Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MIBŐL ÉPÍTSÜK FEL HÁZAINKAT?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MIBŐL ÉPÍTSÜK FEL HÁZAINKAT?"— Előadás másolata:

1 MIBŐL ÉPÍTSÜK FEL HÁZAINKAT?

2 a fa A legfontosabb építőanyagok:
a fa, a kő és a föld (sár, agyag) voltak. a fa tűz erdőterületek csökkenése városiasodás

3 Főszerepben az agyag vályogtégla hátránya :
szilíciumvegyületeket szerves anyagokat vizet is tartalmazó finomszemcsés keverék vályogtégla Szalmával keverték, formázták, napon megszárították jó hőszigetelő hátránya : a nagy mennyiségű nedvességet nem bírja.

4 porózus (lyukacsos) szerkezetű
kiégetett agyag porózus (lyukacsos) szerkezetű téglák Téglafal: jól szellőzik és jó hőszigetelő A jobb hőszigetelés érdekében a téglákat lyukas szerkezetűre gyártják.

5 Mészkőből mészkövet CaCO3 = CaO + CO2 endoterm
mészégetés A mészkő (CaCO3) hevítése során 900–1000 °C-on elbomlik. CaCO3 = CaO + CO endoterm kalcium-oxid : fehér, szilárd anyag, égetett mész mészoltás CaO + H2O = Ca(OH) erősen exoterm kalcium-hidroxid oltott mész erősen lúgos kémhatású maró anyag.

6 habarcs Ca(OH)2 + CO2 = CaCO3 + H2O
Az oltott mész homokkal és vízzel keverve A téglák összeragasztására és vakolat készítésére használható. Ca(OH)2 + CO2 = CaCO3 + H2O Az oltott mész a levegő szén-dioxid-tartalmának hatására kalcium-karbonáttá alakul.

7 beton beton alkotórészei: cement sóder víz
Agyag és mészkő keverékének hevítésével cement különböző oxidokat (CaO, Al2O3, SiO2) tartalmaz beton alkotórészei: cement sóder víz Megszilárdulása során vizet vesz fel, ezért folyamatosan locsolni kell. A megszilárdult beton erős tartószerkezetek készítésére alkalmas.

8 üveg Homok (SiO2), szóda (Na2CO3) és mészkő (CaCO3) összeolvasztásával készül. 1200 °C fölé hevítik, ennek során a mészkő és a szóda szén-dioxid fejlődése közben bomlik. Az üveg : amorf anyag rossz hővezető képességű, kemény, a fényt átengedi

9 A betont és az üveget kombinálva egy különleges anyagot kapunk.
üvegbeton A betont és az üveget kombinálva egy különleges anyagot kapunk. Különlegessége üveg fény- áteresztő képessége beton nagy teherbírása

10 gipszkarton A gipsz: kalcium-szulfát (CaSO4 · 2 H2O) fehér színű,
vízben nem oldódó, szilárd anyag. A gipszkarton gipszből és kartonpapírból álló építőanyag. Kis sűrűsége folytán könnyű és egyszerűen beépíthető.

11 Az égése során keletkező füst pedig mérgező anyagokat tartalmaz.
Hőszigetelő anyagok kőzetgyapot üveggyapot olvadt bazaltból olvadt üvegből tűzálló és magas olvadáspontjuk miatt tűzgátló tulajdonságú Az ezekkel való munka során kerülni kell a levegőbe kerülő por belégzését. Hungarocell polisztirolhab könnyen kezelhető és vágható Hátránya, hogy éghető. Az égése során keletkező füst pedig mérgező anyagokat tartalmaz.

12 Írd az állítás mellé a hozzá tartozó anyag betűjelét!
mészkő B) égetett mész C) oltott mész D) mindhárom 1. Szilárd halmazállapotú anyag. 2. Fehér színű vegyület. 3. A habarcs megkötésekor keletkezik. 4. Mészkőből magas hőmérsékleten jön létre. 5. Kalciumvegyület. 6. Sósavval reakcióba lép. 7. A friss habarcs alkotórésze. 8. Ionvegyület. 9. A természetben nagy mennyiségben fordul elő. 10. Ecet hatására a felületén pezsgést tapasztalunk. 11. Anionja egyszerű ion. 12. Anionja egyszeresen negatív töltésű. 13. Vízzel reakcióba lépve oltott mésszé alakul. 14. Az üveggyártás természetben is előforduló alapanyaga.

13 Egy építőanyag nevét kapod.
A következő állítások az építőiparban használt kalciumvegyületekre vonatkoznak. Olvasd össze felülről lefelé az igaz állításokban a vastagon kiemelt betűket! Egy építőanyag nevét kapod. 1. Az oltott mész hidroxidionokat is tartalmaz. 2. A kalcium-oxidból gipszöntvény készül. 3. A gipszkarton alkalmazható válaszfalak készítésére. 4. A friss habarcs nagy része mészkő. 5. A friss habarcs lúgos kémhatású. 6. A mészoltás kiindulási anyaga az égetett mész. 7. A gipsz megkötése endoterm folyamat. 8. A mészégetés endoterm folyamat. 9. A gipsz vízben jól oldódik. 10. A cementben nincs kalciumvegyület. Az építőanyag neve: Írd le, milyen alapanyagból és hogyan készül!

14 Húzd alá azoknak az építőanyagoknak a nevét, amelyek elkészítése nem igényel kémiai átalakítást!
fa, hungarocell, ablaküveg, vályog, bazalt, nád, beton, acél, PVC, kőzetgyapot, agyag

15 Egészítsd ki a szöveget a megadott szavakkal, kifejezésekkel!
agyag, betont, megkötés, mészkő, fém-oxidokat, sóder, vasbeton, vizet, zsaluzatba A cement ………………………… és ………………………… keverékének kiégetésével készül. Főként ………………………… tartalmaz. Cement, víz és ………………………… összekeverésével folyékony ………………………… kapunk, amely ………………………… öntve idővel megszilárdul. A ………………………… során ………………………… vesz fel, és keménnyé válik. Acélrudakkal erősítve nagy teherbírású ………………………… szerkezeteket készíthetünk.


Letölteni ppt "MIBŐL ÉPÍTSÜK FEL HÁZAINKAT?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések