30 napon belül) (De: ez nem mentesít a szerződésszegésért való felelőssége alól!) b) a helyettesíthető áruval kapcsolatban ( ha a szerződés alapján helyettesíthető áruval is lehet teljesíteni)

Inercia szerződések (rendelés nélküli teljesítés) Ha az értékesítő rendelés nélkül küld árut, teljesít szolgáltatást nem követelhet a fogyasztótól ellenszolgáltatást nincs hallgatólagos elfogadás a fogyasztó részéről!

Fogyasztót megillető jog Elállási jog I. indokolás nélküli és feltétlen nincs kártérítési kötelezettség HATÁRIDŐK 8 munkanap 3 hónap a) Szolgáltatás: szerződéskötéstől számítva áru : átvétel napjától számítva b) ha 3 hónapon belül sor kerül a korábban elmulasztott írásbeli tájékoztatásra ha az értékesítő nem adott írásbeli tájékoztatást

Elállási jog II. Nem gyakorolható eltérő megállapodás hiányában ha: a szolgáltatás nyújtását az értékesítő megkezdte 8 munkanapos elállási határidő előtt és a fogyasztó ebbe beleegyezett; a szerződés tárgyának ára függ a pénzpiac ingadozásától; fogyasztó személyére szabott és kötött egyedi vagy gyorsan romló szolgáltatás; már felbontott videó-,magnókazetta vagy számítógépes szoftver; hírlap, folyóirat, időszaki lap terjesztésére vonatkozó szerződés; szerencsejáték-szerződés.

Elállás jogkövetkezménye Az értékesítő a fogyasztó által kifizetett összeget köteles haladéktalanul visszatéríteni. legkésőbb az elállást követő 30 napon belül. A fogyasztó viseli az elállási jog gyakorlása miatt az áru visszaszolgáltatásával kapcsolatban felmerült költségeket (egyéb költség nem terheli). Az értékesítő követelheti az áru nem rendeltetésszerű használatából eredő kárának megtérítését.

Bizonyítási teher Gazdálkodó szervezet bizonyítja: 1. tájékoztatási kötelezettségnek eleget tett, 2. határidőket betartotta, 3. beszerezte a fogyasztó hozzájárulását, hogy a szerződéshez faxot vagy automata hívókészüléket használjon.

Fogyasztói jogok védelme Fogyasztó hátrányára való eltérés tilalma: a rendeletben foglalt szabályoktól csak a fogyasztó javára lehet eltérni (egyoldalú kógencia) fogyasztó beleegyezése esetén sem lehet a rendelet szabályaitól eltérni

Pénzügyi szolgáltatások távértékesítése 2002/65/EK irányelv A távértékesítés keretében kötött pénzügyi ágazati szolgáltatási szerződésekről szóló 2005. évi XXV. törvény

Fogalmak Pénzügyi ágazati szolgáltatás Pénzügyi és kiegészítő pénzügyi szolgáltatás (Hpt.), biztosítási, biztosításközvetítői, biztosítási szaktanácsadói szolgáltatás (Bit.), befektetési, kiegészítő befektetési, árutőzsdei szolgáltatás (Tpt.)stb. Távértékesítés keretében kötött pénzügyi ágazati szolgáltatási szerződés Pénzügyi ágazati szolgáltatásokra irányuló szerződés, amelyet a szolgáltató és a fogyasztó köt egymással szervezett távértékesítés keretében kizárólag távközlő eszköz útján. Fogyasztó az a természetes személy, akinek a részére – gazdasági vagy szakmai tevékenységi körén kívüli célra – a szolgáltatást nyújtják, illetve aki a szolgáltatással kapcsolatos tájékoztatás vagy ajánlat (ajánlati felhívás) címzettje Szolgáltató aki gazdasági vagy szakmai tevékenysége keretében pénzügyi ágazati szolgáltatást nyújt

A szolgáltató kötelezettségei Tájékoztatás I. Mikor? fogyasztó szerződéskötésre irányuló nyilatkozata előtt kellő időben Kit? fogyasztót Miről? szolgáltatóra vonatkozó adatok, szolgáltatás, szerződés, Jogvita esetén alkalmazandó eljárás Hogyan? egyértelműen, közérthetően, pontosan

Tájékoztatás II. Telefonos szerződéskötés Mikor? ajánlattétel (vagy ajánlattételi felhívás) megtétele előtt Miről? (különösen) Cégnév, székhely, telefonszám Kifejezett figyelemfelhívás a szerződéskötési szándékra Egyszerűsített tájékoztatás: (Ha: fogyasztó kifejezetten hozzájárult) ki a fogyasztóval kapcsolatban álló személy Szerződés tárgyának lényeges tulajdonságairól ellenszolgáltatásról egyéb fizetési kötelezettségről fizetés, teljesítés feltételeiről elállás jogáról

Tájékoztatás III. szerződéskötésre irányuló jognyilatkozatot és a tájékoztatást a fogyasztó rendelkezésére bocsátani papíron vagy más tartós adathordozón; (még mielőtt a fogyasztó nyilatkozatot tenne) fogyasztó kérésére a szerződési feltételeket bármikor a rendelkezésére bocsátani; szerződés fennállása alatt a fogyasztó bármikor jogosult megváltoztatni a távközlő eszköz fajtáját. (ha: ez összeegyeztethető a szerződés, illetve a szolgáltatás jellegével)

Fogyasztó jogai Elállás I. Indokolás nélkül Nem illeti meg: Pl.:1 hónapnál rövidebb utazási és poggyászbiztosítás vagy egyes pénzügyi eszközök esetén (Bszt.)

Elállás II. HATÁRIDŐ (általános) 14 nap Kivétel: Ha a fogyasztó tájékoztatást: a) egyáltalán nem kapott max. 1 év b) kapott, de nem megfelelően max. 3 hónap c) kapott, de nem az elállásról max. 1 év 14 nap (szerződéskötéstől számítva)

Elállás III. Elállásra nyitva álló határidő alatti teljesítésre csak a fogyasztó hozzájárulása esetén van mód. Ha a fogyasztó élt elállási jogával, akkor a szolgáltató a ténylegesen teljesített szolgáltatás ellenértékét követelheti a szerződéssel kapcsolatos szolgáltatással arányosan

Egyéb szabályok A fogyasztó által nem rendelt szolgáltatásért a szolgáltató nem követelhet ellenszolgáltatást (inercia). A fogyasztó kifejezett hozzájárulására van szükség ahhoz, hogy a szolgáltató telefaxot, illetve automata hívókészüléket használjon. (ez többletköltséget nem róhat a fogyasztóra)

Bizonyítási teher Szolgáltató bizonyítja: Tájékoztatási kötelezettségnek eleget tett Teljesítésre vonatkozó hozzájárulást vagy kérést a fogyasztó megadta Szerződést megkötötte