Az információs társadalom modern „igazolványai”: eKártyák Készítette: Hollósy Szabolcs.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bankszámla és bankkártya
Advertisements

Sikerprogramos oldalon a megfélő csomag kiválasztása után katt a fizetési gombra. Ellenőrizd le, hogy valóban ezt a csomagot választottad Mielőtt a Payza.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
ADATBÁZISOK.
Elektronikus Ügyfélkapu – kapcsolat az ügyfél és a közigazgatás között
A számítógép műszaki, fizikai része
DIGITÁLIS PÉNZ.
Adattárolási technológiák
Készítette: Schiszler Anett Szekeres Kornél H7T9UZ IQCPCZ
Automatikus azonosítás -AUTOMATIC identification
… with NFC A mobil contactless (NFC) technológia lehetőségei a pénzügyi szektorban.
Tisztelt Partnereink!. A SALDO számára kiemelten fontos ügyfeleinek magas színvonalú kiszolgálása!
HOGYAN RENDELJÜNK LOYAL BANK KÁRTYÁT.
A számítógép felépítése
ILBK451, 2013/2014. I. félév, ea: Kovács Zita 4.Azonosítás AZ INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI.
Használata Készítette: Medve Tamás.
I. Informatikai alapismeretek Dabas, november 18.
Magyarország sokáig lemaradt az elektronikus közigazgatás alkalmazásában, de ma már minden hatósági eljárást el lehet intézni az interneten. A hatóság.
GÉPJÁRMŰ BELÉPTETÉSI TECHNOLÓGIÁK (nem nyilvános járműbejáratok) avagy nem mind arany, ami fénylik Készítette: Filkorn József.
Elektronikus archiválórendszer fejlesztése PKI alapokon Készítette: Kollár Balázs november 11.
Wireless Home Gateway Handover és roaming kérdések Készítette: Tóth Balázs Viktor.
Új flotta előfizetés rendelése a Vodafone Online Shopban
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
OSI Modell.
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
Informatikai biztonság alapjai 2. Azonosítás
RFID labor az Intézetünkben
Adatmodellek - egy eszközrendszer, mellyel leírható a vizsgált valóság, - több különböző absztrakciós szinten is létezhet, - megkülönböztetünk DBMS-hez.
Amit az adathordozókról tudni kell
Készítette: Feszt Bernadett 8/a Napjaink háttértárolói Salamon Róza felkészítő tanár Dr. Török Béla Óvoda Általános Iskola és Diákotthon 1142, Budapest.
A SuperShop kártya sikere – mitől jó egy jó kártya? Nemcsics Róbert
| június 27. | MKT vándorgyűlés E-kormányzat és versenyképesség Dr. Paál Péter MKT Informatikai Szakosztály Vezérigazgató, IBM Magyarország.
Hálózati réteg.
Adatfeldolgozás folyamata
Elektronikus bankolás Gyors, hatékony és biztonságos módja a kommunikációnak és az üzleti kapcsolatnak a Bankal. Tranzakciókat a saját irodából vagy otthonról.
Adatbázisok és Adatbázis-kezelő rendszerek Páll Boglárka
Mobil informatika gyakorlat 1. óra: NFC alapok február 8. Tudnivalók a gyakorlatról 5 gyakorlati foglalkozás (a.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
A múlt megismerhetősége, mint a közérdekű és személyes adatok kapcsolódási pontjai C SINK L ÓRÁNT főosztályvezető (KIM) egyetemi adjunktus (KRE)
Elektronikus banki ügyintézés Készítette: Hollósy Szabolcs eTanácsadó Ma a pénzintézetek elektronikusan vezetik az ügyfelek bankszámláit. Ez lehetővé tette.
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
A merevlemez(winchester)
Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél
Kulcsok meghatározása a táblákban
A központi egység Informatika alapjai Készítette: Senkeiné B. Judit.
A Digitális Pénz Kállay Petra Zsirkai Noémi.
„Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra" Adatbiztonság a méréstechnológiában képzők képzése.
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Óbudai Egyetem Könyvtár Olvasószolgálat. Helyben olvasás Kölcsönözhető és nem kölcsönözhető dokumentumok, folyóiratok, hetilapok, jegyzetek, CD-ROM-ok.
Az Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
Modern megtakarítási formák kezelése e-banking felületeken
Mítosz vagy valóság? Közműdíj-fizetés mobilról. 2 / Turny Ákos - Közműdíj-fizetés mobilon / 4/1/2015 Dinamikus fejlődés minden területen 1998 – 1999Az.
Modern Alarm Hungary.  A szoftver telepítése előtt telepítse a hardware kulcs drivert (ne csatlakoztassa a hardware kulcsot amíg nem telepítette a drivert)
Ujjlenyomat olvasó beléptető rendszerek
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
TÁMOP /1-2F Modern informatikai eszközök Alkalmazások a számítógépen Papp Szabolcs 2009.
1 „Lightweight” biztonsági megoldás rádiófrekvenciás azonosítással támogatott elektronikus kereskedelmi környezetben Cserbák Márton Konzulens:
Rövid áttekintés a MOK/HEFOP kártyák használhatóságáról Készítette: Nádor Szabolcs,
Háttértárak.
Bankkártyákról általában
Információtechnológiai alapismeretek
A diákigazolvány igénylés menete
(Iskolai) Beléptető rendszer Raspberry Pi 2-vel.
ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS E-JOG.
E-ügyintézés az adózásban 2006.
Vonalkódos rendezvénybeléptetés és egyebek
A részletfizetés tranzakcióról általánosságban
Az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer fejlesztése – változások az adatszolgáltatás területén Kertész-Káldosi Zsuzsanna Hulladékgazdálkodási.
Előadás másolata:

