Alapfokú barlangász tanfolyam Viselkedés barlangban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A LEVEGŐ.
Advertisements

Milyen anyagok kerülnek a levegőbe?
A kémiai reakció 7. osztály.
Matrix-modul (konténer) biogáz üzemek
Játékvezetők teendői mérkőzés előtt, közben és után
A környezetszennyezés forrásai
A túlélés alapelvei.
Súroló H 402 Kézi használat. ERGONOMIKUS PROFESSZIONÁLIS SÚROLÓ SZÁRÍTÓGÉP.
 A föld elég mindannyiunk szükségleteire, de nem elég mindannyiunk mohóságára! Mahatma Gandhi.
Alapfokú barlangász tanfolyam Kiegészítő felszerelések
· Látszódj! Henkel közlekedésbiztonsági program gyermekeknek.
Előzmények  Tervezés  Szakemberek alkalmazása (testnevelő tanár, edző, rekreációs szakember, OKJ-s végzettségű segítő..stb)  Hivatalos meghirdetés.
Munkavédelmi világnap-2014.április 28.
Energia a középpontban
Bontási munkák előírásai
10. Kísérletek acetilénnel 1. Az acetilén előállítása
Egyéni alap és kiegészítő felszerelések
Elsősegély-oktatás az iskolákban, vagy a klubokban
Információk Gyakorlatvezető: Hajnik Tünde, PhD
Ismetlés (teszt) A metán C mindkettő B etilén D egyik sem
Moduláris oktatás a 8. évfolyam kémia tantárgyból
Gáz-folyadék fázisszétválasztás
Az anyag és tulajdonságai
10. Tétel.
13. Tétel.
Elektromos alapismeretek
NÁTRIUM.
A MÉSZKŐ.
SZÉN-MONOXID.
NitrogéN Anyagszerkezet Fizikai ,Kémiai tulajdonságok Előfordulás
A KÉMIAI REAKCIÓ.
A HIDROGÉN.
EGYSZERŰ ÁRAMKÖR.
Európai M u n k a h e l y i Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Kockázatértékelés - feladatok és felelősségek.
tűzvédelmi tapasztalatai
Elektromos áram hőhatása és vegyi hatása, élettani hatása
Muziek - The Shadows MEGHÍVÓ Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület Látogatóközpont és tanösvény Szombat Foto:Telek.
2. tétel.
6. tétel.
A VI. főcsoport elemei (kalkogének – kőképzők) és vegyületei – O2
Gáz-folyadék fázisszétválasztás
Szükséges Eszközök: • 3 kémcső • kémcsőtartó állvány Anyagok: • CaCO3
Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium-permanganátos vízzel Acetilén előállítása, égetése, reakciója brómos és kálium-permanganátos.
A kalcium és a magnézium
A kén Sulphur (S).
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
A szén és vegyületei.
HIDROGÉN Hydrogenium = „vízképző”.
Meghívó Természetbarát
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
A tűz.
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
A Föld vízkészlete.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
„BIG JUNE” Hogyan készülünk fel a évi nagyjavításra?
Polimerek. Polimerek többségére jellemző tulajdonságok: rendezetlen óriásmolekulákból állnak molekuláik között gyenge, II. rendű kötések hatnak szilárd,
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Nemesgázok. feladat 1.Készíts halmazábrákat a füzetedbe és helyezd el a következő elemeket, vegyjelet használj: vas, argon, alumínium, oxigén, germánium,
HOGYAN SPÓROLJUNK A VILÁGÍTÁSSAL? A fűtés után a villamos áram a legnagyobb költség és egyben lehetőség a megtakarításra Nagy István vezető tervező, ELI.
A hidrogén. 1.Keresd meg a periódusos rendszerben a hidrogént! Hol a helye? Hány protonja, neutronja, elektronja van az atomjainak? Hány elektronhéja.
Szakál Ferenc Pál. 20/2012 (VIII.31.) EMMI rendelet.
Biyovis Egészség Koncepció a napi gyakorlatban A Biyovis összegyűjtötte az Ön számára, a modern tudományt, medicinát, és a múlt tapasztalatát amelyet ötvözött.
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
MIBŐL ÉPÍTSÜK FEL HÁZAINKAT?
A túlélés alapjai Felszerelés.
„Vegyünk egy nagy levegőt”
MTSZ Oktatás Általános koncepció.
A nitrogén és vegyületei
Kell ez nekem....? A szén és vegyületei.
Előadás másolata:

Alapfokú barlangász tanfolyam Viselkedés barlangban BTSSz Triász Barlangász Szakosztály Előadás: Viselkedés barlangban Alapfelszerelés

Az oktatási rendszer A rendszer szintjei: Alapfokú tanfolyam Technikai 1. vizsga Technikai 2. tanfolyam Túravezetői tanfolyam Kutatásvezetői tanfolyam Minden tanfolyam a Magyar Karszt és Barlangkutató Társulat (MKBT) Oktatási Bizottsága által szervezett központi vizsgával zárul. A tanfolyamok anyaga egymásra épül. Egy magasabb szintű tanfolyamra történő jelentkezés előfeltétele, az előző vizsgák megléte (kivéve a technikai 1-es tanfolyam)

Minden barlang, a felfedezése pillanatától szigorúan védett természetvédelmi terület. A barlangokban minden tevékenység (túrázás, fényképezés, filmezés, tudományos kutatás, … ), hatósági engedélyhez kötött! Engedélyt csak megfelelő végzettségű (túra-, vagy kutatásvezető) barlangász kaphat. A barlang rongálása (képződmények rongálása, szemetelés, a barlang élővilágának károsítása, … ) bűncselekmény! A barlangtúrák során bekövetkező eseményekért a túra vezetője felelős.