Az információs társadalom modern „igazolványai”: eKártyák Készítette: Hollósy Szabolcs

Milyen célt szolgálnak és hogyan : Az eKártya alapvető feladata nem adattárolás, hanem valamilyen szolgáltatáshoz szükséges azonosítás lehetővé tétele Önmagukban általában még nem elegendőek a szolgáltatások igénybevételére, úgynevezett PIN kóddal (Personal Identification Number = személyi azonosító szám) együtt érvényesek Szabványos mérete következtében könnyen tárolható pénztárcában, irattartóban Anyaga biztosítja, hogy az időjárs hatásai és a mechanikai igénybevételek ne okozzák könnyen sérülését vagy meghibásodását Alakja és méretei jól szolgálják a befogadó olvasó készülékbe történő egyszerű akadás és beszorulás mentes behelyezést és kivételt

Milyen eKártyákat használunk a mindennapokban: Beléptetőkártya – A Wolfsburgban található AutoStadt, azaz Autóváros területére ezzel lehet belépni. K&H banknál vezetett elektronikus számlához igényelhető elektronikus bankkártya, csipkártya Az elektronikus aláírás szolgáltatáshoz tartozó azonosítókártya A METRO áruházakban csak regisztrált vásárlók fizethetnek, ez a kártya azonosítja az ügyfelet Munkaidő elektronikus nyilvántartási renszerhez használható személyazonosító kártya A Shell töltőállomások vevőcsalogató akciói során összegyűjtött pontok nyilvántartására szolgál A mobiltelefonok használata során a telefonszámot és ezáltal a hívott személyt a SIM kártya azonosítja A Lufthansa mérföld-gyűjtő akciójához kibocsájtott azonosítókártya Az ÖMV benzinkutaknál lehet ezzel a kártyával gyűjteni a pontokat A ’90-es években vezették be nálunk a kártyás utcai telefonokat, hogy véget vessenek az érmés telefonok feltörésének Ma már az autók egy része sem a klasszikus kulcs használatával nyitható és indítható, hanem egy kártyaszerű azonosítóval A műholdas televíziószolgáltatók is csipkártyával szűrik a szolgáltatásra jogosult ügyfélkört

Miként hordozza az azonosító információt az eKártya ? Mágnescsikon: a kártyát az azonosító készülék hornyába helyezve egyenletes sebességgel „lehúzzuk”, indukciós adat-olvasás mint a magnetofonok szalagjánál

Elektromos „csip” segítségével, az olvasóba helyezett kártya esetén elektromos érintkezőkön keresztül történik az adattovábbítás Miként hordozza az azonosító információt az eKártya ?

Vonalkód formájában, ilyenkor optikai vonalkód- olvasó segítségével nyerhető ki a tárolt információ

Ma a leg gyakrabban használt eKártya az elektronikus fizetést lehetővé tevő bankkártya:

Köszönöm a figyelmet !