A túrázó jogai: - Amennyiben kötelességeinek eleget tesz, joga van részt venni a túrán. - Javaslatot tehet a túra útvonalával, idejével, a szükséges felszerelésekkel, személyekkel kapcsolatban.

A túrázó kötelességei: A túrázó köteles a túrán megfelelő fizikai, egészségi és szellemi állapotban, józanul, megfelelő felszereléssel megjelenni. A túra során a túravezető utasításait betartani. Tájékoztatni a túra vezetőjét meglévő betegségeiről, problémáiról. Tájékoztatni a túra vezetőjét a túra során, az egészségi állapotában bekövetkezett változásokról (rosszullét, rándulás, … )

A túravezető egyszemélyben felelős a túrán bekövetkezett eseményekért! Ezért a túravezetőnek joga van dönteni: A résztvevők számáról, személyéről A szükséges felszerelésekről A szükséges előképzettségről, erőnlétről A túra útvonaláról, annak esetleges módosításáról A túra során felmerülő problémák megoldásáról (biztosítás szükségessége, mentés módja, felszerelések átcsoportosítása, … ) A túravezető, a döntéseit nem köteles indokolni. Barlangban nincs demokrácia!

Alap felszerelések: Világítás Fővilágítás Tartalékvilágítás Sisak Ruházat Felső (overáll) Aláöltözés Lábbeli Elsősegély felszerelés

Világítás Az egyéni alapfelszerelés legfontosabb eleme! Barlangi körülmények közt is üzembiztosnak kell lennie, és elegendő fényt kell szolgáltasson, a biztonságos közlekedéshez. Az a jó, ha szórt, meleg fehér fénnyel világít. Fővilágítás: a túra tervezett időtartamának másfélszeresét kell bírnia! Tartalék világítás: a túra tervezett időtartamának háromnegyedéig kell bírnia!

Lámpák csoportosítása Karbid lámpa: Elektromos (fej) lámpa: - Kézi karbid - Hagyományos elemes, Fejkarbid izzós Nyílt rendszerű - LED-es Zárt rendszerű - Akkumulátoros, Pumpás kompakt fénycsöves Tartalék világításnak általában valamilyen elemes fejlámpát használunk. A két világításnak teljesen különálló rendszernek kell lennie!

Jellemzőik: Karbid lámpa: - nagy fényerő - szórt fény - egyszerű, üzembiztos felépítés - kormol - fogyasztja az oxigént - érteni kell hozzá Elektromos lámpa: - tiszta (nem kormol) - könnyen kezelhető - csak egy foltot világít meg - általában kisebb a fényereje mint egy karbidnak - akkumulátorok töltése problémás lehet

A karbid CaCO3+3C=CaC2+CO+CO2 CaC2+2H2O=Ca(OH)2+C2H2 CaC2 Szürkésfehér, kristályos anyag. Mészkőből, és kokszból állítják elő nagy hőmérsékleten: CaCO3+3C=CaC2+CO+CO2 Vízzel reakcióba lépve acetilén, és oltott mész jön létre: CaC2+2H2O=Ca(OH)2+C2H2 Az acetilén színtelen, szagtalan, nem mérgező, robbanásveszélyes gáz. Meggyújtva (levegőn) erős, sárgás fénnyel ég. 2,5 bar nyomáson oxigén jelenléte nélkül is felbomlik (felrobban!)

A karbid lámpa

Zárt rendszerű Nyílt rendszerű

A sisak Barlangban csak megfelelő szilárdságú, Y szíjas sisakot használunk (biciklis fejvédő nem jó)! Héj Kontakt zóna Hevederzet Y szíj

Ruházat Overáll: Egybe szabott, erős, vízlepergető (vízálló) anyagból készült ruhadarab. Térdnél, könyöknél és a fenekén erősítéssel, kapucnival. Elég nagynak kell lenni, hogy biztosítsa a szabad mozgást, de ne „lógjon”. Aláöltözés: Lehetőleg ez is egybe szabott ruhadarab. Puha, meleg, gyorsan száradó anyagból. Lábbeli: Követelmény, hogy tartsa a bokát, ne csússzon és lehetőleg legyen vízálló. (gumicsizma)

Elsősegély felszerelés Izolációs fólia Géz Mullap Gumikesztyű Fertőtlenítő szer Ragasztó szalag (sebtapasz) Gyógyszerek (esetleg szükséges saját gyógyszerek)